Accountantskantoor verkopen of overnemen? Waardering kantoor bepalen

4 minuten leestijd
Laatst bijgewerkt op 05-06-2024

Ben je van plan om een accountantskantoor te kopen of verkopen? Het aantal te verkopen accountantskantoren is met de jaren flink toegenomen, onder andere door de vergrijzing. De verwachting is dat het aantal accountantskantoren dat wordt overgenomen steeds groter wordt. Daarnaast neemt ook het aantal grote kantoren toe dat op zoek is naar schaalvergroting. Lees in dit artikel waar je rekening mee moet houden als je een accountantskantoor gaat verkopen of overnemen.

Op deze pagina:

Hoeveel overnames en fusies van accountantskantoren zijn er?

Er is een chronisch tekort aan personeel in de accountancysector. Het tekort aan hoogopgeleid personeel in de financiële sector neemt met de jaren alleen maar verder toe en raakt steeds meer accountantskantoren. Accountantskantoren moeten bergen werk verzetten, al zeker tijdens de drukke eerste helft van het jaar. 

Er vindt dan ook steeds meer beweging plaats bij kantoren om hun accountantskantoor te verkopen, een ander kantoor over te nemen of om te fuseren met andere accountantskantoren. In de grafiek op basis van statistieken van het CBS zie je het totaal aantal fusies en overnames van Nederlandse accountantskantoren in de jaren 2009 t/m 2020. 

Aantal fusies overnames accountantskantoren
Toenemende mate van samenwerkingsverbanden 
Wat er verder uit de statistieken van het CBS valt af te leiden is dat het aantal eenmanszaken en kleinere kantoren (maximaal tien medewerkers) sterk is gegroeid de afgelopen jaren. Het aantal grotere kantoren met meer dan vijftig medewerkers is afgenomen. Door de steeds strengere wet- en regelgeving voor kleine ondernemingen en de toenemende digitalisering fuseren steeds meer bedrijven.

Wat komt er kijken bij het verkopen van een accountantskantoor?

Heb je besloten om op zoek te gaan naar een koper voor je accountantskantoor? Dan zijn er een aantal belangrijke zaken waar je rekening mee moet houden tijdens de besluitvorming. Ten eerste wil je natuurlijk een koper vinden die je klanten goed overneemt en waarbij de kwaliteit gewaarborgd is. Er zijn verschillende persoonlijke dingen die een belangrijke rol spelen bij de verkoop. Denk aan het hebben van vertrouwen in de ander; is er een goede klik met de (ver)koper? Passen de bedrijfsculturen wel goed bij elkaar, of juist helemaal niet? Wie besluit om te verkopen, moet zich hier goed op voorbereiden. De verkoop van een accountantskantoor is een complex proces, dus neem de tijd om je doelstellingen op papier te zetten. 


accountantskantoor verkopen

Daarnaast is het onderhandelen over de overnameprijs belangrijk. Er wordt meestal rekening gehouden met het type en aantal klanten die in je portefeuille zitten. Op basis daarvan wordt er meestal een factor van de jaaromzet betaald. Kopers worden steeds kritischer en kijken steeds meer naar zaken als rendement, automatisering en andere factoren.  

Wat is een accountantskantoor waard? Waardering accountantskantoor bepalen

De waardering van een accountantskantoor is veelal het startpunt voor onderhandelingen. De uitkomst van deze onderhandelingen vormt de uiteindelijke verkoopprijs van het kantoor. Tegenwoordig kijken kopers niet enkel naar bestaande omzet, maar ook naar rendement en de toekomstverwachtingen van het kantoor. Iedereen wil de risico’s zo goed mogelijk in kaart brengen, zoals het mogelijke vertrek van klanten na de overname. Gelukkig komt dit laatste in de praktijk niet vaak voor. Een aantal vragen om in het achterhoofd te houden wanneer je kijkt naar de nabije toekomst van het te (ver)kopen accountantskantoor: 

  • Welke verbetermogelijkheden zijn er voor het kantoor?
  • Wat blijft er over van de omzet na de overname?
  • Welk deel van de klanten stopt binnen vijf jaar na de overname?
    • En hoeveel klanten blijven?
  • Hoe is het betalingsgedrag van de debiteuren?
  • Is het kantoor aangesloten bij NOAB, NBA of ergens anders?
  • Kan de overdracht op een goede manier worden begeleid door de verkoper?
  • Hoe is de leeftijdsopbouw en het opleidingsniveau van de werknemers?
  • Wat is de verhouding tussen particuliere en zakelijke klanten?

Hoe werkt een aandelenoverdracht bij een accountantskantoor?

De laatste stap bij het verkoopproces van je accountantskantoor is om eventuele aandelen notarieel over te dragen. De aandelen moeten altijd tegen een reële waarde worden verkocht. Als er twee of meer aandeelhouders zijn, dan moeten de statuten goed worden gecontroleerd op de blokkeringsregeling. De huidige aandeelhouders hebben recht om de aandelen eerst te kopen voordat je de aandelen aan derden doorverkoopt. 

Wat houdt de blokkeringsregeling in?
Als een aandeelhouder uit een bv wilt stappen, dan moet diegene eerst zijn of haar aandelen aanbieden aan de andere aandeelhouders. Als de andere aandeelhouders de aandelen niet afnemen, dan mag de verkopende aandeelhouder deze aan een derde partij verkopen. Dit moet wel tegen dezelfde prijs als waarvoor ze zijn aangeboden aan de medeaandeelhouders.

Trends voor accountantskantoren

Er zijn een aantal trends en ontwikkelingen die voor nieuwe overnamekansen voor accountantskantoren gaan zorgen de komende jaren. We benoemen de trends hieronder. 

Verminderde vraag door digitalisering 
Door de digitalisering en automatisering zullen steeds meer administratieve en boekhoudkundige werkzaamheden worden vervangen door automatiseringsprocessen op basis van bijvoorbeeld big data. Dit zal in de loop van de jaren voor een krimp zorgen bij kantoren. Ook verwachten we dat het aantal kantoren met een controlevergunning terug zal gaan lopen. 

Personeelstekort leidt tot fuseren en outsourcing 
Zoals we in het begin van dit artikel aangaven kent de accountancybranche een chronisch tekort aan gekwalificeerd personeel. Dit is voor veel kantoren dan ook de grootste belemmering om te kunnen groeien. Met name het tekort aan registeraccountants, account controllers en assistent-accountants neemt hard toe. Het outsourcen van personeel en samenwerken met externe professionals wordt steeds meer de norm voor accountantskantoren.  

Lagere tarieven 
Tarieven van audits en het samenstellen van jaarrekeningen staan alsmaar meer onder druk. Klanten vinden steeds vaker dat de accountant verantwoordelijk is voor een efficiënte uitvoering van dit werk en dat het tarief schappelijk moet zijn. Zo zijn de tarieven voor financiële audits gemiddeld 15% afgenomen sinds 2008. 

Veelgestelde vragen (FAQ)

Wat houdt het verkopen of overnemen van een accountantskantoor in?
Het verkopen of overnemen van een accountantskantoor houdt in dat de eigenaar van het kantoor zijn of haar aandelen of eigendom van het kantoor overdraagt aan een andere persoon of bedrijf.

Waarom zou ik mijn accountantskantoor verkopen of overdragen?
Er zijn verschillende redenen waarom iemand zijn of haar accountantskantoor zou willen verkopen of overdragen. Dit kan zijn omdat de eigenaar met pensioen gaat, omdat het kantoor niet meer winstgevend is, omdat er geen opvolger is voor het kantoor, of omdat de eigenaar zich op andere activiteiten wil richten.

Hoe vind ik een koper of overnamekandidaat voor mijn accountantskantoor?
Er zijn verschillende manieren om een koper of overnamekandidaat te vinden voor een accountantskantoor. Dit kan bijvoorbeeld door het inschakelen van een gespecialiseerde overnameadviseur, het plaatsen van een advertentie in een vakblad, of door het benaderen van andere accountantskantoren die geïnteresseerd zouden kunnen zijn.

Wat zijn belangrijke factoren om te overwegen bij het verkopen of overnemen van een accountantskantoor?
Belangrijke factoren om te overwegen bij het verkopen of overnemen van een accountantskantoor zijn onder andere de financiële prestaties van het kantoor, de reputatie van het kantoor, het klantenbestand, de werknemers en hun contracten, en eventuele lopende contracten of afspraken.

Hoe bepaal ik de waarde van mijn accountantskantoor?
Het bepalen van de waarde van een accountantskantoor kan complex zijn en is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de omzet, de winstgevendheid, de klantenbasis en de activiteiten van het kantoor. Het is aan te raden om een professionele waardebepaling te laten uitvoeren door een accountant of overnameadviseur.

Wat zijn belangrijke zaken om op te letten bij het opstellen van een overeenkomst voor de verkoop of overname van een accountantskantoor?
Belangrijke zaken om op te letten bij het opstellen van een overeenkomst zijn onder andere de prijs en betalingsstructuur, eventuele afspraken over de overdracht van werknemers en lopende contracten, en eventuele garanties of vrijwaringen die de verkoper aan de koper geeft.

Hoe lang duurt het proces van het verkopen of overnemen van een accountantskantoor?
Het proces van het verkopen of overnemen van een accountantskantoor kan enkele maanden tot een jaar duren, afhankelijk van de complexiteit van de transactie en de voorbereidingstijd die nodig is. Het is belangrijk om voldoende tijd en middelen te investeren om een succesvolle overdracht te waarborgen.

Ook interessant:

Hulp bij accountantskantoor verkopen

Ben je op zoek naar een nieuwe investeerder of opvolger voor je accountantskantoor? In het verleden hebben we al een actieve rol gespeeld als matchmaker tussen verkopers en kopers van accountantskantoren. Een externe expert geeft nieuwe informatie en inzichten, die kunnen leiden tot een betere besluitvorming. 

Vul ons aanvraagformulier hieronder in en we gaan direct voor je aan de slag. We nemen binnen 24 uur telefonisch contact met je op om je aanvraag te bespreken.

Begin mijn aanvraag (100% vrijblijvend)

4,6
130 beoordelingen
Werkzaamheden
Bedrijfsvorm*
Beveiligde verbinding
Hulp nodig bij bedrijfsovername?

Vul ons aanvraagformulier in en wij gaan direct voor je aan de slag.