Overstappen naar een nieuwe boekhouder of accountant?

4 minuten leestijd

Nieuwe boekhouder nodig? Snel, veilig en probleemloos overstappen naar een nieuwe boekhouder of accountant? De afgelopen jaren hebben wij 5000+ ondernemers aan een nieuwe boekhouder geholpen. In dit artikel leggen we stap voor stap uit waar u als ondernemer rekening mee dient te houden wanneer u kiest voor een nieuwe boekhouder of accountant.

Op deze pagina:

Wat is het beste moment om over te stappen van boekhouder?

Het beste moment om over te stappen is aan het begin van het jaar, in het eerste kwartaal van het jaar. Waarom? Omdat de nieuwe accountant of boekhouder dan na de overstap met een schone 'balans' kan beginnen. Hij begint op 1 januari met een opgeschoonde administratie en importeert de vorige jaarrekening als beginbalans. Echter, tussendoor overstappen gedurende jaar is eigenlijk ook geen probleem. Boekhouders en accountants zijn verplicht om samen te werken en de overstap goed te laten verlopen.

overstappen boekhouder
 

Als u dit artikel heeft doorgelezen, weet u precies welke stappen moet u als ondernemer concreet moet doorlopen om de overstap naar een andere boekhouder snel, veilig en probleemloos te laten verlopen en weet u waar u op moet letten wanneer u een nieuwe boekhouder zoekt die aansluit bij uw wensen en budget.

Stap 1: Inventariseren waarom u over wilt stappen van boekhouder of accountant

Ondernemers kunnen meerdere redenen hebben om over te stappen van boekhouder. Vaak is een overstap noodzakelijk wanneer de ondernemer wil groeien met zijn bedrijf, bedrijfsvorm wilt wijzigen, een overname wil doen, bedrijf wilt opsplitsen of wanneer er extra behoefte is aan fiscaal advies. Enkele onderliggende motivaties om kunnen dan bijvoorbeeld ook zijn:

 • Te weinig persoonlijke aandacht;
 • Huidige financiële partner is 'te klein' of 'te groot';
 • De huidige partner is niet proactief;
 • De huidige partner maakt fouten (helaas);
 • De huidige partner is minder deskundig op bepaalde gebieden;
 • Onredelijk budget.

Stap 2: Inventariseren welke wensen u stelt aan uw nieuwe boekhouder of accountant

Wanneer ondernemers een nieuwe accountant of boekhouder in willen huren voor het uitbesteden van de financiële administratie, zijn enkele verbeteringen die u zou kunnen wensen:

 • De ondernemer wil groeien;
 • De ondernemer zoekt een sparringpartner die 'meedenkt;'
 • Een boekhouder of accountant dat qua grootte aan de behoefte van de ondernemer voldoet;
 • Betere verhouding tussen prijs en kwaliteit;
 • Betere bereikbaarheid van de nieuwe boekhouder/ accountant;
 • Het niet meer willen zijn van een 'nummertje;'
 • Persoonlijke aandacht en begeleiding;
 • Boekhoudsoftware van de nieuwe partner die beter aansluit bij de bedrijfsvoering.

Stap 3: Inventariseren status huidige werkzaamheden

Wanneer u overweegt om te wisselen van boekhouder, is het belangrijk om te inventariseren welke werkzaamheden de huidige partner nog in uitvoer heeft. Een nieuwe boekhouder of accountant neemt eigenlijk nooit 'halve' werkzaamheden over. Een sluitend boekjaar en sluitende administratie zijn een pré voor een soepele overstap. Is bijvoorbeeld uw jaarrekening al half klaar, dan is het vaak handiger wanneer de oude accountant deze afrond en daarna pas de overdracht naar een nieuwe accountant plaatsvindt.  Ondertussen kunt u natuurlijk wel al op zoek gaan naar een nieuwe financiële partner.

Stap 4: Vinden van een nieuwe accountant of boekhouder

Bij het zoeken naar een nieuwe boekhouder of accountant, is het raadzaam om met meerdere potentiële partners af te spreken. Bij een persoonlijk gesprek met de nieuwe boekhouder kan u aangeven wat u zoekt. De beoogd financieel partner kan dan uw behoefte in kaart brengen en u een persoonlijk voorstel doen. 

Stap 5: Regelen van de overdracht

Controleer eerst in de voorwaarden van uw huidige accountant de opzegtermijn en gerelateerde voorwaarde. Er is echter wel een emotioneel aspect betrokken bij een eventuele overstap. U heeft al jarenlang een goede band met de huidige professional en vind het moeilijk om afscheid te nemen. Overstappen van boekhouder, accountant of fiscalist is meestal nooit leuk. 

Het is daarom raadzaam om de (huidige) accountant persoonlijk te informeren over uw overstap. Na het opzeggen bij uw huidige financiële professional haalt de nieuwe professional alle info op bij de huidige professional. Op deze manier kunt u verder met uw bedrijf en merkt u niets van de overstap. 

Het fabeltje dat overstappen extra kosten met zich meebrengt, is onjuist. Een boekhouder is volgens de wet verplicht om kosteloos mee te werken met een overstap. Ook in het kader van 'collegiaal overleg' gaan accountants en boekhouders hier onderling professioneel mee om.

Samen naar de toekomst

De overstap naar een nieuwe financiële professional gaat heel snel. Binnen twee weken kan een volledige overstap voltooid zijn. Het belangrijkste aan wel of niet overstappen is natuurlijk het feit dat de groei van het bedrijf voorop staat. Uit eigen ervaring weten wij dat er veel ondernemers zijn die jaarlijks te veel betalen voor het onderhouden van de boekhouding en administratie. Graag leggen wij uit waar op te letten bij het kiezen van een goede boekhouder. Wilt u over overstappen, maar wenst u eerst 3 vrijblijvende offertes te ontvangen van boekhouders of accountants die aansluiten bij uw wensen? 

Vul vrijblijvend het aanvraagformulier in en binnen 48 uur brengen wij u in contact 3 nieuwe boekhouders of accountants bij in de buurt. U vergelijkt én kiest vervolgens de boekhouder die bij u past.

Begin uw aanvraag (100% vrijblijvend)

4,6
130 beoordelingen

Bedrijfsvorm *
Werkzaamheden

Beveiligd met SSL
Vraag gratis een offerte aan!

Onze dienst is geheel gratis en vrijblijvend voor u als ondernemer.