Wat kost een boekhouder?

7 minuten leestijd

Wat kost een boekhouder voor een zzp, eenmanszaak, een BV of freelancer? Een goede boekhouder regelt uw boekhouding voor een goede prijs-kwaliteitverhouding en levert een ondernemer jaar na jaar (méér) winst op. In dit artikel gaan we in op de werkzaamheden die een boekhouder voor u uit handen kan nemen, of een boekhouder nemen verplicht is, de voor- en nadelen van de uitbesteding van boekhouding en tot slot een prijsindicatie van de kosten van het inhuren van een boekhouder. Direct een boekhouder nodig? Vraag drie gratis offertes aan via onderstaande button.

Is het inhuren van een boekhouder de prijs waard?

Veel ondernemers twijfelen of het inhuren van een boekhouder zinvol is. Aan de ene kant zijn er vragen over de kosten van een boekhouder, aan de andere kant kost het zelf voeren van de administratie voor ondernemers vaak veel tijd en is het een grote last. Ook ontbreekt het weleens aan zowel fiscale als boekhoudkundige kennis, om dit zelf op een goede manier te kunnen doen. Onze stelling is dan ook:
Een boekhouder is geen kostenpost, maar het is een investering in uw winst.
Het zit namelijk zo: ondernemers die zelf de administratie gaan voeren, laten onterecht veel (belasting)winst liggen! In onderstaand artikel leggen we stap voor stap uit wat een boekhouder doet, wat deze voor u zou kunnen betekenen, hoe een boekhouder u helpt met het verhogen van uw winst en met welke kosten u ongeveer rekening moet houden.

Wat doet een boekhouder?

Laten we bij het begin beginnen. Veel ondernemers vragen zich af wat een boekhouder nu precies doet. Iedere ondernemer in Nederland is verplicht om de bedrijfsadministratie op een ordentelijke manier te voeren, 7 jaar te bewaren én is verplicht op basis van die administratie ieder jaar aan de fiscale verplichtingen te voldoen. Inderdaad, alles wat met de belasting te maken heeft. Een boekhouder heeft dan ook een breed scala aan werkzaamheden. We benoemen hieronder de meest voorkomende werkzaamheden van boekhouders.
Kosten boekhouder

Werkzaamheden van een boekhouder zijn:

 • Bedrijfsadministratie: inboeken en verwerken inkomende en uitgaande facturen, kasboek verwerken en het bijhouden van de bank, actueel houden van de balans.
 • Aangifte omzetbelasting: aan het eind van ieder kwartaal dient de BTW te worden verrekend met de belastingdienst. Afhankelijk van de bedrijfsactiviteit, kan de BTW 0%, 9% of 21% zijn. Ook bestaan er bedrijven die vrijgesteld zijn van BTW.
 • Intracommunautaire Prestaties: Dit hangt samen met de BTW-aangifte indien een ondernemer internationaal actief is.
 • Jaarrekening opmaken: Ieder jaar wordt afgesloten met de jaarrekening, met daarin een overzicht van de financiële cijfers van afgelopen jaar. In de jaarrekening kan worden afgelezen hoeveel bijvoorbeeld de winst en verlies is over afgelopen jaar.
 • Fiscaal advies: de kleine lettertjes, waar moet u op letten als ondernemer en waar liggen uw kansen om de winst te verhogen?
 • Salarisadministratie: Wanneer een bedrijf personeel in dienst heeft, gelden er regels en wetten.
 • Aangifte-inkomstenbelasting, ook wel bekend als de IB-aangifte: voor ondernemers is de aangifte-inkomstenbelasting altijd een combinatie van de privéaangifte én de aangifte die direct betrekking heeft op het bedrijf. Bij de privéaangifte horen bijvoorbeeld de uitgekeerde winst, de auto van de zaak, hypotheekrente en de gegevens van de eventuele partner.

Is een boekhouder verplicht?
Voor ondernemers die geen rechtspersoon zijn (een rechtspersoon is bijvoorbeeld een BV of stichting) is het niet verplicht om de boekhouding te laten verzorgen door een boekhouder. Om een maximale winst én optimaal inzicht in cijfers te behouden van een ondernemer of onderneming, is het inhuren van een boekhouder eigenlijk wél een noodzaak, anders blijft er ongetwijfeld ‘geld liggen.’

Voordelen uitbesteden van de boekhouding

Een boekhouder heeft over het algemeen een goed cijfermatig inzicht. Omdat een goede boekhouder altijd alles op orde heeft, is deze vaak ook een sparringpartner die op korte termijn inzicht over het financiële wel en wee van een de ondernemer of onderneming kan geven. Een boekhouder kijkt niet alleen naar de cijfers, maar ook naar de persoon achter de ondernemer.

Een goede boekhouder weet de weg in belastingland. Voor ondernemers en zzp'ers zijn er heel veel regelingen van toepassing waarmee belasting bespaard kan worden. Deze regelingen zijn bijvoorbeeld:

 • Zakelijke kosten;
 • Zelfstandigenaftrek;
 • Startersaftrek;
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA);
 • Mkb-winstvrijstelling;
 • Oudedagsreserve;
 • Kleine Ondernemersregeling.

Bent u al bekend met bovenstaande regelingen voor ondernemers die gegarandeerd uw winst verhogen? Een boekhouder wél, die is op de hoogte van alle ins en outs. Daarnaast bespaart u tijd, tijd die u zelf in uw onderneming kan steken én hoeft u zich niet zelf te verdiepen in tientallen pagina’s met op zich complexe materie.

Nadelen uitbesteden van de boekhouding

Als u iedere dag uw bonnetjes en facturen in een schoenendoos stopt en deze iedere maand/kwartaal of jaar inlevert bij uw boekhouder, dan bestaat de kans dat u tussentijds het overzicht verliest. U krijgt dan wel iedere maand een net overzicht, maar in feite heeft u dan niet de dag tot dag feeling met het financiële wel en wee van uw bedrijf. U ontwikkelt dus minder uw eigen kennis en inzichten op het gebied van boekhouding. 

 

Hoe berekent u de kosten van een boekhouder?

De meeste boekhouders hanteren een maandelijkse vergoeding, ze verdelen dan de kosten die ze per jaar in rekening brengen. Deze vergoeding is vaak afhankelijk van de ervarenheid van de boekhouder en de omvang van je bedrijf. Dat is logisch, hoe omvangrijker de boekhouding die moet worden verwerkt, hoe meer werk de boekhouder daarmee heeft.

Een boekhouder met enkele jaren ervaring is al te vinden voor een prijs vanaf zo’n 45 euro per uur en een zeer ervaren boekhouder met 10+ jaar ervaring rekent gemiddeld zo’n 75 euro per uur (alle bedragen zijn ex 21% BTW).U kunt eenvoudig uw eigen rekensommetje maken waarbij u rekening houdt met:

 • Boekhoudkosten per jaar;
 • Omzet per jaar;
 • Budget dat u beschikbaar heeft;
 • De besparing (tijd en geld) die uw boekhouder u oplevert;
 • Maximalisering van het aantal (fiscale) aftrekposten;
 • Het aantal uren dat u zelf niet hoeft te besteden aan uw administratie, maar kan focussen op je passie: ondernemen.

Wat kost een boekhouder per uur voor zzp'ers?

Indicatie van de kosten van een boekhouder zzp wanneer je de diensten per uur afneemt:

 • Boekhouder met enkele jaren ervaring: 45 Euro per uur
 • Zeer ervaren Boekhouder: 75 Euro per uur

Men kan ervan uit gaan dat een startende boekhouder tussen de 40 à 60 euro per uur vraagt. Een ervaren boekhouder met gedegen kennis kost zo'n al snel tussen de 60 à 90 euro per uur

Wat kost een boekhouder per maand?

Veel ondernemers kiezen ervoor om een boekhouder voor een vast bedrag per maand in te huren. De tarieven liggen dan tussen de 75 Euro en 140 Euro per maand. Uiteraard is dit afhankelijk van de afgesproken werkzaamheden en de omvang van uw bedrijf. 

Wat kost een boekhouder per kwartaal?

Anderen kiezen ervoor om een boekhouder per kwartaal in te huren. Als we dan een berekening maken op basis van de kosten van een boekhouder per maand dan komen we uit op een bedrag tussen de 225 Euro en 420 Euro per kwartaal. Dit bedrag verschilt meestal voor ZZP'ers en BV's. 

 Welke werkzaamheden kan ik uitbesteden aan een boekhouder?

Dienst Omschrijving
Financiële rapportages Verzorgen van financiële rapportages met daarin het dag tot dag overzicht van de financiële gesteldheid.
Financieel advies Adviseren op fiscaal gebied. Denk hierbij ook aan de mogelijkheden om de winst te verhogen.
Salarisadministratie Opzetten en bijhouden van salarisadministratie voor de ondernemer of zijn werknemers.
Jaarrekening opmaken  Opmaken van jaarrekeningen aan het eind van een boekjaar zodat een goed inzicht ontstaat in de winst, kosten en investeringen.
 Bedrijfsadministratie  Verzorgen en bijhouden van bedrijfsadministratie. Op basis van de bedrijfsadministratie kan de jaarrekening worden opgemaakt.
Aangifte omzetbelasting (BTW)  Verzorgen en indienen van omzetbelasting. Dit dient ieder kwartaal te gebeuren.
Aangifte intracommunautaire prestaties (ICP)  Het verzorgen van de aangifte intracommunautaire prestaties voor ondernemers die internationaal actief zijn.
Aangifte inkomstenbelasting  Verzorgen en indienen van inkomstenbelasting voor de ondernemer als natuurlijke persoon.
 Hulp bij belastingaangifte Ondersteunen bij en als vraagbaak dienen bij uw belastingaangifte.
 Inlezen bankgegevens Het lezen van de bankgegevens in een boekhoudprogramma.
Facturen inboeken Het inboeken van de verkoop- en inkoopfacturen in een boekhoudprogramma.

Is het makkelijk om van boekhouder over te stappen?

Heeft u al een boekhouder en wilt u overstappen naar een nieuwe boekhouder? Het overstappen van boekhouder kan in de regel gemakkelijk en probleemloos gebeuren als u rekening houdt met het volgende:

 • De opzegtermijn van de huidige boekhouder;
 • Hoe ver is uw huidige boekhouder met de werkzaamheden. Het is zonde om werkzaamheden dubbel te laten uitvoeren;
 • Houd de deadlines van de aangiften (zoals de BTW-aangifte) in de gaten.

Waarom zou u kiezen voor een boekhouder?
Door het inhuren van een goede boekhouder profiteert u allereerst van de uitgebreide kennis van een boekhouder op het gebied van wet- en regelgeving, administratie en ondernemerschap. Dit zal direct een positieve invloed hebben op uw winst! Daarnaast zorgt het uitbesteden van de bedrijfsadministratie ervoor dat u zelf meer tijd hebt om te doen wat u zélf leuk vindt én waar u zélf goed in bent: ondernemen.

Hoe vind ik een boekhouder die mijn onderneming past?

Wij kunnen u helpen bij het vinden van een boekhouder die aansluit bij de wensen en behoeften die u hebt als ondernemer. Wij kijken dan naar uw instelling, uw interesse in belastingzaken, de grootte en vorm van uw onderneming en het budget dat u zich kunt veroorloven. 

Direct advies nodig? Vul het aanvraagformulier hieronder in en wij brengen uw vrijblijvend in contact met 3 goede boekhouders in de regio om uw mogelijkheden te bespreken. 👇

 

Begin uw aanvraag (100% vrijblijvend)

4,6
130 beoordelingen

Bedrijfsvorm *
Werkzaamheden

Beveiligd met SSL
Vraag gratis een offerte aan!

Onze dienst is geheel gratis en vrijblijvend voor u als ondernemer.