BV oprichten in 2023: stappenplan en kosten

5 minuten leestijd
Laatst bijgewerkt op 27-09-2023

U gaat een besloten vennootschap (BV) oprichten of verandert van een goedlopende eenmanszaak naar een eigen BV. Natuurlijk wilt u dan als eerste weten wat er allemaal komt kijken als u een BV gaat opzetten. In dit artikel bespreken we hoe u een BV kunt oprichten, wat de voordelen hiervan zijn en met welke fiscale verplichtingen u rekening moet houden. Ook geven we een schatting voor de kosten van opstarten BV. 

Op deze pagina:

Hoe richt ik een BV op?

Voor het opstarten van een BV moet u eerst naar de notaris en de Kamer van Koophandel. Een notaris stelt voor u de notariële akte op met bijbehorende statuten. 

Daarnaast verzorgt hij meestal de inschrijving van uw BV in het Handelsregister van de KvK. Alle bestuurders van een BV worden ingeschreven in het Handelsregister. Later in dit artikel gaan we verder in op de kosten hiervoor.

BV oprichten boekhouder

Wilt u een BV oprichten? Er zijn drie manieren om dit te doen:

 1. Activa passiva inbreng: dit is de eenvoudigste en ook direct de meest gekozen variant. Op deze manier verkoopt u alle bedrijfsmiddelen van uw eenmanszaak aan de nieuwe BV. 
 2. Ruisende omzetting: U kunt er ook voor kiezen om eerst te stoppen met uw eenmanszaak. Fiscaal gezien wordt het bedrijf gestaakt en wordt een nieuw bedrijf, de BV, gestart. U moet wel de belasting afdragen over de stakingswinst. Deze vorm is al wat ingewikkelder dan de variant ''Activa passiva inbreng''.
 3. Geruisloze omzetting: U kunt tot slot kiezen voor een 'geruisloze' overdracht van eenmanszaak naar BV. U hoeft dan onder bepaalde voorwaarden de stakingswinst niet fiscaal af te rekenen. U mag de volledige onderneming inbrengen.  U mag niet de aandelen die u als tegenprestatie heeft ontvangen voor uw onderneming verkopen, voor een periode van drie jaar.

Dan is er ook nog de mogelijkheid om twee BV's samen te voegen tot één BV in een holdingstructuur. Een holding BV oprichten kan gewenst zijn als u bijvoorbeeld meerdere onderneming aanstuurt, maar deze wil aansturen vanuit één BV. 

Voordelen van een BV

Een BV biedt talloze voordelen als rechtsvorm voor ondernemers. Allereerst geeft het de onderneming een professionele uitstraling, wat vertrouwen wekt bij klanten en zakenpartners. Een essentieel aspect is de beperkte aansprakelijkheid, waarbij het privévermogen van de ondernemer beschermd blijft tegen zakelijke schulden. Ook fiscaal gezien is een BV aantrekkelijk, vooral bij de verkoop van het bedrijf, aangezien de winstbelasting gunstiger kan uitpakken. Bovendien biedt het de mogelijkheid om personeel aan te nemen, wat de groei en productiviteit stimuleert. 

Voor ondernemers die nadenken over bedrijfsopvolging of in geval van overlijden, zorgt de BV-structuur voor continuïteit van de onderneming. Tot slot is het verkrijgen van een hypotheek als BV vaak eenvoudiger, waardoor het ondernemers de kans geeft om grotere investeringen te doen en hun bedrijf verder te ontwikkelen. Al met al maakt een BV een solide keuze voor succesvol ondernemerschap. 

Wat zijn de kosten van een BV oprichten?

Er komen verschillende kostenposten kijken bij de oprichting van een BV. Zo moet u rekening houden met de inschrijving in het UBO-register, heeft u een notarisakte nodig en moet u BV inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK). We hebben de kosten waarmee u rekening moet houden hieronder voor u opgesomd.

Hoeveel startkapitaal als BV

Sinds 2012 is het mogelijk om zelf te kiezen voor een BV met of zonder startkapitaal. Eerder was u verplicht om in ieder geval 18.000 euro aan startkapitaal te hebben. Deze regel is in 2012 herzien met de introductie van de FLEX BV. Tegenwoordig zijn een paar euro’s bij wijze van spreken al genoeg om een BV te kunnen starten. Met een laag startkapitaal starten is echter niet altijd een verstandig idee. Een te laag startkapitaal geeft u het risico om aansprakelijk te zijn met uw privévermogen. De ervaren boekhouders in ons netwerk adviseren u hier graag bij.

Kosten inschrijven UBO-register

Sinds 28 september 2020 is het verplicht voor een BV om eerst te worden aangemeld in het UBO-register. Als dit niet gebeurt dan kan de BV ook niet in het handelsregister worden geregistreerd. De kosten voor een inschrijving in het UBO-register liggen rond de € 25,00 exclusief btw. 

kosten bv inschrijven

Notariskosten oprichten BV

Voor een BV bent u wettelijk verplicht om een notarisakte te hebben. Een notaris zal deze voor u opstellen. In de notarisakte staat hoe de aandelen zijn verdeeld en hoe deze zijn over te dragen. Ook staat erin wat de bevoegdheden van de bestuurders zijn en hoe zij eventueel benoemd of ontslagen kunnen worden. Omdat het in de arm nemen van een notaris verplicht is bij een BV, is het oprichten van een BV duurder dan de oprichting van een eenmanszaak. 

De precieze kosten van de notaris verschillen per kantoor. Notarissen zijn namelijk vrij om te vragen wat ze willen voor hun dienstverlening. Daarom kan de ene notaris een stuk duurder uitvallen dan de ander. U kunt ervan uitgaan dat de kosten tussen de circa 350 euro en 1000 euro zullen liggen. Hoeveel de notaris kost hangt bovendien af van de complexiteit van uw aanvraag en wensen. 

Wist u dat... ondernemers vanaf 1 januari 2024 moeiteloos een bv kunnen oprichten zonder fysiek bij een notaris te hoeven langsgaan? Dit wordt mogelijk dankzij een recent wetsvoorstel dat digitaal oprichten mogelijk maakt.

Met een digitale notariële akte en handtekening via een audio-videoverbinding wordt het proces vereenvoudigd. Het enige vereiste is dat de notaris is aangesloten op het KNB-beheerde 'centraal passeerplatform' voor identificatie en ondertekening.

Kosten van register van aandeelhouders

In het aandeelhoudersregister staat onder andere vermeld wie de aandeelhouders van een BV zijn. Ook staat erin welk aandeelkapitaal ze hebben gestort en wat hun nominale aandeelkapitaal is bij een BV. Bij het oprichten van een BV wordt u verplicht gesteld om een aandeelhoudersregister bij te houden. De kosten voor een register van aandeelhouders zijn € 25,00 exclusief de btw.

Kosten inschrijving bij Kamer van Koophandel

Als u uw bedrijf wilt registreren in het Handelsregister dan betaalt u eenmalig inschrijfkosten. De kosten van de inschrijving bij de KvK zijn niet inbegrepen bij de andere bovengenoemde zaken. Vaak liggen deze kosten rond de 50 euro. Als u hier een uittreksel bij wilt dan kost dit 15 euro extra. Om zich in te kunnen schrijven bij de KvK moet u ten eerste alle statuten in goede orde hebben. Houd er rekening mee dat dit enkele weken in beslag zal nemen. Zodra u zich bij de KvK heeft geregistreerd gaan alle rechten en plichten direct automatisch over. 

Kosten overzicht BV oprichten

Type oprichting Kosten
BV oprichten € 325,-
Holding BV oprichten € 325,-
Holding met een dochter BV oprichten € 650,-
Management BV oprichten € 325,-
Werkmaatschappij bij bestaande holding oprichten € 325,-
Werkmaatschappij met holding oprichten € 650,-
Zakelijke rekening € 6,-
*Dit zijn gemiddelde kosten exclusief btw.

Wat is beperkte aansprakelijkheid BV?

Aansprakelijkheid is een grote reden waarom veel ondernemers uiteindelijk de overstap maken naar een BV. Hoe groter uw bedrijf wordt, hoe meer geld dat er in het bedrijf zal omgaan. Dit betekent ook dat de financiële gevolgen aanzienlijk groot zullen zijn als u failliet zou gaan. De rechtspersoonlijkheid in een BV komt hier gelukkig aan tegemoet. Bij een BV zijn de oprichters beperkt aansprakelijk tot het kapitaal. Dit wilt zeggen dat u niet persoonlijk aansprakelijk wordt gesteld voor de schulden van uw BV. Maar als u een fout maakt als zaakvoerder dan bent u nog steeds hoofdelijk aansprakelijk. 

Er wordt vaak gekozen voor meerdere lagen van BV‘s omdat hierdoor:

 • Een betere bescherming bij faillissement geboden kan worden. Bij een faillissement van de werkmaatschappij is het vermogen dat in de holding zit nog veilig;
 • Flinke belastingvoordelen behaald kunnen worden. Denk aan de deelnemingsvrijstelling, hiermee kunt u het betalen van belastingen uitstellen;
  • Zzp'ers die veel winst maken gaan vaak over tot een BV omdat dit fiscale voordelen met zich meebrengt. Een omslagpunt waar u rekening mee kunt houden wordt geschat bij een jaarwinst van € 150.000 of meer. Bij een kleinere winst is een eenmanszaak dus gunstiger dan een BV.
 • Samenwerken of overdragen makkelijker is.

Er wordt vaak gekozen voor een structuur met drie lagen, namelijk:

 • De persoonlijke holding;
 • De groepsholding (hier krijgen investeerders aandelen in);
 • De werkmaatschappij (hier vinden de activiteiten plaats).

Een belangrijk onderdeel waar de BV afwijkt van andere ondernemingsvormen is het verschil in belastingplicht. Hieronder benoemen we welke aangiftes u verplicht bent te doen als BV.

Verplichte aangiftes doen als BV

 • Directeur-grootaandeelhouderloon (DGA-salaris) (zodra u meer dan 5% van de aandelen bezit wordt u gezien als bestuurder, u bent dan verplicht om uzelf een marktconform loon toe te kennen);
 • Ieder kwartaal btw-aangifte (net zoals andere ondernemingsvormen);
 • Aangifte van vennootschapsbelasting;
 • Opstellen en deponeren van de jaarrekening (voorzien van een accountantsverklaring);
 • Loonadministratie

De administratie van een BV wordt al snel ingewikkelder dan bij andere ondernemingsvormen. Omdat er meer verplichtingen zijn worden de jaarlijkse kosten van een BV al snel hoger dan andere ondernemingsvormen. De volledige kosten voor bovenstaande aangiftes in een holdingstructuur ligt tussen de €1.800,- en €2.500,- per jaar. 

Door de moeilijkheidsgraad van de verplichtingen is het zeer aan te raden om samen te werken met een goede accountant. Deze accountant is gespecialiseerd in het bijhouden van de administratie en het doen van de verplichte aangiftes. Ook kan hij advies op maat geven met betrekking tot de financiën in het bedrijf.

administratie bv

FAQ: veelgestelde vragen

 

Wat is een BV en hoe wordt het opgericht? 
Een BV is een besloten vennootschap, een ondernemingsvorm waarbij de aandeelhouders niet persoonlijk aansprakelijk zijn voor de eventuele schulden van de onderneming. Een BV wordt opgericht door het deponeren van de statuten en het betalen van de oprichtingskosten bij de Kamer van Koophandel. 

Wat zijn de vereisten voor het oprichten van een BV? 
Vereisten voor het oprichten van een BV zijn onder andere het aanwezig zijn van minstens één aandeelhouder, een minimumkapitaal van € 0,01 en het aanstellen van een bestuurder. 

Hoeveel kost het om een BV op te richten? 
De kosten voor het oprichten van een BV zijn gemiddeld tussen de € 500 tot € 1.500 euro, afhankelijk van uw situatie. Daarnaast zijn er kosten voor het deponeren van de statuten bij de Kamer van Koophandel, notariskosten en eventuele advieskosten. 

Wat is het verschil tussen een BV en een eenmanszaak? 
Het verschil tussen een BV en eenmanszaak is dat u als eigenaar van een eenmanszaak persoonlijk aansprakelijk bent voor eventuele schulden, terwijl een BV een rechtspersoon is met een afgescheiden vermogen, waardoor u niet persoonlijk aansprakelijk bent voor eventuele schulden.  

Moet ik een boekhouder inhuren voor mijn BV? 
Een boekhouder inhuren is niet verplicht voor kleinere BV’s, echter is het inhuren van een accountant voor de accountantsverklaring wel verplicht als uw BV aan twee van de volgende drie voorwaarden voldoet: 

 1. Waarde activa is groter dan € 4.400.000
 2. Netto omzet is groter dan € 8.800.000
 3. Gemiddeld aantal werknemers is groter dan 50

Hoe kan ik aandelen in mijn BV verkopen? 
Aandelen in een BV kunnen worden verkocht met een aandelenoverdrachtsovereenkomst. Dit document legt de voorwaarden vast voor de verkoop van de aandelen. Controleer of er beperkingen zijn op de verkoop van aandelen in de statuten van de bv. 

Hoe lang duurt het voordat mijn BV is opgericht?
De tijd van de oprichting van een BV ligt als het meevalt gemiddeld rond de tien dagen, echter is er geen vaste looptijd voor de oprichting van een BV. De statuten van uw BV moeten geheel op orde worden gemaakt. Als u zelf het een en ander wilt inbrengen in uw BV, dan moet uw accountant hier een beschrijving van maken. Vaak kan er tegen een hoger tarief een BV worden opgericht op kortere termijn, zoals binnen 24 of 48 uur.

Wat is een oprichtingsverklaring?
Dit is een verklaring van de notaris die aangeeft dat hij de oprichting van uw BV in behandeling heeft genomen. De oprichtingsverklaring kan worden gebruikt om een BV in oprichting in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. De BV krijgt dan de status 'BV i.o.' en kan vanaf dat moment rechtsverplichtingen aangaan.

Hoe werk het opheffen van een BV?
Indien u besluit om uw BV op te heffen dan heeft u een officieel besluit van de Algemene Vergadering van Aandeelhouders nodig. Er moet een aandeelhoudersbesluit worden opgemaakt en te worden ondertekend door de aandeelhouders. Vervolgens schrijft u zich uit bij de Kamer van Koophandel. Zijn er geen financiële tekorten of geldmiddelen? Dan is uw BV vanaf dan ontbonden. Zijn er wel financiële tekorten? Dan heeft het voormalige bestuur van de BV de verantwoordelijkheid om dit te regelen.

Is een zakelijke rekening verplicht voor een BV?
Nee, het is niet verplicht om een zakelijke rekening te hebben bij de oprichting van een BV. U wordt enkel door de bank verplicht om een zakelijke rekening te openen als uw inkomsten te hoog worden. Tegenwoordig is een zakelijke rekening gelukkig tegen betaalbare tarieven te openen voor rond de 6 euro per maand.

Welke vormen van BV zijn er?
Er zijn verschillende BV-vormen, de meest voorkomende zijn:

Ook interessant:

Hulp nodig bij de oprichting van een BV?

Heeft u zelf een BV of bent u van plan om een BV op te richten? Boekhouders.nl helpt u graag bij uw zoektocht naar een goede financiële partner! Vraag hieronder vrijblijvend drie offertes aan en kom in contact met uw nieuwe financiële partner.

Begin uw aanvraag (100% vrijblijvend)

4,6
130 beoordelingen

Bedrijfsvorm *
Werkzaamheden

Beveiligd met SSL
Vraag gratis een offerte aan!

Hulp nodig bij het opstarten van een BV? Vergelijk tot drie boekhouders.