Accountancy trends in 2021 om op te letten

5 minuten leestijd

Nieuwe technologie en automatisering veranderen de manier waarop bedrijven te werk gaan continu. Ook in de financiële sector en in de boekhoudsector zal een hoop veranderen. Zo wordt het verwerken van facturen, beheren van bonnetjes en invoeren van gegevens steeds eenvoudiger. Daarnaast werkt men meer vanuit thuis of op afstand en wordt in de cloud boekhouden steeds meer de norm. In dit artikel nemen we de belangrijkste trends voor accountancy in 2021 onder de loep. 

Accountancy trends voor 2021 zijn:

  1. Geautomatiseerde boekhouding
  2. Boekhouding in de cloud
  3. Werken op afstand
  4. Gegevensanalyse en integratie
  5. Bedrijfsactiviteiten uitbesteden
  6. Artificial intelligence (AI)

We bespreken de trends hieronder.

1. Geautomatiseerde boekhouding

Met de komst van boekhoudsoftware kunnen veelvoorkomende taken sneller en beter worden uitgevoerd. Informatie krijgt de kans om meer te stroomlijnen doordat er minder menselijke tussenkomsten nodig zijn. Zo kan verwarring worden voorkomen en worden eventuele menselijke fouten tot het minimum beperkt. Het grootste voordeel van automatisering van boekhouding is uiteraard de tijdsbesparing. Betalingsprocessen voor facturen kunnen bijvoorbeeld worden versneld waardoor betalingen plaatsvinden binnen dagen in plaats van binnen weken. 

2. Boekhouding in de cloud

Steeds meer boekhouders en accountants maken gebruik van de cloud voor hun boekhoudkundige diensten. Cloud betekent dat bestanden online worden opgeslagen en dat er via het internet wordt gewerkt. Door het werken in de cloud wordt de werkefficiëntie aanzienlijk verhoogd. Boekhouden in de cloud kent meerdere voordelen:

  • Medewerkers van een bedrijf zijn niet gebonden aan de interne netwerken van het bedrijf maar hebben overal en altijd toegang tot het systeem. Zo zijn bedrijven niet meer beperkt om lokaal zaken te doen.
  • Cloudproviders bieden daarnaast zeer goede cloudbeveiliging aan. Hierdoor wordt er voorkomen dat een ongeoorloofd iemand toegang krijgt tot uw bestanden en systeem. Dit voorkomt desastreuze gevolgen van cyberaanvallen voor uw bedrijf.
  • U kunt de bank eenvoudig online koppelen met de cloud. Zo zijn alle bankafschriften online en wordt verwerken efficiënter en sneller.
  • Tot slot zijn er altijd updates beschikbaar om veiligheid te verbeteren of nieuwe functies toe te voegen die de werkzaamheden nog verder vergemakkelijken.

3. Werken op afstand

Hoewel de meeste mensen vanuit huis werken wegens het coronavirus werkte een groot deel van de werknemers van grotere bedrijven al vanuit huis. Door werknemers op afstand te laten werken hebben bedrijven een verhoogde productiviteit, betere prestaties van de medewerkers en lagere investeringskosten (denk aan bijv. reiskosten). Dit geldt ook voor de boekhoudsector. Accountantskantoren kunnen meerdere werknemers aannemen en toch geen extra werkplekkosten ervaren.

Accountancy-medewerkers zijn gemiddeld 75,2% sneller met het afhandelen van aangiftes tijdens de coronaperiode.

Dat blijkt uit een onderzoek van Unit4 Bedrijfssoftware onder circa 9000 accountants- en belastingkantoren. Er wordt verwacht dat steeds meer medewerkers na de coronacrisis (gedeeltelijk) thuis willen blijven werken. Thuiswerken wordt de toekomst, ook voor accountants en boekhouders. 

4. Gegevensanalyse en integratie

De impact van data-anayse op de boekhoudsector zal steeds groter worden, waardoor de vraag naar dataspecialisten ook groeit. Data-analyse helpt bij het identificeren van operationele inefficiënties en het beter beheren van risico’s. Hierdoor kunnen er uiteindelijk op een betere en eenvoudigere manier besluiten worden gevormd.

5. Bedrijfsactiviteiten uitbesteden

Runt u een accountantskantoor? Dan is omgaan met de gegevens van uw klanten lang niet uw enige bezigheid. Naast het werven van nieuwe medewerkers, het beheren van de facturen en administratie en het ondersteunen van de klant moet u ook de prestaties blijven volgen en hierover adviseren aan de klant. Hoewel verschillende softwaresystemen u hiermee aardig op weg kunnen helpen, zult u alsnog veel moeten investeren in het inhuren van het nodige personeel. U kunt ervoor kiezen om deze bedrijfsactiviteiten uit te besteden aan andere bedrijven, waardoor u een premium service kunt ervaren tegen betaalbare tarieven. Bovendien kan uw accountantskantoor zich op deze manier bezighouden met de boekhoudkundige kernactiviteiten. 

Wilt u als accountant of accountantskantoor meer relevante leads genereren? Boekhouders.nl ontvangt dagelijks interessante aanvragen uit het hele land. Neem contact (+31 (0)432003092) met ons op en wij laten u gratis en vrijblijvend ons demo portaal zien.

6. Artificial intelligence

 Na de introductie van artificial intelligence (AI) voor gebruik in de boekhoudsector, werd de gehele productiviteit en efficiëntie vergroot. Verschillende processen, zoals het verwerken en beheren van gegevens, werden volledig geautomatiseerd. Dit verbetert de nauwkeurigheid en vermindert menselijke fouten. Er zijn tal van mogelijkheden voor AI in de accountancy. Door machine learning kunnen financiële cijfers worden gemonitord en geanalyseerd. Het algoritme zal speuren naar opvallende cijfers en identificeert mogelijke problemen zodat de boekhouder of accountant tijdig kan reageren. Doordat AI operationele taken versneld houden accountants meer tijd over voor advies. Hierdoor zal dan ook de kwaliteit van het advies verbeteren. Een opvatting die u wellicht weleens voorbij ziet komen is dat AI het werk van accountants overneemt waardoor accountants overbodig zullen worden. Dit is onjuist; er zal altijd een samenspel nodig zijn tussen computer en het menselijk brein om te kunnen functioneren. Voor AI is het namelijk belangrijk dat de door de mens ingevoerde data correct is.

De nieuwste boekhoudsoftware, cloudboekhouding en AI zijn een paar van de belangrijkste accountancy en boekhoudtrends die in 2021 op grote schaal zullen worden gevolgd. Ze stellen u als financial in staat om alle boekhoudkundige activiteiten te optimaliseren om het beste uit uw middelen te halen. Bent u van plan om in 2021 te gaan boekhouden? Speel dan slim in op deze trends.

 Op zoek naar nieuwe klanten?

Wilt u als accountant of boekhouder meer aanvragen behandelen en (nieuwe) klanten helpen met hun financiële vraagstukken? Boekhouders.nl heeft relevante leads voor u beschikbaar. Ervaar direct de voordelen van ons systeem en wordt vandaag nog partner. Vraag gratis en vrijblijvend een rondleiding door ons demo portaal aan zodat u kunt kijken of onze service u aanspreekt en of we wat voor elkaar kunnen betekenen.

Neem gratis contact met ons op via:
Tel: +31 (0)432003092
Mail: info@boekhouders.nl

Begin uw aanvraag (100% vrijblijvend)

4,6
130 beoordelingen

Bedrijfsvorm *
Werkzaamheden

Beveiligd met SSL
Vraag gratis een offerte aan!

Onze dienst is geheel gratis en vrijblijvend voor u als ondernemer.