Boekhouding zelf doen? Zzp’er worden kent deze voor- en nadelen

Boekhouding zelf doen? Zzp’er worden kent deze voor- en nadelen

Veel mensen dromen erover om een eigen onderneming te starten: eigen baas zijn, zelf uw tijd kunnen indelen en veel vrijheid. Zzp’er worden kent veel voordelen, maar het kent niet alleen maar voordelen. Er hangen ook risico’s aan zelfstandig ondernemen. Twijfelt u nog of u aan de slag wil gaan als zzp’er? In dit artikel lichten we de verschillende voor- en nadelen van zzp’ers toe die u wellicht helpen bij het maken van een beslissing.

Voordeel: als zzp’er genieten van vrijheid 
Vrijheid is waarschijnlijk het grootste voordeel dat mensen over de streep trekt om als zzp’er te starten. Het maakt niet uit hoe u uw werk uitvoert of wat voor uren u maakt, u beslist alles zelf. Een tandartsafspraak op donderdagmiddag? Geen enkel probleem, toestemming bij uw baas afleggen is niet langer meer nodig. In de avond werken en overdag leuke dingen ondernemen? Ook dat is mogelijk! 

Nadeel: veel werkuren
Toch is deze volledige zelfstandigheid tegelijkertijd ook een nadeel. Als iets misloopt dan is het volledig uw verantwoordelijkheid. Ook maken zzp’ers vaak juist meer uren dan iemand die in loondienst werkt. Volgens het CBS bestaat een gemiddelde werkweek van een zzp’er uit 48 uren. Ook kunt u te maken krijgen met klanten die per se iets in het weekend opgeleverd willen krijgen. Als zzp’er bent u volledig verantwoordelijk voor inkomen dus zegt u niet snel nee. In dergelijke gevallen gaat de vrijheid alsnog ten koste.

Voordeel: veel afwisseling
Als zzp’er heeft u continu met verschillende taken te maken. Er is genoeg afwisseling waardoor werk nooit saai is. Als bestaande opdrachten of specifieke taken u niet langer meer energie geven dan kunt u besluiten om op zoek te gaan naar iets nieuws. 

Nadeel: financiële onzekerheid
Wel dient u als zzp’er zelf te zorgen voor de werving van klanten, het opbouwen van pensioen en het afsluiten van verzekeringen. Raakt u arbeidsongeschikt door een ongeval? Dan moet u zelf voor een financiële buffer zorgen. Haalt u een periode minder veel opdrachten binnen? Dan zijn er ook beperkte inkomsten en is het belangrijk dat u stressbestendig bent. 

Voordeel: fiscale pluspunten 
Om risico’s te compenseren kunnen zzp’ers gebruikmaken van fiscale aftrekposten. Bent u ondernemer voor de inkomstenbelasting? Dan komt u in aanmerking voor de zelfstandigenaftrek. En betaalt u weinig of geen btw? Dan komt u in aanmerking voor de kleineondernemersregeling. Dankzij deze fiscale voordelen hoeft u minder belasting te betalen. 

Nadeel: geen pensioenfonds
Ben je als werknemer in loondienst? Dan wordt je pensioen vaak voor je geregeld. Elke maand gaat een vast deel van je salaris naar het pensioenfonds. Zelfstandigen moeten hun eigen pensioen regelen. Als zij niet genoeg opzij zetten voor hun oude dag, zijn ze later aangewezen op AOW.

Aan de slag als zzp’er
Wilt u geen zorgen om administratie of lastige regelgeving als u gaat starten als zzp’er? Kom erachter wat Boekhouders.nl kan doen zodat u meer ruimte hebt voor opdrachten en het ondernemerschap. Vraag 3 gratis offertes aan om de beste professionele boekhouders bij u in de buurt te vinden. Wij helpen u graag aan de juiste match!

Navigatie