Top 10 boeken over ondernemen voor starters

7 minuten leestijd
Laatst bijgewerkt op 19-09-2023

Bent u op zoek naar nieuwe inspiratie en tips om uw onderneming te starten? We hebben ons verdiept in de beste boeken over ondernemen die ideaal zijn voor startende ondernemers. In deze boeken wordt er door succesvolle zakenmensen verteld over hun ervaringen, ideeën, successen en falen. Benieuwd wat de beste boeken zijn voor ondernemers? Lees dan snel verder.

Beste boeken voor ondernemers

  1. ReWork (Jason Fried & David Heinemeier Hansson)
  2. De ondernemende ondernemer (Martijn Driessen)
  3. The Lean Startup (Eric Ries)
  4. The $100 Startup (Chris Guillebeau)
  5. Shoe Dog: A Memoir by the Creator of Nike (Phil Knight)
  6. Een eigen bedrijf starten: boek voor dummies (Robert Jan Blom)
  7. Een werkweek van 4 uur (Timothy Ferriss)
  8. Zero to One (Peter Thiel)
  9. Werken vanuit je DNA (Lisanne van de Weerdhof)
  10. The Millionaire Fastlane (MJ DeMarco)

1. ReWork (Jason Fried & David Heinemeier Hansson)

Eén van de beste boeken voor startende ondernemers is ReWork. Het boek is geschreven door twee succesvolle ondernemers (Fried & Hansson). Zij volgen een eenvoudige bedrijfsfilosofie: hou het simpel, wees transparant en eerlijk. In hun boek bewijzen ze dat ieder bedrijf succesvol kan worden zonder eindeloos te hoeven vergaderen en met medewerkers die aan het einde van de dag naar huis gaan. Dure consultants en vijfjarenplannen zijn achterhaald. Tegenwoordig is het veel belangrijker om een goed idee te hebben, in plaats van een duur consultancyrapport. Lees honderden briljante regels voor succes.

Taal: Engels, Nederlands

boek startende ondernemer ReWork

2. De ondernemende ondernemer (Martijn Driessen)

Het boek van ondernemer Martijn Driessen is gebaseerd op zijn uitgebreide promotieonderzoek. Ongeveer 10 jaar geleden startte Driessen met zijn onderzoek naar ondernemerschap. Wat is ondernemerschap en welke eigenschappen heeft iemand nodig om een succesvolle ondernemer te worden? In zijn boek staat het Ondernemers Competentie Model centraal, bestaande uit: motivatie, persoonskenmerken, kwaliteiten en kennis. Wilt u uzelf ontwikkelen tot een echte ondernemer? Dan is dit boek iets voor u! Bent u al ondernemer, maar zoekt u nieuwe inspiratie en motivatie? Ook dan zal dit boek u verder helpen.

Taal: Nederlands

boek startende ondernemer

3. The Lean Startup (Eric Ries)

Ondernemer en schrijver Eric Ries is voornamelijk bekend van de business-strategie genaamd Lean start-up. Deze strategie helpt start-ups om hun middelen vast te stellen en deze zo efficiënt mogelijk te gebruiken. De essentie die Ries wilt overbrengen in zijn boek is het Lean denken; door bevestiging of gevalideerd leren. Hij geeft aan dat intuïtie een slechte leidraad is voor het bedenken van nieuwe aanbiedingen en dat deze moeten worden gevalideerd door ‘bevestiging’.

Het uitgangspunt hierachter is dat ontwikkelaars van producten een verkeerd beeld hebben van wat de klanten werkelijk interesseert aan de ene kant, en dat klanten zelf vaak moeite hebben om hun behoeften te uiten aan de andere kant. Leer uw klant kennen, luister naar zijn of haar feedback en pas uw producten en bedrijf voortdurend aan aan de behoeften van de klant en marktontwikkelingen. De Lean methode is overigens ook geschikt voor grotere bedrijven.

Taal: Engels, Nederlands

boek startende ondernemer lean startup

4. The $100 Startup (Chris Guillebeau)

In het boek ‘The $100 Startup’ laat Chris Guillebeau zien dat een negen-tot-vijf werktijd verleden tijd is. Hij laat u zien hoe u voor uzelf kan beginnen en uit de ‘ratrace’ kan stappen. In dit boek worden belangrijke inzichten gedeeld van mensen die met 100 euro of minder een eigen bedrijf zijn begonnen, waarmee ze inmiddels vanaf 50.000 euro verdienen. U hoeft niet met veel te beginnen. Leer in dit boek onder andere hoe u een goed leven kunt leiden op uw eigen voorwaarden, wanneer en waar u dit wilt. Zet uw passie om in inkomsten en krijg meer tijd voor uw eigen leven in plaats van alleen maar werken.

Taal: Engels, Nederlands

boek startende ondernemer The $100 Startup

5. Shoe Dog: A Memoir by the Creator of Nike (Phil Knight)

In Shoe Dog vertelt Phil Knight, oprichter van Nike, over het pad naar zakelijk succes zoals hij dit heeft ervaren. Zo begon hij met een jaaromzet van achtduizend dollar met de verkoop van schoenen uit de kofferbak van zijn auto. Vandaag de dag heeft Nike een jaarlijkse omzet van dertig miljard dollar. Hij hield vol aan één missie: hoogwaardige, goedkope hardloopschoenen importeren uit Japan. In ‘Shoe Dog’ beschrijft Knight de vele risico’s waar hij mee te maken kreeg, de tegenslagen en de meedogenloze concurrenten. Hij vertelt daarnaast over de eerste medewerkers binnen Nike, de mensen die dezelfde visie deelden en een merk (en cultuur) creëerden wat alles zou gaan veranderen.

Taal: Engels

boek startende ondernemer Shoe Dog

6. Een eigen bedrijf starten: boek voor dummies (Robert Jan Blom)

In dit boek door Robert Jan Blom krijgt u antwoord op de vraag hoe u succesvol een eigen onderneming start en uw eigen baas wordt. Iedereen is wel bekend met de ‘boeken voor dummies’ waarin onderwerpen haarfijn worden uitgelegd in duidelijke taal. In dit boek komen onderwerpen aan bod die typerend zijn voor starters: van het kiezen van een geschikte rechtsvorm tot aan het verkrijgen van krediet voor uw start-up. Bent u van plan een eigen onderneming te beginnen? Of heeft u een eigen onderneming, maar heeft u nog niet veel ervaring? Dan is dit boek een must read.

Taal: Nederlands

boek startende ondernemer Boek voor dummies

7. Een werkweek van 4 uur (Timothy Ferriss)

Hard werken tot aan uw pensioen? Dat hoeft niet meer! In het boek ‘Een werkweek van 4 uur’ vertelt Ferriss over de nieuwe economische factoren en mobiliteit. Volgens hem is werken tot aan uw pensioen achterhaald. De nieuwe manier van werken bestaat uit zo weinig mogelijk inspanning, minder werkuren, veel vrije tijd en geld in overvloed. Het boekt stelt u lastige vragen die helpen om keuzes te maken. Wilt u niet voor een normaal inkomen werken, maar wel voor een passief inkomen? Dan is dit boek een aanrader voor u. Kom erachter hoe u zo veel mogelijk kunt bereiken in een zo min mogelijke tijd. Een extra voordeel is dat u met het boek toegang heeft tot de website waar nog meer handige tips staan om uit te voeren.

Taal: Engels, Nederlands

boek startende ondernemer Werkweek 4 uur

8. Zero to One (Peter Thiel)

Het boek Zero to One is één van de aanraders door zowel Elon Musk als Mark Zuckerberg en is geschreven door de legendarische Peter Thiel. Door sommigen wordt dit boek dé Bijbel genoemd voor de nieuwe generatie ondernemers. Volgens Thiel is het grote geheim van onze tijd dat er nog steeds nieuwe uitvindingen zijn te creëren en er nieuwe grenzen verkend kunnen worden. Als u iets nieuws doet dan gaat u van 0 naar 1. Volgens Thiel kan vooruitgang in iedere branche worden bereikt en komt dit voort uit de belangrijkste competentie die een leider moet beheersen: zelf leren denken. De unieke bedrijven van de toekomst kenmerken zich door een nieuwe manier van denken over innovatie: stel vragen die ertoe leiden dat u waarde vindt op onverwachte plekken.

Taal: Engels, Nederlands

boek startende ondernemer zero to one

9. Werken vanuit uw DNA (Lisanne van de Weerdhof)

Nog te vaak worden unieke eigenschappen verborgen en blijft potentie onbenut. Door te werken vanuit uw DNA, vanuit uw passie, kunt u uw eigen verhaal als ondernemer en organisatie (her)ontdekken. Hierdoor gaat u niet alleen meer werkplezier ervaren, maar haalt u ook meer voldoening uit uw werk en zal het wat betreft financiën ook erop vooruitgaan. Dit boek door van de Weerdhof geeft u handvatten in de zoektocht naar uw DNA en het onder ogen komen van obstakels die u hinderen om vanuit uw DNA te handelen. Dit boek is geschikt voor ondernemers die meer gebruik willen maken van hun eigen potentie en handvatten zoeken hoe ze dit kunnen waarmaken in de praktijk.

Taal: Nederlands

boek startende ondernemer zero to one

10. The Millionaire Fastlane (MJ DeMarco)

In The Millionaire Fastlane vertelt DeMarco over de echte wet van rijkdom. Volgens DeMarco wordt iedereen misleid om te geloven dat rijkdom wordt gecreëerd door blind te vertrouwen op oncontroleerbare en onvoorspelbare markten. Denk hierbij aan de aandelenmarkt, de huizenmarkt, maar ook de arbeidsmarkt. Hij noemt dit ook wel ‘een machteloze financiële gok’. Leer de weg naar rijkdom en ontdek het pad naar financiële vrijheid. Deze internationale bestseller is meer dan 350.000 keer verkocht. Wilt u geen levenslang abonnement op middelmatigheid? Wilt u garantie in plaats van hoop? Dan is dit boek wat voor u.

Taal: Nederlands, Engels

boek startende ondernemer zero to one

Hulp nodig bij de administratie?

We hopen dat bovenstaande boeken u goed op weg helpen bij het verder groeien van uw onderneming of het starten van uw ondernemersreis. Heeft u al de eerste stappen gezet met uw onderneming, maar heeft u ondersteuning nodig bij de boekhouding? Besteed uw administratie uit aan een professionele boekhouder uit onze pool.

Vul onderstaand formulier in en ontvang tot drie offertes van boekhouders bij u in de buurt. Geheel gratis en vrijblijvend voor u als ondernemer! Nadat u uw aanvraag heeft ingediend zullen we kort telefonisch contact opnemen om uw wensen en behoeften te bespreken.

Begin mijn aanvraag (100% vrijblijvend)

4,6
130 beoordelingen
Werkzaamheden
Bedrijfsvorm*
Bedrijfsleeftijd
Beveiligde verbinding
Vraag gratis een offerte aan!

Onze dienst is geheel gratis en vrijblijvend voor jou als ondernemer.