Wat kost een boekhouder in 2024? Voor zzp en BV

7 minuten leestijd
Laatst bijgewerkt op 05-06-2024

Wat kost het om een boekhouder in te schakelen voor een zzp'er, eenmanszaak, freelancer of een BV? Ontdek de prijs-kwaliteitverhouding van een goede boekhouder die niet alleen je administratie regelt, maar ook jaar na jaar voor meer winst zorgt. 

In dit artikel bekijken we de kosten van een boekhouder (per uur, maand, kwartaal), welke taken een boekhouder voor je kan overnemen, of het verplicht is om een boekhouder in te schakelen, en de voor- en nadelen van uitbesteding van je boekhouding. Heb je direct een boekhouder nodig? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan via de onderstaande knop. Zo kun je eenvoudig de kosten van boekhouders in jouw regio vergelijken.

Op deze pagina:

Wat kost een boekhouder gemiddeld? Bereken het zelf!

De kosten van een boekhouder voor de aangifte inkomstenbelasting, btw-aangifte of andere boekhouding voor zzp'ers verschilt sterk per boekhouder. De meeste boekhouders hanteren een maandelijkse vergoeding, ze verdelen dan de kosten die ze per jaar in rekening brengen. Deze vergoeding is vaak afhankelijk van de ervarenheid van de boekhouder en de omvang van je bedrijf. Dat is logisch, hoe omvangrijker de boekhouding die moet worden verwerkt, hoe meer werk de boekhouder daarmee heeft.
Kosten boekhouder
Een boekhouder met enkele jaren ervaring is al te vinden voor een prijs vanaf zo’n 65 euro per uur en een zeer ervaren boekhouder met 10+ jaar ervaring rekent gemiddeld zo’n 100 euro per uur (alle bedragen zijn ex 21% btw).

Je kunt eenvoudig je eigen rekensommetje maken waarbij je rekening houdt met:

 • Boekhoudkosten per jaar;
 • Omzet per jaar;
 • Budget dat je beschikbaar hebt;
 • De besparing (tijd en geld) die je boekhouder je oplevert;
 • Maximalisering van het aantal (fiscale) aftrekposten;
 • Het aantal uren dat je zelf niet hoeft te besteden aan je administratie, maar kan focussen op je passie: ondernemen.

Boekhouder prijzen per rechtsvorm

Onderstaande boekhoudersprijzen zijn een gemiddelde schatting op basis van maximaal 100 facturaties per maand.
Zzp'er / eenmanszaak Vof BV
€ 65 - 150 € 75 - 250 € 150 - 500
Let op: heb je een BV met holding? Dan liggen de prijzen iets hoger dan wanneer je enkel de BV hebt. Ook kunnen de prijzen per BV aanzienlijk verschillen, afhankelijk van het aantal medewerkers in dienst.

Tarieven administratie door boekhouder

Onderstaande prijzen per werkzaamheden van boekhouders zijn een gemiddelde schatting. De exacte prijs hangt af van je rechtsvorm, omzet en de manier waarop je de boekhouding hebt bijgehouden.
Werkzaamheden boekhouder Kosten
Aangifte omzetbelasting € 45 per aangiftetijdvak
Aangifte inkomstenbelasting € 170 tot € 250
Suppletie omzetbelasting € 50 (jaarbasis)
Aangifte vennootschapsbelasting (vpb) € 200 per BV
Aangifte dividendbelasting € 55

Tarieven boekhouder obv jaaromzet

Onderstaande prijzen van boekhouders op basis van jaaromzet zijn een gemiddelde schatting. De exacte prijs hangt ook af van je rechtsvorm, het aantal medewerkers in dienst en de manier waarop je de boekhouding hebt bijgehouden.  

Jaaromzet Gemiddelde kosten boekhouder
Jaaromzet tot € 25.000 Ongeveer € 700
Jaaromzet tot € 50.000 Ongeveer € 900
Jaaromzet tot € 100.000 Ongeveer € 1100
Jaaromzet tot € 200.000 Ongeveer € 1400
Jaaromzet tot € 500.000 Ongeveer € 2500

Wat kost een boekhouder per uur voor zzp'ers?

Indicatie van de gemiddelde kosten van een boekhouder zzp wanneer je de diensten per uur afneemt:

 • Boekhouder met enkele jaren ervaring: 65 Euro per uur
 • Zeer ervaren Boekhouder: 100 Euro per uur

Men kan ervan uit gaan dat een startende boekhouder tussen de 40 à 65 euro per uur vraagt. Een ervaren boekhouder met gedegen kennis kost al snel tussen de 70 à 100 euro per uur

Wat kost een boekhouder per maand?

Veel ondernemers kiezen ervoor om een boekhouder voor een vast bedrag per maand in te huren. De tarieven liggen dan tussen de 70 euro à 250 euro per maand. Een volledige uitbesteding voor eenmanszaken zal tussen de 80 à 120 euro per maand zijn. Uiteraard is dit afhankelijk van de afgesproken werkzaamheden en de omvang van jouw bedrijf. 

Wat kost een boekhouder per kwartaal?

Anderen kiezen ervoor om een boekhouder per kwartaal in te huren. Als we dan een berekening maken op basis van de kosten van een boekhouder per maand dan komen we uit op een bedrag tussen de 225 euro à 420 euro per kwartaal. Dit bedrag verschilt meestal voor zzp'ers en BV's. 

Wat kost een boekhouder per jaar?

Als eenmanszaak of zzp'er ben je gemiddeld tussen de 700 à 1500 euro per jaar kwijt aan boekhoudkosten. Veel boekhouders hanteren een all-in tarief als je de gehele boekhouding inclusief btw-aangiftes en jaarrekening uitbesteedt. Het exacte tarief hangt wederom af van het aantal jaren ervaring van de boekhouder, de manier waarop je de administratie aanlevert en eventueel bijkomend advies.

Let op: dit zijn gemiddelde schattingen, een boekhouder heeft geen vaste uurprijs en mag zelf beslissen hoeveel hij of zij vraagt, afhankelijk van de ervaring en kennis. Ook de manier waarop je de administratie aanlevert en of als je aanvullend advies wilt is van invloed op de basis uurprijs.

 

Waarom een boekhouder inhuren?

Veel ondernemers twijfelen of het inhuren van een boekhouder zinvol is. Aan de ene kant zijn er vragen over de kosten van een boekhouder, aan de andere kant kost het zelf voeren van de administratie voor ondernemers vaak veel tijd en is het een grote last. Ook ontbreekt het weleens aan zowel fiscale als boekhoudkundige kennis, om dit zelf op een goede manier te kunnen doen. Onze stelling is dan ook:
Een boekhouder is geen kostenpost, maar het is een investering in uw winst.
Het zit namelijk zo: ondernemers die zelf de administratie gaan voeren, laten onterecht veel (belasting)winst liggen! Verderop in dit artikel leggen we stap voor stap uit wat een boekhouder doet, wat deze voor jou zou kunnen betekenen en hoe een boekhouder je helpt met het optimaliseren van je winst.

Wat doet een boekhouder?

Laten we bij het begin beginnen. Veel ondernemers vragen zich af wat een boekhouder nu precies doet. Iedere ondernemer in Nederland is verplicht om de bedrijfsadministratie op een ordelijke manier te voeren, 7 jaar te bewaren én is verplicht op basis van die administratie ieder jaar aan de fiscale verplichtingen te voldoen. Inderdaad, alles wat met de belasting te maken heeft. Een boekhouder heeft dan ook een breed scala aan werkzaamheden. We benoemen hieronder de meest voorkomende werkzaamheden van boekhouders.
Kosten boekhouder

Werkzaamheden van een boekhouder

 • Bedrijfsadministratie: inboeken en verwerken inkomende en uitgaande facturen, kasboek verwerken en het bijhouden van de bank, actueel houden van de balans.
 • Aangifte omzetbelasting: aan het eind van ieder kwartaal dient de btw te worden verrekend met de belastingdienst. Afhankelijk van de bedrijfsactiviteit, kan de btw 0%, 9% of 21% zijn. Ook bestaan er bedrijven die vrijgesteld zijn van btw.
 • Intracommunautaire Prestaties: dit hangt samen met de btw-aangifte indien een ondernemer internationaal actief is.
 • Jaarrekening opmaken: ieder jaar wordt afgesloten met de jaarrekening, met daarin een overzicht van de financiële cijfers van afgelopen jaar. In de jaarrekening kan worden afgelezen hoeveel bijvoorbeeld de winst en verlies is over afgelopen jaar.
 • Fiscaal advies: de kleine lettertjes, waar moet je op letten als ondernemer en waar liggen je kansen om de winst te verhogen?
 • Salarisadministratie: wanneer een bedrijf personeel in dienst heeft, gelden er bepaalde regels en wetten.
 • Aangifte-inkomstenbelasting: ook wel bekend als de IB-aangifte. Voor ondernemers is de aangifte-inkomstenbelasting altijd een combinatie van de privéaangifte én de aangifte die direct betrekking heeft op het bedrijf. Bij de privéaangifte horen bijvoorbeeld de uitgekeerde winst, de auto van de zaak, hypotheekrente en de gegevens van de eventuele partner.

Welke werkzaamheden kan ik uitbesteden aan een boekhouder?

Dienst Omschrijving
Financiële rapportages Verzorgen van financiële rapportages met daarin het dag tot dag overzicht van de financiële gesteldheid.
Financieel advies Adviseren op fiscaal gebied. Denk hierbij ook aan de mogelijkheden om de winst te verhogen.
Salarisadministratie Opzetten en bijhouden van salarisadministratie voor de ondernemer of zijn werknemers.
Jaarrekening opmaken  Opmaken van jaarrekeningen aan het eind van een boekjaar zodat een goed inzicht ontstaat in de winst, kosten en investeringen.
 Bedrijfsadministratie  Verzorgen en bijhouden van bedrijfsadministratie. Op basis van de bedrijfsadministratie kan de jaarrekening worden opgemaakt.
Aangifte omzetbelasting (BTW)  Verzorgen en indienen van omzetbelasting. Dit dient ieder kwartaal te gebeuren.
Aangifte intracommunautaire prestaties (ICP)  Het verzorgen van de aangifte intracommunautaire prestaties voor ondernemers die internationaal actief zijn.
Aangifte inkomstenbelasting  Verzorgen en indienen van inkomstenbelasting voor de ondernemer als natuurlijke persoon.
 Hulp bij belastingaangifte Ondersteunen bij en als vraagbaak dienen bij je belastingaangifte.
 Inlezen bankgegevens Het lezen van de bankgegevens in een boekhoudprogramma.
Facturen inboeken Het inboeken van de verkoop- en inkoopfacturen in een boekhoudprogramma.

Is een boekhouder nemen verplicht?

Voor ondernemers die geen rechtspersoon zijn (een rechtspersoon is bijvoorbeeld een BV of stichting), is het niet verplicht om de boekhouding te laten verzorgen door een boekhouder. Om een maximale winst én optimaal inzicht in cijfers te behouden van een ondernemer of onderneming, is het inhuren van een boekhouder eigenlijk wél een noodzaak, anders blijft er ongetwijfeld ‘geld liggen’.

Voordelen uitbesteden van de boekhouding

Een boekhouder heeft over het algemeen een goed cijfermatig inzicht. Omdat een goede boekhouder altijd alles op orde heeft, is deze vaak ook een sparringpartner die op korte termijn inzicht over het financiële wel en wee van een de ondernemer of onderneming kan geven. Een boekhouder kijkt niet alleen naar de cijfers, maar ook naar de persoon achter de ondernemer.

Een goede boekhouder weet de weg in belastingland. Voor ondernemers en zzp'ers zijn er heel veel regelingen van toepassing waarmee belasting bespaard kan worden. Deze regelingen zijn bijvoorbeeld:

 • Zakelijke kosten;
 • Zelfstandigenaftrek;
 • Startersaftrek;
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA);
 • Mkb-winstvrijstelling;
 • Oudedagsreserve;
 • Kleine Ondernemersregeling.

Ben je al bekend met bovenstaande regelingen voor ondernemers die gegarandeerd je winst verhogen? Een boekhouder wél, die is op de hoogte van alle ins en outs. Daarnaast bespaar je tijd, tijd die je zelf in je onderneming kan steken én je hoeft je niet zelf te verdiepen in tientallen pagina’s met op zich complexe materie.

Nadelen uitbesteden van de boekhouding

Als je iedere dag je bonnetjes en facturen in een schoenendoos stopt en deze iedere maand/kwartaal of jaar inlevert bij je boekhouder, dan bestaat de kans dat je tussentijds het overzicht verliest. Je krijgt dan wel iedere maand een net overzicht, maar in feite heb je dan niet de dag tot dag feeling met het financiële wel en wee van je bedrijf. Je ontwikkelt dus minder je eigen kennis en inzichten op het gebied van boekhouding. 

Is het makkelijk om van boekhouder over te stappen?

Heb je al een boekhouder en wil je overstappen naar een nieuwe boekhouder? Het overstappen van boekhouder kan in de regel gemakkelijk en probleemloos gebeuren als je rekening houdt met het volgende:

 • De opzegtermijn van de huidige boekhouder;
 • Hoe ver is je huidige boekhouder met de werkzaamheden. Het is zonde om werkzaamheden dubbel te laten uitvoeren;
 • Houd de deadlines van de aangiften (zoals de btw-aangifte) in de gaten.
overstappen boekhouder

FAQ: veelgestelde vragen

 
Hoeveel kost het inhuren van een boekhouder?
Een gemiddelde boekhouder voor een eenmanszaak zal gemiddeld tussen de € 80 en € 120 per maand kosten voor een volledige uitbesteding.

Is een boekhouder inhuren verplicht?
Voor kleinere bedrijven zoals eenmanszaken of zzp’ers is het niet verplicht een boekhouder in te huren. Echter, voor grotere bedrijven zoals (grote) bv’s is het verplicht om een accountantsverklaring bij de jaarrekening toe te voegen. Dan is het inhuren van een accountant verplicht.

Kan ik besparen op kosten door zelf mijn boekhouding te doen?
Dit is mogelijk, maar het is belangrijk om te beseffen dat boekhouding een tijdrovende en complexe taak is. Als je niet over de juiste vaardigheden of kennis beschikt, kan dit leiden tot fouten en problemen met de fiscus. Bovendien weet een boekhouder het beste waar fiscaal voordeel valt te behalen. Het inhuren van een professionele boekhouder zal dan op de lange termijn voordeliger zijn.

Zijn er extra kosten verbonden aan het inhuren van een boekhouder?
Ja, er kunnen extra kosten zijn, zoals de kosten voor het gebruik van specifieke software (boekhoudprogramma).

Kan ik korting krijgen op de kosten van een boekhouder?
Sommige boekhouders bieden kortingen aan voor klanten die regelmatig terugkeren of voor klanten die een langetermijncontract afsluiten.

 

Boekhouders vergelijken

Wij kunnen je helpen bij het vinden van een boekhouder die aansluit bij de wensen en behoeften die je hebt als ondernemer. Wij kijken dan bijvoorbeeld naar je instelling, je interesse in belastingzaken, de grootte en vorm van je onderneming en het budget dat je je kunt veroorloven. Na je aanvraag zullen maximaal drie geïnteresseerde financieel specialisten contact met je opnemen om een offerte aan te bieden. Onze vergelijkingsservice is geheel gratis en vrijblijvend voor jou als ondernemer.

Direct advies nodig? Vul het aanvraagformulier hieronder in en wij brengen je vrijblijvend in contact met professionele boekhouders in je regio om de mogelijkheden te bespreken. 👇

Begin mijn aanvraag

4,6
130 beoordelingen
Werkzaamheden
Bedrijfsvorm*
Bedrijfsleeftijd
Ben je ingeschreven bij de KVK?*
Beveiligde verbinding
Ontvang gratis offertes

100% vrijblijvend. Je zit nergens aan vast.