Bent u van plan om te stoppen met uw eenmanszaak, vof of bv? Dan moet u zich uitschrijven bij de KvK. Daarna rekent u fiscale zaken af met de Belastingdienst. Er zijn verschillende stappen die u moet doorlopen om uw bedrijf stop te zetten. Denk onder andere aan het verwerken van openstaande facturen en het aanvragen van een uitkering. We doorlopen de stappen in dit artikel.
Op deze pagina:
Toch zijn er ieder jaar nog tienduizenden bedrijven die worden opgeheven. Hieronder beschrijven we in 8 stappen hoe u uw onderneming kunt opheffen.
Uw aansprakelijkheid verandert mogelijk
U blijft na het stopzetten van uw onderneming aansprakelijk voor risico’s. Zo moet u bijvoorbeeld nog altijd uw schulden afbetalen. We adviseren u om de hulp van een accountant in te schakelen omdat de financiële gevolgen van het stopzetten van uw bedrijf ingewikkeld kunnen zijn.
Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA)
Sinds januari 2021 is er voor stoppende ondernemers makkelijker een akkoord te bereiken op een schuldregeling via de WHOA. Niet iedere schuldeiser hoeft vanaf nu akkoord te geven. Is de schuldenlast dusdanig hoog dat deze onoplosbaar blijkt? Dan gaat u het wettelijke traject genaamd Wet schuldsanering natuurlijke personen (Wsnp) in. Anders volgt er een faillissement.
Als u voor 1960 bent geboren en uw bedrijf niet meer rendabel is, dan kunt u via het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz) een uitkering aanvragen. U kunt met behulp van deze uitkering een aanvulling krijgen op uw inkomen tot de hoogte van een bijstandsuitkering. Er zijn wel voorwaarden aan verbonden, zo moet u onder andere 1225 uur per jaar aan uw eenmanszaak hebben besteed. Als u na 1960 bent geboren, dan moet u een aanvulling tot beëindiging van uw eenmanszaak aanvragen bij uw woongemeente.
Als u tussen de 55 jaar en de AOW-leeftijd bent, dan komt u misschien in aanmerking voor de IOAZ. Dit is de Inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte zelfstandigen.
Vergeet daarnaast niet om het ontslag ook aan de Belastingdienst door te geven, zodat zij dit kunnen verwerken in hun systemen.
Benoem ook praktische zaken:
De KvK geeft aan de Belastingdienst door dat uw onderneming gaat stoppen. De Belastingdienst stuurt u dan een brief over de gevolgen voor de btw.
Ook zal het stopzetten van uw bedrijf moeten worden verwerkt in de aangifte inkomstenbelasting (ib-aangifte). De Belastingdienst stuurt opnieuw een brief met hierin de bevestiging van de uitschrijving in het Handelsregister.
Hoe kan ik mijn bedrijf stopzetten?
Hoe u het bedrijf moet stopzetten hangt af van de rechtsvorm van uw bedrijf, zo is het stopzetten van een eenmanszaak relatief eenvoudig. Het enige wat u hoeft te doen is de Kamer van Koophandel (KvK) en de Belastingdienst informeren. Om een BV stop te zetten daarentegen moet u ook de aandeelhouders informeren en een vereffenaar aanstellen die de activa verkopen.
Wat zijn de gevolgen van het stopzetten van mijn bedrijf?
Het kan voorkomen dat schuldeisers proberen om openstaande schulden te innen en dat werknemers recht hebben op ontslagvergoedingen. Daarnaast kan de Belastingdienst nog belastingaanslagen opleggen, ook als het bedrijf al is gestopt.
Kan ik mijn bedrijf stopzetten zonder schulden af te lossen?
Nee, u bent verplicht schulden af te lossen, tenzij u failliet gaat. Het bedrijf wordt in dat geval opgeheven en de schulden worden dan op een bepaalde manier afgewikkeld.
Moet ik een advocaat of accountant inschakelen om mijn bedrijf stop te zetten?
Het kan zeer nuttig zijn om een advocaat of accountant te betrekken bij het stopzetten van uw bedrijf, zodat dit soepel verloopt en zodat u juridisch advies kunt krijgen. Heeft u een kleine eenmanszaak? Dan is het inhuren van een advocaat of accountant misschien niet nodig.
Hoe kan ik mijn werknemers informeren over het stopzetten van het bedrijf?
De beste manier om uw werknemers zo snel mogelijk op de hoogte te stellen van het stopzetten van uw bedrijf is persoonlijk of via e-mail. Communiceer duidelijk over wat het gevolg gaat zijn en dat de werknemers hun salaris en uitstaande betalingen nog zullen ontvangen.
Kan ik mijn bedrijfsnaam en -logo verkopen als ik mijn bedrijf stopzet?
Het is ook mogelijk om uw bedrijfsnaam- en logo te verkopen als u uw bedrijf stopzet. Dit kan trouwens alleen als u de rechten op de naam en het logo heeft. Vraag eerst om juridisch advies voordat u besluit om uw bedrijfsnaam- en logo definitief stop te zetten of te verkopen.
Kan ik mijn bedrijf later weer opnieuw starten als ik het heb stopgezet?
Het is mogelijk om uw bedrijf later opnieuw te starten als u het heeft stopgezet. Het kan echter zo zijn dat u uw bedrijf opnieuw moet registreren bij de Kamer van Koophandel (KvK).
Ook interessant:
Onze dienst is geheel gratis en vrijblijvend voor u als ondernemer.