Accountantsverklaring bewindvoering nodig? Voldoe aan de kwaliteitseisen

4 minuten leestijd
Laatst bijgewerkt op 29-02-2024

Als bewindvoerder ben je verantwoordelijk voor het financiële beheer van je cliënten. Een bewindvoerder heeft met veel verschillende plichten en belangen te maken. Daarom is het belangrijk dat de bedrijfsvoering op orde en aantoonbaar is. De Rijksoverheid heeft verschillende kwaliteitseisen opgesteld waaraan je als bewindvoerder moet voldoen. Benieuwd? Lees snel verder.

Op deze pagina:

Wat is bewindvoering?

Wist je dat in Nederland ruim 255.000 mensen onder bewind staan? Dit aantal stijgt de afgelopen jaren steeds verder. Eigenlijk is bewindvoering niets meer dan een beschermingsmaatregel om personen te beschermen die niet goed in staat zijn om voor de eigen bezitting en vermogen te zorgen. De persoon die wordt beschermd heet de betrokkene. De betrokkene mag niet zelfstandig beslissen over bijvoorbeeld financiën, auto of woning. De bewindvoerder treedt op als financieel vertegenwoordiger en houdt de financiële uitgaven bij van de betrokkene. 

 

accountantsverklaring bewindvoering

Wie staat er onder bewind?
Vooral mensen met een enorme schuld krijgen te maken met bewindvoering waarbij zij onder toezicht staan. Een andere oorzaak is bijvoorbeeld vergrijzing of dementie. Oudere mensen moeten soms tegen zichzelf of tegen mensen om hen heen worden beschermd, omdat er anders financieel misbruikt van ze wordt gemaakt. Ook geestelijke of lichamelijke beperking kan ertoe leiden dat iemand hulp nodig heeft bij zijn of haar financiële situatie. Bij bewindvoering gaat het altijd om personen van 18 jaar of ouder.

Hoe start ik mijn eigen bewindvoering?

Er komt veel kijken bij het starten van een zelfstandig bewindvoerderskantoor. Het kan een lastig proces zijn aangezien er veel vakjargon wordt gebruikt en je rekening moet houden met verschillende wetten en regels.

Het is belangrijk dat je controleert of je aan de voorwaarden voldoet om een opleiding tot bewindvoerder te mogen volgen. Zo hoor je onder andere organisatorisch verbonden te zijn met de zorginstelling en moet je tegelijkertijd Wsnp-bewindvoerder van de betrokkene zijn. Benieuwd aan welke kwaliteitseisen je moet voldoen als bewindvoerder? We benoemen ze hieronder.

Checklist kwaliteitseisen bewindvoering

Sinds 2014 is het verplicht voor bewindvoerders, curatoren en mentoren om ieder jaar onderzoek naar de bedrijfsvoering te laten doen door een gecertificeerde accountant. Zo moeten kleine organisaties een rapport van feitelijke bevindingen en een jaarrekening met samenstellingsverklaring aanleveren. Grotere organisaties leveren ook een rapport van feitelijke bevindingen met een jaarrekening aan, maar dan met een controleverklaring in plaats van met een samenstellingsverklaring. Er zijn daarnaast verschillende indicatoren waarop een bewindvoerder wordt getoetst. Namelijk: klachtenregeling, scholing, integriteit en procedures.

Klachtenregeling
De bewindvoerder heeft een duidelijke procedure rondom klachten van cliënten en handelt deze binnen zes weken af.

✓ Scholing
Het is verplicht dat de bewindvoerder kennis onderhoudt die nodig is voor de beroepsuitoefening. Kennis onderhouden kan door middel van jaarlijkse trainingen, cursussen of andere bijscholing.

Integriteit
De bewindvoerder haalt geen voordeel uit zijn of haar positie als bewindvoerder. De bewindvoerder mag bijvoorbeeld geen giften/goederen aanvaarden van cliënten.

Procedures
De bewindvoerder heeft zijn of haar aanmelding en de intakeprocedure vastgelegd.

De rechtbank heeft een landelijk kwaliteitsbureau opgericht om jaarlijks te controleren of bewindvoerders voldoen aan de kwaliteitseisen. Deze controle wordt gedaan door onafhankelijke, gecertificeerde accountants die een verslag voor het kwaliteitsbureau opstellen. Op basis van de verklaring van de accountant beoordeelt het kwaliteitsbureau of de bewindvoerder zijn of haar werk mag (blijven) doen. Het niet voldoen aan de kwaliteitseisen kan dus grote gevolgen hebben.

Bewindvoering kan door de persoon zelf, maar ook door een partner of familielid, curator of mentor worden aangevraagd. De aanvraag moet worden ingediend bij de kantonrechter, deze stelt hierbij direct een bewindvoerder voor. 

Welke taken voert een bewindvoerder uit?

Een bewindvoerder heeft als voornaamste taak om dat wat onder bewind is gesteld te beheren. Als bewindvoerder zorg je ervoor dat financiën in stand blijven en goed worden benut. Ook voer je hierover de administratie. Andere financiële huishouding behoort ook tot de taken, zoals het aanvragen van toeslagen of doen van belastingaangifte. We hebben hieronder een opsomming gemaakt van veel voorkomende taken van een bewindvoerder:

  • Besluiten tot de verkoop van activa, zoals een huis of auto;
  • Inkomsten en uitgaven in kaart brengen;
  • Schulden en vorderingen in kaart brengen;
  • Gebruikelijke handelingen over de goederen die onder bewind zijn gesteld;
  • Het treffen van afbetalingsregelingen;
  • In beperkte mate naar zittingen van de kantonrechter;
  • Contact onderhouden met de Belastingdienst en gemeente;
  • Contact onderhouden met de betrokkene;
  • Etc.
accountantsverklaring bewindvoering

Wat is het salaris van een bewindvoerder?

Het salaris van een bewindvoerder hangt af van een aantal zaken. Ben je bijvoorbeeld in loondienst en val je onder de CAO Welzijn en maatschappelijke dienstverlening? Dan heb je een andere vergoeding dan wanneer je een bewindvoerder bent voor familie of wanneer je een eigen onderneming hebt.

Bewindvoerder CAO Welzijn en maatschappelijke dienstverlening
Als je in loondienst aan de slag gaat als bewindvoerder zul je tijdens de eerste jaren rond de € 2.500,- bruto per maand verdienen. Zodra je geen starter meer bent en meer ervaring heeft kan dit oplopen tot zo’n € 4.400,- per maand. Dit hangt natuurlijk ook af van je gevolgde opleiding en het aantal jaren werkervaring.

Bewindvoerder zonder een CAO
Ben je bewindvoerder voor familie? Dan ontvang je een jaarlijkse vergoeding van circa € 626,-.

Zzp bewindvoerder
Als zelfstandig ondernemer heb je geen vast inkomen. Het inkomen hangt samen met het aantal zaken dat je in behandeling hebt en eventuele extra werkzaamheden met vergoeding. Er is in de wet een jaarbeloning voor bewindvoering vastgelegd. De standaard vergoeding voor een professionele bewindvoerder is in 2023: € 1217,- en voor een bewindvoerder van familie is dit: € 675,- (bedragen zijn exclusief btw). Als zelfstandig ondernemer zul je bovendien zelf rekening moeten houden met btw-aangifte en de loonbelasting.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Wat is een accountantsverklaring bewindvoering?
Een accountantsverklaring bewindvoering is een verklaring die door een accountant wordt afgegeven waarin wordt aangegeven of de financiële verantwoording van een bewindvoerder voldoet aan de gestelde eisen en of de beheerde gelden correct zijn beheerd.

Waarom heb ik een accountantsverklaring bewindvoering nodig?
Je hebt een accountantsverklaring bewindvoering nodig om te kunnen aantonen dat de financiële verantwoording van de bewindvoerder correct is en dat het geld op de juiste manier wordt beheerd. Door middel van een accountantsverklaring wordt de kwaliteit van het werk van de bewindvoerder gecheckt en gewaarborgd.

Wie heeft een accountantsverklaring bewindvoering nodig?
Een accountantsverklaring bewindvoering is nodig voor bewindvoerders die professioneel actief zijn, het gaat hier dan bijvoorbeeld om bewindvoerders die door de rechtbank zijn aangesteld als bewindvoerder.

Wat is de geldigheidsduur van een accountantsverklaring bewindvoering?
Een accountantsverklaring bewindvoering heeft een geldigheidsduur van één jaar. Na dit jaar moet er opnieuw een controle worden uitgevoerd en een nieuwe accountantsverklaring worden afgegeven.

Hoeveel kost een accountantsverklaring bewindvoering gemiddeld?
De kosten voor een accountantsverklaring bewindvoering verschillen per accountant en zijn onder andere afhankelijk van de omvang en de complexiteit van de financiële verantwoording. De kosten kunnen variëren van enkele honderden tot enkele duizenden euro's.

Is een accountantsverklaring bewindvoering verplicht?
Een accountantsverklaring bewindvoering is verplicht voor professionele bewindvoerders. Voor particuliere bewindvoerders is een accountantsverklaring niet verplicht, maar het kan wel worden aanbevolen om zo de kwaliteit van het werk te waarborgen.

Ook interessant:

Accountantsverklaring bewindvoering uitbesteden

Om jaarlijks aan de rechtbank te bewijzen dat je voldoet aan de kwaliteitseisen moet je een accountantsverklaring aanleveren. Afhankelijk van de grootte van je onderneming dien je ook een samenstellingsverklaring of controleverklaring bij de jaarrekening mee te leveren. Wij werken samen met een groot aantal gecertificeerde accountantskantoren door het hele land, dus ook bij jou in de buurt. Start via onderstaand formulier vrijblijvend je aanvraag en wij matchen je aan maximaal drie erkende accountants. Je kiest zelf of u al dan niet een samenwerking met één van deze accountants aangaat die de verklaring(en) voor jou in orde maakt. 

Begin mijn aanvraag (100% vrijblijvend)

4,6
130 beoordelingen
Werkzaamheden
Bedrijfsvorm*
Bedrijfsleeftijd
Heb je al een boekhouder?
Beveiligde verbinding
Vraag gratis een offerte aan!

Onze dienst is geheel gratis en vrijblijvend voor jou als bewindvoerder.