Goede boekhouder vinden in de buurt? Bekijk onze top tips!

5 minuten leestijd
Laatst bijgewerkt op 25-01-2024

Eén van de meest gestelde vragen van ondernemers is: ‘Hoe vind ik een goede en betrouwbare boekhouder?’ Het vinden van een goede boekhouder is voor iedere ondernemer ontzettend belangrijk. Als ondernemer ben je namelijk verplicht om een geordende boekhouding bij te houden. 

Daarnaast zijn er verschillende eisen waaraan de boekhouding moet voldoen, zoals voorgeschreven door de Belastingdienst. De meeste boekhouders zijn betrouwbaar en deskundig, maar waar moet je op letten tijdens een zoektocht naar een geschikte boekhouder? We vertellen het je in deze blog.

Op deze pagina:

Ga na welk deel van de boekhouding je wilt uitbesteden

Dit is het eerste wat je je moet afvragen bij je zoektocht naar een boekhouder of accountant. Wil je alle administratieve werkzaamheden uitbesteden of wil je liever zelf zoveel mogelijk doen en bijvoorbeeld enkel de belastingaangiftes en jaarrekeningen uitbesteden

In het eerste geval is het belangrijk om een boekhouder te vinden die je duidelijk kan uitleggen hoe je er ieder kwartaal financieel voor staat. Ga nooit in zee met een boekhouder als je deze niet kunt volgen. Als je alleen belastingaangiftes en jaarrekeningen hoeft uit te besteden, dan houd je zelf nog steeds veel inzicht in de financiële ontwikkelingen, als de administratie op een overzichtelijke manier wordt bijgehouden.


Betrouwbare boekhouder vinden

Hoe vind ik een betrouwbare boekhouder?

Je wilt er zeker van zijn dat je in zee gaat met een betrouwbare boekhouder. Check daarom ook altijd even zijn of haar CV en bekijk het LinkedIn-profiel. Bekijk daarnaast of de boekhouder of het administratiekantoor is aangesloten bij de NOAB (Nederlandse Orde van Administratie – en Belastingdeskundigen). Kantoren die lid van de NOAB willen worden moeten aan verschillende strenge eisen voldoen, zoals: kwaliteitsregels, gedragscodes en de verplichting om continu te blijven bijscholen.

De meeste boekhouders die het NOAB-kwaliteitskeurmerk hebben richten zich specifiek op zzp'ers en mkb'ers. Voor complexere boekhouding raden we aan om een accountant in de arm te nemen. Een accountant is een beschermd beroep en is bevoegd tot meer werkzaamheden dan een boekhouder. Om jezelf een accountant te noemen in Nederland moet je voldoen aan gedragscodes, tuchtrecht en de verplichting om 40 uur per jaar jezelf bij te scholen. De NBA (Nederlandse Beroepsorganisatie voor Accountants) houdt daar toezicht op. 

Houd rekening met hoeveel tijd de boekhouding mag kosten

Om op de vorige tip in te haken is kostenbesparing voor veel ondernemers een reden om administratie zoveel mogelijk zelf te doen. Wel kun je ervan uitgaan dat je minder handig bent in de verwerking van facturen dan jouw boekhouder. Het zal je meer tijd kosten om de administratie op de juiste manier te voeren. Houd daarom rekening met deze extra tijd. Je kunt je afvragen wat de mogelijke opbrengsten zijn als je deze tijd zou besteden aan het ondernemerschap en de groei van je bedrijf. Waarschijnlijk verdien je de extra kosten van een boekhouder hiermee weer snel terug. 

Samenwerken met een accountantskantoor of boekhouder in de buurt?

Als je de administratie uitbesteedt aan een klein administratiekantoor dan zijn er korte lijnen en persoonlijk contact, wat ontzettend fijn kan werken voor de communicatie. Bij grotere administratiekantoren zul je meer te maken kunnen krijgen met facturen voor iedere telefonische vraag. 

Wel is het eventueel vervangen van medewerkers bij ziekte of vakantie beter geregeld bij een groot kantoor. Vraag je daarnaast af hoe je het contact wilt onderhouden. Zoek je een boekhouder in de buurt zodat je eenvoudig en persoonlijk kan afspreken? Of maakt de afstand niet uit en is het prima als de communicatie digitaal en per telefoon verloopt? 


samenwerken met boekhouder

Boekhouder of accountant?

Een boekhouder en een accountant kennen overlappende werkzaamheden, maar toch zit er een groot verschil tussen de twee. Iedereen mag zich een boekhouder noemen, echter niet iedereen mag zich een accountant noemen. Een accountant is namelijk een beschermde titel; er is een opleiding en certificering nodig om een accountantsverklaring af te geven voor een jaarrapport. Dit is bovendien verplicht om te doen voor grotere ondernemingen. 

Wat een boekhouder voor jou kan betekenen

Een boekhouder kan de gehele financiële administratie van je bedrijf voor je uit handen nemen. Een boekhouder houdt zich onder andere bezig met het beheer van de crediteuren en debiteuren, met belastingaangiftes en het opstellen van verschillende rapportages. Bovendien kan een boekhouder je administratie digitaliseren, zodat gegevens makkelijker toegankelijk zijn. Als je je boekhouding niet netjes op een rijtje hebt, dan kun je een boete van de Belastingdienst verwachten. We willen graag benadrukken dat je altijd zelf verantwoordelijk bent voor de administratie van je bedrijf. Ga daarom een samenwerking aan met een ervaren boekhouder om onnodige boetes te voorkomen.

Hoeveel mag de boekhouding kosten?

De kosten van een boekhouder zijn onder andere afhankelijk van het type werkzaamheden dat je wilt uitbesteden en het aantal jaren ervaring van de boekhouder. Bij het vragen van advies zullen de kosten hoger liggen dan wanneer enkel administratief werk wordt uitbesteed. Hierbij gaat het om advies over grotere veranderingen, zoals aanschaf en financiering van een nieuw bedrijfspand. Soms staan ondernemers voor een verrassing als ze een factuur ontvangen en extra kosten moeten betalen voor adviezen. 

Er zijn ook boekhouders die voor een kennismakingsgesprek kosten declareren. Maak daarom altijd duidelijke en expliciete prijsafspraken. Betaal je een vast bedrag per maand? Dan is het belangrijk om tijdens een kennismakingsgesprek helder te krijgen wat er precies allemaal in de prijs zit. Sommige boekhouders werken het liefst op basis van een uurtarief, terwijl anderen werken met een vast all-in tarief per maand.


wat kost boekhouder

 

Overstappen van boekhouder

Ben je als ondernemer niet langer tevreden over je huidige boekhouder? Dan is het hoog tijd om de overstap te overwegen. Bij ons staan we klaar om de perfecte match voor je te vinden en je financiële zaken weer op de juiste koers te brengen. Het begint allemaal met het invullen van het formulier onderaan deze pagina. Zodra we je gegevens ontvangen, nemen we vrijblijvend contact met je op om je specifieke wensen en behoeften te bespreken. We begrijpen dat de keuze voor een nieuwe boekhouder een belangrijke stap is, en daarom streven we ernaar om je de best mogelijke service te bieden. Jouw financiële succes is ons doel, en we zijn er om je te helpen dit te bereiken. Dus waar wacht je nog op? Maak de overstap en ontdek de voordelen van een boekhouder die echt bij je past. 

Veelgestelde vragen (FAQ)

Waarom is het belangrijk om een betrouwbare boekhouder of accountant te vinden?
Een betrouwbare boekhouder of accountant is essentieel voor het beheren van je financiën. Een professionele boekhouder helpt je bij het opstellen van belastingaangiften en adviseert je over een verdere financiële aanpak voor je bedrijf. Het is belangrijk om een boekhouder of accountant te vinden die je kunt vertrouwen en die je financiële zaken serieus neemt. Als er nonchalant met de boekhouding wordt omgegaan dan kan dit grote financiële gevolgen hebben voor je bedrijf.

Hoe kan ik een betrouwbare boekhouder of accountant vinden?
De beste manieren om een betrouwbare boekhouder of accountant te vinden is via aanbevelingen van vrienden, familie of je zakeijke contacten. Daarnaast kun je online recensies lezen van lokale boekhoudkantoren. Check altijd even of de boekhouder of accountant de juiste certificeringen en licenties heeft voordat je een samenwerking start.

Wat voor certificering of licentie moet een boekhouder of accountant minimaal hebben?
Een betrouwbare boekhouder of accountant moet minimaal beschikken over een bachelordiploma in boekhouding of een gerelateerd vakgebied. Een professionele boekhouder is daarnaast in het bezit van een NOAB-certificering. De boekhouder is hiermee verplicht om op de hoogte te blijven van alle actualiteiten op het gebied van de nieuwe en veranderende wet- en regelgeving. Iedere boekhouder met deze certificering moet jaarlijks een minimaal aantal punten behalen via educatie.

Moet ik een boekhouder of accountant kiezen met ervaring in mijn specifieke branche?
Hoewel het handig is dat de boekhouder of accountant ervaring heeft in jouw specifieke branche, is het niet vereist. Het is belangrijker dat hij of zij op de hoogte is van alle huidige belastingwetten, regels en de financiële planning. Bespreek je specifieke behoeften met de boekhouder of accountant om er zeker van te zijn dat de juiste expertise in huis is.

Moet ik een boekhouder of accountant kiezen die dicht bij mij in de buurt is?
Enkel als je op kantoor wil kunnen afspreken in persoon, dan raden we aan om een boekhouder of accountant in de buurt te kiezen. Als je digitaal communiceren via bijvoorbeeld een videoconferentie of bellen ook prima vindt, dan maakt de fysieke afstand niet uit.

Ook interessant:

Praat met meerdere boekhouders en vergelijk

De beste manier om van boekhouder over te stappen, is door met verschillende boekhouders te praten en te vergelijken welke boekhouder het best bij je past. Luister niet enkel naar het advies van je collega-ondernemers, maar vraag altijd door als je een boekhouder krijgt geadviseerd. Controleer bijvoorbeeld hoe goed de boekhouder zijn of haar fiscale kennis bijhoudt, bijvoorbeeld door bijscholing. Is hij of zij op de hoogte van de nieuwste fiscale regels? Dat zijn vragen die helpen om een boekhouder te kiezen die kennis blijft bijspijkeren. Wij brengen je graag in contact met maximaal drie boekhouders die alle drie een marktconforme offerte aanbieden. De verschillende boekhouders concurreren met elkaar, waardoor je altijd drie scherpe prijzen zult krijgen aangeboden.

Wij helpen al meer dan 10.000 ondernemers aan een geschikte boekhouder of accountant geholpen. Wil je ook de voordelen van onze dienst ervaren? Vul ons aanvraagformulier hieronder in dan nemen we zo snel mogelijk telefonisch contact met je op om je wensen te bespreken. 

Onze service is geheel gratis en vrijblijvend voor jou als (startende) ondernemer.

Begin mijn aanvraag (100% vrijblijvend)

4,6
130 beoordelingen
Werkzaamheden
Bedrijfsvorm*
Bedrijfsleeftijd
Beveiligde verbinding
Vraag gratis een offerte aan!

Onze dienst is geheel gratis en vrijblijvend voor jou als ondernemer.