Big data en accountancy: datagedreven te werk gaan

5 minuten leestijd

Vrijwel alle branches hebben te maken met de digitale transitie, zo ook accountants- en administratiekantoren. Technologische ontwikkelingen zoals data-analyse en automatisering gaan een steeds grotere rol spelen in de accountancy en finance. Het is dan ook essentieel om als accountantskantoor over te gaan naar een meer digitaal gedreven organisatie en in te spelen op big data. Maar hoe helpt een datagedreven toekomst u als accountant? En hoe verzamelt u data? Hoe zet u deze actief in? We bespreken het in dit artikel. 

Op deze pagina:

Wat is datagedreven werken?

Datagedreven werken is simpel gezegd het nemen van beslissingen op basis van feiten en (een grote hoeveelheid) ruwe data. Het is echter niet zo simpel als het misschien klinkt, want er komt veel meer bij kijken. Er vindt een shift plaats van informatiegestuurd werken naar datagedreven werken. 

Informatiegestuurd werken kunt u zien als werken op basis van KPI’s (kritieke succesfactoren). Datagedreven werken is zo ingericht, dat ruwe data het uitgangspunt vormt om veranderingen in de organisatie aan te brengen. Ruwe data wordt dus gebruikt als onderliggende beslissingsmaker en niet data die al verwerkt is (doelstellingen/KPI’s), zoals bij informatiegestuurd werken. Een organisatie die informatiegestuurd is, bepaalt de doelstellingen al vóór het analyseren van de data, terwijl een datagedreven organisatie de doelstellingen juist afleidt uit ruwe data. Grote hoeveelheden ongestructureerde en ruwe data worden ook wel ‘big data’ genoemd.

datagedreven werken
Datagedreven werken begint in essentie met het stellen van de juiste vraag. Welk vraagstuk speelt er, welke beslissingen mogen er worden genomen? Het is daarnaast belangrijk dat het concept van ‘data driven’ door de gehele organisatie wordt doorgevoerd. Dit vereist een andere manier van denken en organiseren, waardoor er bij sommige bedrijven die nog wat verder achter liggen in de digitale transitie een grote cultuuromslag kan plaatsvinden. Pas als iedereen op een datagerichte manier te werk gaat en denkt, dan wordt de data op zijn best benut en kunt u betere beslissingen nemen.

Waarom is data driven adviseren zo belangrijk voor accountantskantoren?

Wie niet meebeweegt met de digitaliserende finance wereld, blijft achter op de concurrent en zal daarmee niet toekomstbestendig (meer) zijn. Dit hangt ermee samen dat datagedreven werken ontzettend veel voordelen kent. We lichten een aantal grote voordelen van datagedreven werken voor u uit:

  • Sneller en passender kunnen reageren op veranderingen binnen en buiten uw organisatie, omdat er via toekomstgerichte analyses vooruitgedacht kan worden;
  • Benodigde informatie is altijd snel beschikbaar;
  • Verschillende bedrijfsprocessen kunnen worden geautomatiseerd, met meer resultaat en minder kosten tot gevolg;
  • Beslissingen worden onderbouwd met data. Op data gebaseerde beslissingen zijn betrouwbaarder dan beslissingen die zijn gebaseerd onder invloed van emoties en vooroordelen;
  • Met een datagedreven aanpak kunt u ook factoren achterhalen die uw organisatie beperken.

Meer data verzamelen als de norm

Centraal bij big data en datagedreven werken staat: hoe meer data, hoe beter! Om te kunnen blijven concurreren in de datagedreven economie, zullen organisaties toegang moeten hebben tot veel en verschillende data. Daarom wordt het steeds belangrijker dat kantoren ook buiten hun eigen organisatie kijken en een samenwerking starten met andere kantoren of bedrijven. Alleen door op grote schaal data met elkaar te delen kunt u aan genoeg data komen.

Wat verandert er voor de accountant?

Vragen die vaak terugkomen rondom datagedreven werken zijn; verdwijnt het menselijke aspect niet als er zoveel automatisering plaatsvindt? Zal mijn functie overbodig worden? Gelukkig hoeft u zich geen zorgen te maken, want juist in een datagedreven kantoor blijft de accountant een belangrijke rol vervullen. We krijgen steeds meer real-time inzicht en er vindt een geautomatiseerde aanlevering van transactiegegevens plaats. Hierdoor krijgt de accountant zelfs een relevantere functie dan vroeger, omdat hij strategischer en creatiever dan ooit zal zijn. Er is iemand met expertise nodig die uit deze hele hoop data de echte waarde voor de klant en het kantoor naar voren kan halen. Het wordt uw uitdaging als accountant om te kijken naar wat u allemaal kunt doen met de extra verkregen kennis.


veranderende rol accountant

Voorspellende rol
Het beroep accountant verdwijnt niet, het is juist de rol van de accountant die zal veranderen. Dankzij de grote hoeveelheden data kunnen accountants meer aan de slag gaan met voorspellen in plaats van met terugkijken. Hierdoor zien we een veranderende rol van uitvoerende accountant naar een adviseur met klantspecifieke analyses en aanbevelingen. Er zullen bepaalde taken wegvallen, maar hiervoor komen weer andere nieuwe taken in de plaats. Hoe meer een bedrijf wil gaan digitaliseren, hoe gevorderder de benodigde data-analyses zullen zijn. Wat er is gebeurd binnen een bedrijf en waarom het is gebeurd, haalt u als accountant nu waarschijnlijk ook al uit uw boekhouding. U kijkt bijvoorbeeld terug op de jaarrekening van de klant. 

Echter, via big data-analyses kunt u voorspellingen gaan doen en kunt u gaan nadenken over hoe u een bepaalde situatie kunt creëren, wat bijdraagt aan de wensen en behoeften van de klant in verschillende situaties. Zo leert u via data science in te spelen op situaties zoals de verhoging van inflatie of verschil in rente. Hierdoor kunt u de klant proactiever en strategischer gaan helpen. Een proactief advies kan bijvoorbeeld zijn op welke locatie een bedrijf zich moet gaan vestigen, of uit hoeveel werknemers het bedrijf moet bestaan, of op welk moment een investering is geoorloofd en wanneer juist niet.

Onderschat datageletterdheid niet

De potentie van de groeiende technologie kan alleen volledig worden benut als u de juiste digitale vaardigheden beheerst. Er is dan ook een grote bijscholingsopgave in Nederland voor de datagedreven wereld, dit geldt voor haast iedere branche of sector. Technologieën worden nog onvoldoende ingezet, waardoor een sterke economische groei verloren gaat. Het vermogen om zinvolle informatie af te leiden uit data en hiermee te werken, dit te analyseren en op basis hiervan adviezen te geven wordt een nog belangrijkere vaardigheid voor accountants. Deze vaardigheid heet ‘data literacy’, ook wel datageletterdheid. Het vergroten van digitale kennis en vaardigheden is erg belangrijk en wordt een onmisbare skill voor iedere finance professional. 

Binnen de accountancy zijn er verschillende rollen, waarin mensen in meer of mindere mate met datageletterdheid te maken krijgen. Zo zal iemand met een leidinggevende functie er meer mee aan de slag gaan dan iemand die enkel uitvoerende werkzaamheden doet.

Verschillende fasen datageletterdheid

Zoals we eerder in dit artikel al aangaven is het belangrijk dat de gehele organisatie een datagedreven mindset creëert. Er zijn verschillende fases van het overgaan tot datagedreven werken. In de eerste fase is het inzicht en leiderschap belangrijk, waarbij iedereen in de organisatie zich beseft waarom data belangrijk is voor de organisatie en dat het tot belangrijke inzichten kan leiden. In een later stadium zijn medewerkers in staat om zowel interne als externe databronnen te gebruiken (en creëren) die mogelijk interessant zijn om in een simpele analyse te gieten. We adviseren om klein te beginnen, het heeft geen zin om direct alles te proberen te analyseren. 

Zet de volgende stap

Bent u al bezig met de volgende stappen richting een meer datagedreven kantoor? Of zoekt u een accountant die samen met u de eerste stappen hierin kan maken? Het overstappen naar een datagedreven aanpak kost veel tijd en moeite, maar is het zeker waard. Er zijn ook genoeg laagdrempelige oplossingen om te beginnen met datagedreven organiseren. Aarzel niet om contact met ons op te nemen. Wij voeren gratis en vrijblijvend een zoektocht uit naar een accountant die matcht met uw wensen en behoeften. 

Begin uw aanvraag (100% vrijblijvend)

4,6
130 beoordelingen

Bedrijfsvorm *
Werkzaamheden

Beveiligd met SSL
Vraag gratis een offerte aan!

Onze dienst is geheel gratis en vrijblijvend voor u als ondernemer.