Eenmanszaak omzetten naar BV? Het omslagpunt en de verschillen

6 minuten leestijd
Laatst bijgewerkt op 09-11-2022

Heeft u een eenmanszaak? En groeit uw onderneming hard? Dan is het waarschijnlijk fiscaal voordeliger om uw eenmanszaak om te zetten naar een BV. Dit heeft onder andere te maken met de verschillen in kosten en aansprakelijkheid. Lees in dit artikel meer over de voordelen van een BV en de aandachtspunten bij de omzetting.

 

Op deze pagina:

De voordelen van een BV (i.p.v. eenmanszaak) in uw situatie

Een BV (besloten vennootschap) kent enkele voordelen vergeleken met een eenmanszaak. Het hangt af van de situatie van uw onderneming of een BV ook écht fiscaal voordeliger is dan een eenmanszaak. In principe houden veel ondernemers de vuistregel aan dat er bij een winst van € 100.000 of meer, de eenmanszaak naar een BV wordt omgezet. De belangrijkste reden om naar een BV over te gaan is het verschil in aansprakelijkheid. Daarover hieronder meer.
van Eenmanszaak naar BV
We hebben de grootste voordelen van een BV hieronder voor u opgesomd:

 • De BV is een eigen rechtspersoon: dit betekent dat de beschikbare financiële middelen van de BV worden ondergebracht in de vennootschap. De vennootschap is verantwoordelijk voor alle wettelijke verplichtingen en moet in staat zijn om eventuele schuldeisers te betalen. Dus niet u zelf persoonlijk bent aansprakelijk. Kortom: zakelijk en privé blijft gescheiden.
 • De BV kan niet failliet gaan als zelfstandig ondernemer: wanneer u failliet gaat, dan heeft u nog altijd een inkomen dat via andere activiteiten loopt, zoals de online marketing of bepaalde diensten.
 • Een BV oogt professioneler dan een eenmanszaak.
 • Het geld dat u investeert in deze vennootschap heeft u weer vrij om te besteden. U kunt het geld bijvoorbeeld in de afbetaling van uw auto stoppen, of in uw huis of bewaren voor later.

De verschillen tussen eenmanszaak en BV

Het grootste verschil tussen een eenmanszaak en BV is de samenhang met de oprichter. Zo is er bij een eenmanszaak geen onderscheid tussen de eenmanszaak en uzelf, terwijl een BV een rechtspersoon is. Een eenmanszaak is dus een natuurlijk persoon en een BV een rechtspersoon. Een rechtspersoon is een afzonderlijke juridische entiteit die als volwaardig persoon mag optreden. Net als bij een natuurlijk persoon kan een rechtspersoon ook schulden hebben enzovoorts.

Doordat uw eenmanszaak geen aparte juridische entiteit is, bent u zelf privé aansprakelijk als ondernemer. Uw privévermogen kan worden gebruikt om de kosten of schulden van uw zaak te vereffenen. Bij een BV is dit niet het geval. Uw privévermogen en zakelijke vermogen zijn dan gescheiden.

Enkele administratieve en fiscale verschillen

Eenmanszaak BV
Een eenmanszaak start u relatief eenvoudig, goedkoop en snel op via een ondernemingsloket. Voordat u een BV kan inschrijven bij een ondernemingsloket, moet u eerst langs de notaris. Dit brengt een wat hoger kostenplaatje mee.
Er zijn niet veel boekhoudkundige en administratieve verplichtingen. De boekhoudkundige en administratieve verplichtingen zijn uitgebreider dan bij een eenmanszaak en dus iets duurder.
De inkomsten van uw eenmanszaak worden belast via de personenbelasting. De inkomsten van een BV worden via de vennootschapsbelasting belast (vpb). Dit is fiscaal voordeliger dan de personenbelasting.
Een eenmanszaak overnemen is vrij lastig. Een BV is eenvoudiger om over te dragen.

Eenmanszaak naar BV omzetten: verloop en de kosten

Het omzetten van uw eenmanszaak naar een BV gaat eenvoudiger dan u denkt. Voor de omzetting moet éérst de nieuwe BV worden opgericht. Hierna vindt pas de omzetting plaats en wordt uw eenmanszaak beëindigd. De kosten zijn laag en het verloop is ook relatief kort. Sinds 2012 is het niet meer verplicht om een startkapitaal van 18.000 euro te hebben. Een enkele euro is tegenwoordig op die manier al genoeg om een BV op te kunnen richten. De meeste ondernemers kiezen wel voor een bepaald startkapitaal bij de oprichting.

Er komen een aantal eenmalige kosten kijken bij de oprichting van een BV. Denk aan de registratie in het Handelsregister (ongeveer 50 euro) en de kosten van een notaris. De notariskosten verschillen per kantoor. Over het algemeen kunt u uitgaan van een bedrag tussen de 300 en 1000 euro, afhankelijk van de complexiteit van uw wensen.

Er zijn enkele punten om rekening mee te houden bij de omzetting:

 • Eerst oprichten van BV;
 • Wijziging van oprichtingsakte;
 • Verdeling van activa en passiva ieder deel door twee of drie delen.

Let op: uw (nieuwe) BV krijgt een nieuw KVK-nummer.

Drie manieren om van eenmanszaak naar BV te gaan

Er zijn drie manieren om een eenmanszaak naar een BV om te zetten:

 • 1. Activa-passivatransactie
 • 2. Geruisloze omzetting
 • 3. Ruisende inbreng

1. Activa-passivatransactie

Als u kiest voor een bedrijfsovername via activa-passiva, dan zet u uw eenmanszaak snel en eenvoudig om in een BV. U verkoopt alle activa en passiva van de eenmanszaak aan een nieuw opgerichte BV. U gaat eerst naar de notaris om de BV op te richten, vervolgens zorgt de notaris voor inschrijving van uw BV bij de KVK. De activa-passivatransactie is de meest voor de hand liggende manier en ook de voordeligste methode voor transactie bij eenmanszaken.

Ook heeft u een activa-passivadocument nodig. In dit document staat welke bezittingen en schulden u aan de BV verkoopt. U kunt ervoor kiezen om dit document zelf op te stellen of om dit via een notaris te laten opstellen. Bij het omzetten via een activa-passivatransactie heeft u geen notariële akte nodig. 

Activa-passivatransactie:

 • Inbreng van eigendommen zonder extra kosten;
 • U betaalt geen inkomstenbelasting over fiscale reserves;
 • De omzetting gaat niet met terugwerkende kracht in.

2. Geruisloze omzetting

Wilt u uw eenmanszaak via een geruisloze omzetting naar een BV omzetten? Bij een geruisloze inbreng hoeft u geen inkomstenbelasting te betalen over fiscale reserves of over de overwaarde van uw bedrijfspand. Dit is dus vooral een geschikte methode voor eenmanszaken die al een wat langere tijd bestaan. Uw nieuwe BV start met een balans die gelijk is aan de eindbalans van uw eenmanszaak.

Geruisloze omzetting:

 • Geschikt voor eenmanszaken met meerwaarde (of fiscale reserves);
 • Geschikt voor eenmanszaken die een langere tijd bestaan;
 • Met terugwerkende kracht geldig tot 9 maanden eerder.

Ook interessant:

3. Ruisende inbreng

Wilt u uw onderneming met terugwerkende kracht omzetten in een BV en heeft u de intentie om deze binnen drie jaar te verkopen? Dan is de ruisende inbreng de geschiktste optie. U stuurt een intentieverklaring naar de Belastingdienst, waarin u laat weten dat u een eenmanszaak ruisend naar een BV omzet. U kunt een intentieverklaring samen opstellen met een boekhouder.

Vervolgens richt u bij de notaris de BV op. De notaris stelt daarnaast een akte van inbreng op. Daarin staan alle activa en passiva van uw eenmanszaak die overgaan naar de BV. De notaris zorgt voor inschrijving van uw BV en de uitschrijving van de eenmanszaak bij de KVK.

Tip: u kunt recht hebben op stakingswinst omdat u uw eenmanszaak staakt bij ruisende inbreng.

Aandachtspunten bij het omzetten van uw eenmanszaak naar BV

Om het overzicht te houden, is het belangrijk om met verschillende fiscale en boekhoudkundige aspecten rekening te houden. Zo is het bij een BV verplicht om een jaarrekening te deponeren bij de KvK, bij een eenmanszaak is dit niet het geval. Daarnaast zijn er nog andere praktische zaken, zoals het bedenken van uw ondernemingsnaam en het regelen van een werkplaats (bijv. kantoorruimte).

DGA (directeur-grootaandeelhouder)
Daarnaast wordt u de DGA van de onderneming en betaalt u uzelf vanuit de onderneming loon (DGA-salaris). De Belastingdienst beschouwt u niet meer als ondernemer en u kunt niet meer van verschillende aftrekposten gebruik maken. Denk aan de zelfstandigenaftrek, startersaftrek en mkb-winstvrijstelling.

 

Bent u geïnteresseerd in het omzetten van uw eenmanszaak naar een BV? Wij kunnen u daarbij helpen

Door het omzetten van uw eenmanszaak naar BV verandert de juridische structuur van uw bedrijf. Maar wat is het verschil tussen de twee structuren? En hoe kan ik mijn ondernemingsplan optimaliseren voor het omzetten?

De ervaren boekhouders in ons netwerk praten u graag bij over de mogelijkheden die open liggen op weg naar een succesvolle transitie. Start gratis en vrijblijvend uw aanvraag via onderstaand formulier, dan brengen we u in contact met maximaal drie boekhouders bij u in de buurt. U kijkt zelf of er een klik is met één van de boekhouder en of u al dan niet een samenwerking start.

Begin uw aanvraag (100% vrijblijvend)

4,6
130 beoordelingen

Bedrijfsvorm *
Werkzaamheden

Beveiligd met SSL
Vraag gratis een offerte aan!

Onze dienst is geheel gratis en vrijblijvend voor u als ondernemer.