Personeel werven in 2024: effectieve tips voor uw onderneming

5 minuten leestijd
Laatst bijgewerkt op 24-10-2023

De arbeidsmarkt van vandaag de dag is een dynamische en competitieve omgeving. Het vinden en aantrekken van hoogwaardig personeel kan een ware uitdaging zijn, vooral met de voortdurende veranderingen, zoals de opkomst van remote werk en de nasleep van de COVID-pandemie. In deze blog gaan we dieper in op hoe u in deze tijd nog steeds hoogwaardig personeel kunt aantrekken en behouden.

9 Tips voor personeelswerving in 2024:

 1. Een goede eerste indruk maken
 2. Wervingsstrategieën die werken
 3. Flexibele arbeidsvoorwaarden bieden
 4. Bied mogelijkheden voor ontwikkeling en groei
 5. Concurrentieanalyse
 6. Zorg voor diversiteit en inclusie
 7. Wees transparant in het sollicitatieproces
 8. Social media inzetten voor personeelswerving
 9. Leer van andermans succesverhalen
 10. Laat collega's aan het woord om uw bedrijf persoonlijkheid te geven

1. Een goede eerste indruk maken

Het belangrijkste moment bij iedere kennismaking met het bedrijf is de eerste indruk. Het werkgeversimago en de bedrijfscultuur zijn van invloed op de keuze van potentiële kandidaten om bij uw onderneming te komen werken. 

Ze willen namelijk deel uitmaken van een organisatie waarin ze zich kunnen identificeren. Laat op uw website zien hoe uw bedrijf met personeel omgaat, door bijvoorbeeld hoogtepunten te delen.

personeel werven

2. Wervingsstrategieën die werken

 • Online aanwezigheid: investeer in een overtuigende website, actieve sociale mediaprofielen en maak gebruik van online vacaturebanken om je bereik te vergroten. Lees meer over de inzet van social media verderop in dit artikel.
 • Employee referral programma's: laat uw huidige werknemers helpen bij het aantrekken van nieuw talent door middel van doorverwijzingen.
 • Campusrecruitment: ontdek hoe u via hogescholen en universiteiten nieuw talent kunt aantrekken.
 • Externe wervingsbureaus: overweeg het gebruik van externe bureaus wanneer nodig.

3. Flexibele arbeidsvoorwaarden bieden

Tegenwoordig zijn flexibele arbeidsvoorwaarden steeds vaker doorslaggevender dan loon. Dit is niet zo gek, gezien de moderne arbeidsmarkt in toenemende mate is gebaseerd op flexibiliteit. Overweeg om thuiswerken mogelijk te maken voor uw werknemers, vooral omdat veel werknemers de voordelen van een goede werkprivébalans waarderen.

Daarnaast kunnen flexibele werktijden aantrekkelijk zijn, omdat ze de individuele behoeften kunnen ondersteunen. Bovendien zijn niet alle werknemers even productief van 9 tot 5. Sommige werknemers functioneren bijvoorbeeld juist beter in de avond dan in de namiddag.

Tot slot is het belangrijk om aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden te bieden, zoals zorgverzekeringen, pensioenregelingen, en flexibele verlofregelingen. Zulke voordelen kunnen kandidaten verleiden en uw organisatie onderscheiden van de concurrentie.

4. Bied mogelijkheden voor ontwikkeling en groei

Een essentieel onderdeel van het aantrekken en behouden van toptalent is het bieden van mogelijkheden voor ontwikkeling en groei. Werknemers willen weten dat ze zich binnen uw organisatie kunnen ontwikkelen. Dit betekent investeren in training en opleiding die hen helpt hun vaardigheden te verbeteren en hun carrièrepad te ontwikkelen.

Toon potentiële kandidaten dat er ruimte is voor groei, zowel op persoonlijk als professioneel gebied. Dit kan variëren van mentorprogramma's tot doorgroeimogelijkheden binnen uw organisatie. Werknemers die zich kunnen ontwikkelen en groeien, zullen eerder geneigd zijn om te blijven en bij te dragen aan het succes van uw organisatie.

5. Concurrentieanalyse

Om in de huidige arbeidsmarkt op te vallen, is het van belang om uw concurrenten te begrijpen en voor te blijven. Voer daarom een grondige analyse uit om te ontdekken wat andere organisaties doen op het gebied van werving en hoe ze zich positioneren. Dit stelt u in staat om uw eigen onderscheidend vermogen te bepalen.

Identificeer daarnaast de sterke punten en unieke kenmerken van uw organisatie en benadruk deze in uw wervingsinspanningen. Of het nu gaat om uw bedrijfscultuur, uw innovatieve projecten, of uw betrokkenheid bij maatschappelijke kwesties, laat kandidaten zien waarom uw organisatie anders en aantrekkelijker is.

6. Zorg voor diversiteit en inclusie

Diversiteit en inclusie zijn niet alleen moreel belangrijk, maar ze kunnen ook aantrekkelijk zijn voor veel potentiële kandidaten. Het bevorderen van diversiteit en inclusie in uw organisatie toont aan dat u een open en gelijkwaardige werkomgeving biedt waarin alle medewerkers worden gewaardeerd, ongeacht hun achtergrond. Dit kan aantrekkelijk zijn voor kandidaten die waarde hechten aan gelijke kansen en een inclusieve cultuur. Zorg ervoor dat uw wervingsinspanningen gericht zijn op het aantrekken van diverse kandidaten en dat u inclusie stimuleert in alle aspecten van uw organisatie.

7. Wees transparant in het sollicitatieproces

Een effectieve manier om kandidaten aan te trekken en te behouden, is door te zorgen voor een transparant, eenvoudig en efficiënt sollicitatieproces. Communicatie is essentieel. Informeer kandidaten over de stappen in het wervingsproces en geef ze regelmatig updates. Zorg ervoor dat ze begrijpen wat er van hen wordt verwacht en dat ze gemakkelijk vragen kunnen stellen. Een positieve kandidaatervaring kan een blijvende indruk achterlaten, zelfs als een kandidaat niet wordt aangenomen, en kan leiden tot positieve mond-tot-mondreclame.

8. Social media inzetten voor personeelswerving

Een goede manier op personeel aan te trekken is door het gebruik van uw socialmediakanalen. 

Personeel werven via LinkedIn
LinkedIn is een waardevol platform voor het werven van hoogwaardig personeel, vooral als u op zoek bent naar professionele en zakelijke talenten. Maak een boeiend bedrijfsprofiel op LinkedIn en deel regelmatig updates en vacatures. Profiteer van LinkedIn's uitgebreide zoekfuncties om geschikte kandidaten te vinden. Bovendien kunt u gebruikmaken van LinkedIn-advertenties om uw vacatures aan een breder publiek te tonen. Vergeet niet om uw medewerkers aan te moedigen om uw bedrijf op hun eigen profielen te vermelden, wat kan leiden tot een groter bereik.

Personeel werven via Facebook
Facebook biedt een geweldige kans om nieuw talent aan te trekken, vooral als u op zoek bent naar een breder publiek. Maak een zakelijke Facebookpagina en deel vacatures, bedrijfsupdates en verhalen van uw medewerkers. Overweeg het gebruik van Facebook-advertenties om uw vacatures te promoten bij specifieke doelgroepen. U kunt zelfs een Facebookgroep creëren om potentiële kandidaten op de hoogte te houden van nieuws en mogelijkheden binnen uw organisatie.

Personeel werven via Instagram
Instagram, met zijn visuele nadruk, kan een krachtig hulpmiddel zijn om een jonger en creatiever publiek aan te trekken. Maak een aantrekkelijk Instagram-account voor uw bedrijf en deel foto's en verhalen die de bedrijfscultuur en medewerkers in de schijnwerpers zetten. Gebruik hashtags om uw berichten zichtbaar te maken voor potentiële kandidaten en moedig medewerkers aan om hun werkervaring bij uw organisatie te delen via hun eigen Instagram-accounts. Dit kan een persoonlijke en authentieke benadering bieden om nieuw talent aan te trekken.

9. Leer van andermans succesverhalen

Een geweldige manier om je wervingsstrategie te verbeteren, is door te leren van organisaties die succesvol hoogwaardig personeel hebben aangetrokken in de huidige arbeidsmarkt. Bestudeer hun ervaringen en successen. Welke innovatieve benaderingen hebben ze toegepast? Welke lessen kunnen worden getrokken uit hun wervingsstrategieën? Het putten uit deze waardevolle inzichten kan je helpen om je eigen aanpak te verfijnen en te optimaliseren voor het aantrekken van topkandidaten.

10. Laat collega's aan het woord om uw bedrijf persoonlijkheid te geven

Een effectieve tip voor personeelswerving is om uw collega's aan het woord te laten en hun persoonlijke ervaringen binnen het bedrijf te delen. Dit geeft potentiële kandidaten de kans om een glimp op te vangen van de bedrijfscultuur en de werkomgeving van binnenuit. Door medewerkers te laten vertellen over hun eigen succesverhalen, uitdagingen en groeikansen, kunt u een authentiek beeld schetsen van wat het betekent om deel uit te maken van uw team. Dit niet alleen helpt bij het aantrekken van talent met de juiste mindset, maar versterkt ook het gevoel van verbondenheid en betrokkenheid binnen uw organisatie. Het geeft uw wervingsinspanningen een menselijk tintje en kan de sleutel zijn tot het aantrekken van de juiste mensen die passen bij uw bedrijfscultuur en doelstellingen.

Conclusie

Het aantrekken van goed personeel in de huidige tijd is een haalbare doelstelling met de juiste strategieën en benaderingen. Werk aan je werkgeversimago, wervingsstrategieën en cultuur, bied flexibiliteit en groeimogelijkheden, en zorg voor een inclusieve omgeving. Het werven van kwalitatief personeel is essentieel voor het succes van je organisatie en vereist continu aandacht en innovatie.

Begin mijn aanvraag (100% vrijblijvend)

4,6
130 beoordelingen
Werkzaamheden
Bedrijfsvorm*
Bedrijfsleeftijd
Beveiligde verbinding
Vraag gratis een offerte aan!

Onze dienst is geheel gratis en vrijblijvend voor jou als ondernemer.