Wat komt er allemaal kijken bij het opstarten van een BV?

4 minuten leestijd

U gaat een besloten vennootschap (BV) oprichten of verandert van een goedlopende eenmanszaak naar een eigen BV. Natuurlijk wilt u dan als eerste weten wat er allemaal komt kijken als u een BV gaat opzetten. In dit artikel bespreken we hoe u een BV kunt oprichten, wat de voordelen hiervan zijn en met welke fiscale verplichtingen u rekening moet houden. Ook geven we een schatting voor de kosten van opstarten BV

Op deze pagina:
» Hoe richt ik een BV op?
» Wat zijn de kosten van een BV oprichten?
» Wilt u een BV oprichten? Er zijn drie manieren om dit te doen
» Wat is beperkte aansprakelijkheid BV?
» Verplichte aangiftes doen als BV

Hoe richt ik een BV op?

Voor het opstarten van een BV moet u eerst naar de notaris en de Kamer van Koophandel. Een notaris stelt voor u de notariële akte op met bijbehorende statuten. 

Daarnaast verzorgt hij meestal de inschrijving van uw BV in het Handelsregister van de KvK. Alle bestuurders van een BV worden ingeschreven in het Handelsregister.

BV oprichten boekhouder

Wat zijn de kosten van een BV oprichten?

Notarissen zijn vrij om te vragen wat ze willen voor hun dienstverlening. Daarom kan de ene notaris een stuk duurder uitvallen dan de ander. De kosten voor het oprichten van een BV bedragen hierdoor gemiddeld tussen de €500 - €1000,-. In deze kostenberekening zitten de notariskosten, conceptakte, volmacht, uittreksel KvK, statuten en het aandeelhoudersregister inbegrepen. 

Wilt u een BV oprichten? Er zijn drie manieren om dit te doen:

 1. Activa passiva inbreng: dit is de eenvoudigste en ook direct de meest gekozen variant. Op deze manier verkoopt u alle bedrijfsmiddelen van uw eenmanszaak aan de nieuwe BV. 
 2. Ruisende omzetting: U kunt er ook voor kiezen om eerst te stoppen met uw eenmanszaak. Fiscaal gezien wordt het bedrijf gestaakt en wordt een nieuw bedrijf, de BV, gestart. U moet wel de belasting afdragen over de stakingswinst. Deze vorm is al wat ingewikkelder dan de variant ''Activa passiva inbreng''.
 3. Geruisloze omzetting: U kunt tot slot kiezen voor een 'geruisloze' overdracht van eenmanszaak naar BV. U hoeft dan onder bepaalde voorwaarden de stakingswinst niet fiscaal af te rekenen. U mag de volledige onderneming inbrengen.  U mag niet de aandelen die u als tegenprestatie heeft ontvangen voor uw onderneming verkopen, voor een periode van drie jaar.

Dan is er ook nog de mogelijkheid om twee BV's samen te voegen tot één BV in een holdingstructuur.  Een holding BV oprichten kan gewenst zijn als u bijvoorbeeld meerdere onderneming aanstuurt, maar deze wil aansturen vanuit één BV. 

Wat is beperkte aansprakelijkheid BV?

Aansprakelijkheid is een grote reden waarom veel ondernemers uiteindelijk de overstap maken naar een BV. Hoe groter uw bedrijf wordt, hoe meer geld dat er in het bedrijf zal omgaan. Dit betekent ook dat de financiële gevolgen aanzienlijk groot zullen zijn als u failliet zou gaan. De rechtspersoonlijkheid in een BV komt hier gelukkig aan tegemoet. Bij een BV zijn de oprichters beperkt aansprakelijk tot het kapitaal. Dit wilt zeggen dat u niet persoonlijk aansprakelijk wordt gesteld voor de schulden van uw BV. Maar als u een fout maakt als zaakvoerder dan bent u nog steeds hoofdelijk aansprakelijk. 

Er wordt vaak gekozen voor meerdere lagen van BV‘s omdat hierdoor:

 • Een betere bescherming bij faillissement geboden kan worden. Bij een faillissement van de werkmaatschappij is het vermogen dat in de holding zit nog veilig;
 • Flinke belastingvoordelen behaald kunnen worden. Denk aan de deelnemingsvrijstelling, hiermee kunt u het betalen van belastingen uitstellen;
  • Zzp'ers die veel winst maken gaan vaak over tot een BV omdat dit fiscale voordelen met zich meebrengt. Een omslagpunt waar u rekening mee kunt houden wordt geschat bij een jaarwinst van € 150.000 of meer. Bij een kleinere winst is een eenmanszaak dus gunstiger dan een BV.
 • Samenwerken of overdragen makkelijker is.

Er wordt vaak gekozen voor een structuur met drie lagen, namelijk:

 • De persoonlijke holding;
 • De groepsholding (hier krijgen investeerders aandelen in);
 • De werkmaatschappij (hier vinden de activiteiten plaats).

Een belangrijk onderdeel waar de BV afwijkt van andere ondernemingsvormen is het verschil in belastingplicht. Hieronder benoemen we welke aangiftes u verplicht bent te doen als BV.

Verplichte aangiftes doen als BV

 • Directeur-grootaandeelhouderloon (zodra u meer dan 5% van de aandelen bezit wordt u gezien als bestuurder, u bent dan verplicht om uzelf een marktconform loon toe te kennen. Het wettelijke minimumloon is momenteel € 45.000,- per jaar);
 • Ieder kwartaal btw-aangifte (net zoals andere ondernemingsvormen);
 • Aangifte van vennootschapsbelasting;
 • Opstellen en deponeren van de jaarrekening (voorzien van een accountantsverklaring);
 • Loonadministratie

De administratie van een BV wordt al snel ingewikkelder dan bij andere ondernemingsvormen. Omdat er meer verplichtingen zijn worden de jaarlijkse kosten van een BV al snel hoger dan andere ondernemingsvormen. De volledige kosten voor bovenstaande aangiftes in een holdingstructuur ligt tussen de €1.800,- en €2.500,- per jaar. 

Door de moeilijkheidsgraad van de verplichtingen is het zeer aan te raden om samen te werken met een goede accountant. Deze accountant is gespecialiseerd in het bijhouden van de administratie en het doen van de verplichte aangiftes. Ook kan hij advies op maat geven met betrekking tot de financiën in het bedrijf. 

Heeft u zelf een BV of bent u van plan om een BV op te richten? Boekhouders.nl helpt u graag bij uw zoektocht naar een goede financiële partner! Vraag hieronder vrijblijvend drie offertes aan en kom in contact met uw nieuwe financiële partner.

Neem bij eventuele vragen gerust contact met ons op via:
Tel: +31 (0)432003092
E-mail: info@boekhouders.nl

Begin uw aanvraag (100% vrijblijvend)

4,6
130 beoordelingen

Bedrijfsvorm *
Werkzaamheden

Beveiligd met SSL
Vraag gratis een offerte aan!

Hulp nodig bij het opstarten van een BV? Vergelijk tot drie boekhouders.