Mkb-controleverklaringen worden vereenvoudigd

3 minuten leestijd
Laatst bijgewerkt op 23-01-2024

In dit artikel bespreken we de recente veranderingen in de criteria voor controleverklaringen en hoe dit gunstig is voor mkb-ondernemers. We zullen uitleggen wat deze veranderingen betekenen voor uw bedrijf. 

 

Op deze pagina:

Regeldruk verlichten voor mkb: vereenvoudiging controleverklaring op komst

De Europese Commissie heeft onlangs aangekondigd dat de criteria voor controleverklaringen worden aangepast, met name voor micro-ondernemingen, kleine, middelgrote en grote ondernemingen of groepen. 

Deze aanpassingen zijn bedoeld om de regeldruk voor bedrijven te verminderen en tegelijkertijd te zorgen voor efficiënte naleving van wetgeving. Maar wat houden deze veranderingen precies in en wat betekenen ze voor mkb-ondernemers?

controleverklaring mkb

Waarom veranderingen nodig zijn

Verslaggevingsvereisten zijn van groot belang voor het handhaven van wetgeving en het monitoren van beleid. Hoewel ze over het algemeen voordelen opleveren, kunnen ze ook een aanzienlijke last vormen voor stakeholders, vooral voor kleine en middelgrote ondernemingen (kmo's) en micro-ondernemingen. Na verloop van tijd kunnen deze eisen leiden tot onnodige verplichtingen, inefficiënties en kosten. 

De Europese Commissie wil de regels makkelijker maken en kosten besparen. Ze wil de papierwinkel verminderen zonder haar doelen te vergeten. Dit is belangrijk voor het concurrentievermogen van de EU na 2030.

Aanpassing van balanstotaal en netto-omzet

Het belangrijkste onderdeel van deze veranderingen is de aanpassing van de monetaire groottecriteria, zoals het balanstotaal en de netto-omzet, om rekening te houden met de inflatie. Deze aanpassingen zijn bedoeld om ervoor te zorgen dat de regels niet onbedoeld strenger worden voor micro-ondernemingen en kleine ondernemingen vanwege inflatie. 

Kmo-drempel van de jaarrekeningrichtlijn – huidig en bijgesteld voor 25 % inflatie

 
 
 
 
 
 
 
 
    Balans Netto-omzet
Micro Huidig 350.000 700.000
  Bijgesteld 437.500 875.000
Klein (onderkant) Huidig 4.000.000 8.000.000
  Bijgesteld 5.000.000 10.000.000
Klein (bovenkant) Huidig 6.000.000 12.000.000
  Bijgesteld 7.500.000 15.000.000
Middelgroot/Groot Huidig 20.000.000 40.000.000
  Bijgesteld 25.000.000 50.000.000
Bron: Europese Commissie (DG FISMA) 

Wat betekent dit voor u?

Wat betekenen deze veranderingen in groottecriteria voor uw mkb-onderneming? Kort samengevat, deze aanpassingen zullen de administratieve lasten verminderen en mogelijk de kosten voor verslaggeving en controle verlagen. Hier zijn enkele belangrijke punten:

  • Micro-ondernemingen, kleine, middelgrote en grote ondernemingen of groepen zullen profiteren van de aangepaste criteria.
  • De herziene criteria zullen naar verwachting gelden vanaf het boekjaar 2024, maar lidstaten kunnen ervoor kiezen om ze al vanaf het boekjaar 2023 toe te passen.
  • De aanpassingen kunnen leiden tot kostenbesparingen voor bedrijven, met name voor diegenen die onder de richtlijn vallen en verplicht zijn om controleverklaringen te verkrijgen.
  • Het toepassingsgebied van verslaggevingsvereisten zal waarschijnlijk afnemen voor een deel van de ondernemingen, waardoor de lasten van naleving verminderen.
  • Dit is slechts een samenvatting van de voorgestelde veranderingen, en het is raadzaam om in gesprek te gaan met een financieel adviseur of accountant om de specifieke impact op uw onderneming te begrijpen.

Conclusie

De recente veranderingen in de criteria voor controleverklaringen zullen naar verwachting gunstig zijn voor mkb-ondernemingen, met name in termen van het verminderen van administratieve lasten en kosten. Het is belangrijk om de aanpassingen en de mogelijke voordelen voor uw bedrijf zorgvuldig te overwegen en indien nodig professioneel advies in te winnen. Het doel is om regeldruk te verminderen en tegelijkertijd te zorgen voor efficiënte naleving van wetgeving, wat positief kan zijn voor het concurrentievermogen van het mkb in de EU. 

Heeft u een accountantsverklaring nodig voor uw onderneming? Of zoekt u een boekhouder of accountant voor een langdurige samenwerking? Vul het formulier hieronder in en dan nemen we zo snel mogelijk contact met u op om te kijken wat wij voor u kunnen betekenen.

Begin mijn aanvraag (100% vrijblijvend)

4,6
130 beoordelingen
Werkzaamheden
Bedrijfsvorm*
Bedrijfsleeftijd
Beveiligde verbinding
Vraag gratis een offerte aan!

Onze dienst is geheel gratis en vrijblijvend voor jou als ondernemer.