Accountantsverklaring WMO Jeugdwet: de belangrijkste informatie

5 minuten leestijd
Laatst bijgewerkt op 22-08-2023

Werkt u in de jeugdzorg en heeft u een WMO accountantsverklaring nodig? Wij vertellen u graag meer over de accountantsverklaring WMO Jeudgzorg en Jeugdwet. Lees in deze blog voor wie de WMO verklaring bedoeld is, de eisen die er aan de verklaring gesteld worden en waarom deze verklaring zo belangrijk is. Daarnaast zullen we ook ingaan op de verschillen tussen de accountantsverklaring WMO Jeugdzorg en Jeugdwet.

Op deze pagina:

Wat is de Accountantsverklaring WMO Jeugdzorg?

De Accountantsverklaring WMO Jeugdzorg is een verklaring die betrekking heeft op de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) voor jeugdzorg. Deze verklaring wordt door een accountant afgegeven en is bedoeld voor gemeenten die verantwoordelijk zijn voor de uitvoering van de WMO voor jeugdzorg. 

accountantsverklaring wmo

De eisen voor de Accountantsverklaring WMO Jeugdzorg zijn onder andere gericht op: 

  • de kwaliteit van de administratie
  • de interne controle van de gemeente
  • de juistheid van de verantwoording van de uitgaven van de gemeente
  • de doelmatigheid van de uitvoering van de WMO voor jeugdzorg

Waarom is er een Accountantsverklaring WMO Jeugdzorg?

De WMO verklaring is nodig omdat de gemeente verantwoording moet afleggen over de uitgaven die zij doet voor de uitvoering van de WMO voor jeugdzorg. De accountantsverklaring geeft aan of de verantwoording van de gemeente voldoet aan de eisen die zijn gesteld door de VNG en de Raad voor de Kinderbescherming. 

Wanneer is een Accountantsverklaring WMO verplicht?

Bent u een vrijgestelde zorgaanbieder die werkzaam is in de Jeugdzorg met een omzet onder de € 125.000? Dan heeft u geen controleverklaring van een accountant nodig. Echter, als uw omzet boven de € 125.000 euro uitkomt, dan heeft u wel een verklaring van een gecertificeerde accountant nodig.  

Wat is de Jeugdwet?

De Jeugdwet is in 2015 ingevoerd en heeft de verantwoordelijkheden voor jeugdzorg aanzienlijk veranderd. De Jeugdwet is gericht op de preventie van problemen bij kinderen en jongeren en het oplossen van problemen op een vroegtijdige en effectieve manier. De wet stelt gemeenten verantwoordelijk voor de jeugdzorg en geeft hen de bevoegdheid om jeugdzorg op te zetten en uit te voeren.

Wat is de Accountantsverklaring WMO Jeugdwet?

De Accountantsverklaring WMO Jeugdwet is een verklaring die vergelijkbaar is met de Accountantsverklaring WMO Jeugdzorg. Het verschil zit hem in de wetgeving waarop de verklaring betrekking heeft. 

De Accountantsverklaring WMO Jeugdzorg betreft namelijk de WMO voor Jeugdzorg, terwijl de Accountantsverklaring WMO Jeugdwet over de Jeugdwet gaat. 

accountantsverklaring wmo jeugdwet

Voor wie is de Accountantsverklaring WMO Jeugdwet bedoeld?

Net als de Accountantsverklaring WMO Jeugdzorg, is de Accountantsverklaring WMO Jeugdwet bedoeld voor gemeenten die verantwoordelijk zijn voor de uitvoering van de jeugdzorg. De eisen voor de verklaring zijn onder andere gericht op: de kwaliteit van de administratie, de interne controle van de gemeente, de juistheid van de verantwoording van de uitgaven van de gemeente en tot slot de doelmatigheid van de uitvoering van de jeugdzorg. 

Hoe kan ik de WMO verklaring aanvragen?

Om de accountantsverklaring WMO Jeugdzorg of Jeugdwet aan te vragen, kunt u het beste contact opnemen met een accountant die is gespecialiseerd in het afgeven van deze verklaring. Vind en vergelijk accountants in uw omgeving via onze gratis vergelijkingsservice of neem contact op met een accountantskantoor dat landelijk (digitaal) te werk gaat. 

 

Om de aanvraag voor de accountantsverklaring WMO te starten, zal de accountant eerst enkele gegevens van uw gemeente nodig hebben. Dit kan onder andere zijn: 

  • Financiële gegevens, zoals de begroting en de rekeningen van de gemeente voor de uitvoering van de jeugdzorg.
  • Informatie over de administratie.
  • Informatie over de uitvoering van de jeugdzorg, zoals de doelstellingen, de activiteiten en de resultaten.

Als de accountant de conclusie trekt dat uw gemeente aan de eisen voldoet, zal hij of zij de accountantsverklaring WMO Jeugdwet afgeven. Houd er rekening mee dat het aanvragen van een accountantsverklaring WMO Jeugdwet tijd kost en dat er kosten aan verbonden zijn. Deze kosten zullen onder andere afhankelijk zijn van de grootte en complexiteit van uw gemeente. 

Ook interessant: 

FAQ: veelgestelde vragen


Wat is de Accountantsverklaring WMO Jeugdzorg? 
De Accountantsverklaring WMO Jeugdzorg is een verklaring die wordt afgegeven door een accountant en die van toepassing is op de Wet Maatschappelijke Ondersteuning voor jeugdzorg. 

Voor wie is de Accountantsverklaring WMO Jeugdzorg bedoeld? 
De Accountantsverklaring WMO Jeugdzorg is bedoeld voor gemeenten die verantwoordelijk zijn voor de uitvoering van de WMO voor jeugdzorg. 

Waarom is de Accountantsverklaring WMO Jeugdzorg nodig? 
De Accountantsverklaring WMO Jeugdzorg is nodig omdat de gemeente verantwoording moet afleggen over de uitgaven die zij doet voor de uitvoering van de WMO voor jeugdzorg. De verklaring geeft aan of de verantwoording van de gemeente voldoet aan de eisen die zijn gesteld door de VNG en de Raad voor de Kinderbescherming. 

Wat is het verschil tussen de Accountantsverklaring WMO Jeugdzorg en de Accountantsverklaring WMO Jeugdwet? 
De Accountantsverklaring WMO Jeugdzorg betreft de Wet Maatschappelijke Ondersteuning voor jeugdzorg, terwijl de Accountantsverklaring WMO Jeugdwet betrekking heeft op de Jeugdwet. Beide verklaringen zijn bedoeld voor gemeenten die verantwoordelijk zijn voor de uitvoering van jeugdzorg.

Accountantsverklaring WMO uitbesteden

Bent u op zoek naar een accountant voor uw Accountantsverklaring WMO Jeugdzorg of Jeugdwet? Wilt u zeker zijn van een gekwalificeerde accountant? Via onze gratis vergelijkingsservice ontvangt u binnen 24 uur offertes van accountants met ervaring in de zorg bij u in de buurt.  

Start uw aanvraag via het formulier hieronder en wij doen het werk voor u. Vergelijk de offertes en kies de partner die het beste bij u past. 

Begin uw aanvraag (100% vrijblijvend)

4,6
130 beoordelingen

Bedrijfsvorm *
Werkzaamheden

Beveiligd met SSL
Vraag gratis een offerte aan!

Onze dienst is geheel gratis en vrijblijvend voor u als ondernemer in de zorg.