Ben je ondernemer en doe je zelf de btw-aangifte? Dan weet je: ieder kwartaal komt het terug. Het tweede kwartaal loopt van april tot en met juni, en de btw-aangifte over deze periode moet uiterlijk aan het einde van juli binnen zijn bij de Belastingdienst, inclusief de betaling. Of je nu een doorgewinterde ondernemer bent of net gestart, er zijn altijd zaken waar je even goed op moet letten.
We zetten de belangrijkste aandachtspunten voor je op een rij.
Veel starters denken dat ze alleen btw-aangifte hoeven te doen als ze omzet hebben gedraaid. Dat klopt niet. Ook als je geen facturen hebt gestuurd of alleen maar kosten hebt gemaakt, moet je wél aangifte doen. Je vult dan in feite nul euro omzet en nul btw in. Doe je helemaal geen aangifte of ben je te laat? Dan loop je het risico op een boete, en kan de Belastingdienst zelf een schatting maken van het bedrag dat je verschuldigd zou zijn. Dat kan vervelende gevolgen hebben.
je bent zelfs aangifteplichtig als je je onderneming tijdelijk stilligt.
In de btw-aangifte kun je betaalde btw over zakelijke kosten en investeringen terugvragen. Denk aan apparatuur, software, zakelijke abonnementen, werkkleding of bedrijfsmiddelen zoals een laptop of een nieuwe werkbank.
Belangrijk is dat:
de factuur op naam van je onderneming staat;
het een zakelijke uitgave betreft;
de factuur voldoet aan de eisen van de Belastingdienst (zoals het btw-bedrag en btw-nummer van de leverancier).
Heb je net een grote investering gedaan? Dan kan dat behoorlijk schelen in je te betalen btw.
Heb je zaken gedaan in andere EU-landen en daar btw betaald? Dan kun je die buitenlandse btw terugvragen via een apart teruggaafverzoek bij de Belastingdienst. Dit doe je dus niet via de gewone btw-aangifte.
Voorwaarden zijn onder andere:
je hebt zelf geen vestiging in dat land;
je gebruikt de goederen of diensten voor btw-belaste prestaties;
je dient de aanvraag in vóór 1 oktober van het volgende kalenderjaar.
Het terugvragen kan digitaal via het portaal van de Belastingdienst. Zorg dat je dit op tijd inplant, zodat je geen geld laat liggen.
De btw-aangifte is een goed moment om je administratie onder de loep te nemen. Kloppen al je inkoop- en verkoopfacturen? Heb je bonnetjes netjes bewaard en gescand? Zijn er bedragen vooruitbetaald die je nu moet meenemen? Een foutje is zo gemaakt — zeker als je de aangifte handmatig doet.
Werk je met een online boekhoudpakket? Dan kun je vaak direct vanuit het systeem de btw-aangifte indienen. Dat vermindert de kans op rekenfouten en versnelt het proces. Heb je nog geen boekhoudpakket of werk je met Excel? Overweeg dan of dit nog past bij jouw bedrijfsgrootte.
Naast het indienen van de aangifte moet je ook het btw-bedrag betalen. De betaling moet uiterlijk op de laatste dag van de maand binnen zijn bij de Belastingdienst. Komt je betaling te laat binnen? Dan riskeer je een naheffingsaanslag en mogelijk een boete.
plan de betaling direct in via je online bankieren, bijvoorbeeld op de dag dat je de aangifte doet. Zo voorkom je dat je het vergeet of dat je net te laat bent.
Heb je een jaaromzet van minder dan € 20.000? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor de kleineondernemersregeling (KOR). Daarmee hoef je geen btw meer te rekenen aan klanten en ook geen aangifte meer te doen.
Maar let op:
je mag geen btw meer aftrekken over zakelijke kosten;
deelname geldt minimaal drie jaar of totdat je boven de omzetgrens komt;
je moet je vooraf aanmelden bij de Belastingdienst.
De KOR kan voordelig zijn als je relatief weinig zakelijke kosten maakt, bijvoorbeeld als je vooral diensten levert. Twijfel je? Laat je dan goed adviseren door een boekhouder.
Wil je snel weten hoeveel btw je moet afdragen of terugkrijgt? Met onze gratis btw-calculator krijg je direct inzicht in je btw-bedrag. Handig als je zelf aangifte doet of je administratie wilt controleren. De calculator helpt je om fouten te voorkomen en een goede inschatting te maken van het bedrag dat je moet betalen.
gebruik de uitkomst van de calculator als controle vóór je de aangifte indient.
Geen tijd, twijfel over de regels of gewoon geen zin om je hierin te verdiepen? Je bent niet de enige. Veel ondernemers kiezen ervoor om de btw-aangifte uit te besteden aan een professionele boekhouder. Dat levert niet alleen tijdswinst op, maar voorkomt ook fouten en zorgt ervoor dat je zeker weet dat je geen btw misloopt of te veel betaalt.
Een boekhouder kijkt verder dan alleen je btw: hij of zij denkt mee over je administratie, belastingvoordelen en financiële structuur. Zeker als je bedrijf groeit of complexere situaties ontstaan (zoals btw in het buitenland, investeringen of personeel), is deskundige hulp geen overbodige luxe.
De boekhouders aangesloten bij Boekhouders.nl helpen je graag met je btw-aangiften en je volledige administratie. Vraag vrijblijvend offertes aan en vind een boekhouder die bij jou past. Vul het contactformulier hieronder in.
Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes van boekhouders. Je zit nergens aan vast.
15.000+ ondernemers gingen je voor!
Na je koppeling met een boekhouder ontvangen wij graag je ervaring over onze service.