Zzp naast loondienst: waarop letten voor de belasting?

4 minuten leestijd
Laatst bijgewerkt op 19-02-2024

Wil je naast je baan in loondienst een eigen bedrijf starten voor extra inkomsten? Of andersom: gaat je inkomen als zzp’er erop achteruit en ga je naast je eigen onderneming ook gedeeltelijk in loondienst werken voor meer zekerheid? Er zijn verschillende zaken waar je rekening mee moet houden bij het combineren van zzp met loondienst. Ontdek waar je op moet letten in deze blog.

Op deze pagina:

Wat is het verschil tussen zzp’er en loondienst?

Het grootste verschil tussen zzp en loondienst is dat een zzp’er een zelfstandige ondernemer is. Je bent in dat geval dus je eigen baas. Als je in loondienst werkt, dan werk je voor een baas en moet je aan je leidinggevende of baas verantwoording afleggen voor je werkzaamheden. 

Het grote voordeel van zzp’er zijn is dat je zelf je tijd kan inrichten, je bij niemand hoeft te verantwoorden en dat je je voornamelijk bezighoudt met opdrachten die je ontzettend leuk vindt. Toch zijn er ook een aantal nadelen van zzp’er zijn vergeleken met in loondienst werken. Zo biedt loondienst meer zekerheid door een vast inkomen, krijg je doorbetaald bij ziekte en worden er vakantiedagen opgebouwd.

zzp en loondienst

Kan ik tegelijk zzp zijn en in loondienst zijn?

Dit kan zeker. Wel is het belangrijk dat je hierover goede afspraken maakt met je werkgever. Maak bijvoorbeeld duidelijke afspraken over je inzetbaarheid. Wil je bijvoorbeeld op vaste dagen in de week in loondienst werken? Of wil je flexibel kunnen zijn in de dagen waarop je het aantal uren werkt?

Daarnaast is er vaak een concurrentiebeding of relatiebeding in een arbeidscontract, waardoor je niet soortgelijke werkzaamheden mag uitvoeren voor andere opdrachtgevers. Een streng concurrentiebeding beperkt je in je werk als zzp’er. In een concurrentiebeding staan onder andere beperkingen over:

  • Het type werk dat je mag doen;
  • De locatie (vaak mag je niet binnen hetzelfde gebied als je werkgever aan de slag gaan met hetzelfde type werk);
  • Het type opdrachtgevers (vaak mag je niet werken bij directe concurrenten).

Loonheffing en de loonheffingskorting

Als je zowel als zzp’er als in loondienst aan de slag gaat, krijg je te maken met loonheffingen en loonheffingskorting bij je werkgever. Vergeet niet om het formulier voor loonheffingen in te vullen bij de Belastingdienst voordat je aan de slag gaat met je werk in loondienst. Je werkgever zal dan automatisch de loonheffing (loonbelasting en premie volksverzekeringen) inhouden.

Loonheffingskorting werkt iets anders. Je kunt dit namelijk maar bij één werkgever aanvragen. Heb je dus zelf een eenmanszaak als zzp’er, maar ga je ook in loondienst werken bij verschillende werkgevers? Dan moet je kiezen bij welke opdrachtgever de loonheffingskorting wordt aangevraagd.

Zakelijke rekening scheiden van privérekening

Ga je naast je huidige parttime baan aan de slag als zzp’er? Dan is het voor jou belangrijk om je privé en zakelijke financiën te scheiden. Dit wordt niet verplicht, maar toch is het nemen van een zakelijke rekening een verstandig idee. 

De belangrijkste reden voor het openen van een zakelijke rekening is het hebben van financieel overzicht. Als je privétransacties en zakelijke transacties continu door elkaar lopen dan raak je het overzicht compleet kwijt. Door de rekeningen te scheiden weet je beter wat je uitgeeft, hoeveel je nog kunt uitgeven of moet besparen en wordt belastingaangifte doen een stuk eenvoudiger. 

Ook kunnen veel zakelijke rekeningen direct worden gekoppeld met bedrijfssoftware zoals een boekhoudpakket. Dat scheelt je een hoop administratieve werkzaamheden!

Hogere belastingschijf inkomstenbelasting

Als je extra werkzaamheden gaat uitvoeren, zullen ook je inkomsten hoger worden. Komt je totale inkomen uit je bedrijf en je inkomen uit loondienst in totaal boven de € 69.399? Dan kom je in een hogere belastingschijf terecht en ga je 49,50% belasting betalen. Blijft je totale inkomen onder de € 69.399? Dan is het tarief van de inkomstenbelasting ongeveer 37%. 

inkomstenbelasting zzp

Urencriterium inkomstenbelasting
Daarnaast moet je er rekening mee houden of je wel voldoende uren blijft maken als zzp’er naast je parttime baan in loondienst. Je moet voldoen aan het urencriterium van 1225 uur per kalenderjaar om in aanmerking te komen voor de ondernemersaftrek. De ondernemersaftrek bestaat uit zelfstandigenaftrek en eventueel de startersaftrek.  

Van zzp naar loondienst: geldt de ketenregeling?

Met de ketenregeling wordt bepaald hoeveel tijdelijke contracten er achter elkaar mogen worden gesloten, voordat een vast contract ontstaat. Nu vragen startende zzp’ers wel eens af of de ketenregeling ook voor hen geldt. Dit is echter niet het geval, de ketenregeling geldt alleen bij op elkaar opvolgende arbeidsovereenkomsten. Als een zzp’er werk uitvoert, dan is er sprake van een overeenkomst van opdracht, daarom telt een zzp’er niet meer in de ketenregeling. 

Veelgestelde vragen (FAQ)

Kan ik als zzp'er ook in loondienst werken? 
Ja, je kunt als zzp'er ook in loondienst werken bij een werkgever. In dat geval ben je zowel zzp'er als werknemer. 

Hoe wordt mijn inkomen belast als ik zzp'er en in loondienst ben? 
Als je zowel zzp'er als werknemer bent, moet je rekening houden met verschillende belastingregels. Je inkomsten uit loondienst worden meestal via loonheffingen belast, terwijl je zzp-inkomsten vallen onder de inkomstenbelasting en mogelijk de btw. 

Moet ik als zzp'er ook inkomstenbelasting betalen over mijn loondienstinkomsten? 
Nee, je hoeft geen inkomstenbelasting te betalen over je loondienstinkomsten, aangezien deze al via loonheffingen worden ingehouden door je werkgever. 

Kan ik als zzp'er gebruikmaken van belastingvoordelen? 
Ja, als zzp'er kun je gebruikmaken van bepaalde belastingvoordelen, zoals de zelfstandigenaftrek, de startersaftrek, en de MKB-winstvrijstelling. Deze kunnen je belastingdruk verlagen. 

Moet ik als zzp'er btw in rekening brengen aan mijn werkgever voor mijn loondienstwerk? 
Nee, in de meeste gevallen hoef je geen btw in rekening te brengen aan je werkgever voor je loondienstwerk, omdat je al loonheffingen betaalt. 

Moet ik als zzp'er btw-aangifte doen over mijn zzp-inkomsten? 
Ja, als zzp'er ben je meestal verplicht om btw-aangifte te doen over je zzp-inkomsten. Het is belangrijk om je inkomsten en uitgaven goed bij te houden voor de btw-administratie. 

Kan ik als zzp'er gebruikmaken van de kleineondernemersregeling (KOR)? 
Ja, als je verwacht dat je jaarlijkse omzet onder de KOR-drempel blijft, kun je als zzp'er gebruikmaken van de kleineondernemersregeling en mogelijk in aanmerking komen voor belastingvermindering.

Wat is de ketenregeling?
De ketenregeling is een wettelijke bepaling die het maximum aantal opeenvolgende tijdelijke arbeidscontracten regelt. Een werknemer mag maximaal drie opeenvolgende tijdelijke contracten hebben binnen twee jaar, daarna ontstaat automatisch een vast dienstverband. Het is niet van toepassing op zzp'ers.

Ook interessant:

Boekhouder voor startende zzp’er

Ben je kortgeleden gestart als zzp’er en heb je je ingeschreven bij de KVK? Dan wordt het tijd om je boekhouding op orde te maken. In het begin zal dit prima allemaal zelf lukken, maar na verloop van tijd zullen de opdrachten zich opstapelen en wordt het lastiger om alles geordend bij te houden. De boekhouders in ons netwerk ontzorgen je graag van de boekhouding en helpen je verder met de volledige administratie. 

Start gratis en vrijblijvend je aanvraag via het formulier hieronder en ontvang tot drie offertes van verschillende boekhouders bij jou in de buurt.

Begin mijn aanvraag (100% vrijblijvend)

4,6
130 beoordelingen
Werkzaamheden
Bedrijfsvorm*
Bedrijfsleeftijd
Ben je ingeschreven bij de KVK?
Beveiligde verbinding
Vergelijk boekhouders

Onze dienst is geheel gratis en vrijblijvend voor jou als (startende) ondernemer.