Investeren in eigen bedrijf? Houd hier rekening mee

5 minuten leestijd
Laatst bijgewerkt op 11-04-2024

Als je een onderneming start, dan moet je meestal eerst geld uitgeven aan spullen die je nodig hebt om het bedrijf te kunnen starten. Dit is natuurlijk een gok, want je investeert al voordat je überhaupt een factuur naar buiten hebt gebracht. Dat hoort bij ondernemen; risico’s nemen. Met een goed voorbedacht plan zullen de bedrijfsinvesteringen zich door de tijd weer terugverdienen. Wil je investeren in je eigen bedrijf? We helpen je graag op weg met een aantal tips.

Op deze pagina:

Wat zijn investeringen precies?

Binnen Nederland, zijn investeringen alle aankopen van goederen die een waarde hebben van tenminste € 450,- exclusief btw. Ook wordt er gesproken van een investering als de aankoop direct bijdraagt aan de omzet van het bedrijf en meerdere jaren meegaat. Deze aankopen heten ook wel ‘bedrijfsmiddelen’. Soms kunnen meerdere kleine investeringen samen één bedrijfsmiddel vormen. Stel je koopt een computer € 250,- van een monitor van € 150,- en koopt daarnaast ook nog een toetsenbord van € 80,-, dan vormen deze aankopen een bedrijfsmiddel van in totaal € 480,-. De Belastingdienst beslist uiteindelijk of verschillende kleine investeringen als één bedrijfsmiddel mogen worden beschouwd.
Wat zijn investeringen

Verschil tussen bedrijfskosten en investeringskosten

Als je als zzp’er goederen aanschaft, dan wordt er een onderscheid gemaakt tussen bedrijfskosten en investeringskosten. De Belastingdienst maakt een onderscheid tussen goederen die onder de bedrijfskosten vallen en aankopen die onder investeringen vallen. Het verschil zit hem onder andere in de waarde en levensduur van de aankopen.

Werk eerst een bedrijfsstrategie uit

Door met een goed plan te beginnen waarin de missie, visie en strategie wordt opgesteld kun je een investering beter kaderen. Een bedrijfsstrategie uitwerken vormt de basis voor het starten van een onderneming. Hierin leg je andere uit hoe je winst gaat maken en wat je gaat doen om je ambities te realiseren. Daarnaast onderzoek je of er voldoende vraag is naar je dienst of product en of het wel echt zo kansrijk is. Al zeker als je op zoek bent naar externe financiers, zoals een bank, dan is het belangrijk om een goed onderbouwde bedrijfsstrategie uit te werken om hen te overtuigen. Het opstellen van een bedrijfsplan voorkomt blinde vlekken en biedt houvast voor de richting van je onderneming.

Ook interessant:

Stel een investeringsplan op

Naast het helder krijgen wat je ambities zijn, wat de visie en missie van het bedrijf gaat worden en op welke manier je de ambities gaat realiseren, is het ook belangrijk om vooruit te kijken. Welke bedrijfsmiddelen verwacht je de komende jaren nodig te hebben om te kunnen blijven groeien? Door een investeringsbegroting te maken krijg je inzicht in welke bedrijfsmiddelen je op de korte en lange termijn nodig hebt. Ook geeft het een beeld van wat alles gaat kosten, waardoor je optimaal van alle fiscale aftrekposten gebruik kunt maken. 

Heb je hulp nodig bij het opstellen van een investeringsplan? Start onderaan dit artikel vrijblijvend een offerteaanvraag via het formulier en kom in contact met een financieel specialist die je kan ondersteunen.

Fiscale aftrekposten voor investeringen

De Nederlandse overheid stimuleert investeren en het ondernemerschap en heeft daarom verschillende fiscale investeringsregelingen in het leven geroepen. Als je bijvoorbeeld investeert in bedrijfsmiddelen, dan mag je onder bepaalde voorwaarden een bedrag van je winst aftrekken via de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. We hebben de belangrijkste regelingen hieronder voor je opgesomd:

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): de KIA is een aftrekpost op je winst. Om in 2024 in aanmerking te komen voor de KIA moet je een bedrag investeren in bedrijfsmiddelen dat ligt tussen de € 2.801 en € 387.580. Het bedrag waarmee je winst zal worden verlaagd, hangt af van de hoogte van de investering. Bekijk onderstaande tabel voor de percentages die gelden in 2024.

Hoogte van de investering Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek
< € 2.800 0%
€ 2.801 - € 69.765 28%
€ 69.766 - € 129.194 € 19.535
€ 129.195 - € 387.580 € 19.535 verminderd met 7,56% van het deel
van het investeringsbedrag boven de € 129.195
> € 387.580 0%

Niet iedereen kan in aanmerking komen voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek, maar de meeste ondernemers wel. Je moet natuurlijk aan de algemene eisen voldoen en in een periode meer dan € 2.800 exclusief btw hebben geïnvesteerd in bedrijfsmiddelen, zoals je linksboven in de tabel kunt teruglezen. Een laatste eis is dat iedere investering afzonderlijk minimaal € 450,- is. 

Energie-investeringsaftrek (EIA): de Nederlandse overheid stimuleert om te investeren in energiezuinigheid en duurzame technieken. Door dit te doen kom je in aanmerking voor de regeling Energie-investeringsaftrek. Het bedrijfsmiddel moet op de energielijst van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland staan en in aanmerking komen voor de investeringsaftrek. De EIA is 40% als je in 2024 investeert in nieuwe bedrijfsmiddelen die voldoen aan de criteria. Het minimale investeringsbedrag is € 2.500,- per bedrijfsmiddel met een maximale investering van € 126 miljoen.

Milieu-investeringsaftrek (MIA): daarnaast stimuleert de overheid om te investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen met de MIA. In 2024 bedraagt het budget voor MIA € 192 miljoen. Het kabinet verhoogt de MIA ieder jaar met circa € 48 miljoen. Het minimale bestedingsbedrag is € 2.500 per bedrijfsmiddel. Het maximale bedrag is € 25 miljoen. Een paar voorwaarden om in aanmerking te komen voor de MIA zijn dat het bedrijfsmiddel op de milieulijst staat en het middel niet eerder is gebruikt. Ook moet je de investering van tevoren aanmelden.

Let op: combineren van milieu-investeringsaftrek en energie-investeringsaftrek is niet mogelijk.

Ook interessant:

Vraag je financieel adviseur voor de precieze voorwaarden om gebruik te mogen maken van de aftrekposten. 

Afschrijven van investeringen

De ‘gewone bedrijfskosten’ mag je van je winst aftrekken in het jaar dat ze gemaakt zijn. Voor investeringen geldt een iets andere regeling. Je moet dan namelijk de kosten over meerdere jaren aftrekken, ook wel ‘afschrijven’ genoemd. Het is verstandig om ieder jaar een deel van de winst aan de kant te leggen voor het moment dat er een bedrijfsmiddel moet worden vervangen. Je trekt deze reservering jaarlijks af van de winst. Per jaar mag je maximaal 20% van de aanschafkosten afschrijven.

Er zijn bepaalde voorwaarden om het jaarlijks afschrijven te versnellen. Starters bijvoorbeeld mogen de eerste jaren zelf kiezen wanneer ze hun investeringen af willen schrijven. Zo kun je ervoor kiezen om de investeringen geheel af te schrijven in de eerste twee of drie jaren. Let wel op, want als je ieder jaar meer winst behaalt en al alles heeft afgeschreven, dan blijft er niets meer over om af te schrijven en moet je in de laatste jaren een stuk meer belasting betalen.

Hoe zit het met investeren en btw?

Veel startende ondernemers vragen of investeringen invloed hebben op de btw. De btw kun je verrekenen en terugvragen indien je diensten hebt verleend die met btw zijn belast. Wanneer je een investering doet, hoef je dus geen rekening te houden met de btw. Het investeren in bedrijfsmiddelen kan wel uiteindelijk veel belastingvoordeel opleveren. 

De bedrijfsmiddelen moeten uiteraard wel aan verschillende door de overheid bepaalde criteria voldoen. Een duidelijk investeringsplan die de mogelijke opties uitlijnt, is dus belangrijk.

investeringen en btw

Veelgestelde vragen (FAQ)

Waarom is het belangrijk om te investeren in mijn eigen bedrijf? 
Door te investeren in je eigen bedrijf kun je profiteren van verschillende voordelen, zoals het laten groeien van je bedrijf, het creëren van nieuwe kansen, de efficiëntie verbeteren en de concurrentiepositie versterken. Ook kun je je bedrijf op de lange termijn duurzamer en winstgevender maken door te investeren in nieuw personeel, marketing, nieuwe apparatuur en technologie.

Welke soorten investeringen kan ik doen in mijn bedrijf? 
Afhankelijk van je behoeften en doelstellingen zijn er een hoop investeringen die je kunt doen in je bedrijf, zoals: 

  • Nieuwe technologie of apparatuur
  • Marketing en reclame en voeren
  • Aantrekken en opleiden van personeel
  • Werkomgeving verbeteren

Moet ik zelf geld investeren of kan ik ook externe financiering krijgen? 
Dit hangt af van je eigen financiële situatie en de behoeften van je bedrijf. Heb je voldoende kapitaal? Dan kan het investeren van je eigen geld gunstiger zijn dan via een externe financiering. Als je meer middelen nodig hebt dan wat je momenteel hebt, dan is het aanvragen van een lening bij een bank of externe investeerder een goed idee.

Waarin moet ik de effectiviteit van mijn investeringen meten? 
Door het meten van de effectiviteit van je investeringen weet je of deze succesvol zijn geweest en krijg je inzicht in welke investeringen rendabel zijn.

Hoe kan ik de effectiviteit van mijn investeringen meten? 
Er zijn enkele manieren om de effectiviteit van je investeringen te meten, zoals: 

  • Het vergelijken van de kosten en baten van iedere investering
  • Het monitoren van de prestaties van je bedrijf na de investering
  • Het vragen van feedback aan klanten en medewerkers
  • Via ROI (Return On Investment) en KPI's (Key Performance Indicators)

Hoeveel moet ik investeren in mijn eigen bedrijf? 
Het bedrag dat je moet investeren hangt af van verschillende factoren, zoals je doelstellingen, de grootte en groeipotentie van je bedrijf, en je financiële situatie. Het is belangrijk om een goed doordacht investeringsplan op te stellen en om ervoor te zorgen dat je investeringen in verhouding staan tot de potentiële opbrengsten.

Vind een betrouwbare partner die je adviseert

Ben je van plan om te gaan investeren in bedrijfsmiddelen, maar weet je niet zeker welke regelingen voor je geschikt zijn of hoe je aan de slag moet gaan? Wij hebben betrouwbare en erkende financieel specialisten beschikbaar voor zowel financieel als fiscaal advies. 

Wil je investeren in een gezonde (belasting)administratie? Ook dan ben je bij ons aan het juiste adres. Wij kunnen je koppelen aan een boekhouder bij je in de buurt. Start een aanvraag via onderstaand formulier en dan brengen wij je in contact met een geschikte boekhouder bij jou in de regio. Je vergelijkt de offertes en kiest zelf welke boekhouder het best bij jou en je situatie past.

Begin mijn aanvraag (100% vrijblijvend)

4,6
130 beoordelingen
Werkzaamheden
Bedrijfsvorm*
Bedrijfsleeftijd
Beveiligde verbinding
Vraag gratis een offerte aan!

Onze dienst is geheel gratis en vrijblijvend voor jou als ondernemer.