Vind je boekhouder voor
Belastingaangifte

Vind je boekhouder voor
Belastingaangifte

Belastingaangifte als zzp'er, welk type aangifte en wanneer

Een ondernemer ontkomt niet aan de belastingaangiftes. Er zijn verschillende belastingaangiftes zoals de aangifte omzetbelasting, de aangifte inkomstenbelasting en aangifte vennootschapsbelasting. Niet iedere belastingaangifte geldt voor ieder type onderneming (hetzij eenmanszaak, een rechtspersoon zoals een BV of een samenwerkingsverband zoals een VOF). In dit artikel bespreken we of belastingaangifte doen voor jou verplicht is, welk type belastingaangiftes er zijn en wanneer je belastingaangifte moet doen.

In onderstaand artikel staan de antwoorden op onderstaande vragen:

Daarnaast vind je onderaan de pagina nog een FAQ met veelgestelde vragen over de btw/omzetbelasting.

Ben ik verplicht om belastingaangifte te doen?

In januari en februari worden de aangiftebrieven verstuurd vanuit de Belastingdienst. Als je een aangiftebrief hebt ontvangen dan is het doen van aangifte verplicht. Als je twijfelt of je aangifte moet doen adviseren wij om dit toch te doen, dan zie je direct of je recht hebt op teruggave.

Wat is inkomstenbelastingaangifte?

De aangifte inkomstenbelasting is de meest voorkomende van de belastingvormen. Belastingaangifte doen is verplicht voor iedereen die een brief krijgt van de Belastingdienst. En in sommige gevallen is het ook verplicht om aangifte te doen als er geen brief ontvangen is. Dit is het geval als bekend is dat er belasting betaald dient te worden. Het kan voorkomen dat er te laat aangifte wordt gedaan. Omdat dit op een hoge boete kan komen te staan is het raadzaam om uitstel aan te vragen. Uitstel aanvragen kan tot 1 mei.

Wanneer moet ik inkomstenbelastingaangifte doen?

Bijvoorbeeld: als je in het begin van 2024 een aangiftebrief hebt ontvangen, dan moet je de aangifte voor 1 mei hebben ingediend. Maar niet als je uitstel aanvraagt via 'Mijn Belastingdienst'. Dan krijg je reden tot uitstel tot 1 september 2024.

Wat is omzetbelastingaangifte?

Ondernemers zijn verplicht omzetbelasting te betalen over de omzet van hun bedrijf. Bedrijven berekenen de btw door in hun prijsstelling. Zodra een product of dienst verkocht is dient er btw te worden afgedragen.

In uitzonderlijke gevallen hoeft er geen omzetbelasting betaald te worden. Dan kan als er bijvoorbeeld een speciale btw-vrijstelling van kracht is. Dit geldt voor verschillende bedrijfsgroepen zoals de gezondheidszorg en het onderwijs.


omzetbelasting

Wat is vennootschapsbelasting?

Vennootschapsbelasting (vpb) is een directe belasting op inkomen die wordt geheven over rechtspersonen en bepaalde niet rechtspersoonlijkheid bezittende samenwerkingsverbanden.

De eerste tariefschijf van de vennootschapsbelasting wordt in Nederland verlengd van € 245.000 naar € 395.000. Het tarief voor de vennootschapsbelasting voor winsten in de eerste tariefschijf blijft op 15%. Het tarief voor winsten die vallen in de tweede tariefschijf is naar 25,8% verhoogd. De Vpb-aangifte dient altijd binnen 5 maanden na het einde van het boekjaar betaald te worden. Mocht dit niet haalbaar zijn, dan bestaat er ook hier de mogelijkheid om uitstel aan te vragen. Dit dient ook voor 1 mei te gebeuren.

Wat is loonbelasting?

In Nederland wordt belasting over ons inkomen betaald op basis van de inkomstenbelasting. Loonbelasting is de belasting die je werkgever op je loon als werknemer inhoudt. De loonbelasting is een vorm van directe belasting op je inkomen. De hoogte van de loonbelasting hangt vooral af van je bruto salaris. De schalen lopen tot bepaalde bedragen, hierdoor ga je meer belasting betalen zodra je inkomen stijgt. De werkgever houdt een bedrag in op basis van je bruto jaarinkomen. Zo betaal je de loonbelasting die je uiteindelijk verschuldigd bent.

Fiscale aftrekposten

Vergeet niet om gebruik te maken van fiscale aftrekposten waar je recht op hebt. Je wilt niet meer belasting betalen dan nodig is toch? Er zijn in Nederland verschillende fiscale aftrekposten beschikbaar, met name voor starters:

  • Startersaftrek
  • Zelfstandigenaftrek
  • Mkb-winstvrijstelling
  • Meewerkaftrek
  • Kleineondernemersregeling (KOR)

Veelgestelde vragen btw/omzetbelasting


Wanneer moet ik belastingaangifte doen als ondernemer?
Ondernemers moeten jaarlijks belastingaangifte doen, normaal gesproken binnen drie maanden na afloop van het boekjaar.

Hoe doe ik btw-aangifte?
Meestal dienen ondernemers hun btw per kwartaal in. Dit gebeurt via de website van de Belastingdienst onder het formulier genaamd 'Aangifte omzetbelasting'. In deze aangifte vermeld je de btw die je hebt berekend aan je klanten en de btw die de leveranciers aan je hebben berekend.

Welke beroepen en diensten zijn vrijgesteld van btw?
Er zijn in Nederland een aantal beroepen en diensten vrijgesteld van btw, zoals sport, media, zorg, kinderopvang, lezingen, rondleidingen, kansspelen en onderwijs. Dit gebeurt alleen onder bepaalde omstandigheden.

Moet ik als zzp'er een administratie bijhouden als mijn diensten zijn vrijgesteld van btw?
Ja. Een overzichtelijke en geordende administratie bijhouden is verplicht voor iedere ondernemer, ook als je diensten deels of geheel zijn vrijgesteld van btw. Je moet namelijk kunnen aantonen of de diensten die je hebt geleverd vrijgesteld zijn.

Hoe vraag ik de kleineondernemersregeling (KOR) aan?
Je moet je officieel aanmelden voor de KOR. Je doet dit door een digitaal formulier in te vullen op de website van de Belastingdienst. Als ondernemer moet je voor een periode van tenminste drie jaar meedoen aan de KOR, maar niet als de omzet per kalenderjaar de € 20.000 passeert. Boven dit bedrag moet je wel direct btw gaan heffen, dit kan dus ook midden in een jaar gebeuren.

Boekhouder of accountant gezocht?

Vandaag nog offertes opvragen bij boekhouders of accountants die bevoegd zijn om belastingaangiftes te verwerken? Onze service is 100% vrijblijvend. Voor overige vragen of contact kun je ons altijd bellen +31 (0)432003092 of mailen (info@boekhouders.nl).

Begin mijn aanvraag (100% vrijblijvend)

4,6
130 beoordelingen
Werkzaamheden
Bedrijfsvorm*
Bedrijfsleeftijd
Beveiligde verbinding
Vraag gratis een offerte aan!

Onze dienst is geheel gratis en vrijblijvend voor jou als ondernemer.