Administratiekantoor verkopen: hier moet u op letten

3 minuten leestijd

Overnames van administratiekantoren gebeurt continu en is een populaire markt. Dit komt voornamelijk doordat kantoren een personeelstekort ervaren en dit via een overname proberen op te lossen.  Bent u op zoek naar een opvolger of investeerder voor uw administratiekantoor? Lees in dit artikel wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van een administratiekantoor, hoe u de waarde bepaald of wat u moet doen als u zelf een administratiekantoor wilt kopen.

Op deze pagina:

Ik wil mijn administratiekantoor verkopen

Heeft u een administratie portefeuille te koop staan of wilt u uw administratiekantoor verkopen? Wilt u weten of er kopers zijn die interesse hebben om uw administratiekantoor over te nemen? In ons portfolio hebben wij honderden administratie- en accountantskantoren die eventueel op zoek zijn naar uitbreiding van hun activiteiten of klantenportfolio. Voor deze bedrijven kan uw administratiekantoor een interessante overnamekandidaat zijn.  


administratiekantoor verkopen

Wat komt er kijken bij het verkopen van een administratiekantoor?

Wanneer u heeft besloten om op zoek te gaan naar een goede koper, spelen een aantal zaken een grote rol in de besluitvorming. Allereerst wilt u natuurlijk een koper vinden die uw klanten goed overneemt en waar de kwaliteit gewaarborgd is. Daarnaast is de overnameprijs ook belangrijk. Vaak wordt er rekening gehouden met de klanten die in uw portefeuille zitten. Op basis daarvan wordt er meestal een factor van de jaaromzet betaald. Deze factor ligt meestal rond de 0,7/0,8, maar in uitzonderlijke gevallen wordt vaak de gehele jaaromzet als overnamesom afgesproken.

Tijdens de onderhandelingen wordt er regelmatig ook rekening gehouden met de overdracht van de klanten. Wanneer een klant binnen het eerste jaar besluit om naar een ander kantoor over te stappen, wordt er minder betaald dan wanneer een klant minimaal 3 jaar lang klant blijft. Dit zijn zaken waar u rekening mee kunt houden tijdens de gesprekken met de koper.

Wat is een administratiekantoor waard?

Er zijn verschillende manieren om een bedrijf te waarderen. De meestgebruikte methode om de waarde van een bedrijf uit te drukken is ''factor x keer de bruto jaarwinst''.  De factor heet ook wel multiple en bruto jaarwinst wordt ook wel aangeduid als Ebitda (Earnings Before Interest Taxes Depreciation and Amortisation). Een administratiekantoor wordt volgens de Brookz Overname Barometer op dit moment een Ebitda-multiple van 4,9 gehanteerd. Een administratiekantoor wordt gemiddeld dus gewaardeerd op 4,9 x Ebitda. Deze gemiddelde waarde ligt hoger dan de gemiddelde Ebitda-multiple waarde over alle sectoren in het MKB (deze ligt namelijk op 4,7). 

Ik wil een administratiekantoor kopen

Bent u als koper geïnteresseerd in het kopen van een administratiekantoor? In het verleden hebben wij al een actieve rol gespeeld als matchmaker tussen verkopers en kopers van administratiekantoren. Vul ons aanvraagformulier in en wij gaan direct voor u aan de slag.

Neem voor vragen contact op via tel: +31 (0)432003092 of mail: info@boekhouders.nl om de mogelijkheden te bespreken. Direct een aanvraag starten? Vul dan het formulier hieronder in en wij nemen zo snel mogelijk telefonisch contact met u op.

Begin uw aanvraag (100% vrijblijvend)

4,6
130 beoordelingen

Bedrijfsvorm *
Werkzaamheden

Beveiligd met SSL
Vraag gratis een offerte aan!

Onze dienst is geheel gratis en vrijblijvend voor u als ondernemer.