Btw aangifte doen als ondernemer

8 minuten leestijd
Laatst bijgewerkt op 25-01-2024

Als ondernemer ontkom je er niet aan om belastingaangifte te doen. Ben je een starter en ga je btw-aangifte doen? En vraag je je af hoe dit in zijn werking gaat, wanneer je de belastingaangifte moet doen en hoe je eventueel uitstel van belastingaangifte krijgt? Op die vragen geven we een antwoord in dit artikel. 

Op deze pagina:

Als starter btw-aangifte doen

Of je btw-plichting bent, dat wordt bepaald door de Belastingdienst. De Belastingdienst laat je weten of je ondernemer bent voor btw zodra je je hebt aangemeld als starter bij de KvK. Er zijn voor zzp’ers twee belangrijke vormen van belastingaangifte:

  • Omzetbelasting: alle ondernemers in Nederland zijn verplicht om omzetbelasting te betalen over de omzet van hun bedrijf. Omzetbelasting is een indirecte belasting op de verkoop van producten of diensten.
  • Inkomstenbelasting: in Nederland betaalt iedereen belasting over het inkomen. Als je van de Belastingdienst een aangiftebrief hebt gekregen dan moet je aangifte doen. Als je geen brief hebt ontvangen dan kun je dit controleren op Mijn Belastingdienst. Wanneer je door de Belastingdienst als ondernemer wordt gezien, dan krijg je een aangiftebrief met als titel “aangifte ondernemer”.

Belastingaangifte zzp

Ieder jaar moeten belastingplichtigen, zowel ondernemers als particulieren, het aangifteformulier voor de belasting invullen over het afgelopen jaar. Er wordt gecontroleerd of het bedrag dat je hebt betaald aan belasting klopt. Als je over het afgelopen jaar teveel hebt betaald krijg je geld terug, bij tekort moet je bijbetalen. De belasting wordt door de Belastingdienst geïnd. Heb je hulp nodig bij de belastingaangifte als ondernemer? Wij helpen je graag! Neem vrijblijvend contact met ons op en wij gaan gratis op zoek naar professionele boekhouders bij jou in de buurt.

Wanneer moet ik btw-aangifte doen als zzp’er?

De meeste ondernemers zijn verplicht om de btw-aangifte per kwartaal te doen. De Belastingdienst ziet jou als ondernemer als als je zelfstandig een bedrijf of beroep uitoefent. Je betaalt over je omzet btw aan de Belastingdienst. In de tabel hieronder staan de aangiftetijdvakken per kwartaal van voorbeeld jaar 2024.

Aangiftetijdvak Uiterste ontvangstdatum aangifte en betaling
4e kwartaal 2023 31 januari 2024
1e kwartaal 2024 30 april 2024
2e kwartaal 2024 31 juli 2024
3e kwartaal 2024 31 oktober 2024
4e kwartaal 2024 31 januari 2025
1e kwartaal 2025 30 april 2025

Let op: ook als je nog geen omzet hebt gemaakt, dan moet je btw-aangifte doen als ondernemer.

Incidenteel btw-aangifte doen
Er zijn ook ondernemers die normaal geen btw-aangifte doen. Denk aan ondernemers die uitsluitend vrijgestelde goederen of diensten leveren. Toch kan het voorkomen dat je in dit geval incidenteel btw-aangifte moet doen. Je bent dan zelf verantwoordelijk voor het aanvragen van de btw-aangifte. Je vraagt dit aan na afloop van het kwartaal waarin je de goederen of diensten hebt geleverd waarvoor je aangifte moet doen.

Je kunt op drie manieren zelf de belastingaangifte indienen:

Moet je als startende ondernemer de eerste btw-aangifte op papier doen? 
Dit hangt af wanneer je je bij de KvK hebt aangemeld als ondernemer. Is er al een tijdvak voorbij waarover je aangifte moet doen? Dan moet je voor dat tijdvak opnieuw op papier de btw-aangifte doen. Je krijgt in dat geval een papier voor aangifte toegestuurd. 

Wacht niet tot het laatste moment om de aangifte in te dienen, anders riskeer je een boete van de Belastingdienst. Deze boete loopt op naarmate je vaker te laat bent met je aangifte.

Uitstel belastingaangifte aanvragen

In principe moeten de volgende belastingaangiften binnen de wettelijke termijnen worden ingediend:

Bij ernstige redenen of overmacht kunnen personen en organisaties wel nog individueel een uitstel aanvragen. In principe mag een betalingsregeling niet langer duren dan één jaar, bij bijzondere gevallen krijg je langer uitstel. Er is in bepaalde gevallen sprake van kortlopend uitstel voor een periode van vier maanden na de laatste vervaldag van je aanslag. Voor een kortlopend uitstel moet je voldoen aan de volgende vijf voorwaarden:

Belastingaangifte zzp

  • Er is geen dwangbevel betekend;
  • Het gaat hierbij niet om een voorlopige aanslag die in meer dan één termijn mag worden betaald;
  • Je bent geen ondernemer;
  • Er is nog geen (kortlopend) uitstel van betaling verleend voor deze of andere belastingschuld;
  • De totale belastingschuld is lager dan € 20.000.

 

Aansprakelijkheid voor btw-schulden

Heb je te maken met btw-schulden? Dan beslist de rechtsvorm van de onderneming wie hiervoor aansprakelijk is. Bij de volgende rechtsvormen zijn ondernemers zelf aansprakelijk voor eventuele btw-schulden:

  • Eenmanszaak
  • Maatschap
  • VOF
  • Vereniging (tenzij bij notariële akte opgericht)
  • CV (alleen beherende vennoten zijn aansprakelijk)
  • Man-vrouwfirma

Als rechtspersoon aansprakelijk
Is de rechtsvorm een rechtspersoon? Dan is de rechtspersoon aansprakelijk voor de btw-schulden. De volgende rechtsvormen zijn rechtspersoon:

  • BV
  • NV
  • Coöperatie
  • Vereniging of stichting (de statuten zijn opgenomen in een notariële akte)

Zakelijk administratie juist inrichten

Als ondernemer ben je verplicht om een zakelijke administratie te voeren. De Belastingdienst moet deze eenvoudig kunnen controleren, dus het is belangrijk dat deze goed (digitaal) wordt ingericht. Het aantal facturen en bonnetjes neemt door het jaar heen snel toe. Wij adviseren je om daarom al vanaf het begin nauwkeurig en geordend te werk te gaan, zodat je het overzicht kunt behouden. Bovendien scheelt dit je boekhouder een hoop tijd, omdat het bijwerken van geordende administratie een stuk sneller verloopt. Als het werk sneller wordt gedaan bespaar je dus geld bij de belastingaangifte.
administratie inrichten zzp

Veelgestelde vragen


Wat is btw-aangifte?
Btw-aangifte is het verplicht aangeven van de btw die je als zzp'er hebt verzameld. De btw-aangifte doe je via de website van de Belastingdienst.

Wanneer moet ik btw-aangifte doen?
Je moet maandelijks of kwartaal btw-aangifte doen, afhankelijk van het bedrag van de btw die je hebt verzameld.

Hoe bereken ik de btw die ik moet aangeven?
Je berekent de btw door de btw die je hebt verzameld te verminderen met de btw die je hebt betaald voor je eigen uitgaven.

Wat gebeurt er als ik mijn btw-aangifte niet tijdig doe?
Als je jouw btw-aangifte niet tijdig doet loop je het risico op boetes en administratieve vervolging door de Belastingdienst.

Waar kan ik mijn btw-aangifte doen?
Je kunt jouw btw-aangifte doen via de website van de Belastingdienst of door middel van specifieke software voor btw-aangifte.

Kan ik hulp krijgen bij mijn btw-aangifte?
Ja, je kunt professionele hulp inschakelen van een boekhouder of accountant die jou kan bijstaan bij het invullen en indienen van je btw-aangifte.

Ook interessant:

Belastingaangifte zzp’er uitbesteden

Heb je hulp nodig bij het indienen van de belastingaangifte of ben je benieuwd voor welke fiscale aftrekposten je in aanmerking komt? Onze boekhouders houden je op de hoogte van alle deadlines en helpen je graag verder! Vraag gratis en vrijblijvend tot drie offertes aan van deskundige boekhouders bij jou in de buurt via ons formulier hieronder.

Begin mijn aanvraag (100% vrijblijvend)

4,6
130 beoordelingen
Werkzaamheden
Bedrijfsvorm*
Heb je een btw-nummer?
beveiligde verbinding
Vraag gratis een offerte aan!

Onze dienst is geheel gratis en vrijblijvend voor jou als ondernemer.