Goede boekhouder vinden in de buurt? Bekijk onze top tips!

5 minuten leestijd
Laatst bijgewerkt op 20-02-2023

Eén van de meest gestelde vragen van ondernemers is: ‘Hoe vind ik een goede en betrouwbare boekhouder?’ Het vinden van een goede boekhouder is voor iedere ondernemer ontzettend belangrijk. Als ondernemer bent u namelijk verplicht om een geordende boekhouding bij te houden. Daarnaast zijn er verschillende eisen waaraan de boekhouding moet voldoen, zoals voorgeschreven door de Belastingdienst. De meeste boekhouders zijn betrouwbaar en deskundig, maar waar moet u op letten tijdens een zoektocht naar een geschikte boekhouder? We vertellen het u hieronder.

Op deze pagina:

Ga na welk deel van de boekhouding u wilt uitbesteden

Dit is het eerste wat u zich moet afvragen bij uw zoektocht naar een boekhouder of accountant. Wilt u alle administratieve werkzaamheden uitbesteden of wilt u liever zelf zoveel mogelijk doen en bijvoorbeeld enkel de belastingaangiftes en jaarrekeningen uitbesteden? In het geval van het eerste is het belangrijk om een boekhouder te vinden die u duidelijk kan uitleggen hoe u er ieder kwartaal financieel voor staat. Ga nooit in zee met een boekhouder als u deze niet kunt volgen. Als u alleen belastingaangiftes en jaarrekeningen uitbesteedt dan houdt u zelf nog steeds veel inzicht in de financiële ontwikkelingen, als de administratie op een overzichtelijke manier wordt bijgehouden.

Betrouwbare boekhouder vinden

Hoe vind ik een betrouwbare boekhouder?

U wilt er zeker van zijn dat u in zee gaat met een betrouwbare boekhouder. Check daarom ook altijd even zijn of haar CV en bekijk het LinkedIn-profiel. Bekijk daarnaast of de boekhouder of het administratiekantoor is aangesloten bij de NOAB (Nederlandse Orde van Administratie – en Belastingdeskundigen). Kantoren die lid van de NOAB willen worden moeten aan verschillende strenge eisen voldoen, zoals: kwaliteitsregels, gedragscodes en de verplichting om continu te blijven bijscholen. 

De meeste boekhouders die het NOAB-kwaliteitskeurmerk hebben richten zich specifiek op zzp'ers en mkb'ers. Voor complexere boekhouding raden we aan om een accountant in de arm te nemen. Een accountant is een beschermd beroep en is bevoegd tot meer werkzaamheden dan een boekhouder. Om uzelf een accountant te noemen in Nederland moet u voldoen aan gedragscodes, tuchtrecht en de verplichting om 40 uur per jaar uzelf bij te scholen. De NBA (Nederlandse Beroepsorganisatie voor Accountants) houdt daar toezicht op. We geven in dit artikel meer zaken waar u rekening mee moet houden als u op zoek gaat naar een betrouwbare boekhouder.

Houd rekening met hoeveel tijd de boekhouding mag kosten

Om op de vorige tip in te haken is kostenbesparing voor veel ondernemers een reden om administratie zoveel mogelijk zelf te doen. Wel kunt u ervan uitgaan dat u minder handig bent in de verwerking van facturen dan uw boekhouder. Het zal u meer tijd kosten om de administratie op de juiste manier te voeren. Houd daarom rekening met deze extra tijd. U kunt zich afvragen wat de mogelijke opbrengsten zijn als u deze tijd zou besteden aan het ondernemerschap en de groei van uw bedrijf. Waarschijnlijk verdient u de extra kosten van een boekhouder hiermee weer snel terug. 

Samenwerken met een accountantskantoor of boekhouder in de buurt?

Als u de administratie uitbesteedt aan een klein administratiekantoor dan zijn er korte lijnen en persoonlijk contact, wat ontzettend fijn kan werken voor de communicatie. Bij grotere administratiekantoren zult u meer te maken kunnen krijgen met facturen voor iedere telefonische vraag. Wel is het eventueel vervangen van medewerkers bij ziekte of vakantie beter geregeld bij een groot kantoor. Hierbij kunt u zich ook afvragen hoe u het contact wilt onderhouden. Zoekt u een boekhouder in de buurt zodat u eenvoudig persoonlijk kan afspreken? Of maakt de afstand niet uit en is het prima als de communicatie digitaal en per telefoon verloopt?

samenwerken met boekhouder

Boekhouder of accountant?

Een boekhouder en een accountant kennen overlappende werkzaamheden, maar toch zit er een groot verschil tussen de twee. Iedereen mag zich een boekhouder noemen, echter niet iedereen mag zich een accountant noemen. Een accountant is namelijk een beschermde titel; er is een opleiding en certificering nodig om een accountantsverklaring af te geven voor een jaarrapport. Dit is bovendien verplicht om te doen voor grotere ondernemingen. 

Ook interessant:

Wat een boekhouder voor u kan betekenen

Een boekhouder kan de gehele financiële administratie van uw bedrijf voor u uit handen nemen. Een boekhouder houdt zich onder andere bezig met het beheer van de crediteuren en debiteuren, met belastingaangiftes en het opstellen van verschillende rapportages. Bovendien kan een boekhouder uw administratie digitaliseren, zodat gegevens makkelijker toegankelijk zijn. Als u uw boekhouding niet netjes op een rijtje hebt kunt u een boete van de Belastingdienst verwachten. We willen graag benadrukken dat u altijd zelf verantwoordelijk bent voor de administratie van uw bedrijf. Ga daarom een samenwerking aan met een ervaren boekhouder om onnodige boetes te voorkomen.

Hoeveel mag de boekhouding kosten?

De kosten van een boekhouder zijn onder andere afhankelijk van het type werkzaamheden dat u wilt uitbesteden en het aantal jaren ervaring van de boekhouder. Bij het vragen van advies zullen de kosten hoger liggen dan wanneer enkel administratief werk wordt uitbesteed. Hierbij gaat het om advies over grotere veranderingen, zoals aanschaf en financiering van een nieuw bedrijfspand. Soms staan ondernemers voor een verrassing als ze een factuur ontvangen en extra kosten moeten betalen voor adviezen. 

Er zijn ook boekhouders die voor een kennismakingsgesprek kosten declareren. Maak daarom altijd duidelijke en expliciete prijsafspraken. Betaalt u een vast bedrag per maand? Dan is het belangrijk om tijdens een kennismakingsgesprek helder te krijgen wat er precies allemaal in de prijs zit. Sommige boekhouders werken het liefst op basis van een uurtarief, terwijl anderen werken met een vast all-in tarief per maand.


wat kost boekhouder

Veelgestelde vragen

Waarom is het belangrijk om een betrouwbare boekhouder of accountant te vinden?
Een betrouwbare boekhouder of accountant is essentieel voor het beheren van uw financiën. Een professionele boekhouder helpt u bij het opstellen van belastingaangiften en adviseert u over een verdere financiële aanpak voor uw bedrijf. Het is belangrijk om een boekhouder of accountant te vinden die u kunt vertrouwen en die uw financiële zaken serieus neemt. Als er nonchalant met de boekhouding wordt omgegaan dan kan dit grote financiële gevolgen hebben voor uw bedrijf.

Hoe kan ik een betrouwbare boekhouder of accountant vinden?
De beste manieren om een betrouwbare boekhouder of accountant te vinden is via aanbevelingen van vrienden, familie of uw zakeijke contacten. Daarnaast kunt u online recensies leven van lokale boekhoudkantoren. Check altijd even of de boekhouder of accountant de juiste certificeringen en licenties heeft voordat u een samenwerking start.

Wat voor certificering of licentie moet een boekhouder of accountant minimaal hebben?
Een betrouwbare boekhouder of accountant moet minimaal beschikken over een bachelordiploma in boekhouding of een gerelateerd vakgebied. Een professionele boekhouder is daarnaast in het bezit van een NOAB-certificering. De boekhouder is hiermee verplicht om op de hoogte te blijven van alle actualiteiten op het gebied van de nieuwe en veranderende wet- en regelgeving. Iedere boekhouder met deze certificering moet jaarlijks een minimaal aantal punten behalen via educatie.

Moet ik een boekhouder of accountant kiezen met ervaring in mijn specifieke branche?
Hoewel het handig is dat de boekhouder of accountant ervaring heeft in uw specifieke branche, is het niet vereist. Het is belangrijker dat hij of zij op de hoogte is van alle huidige belastingwetten, regels en de financiële planning. Bespreek uw specifieke behoeften met de boekhouder of accountant om er zeker van te zijn dat de juiste expertise in huis is.

Moet ik een boekhouder of accountant kiezen die dicht bij mij in de buurt is?
Enkel als u op kantoor wil kunnen afspreken in persoon, dan raden we aan om een boekhouder of accountant in de buurt te kiezen. Als u digitaal communiceren via bijvoorbeeld een videoconferentie of bellen ook prima vindt, dan maakt de fysieke afstand niet uit.

Praat met meerdere boekhouders en vergelijk

De beste manier om een goede boekhouder te vinden, is door met verschillende boekhouders te praten en te vergelijken welke boekhouder het best bij u past. Luister niet enkel naar het advies van uw collega-ondernemers, maar vraag altijd door als u een boekhouder krijgt geadviseerd. Controleer bijvoorbeeld hoe goed de boekhouder zijn of haar fiscale kennis bijhoudt. Wordt er gebruikgemaakt van bijscholing? Is hij of zij op de hoogte van de nieuwste fiscale regels? Dat zijn vragen die helpen om een boekhouder te kiezen die kennis blijft bijspijkeren. Wij brengen u graag in contact met maximaal drie boekhouders die alle drie een marktconforme offerte aanbieden. De drie boekhouders concurreren met elkaar, waardoor u altijd drie scherpe prijzen zult krijgen aangeboden.

Wij werken voor circa 800 opdrachtgevers uit heel Nederland. Wilt u ook de voordelen van onze dienst ervaren? Vul vrijblijvend ons aanvraagformulier hieronder in. Neem voor vragen contact met ons op via tel: +31 (0)432003092 of via mail: info@boekhouders.nl om de mogelijkheden van onze dienstverlening te bespreken en ontvang maximaal drie boekhouderoffertes. 

Begin uw aanvraag (100% vrijblijvend)

4,6
130 beoordelingen

Bedrijfsvorm *
Werkzaamheden

Beveiligd met SSL
Vraag gratis een offerte aan!

Onze dienst is geheel gratis en vrijblijvend voor u als ondernemer.