Dropshipping en Belastingdienst: wat zijn de fiscale regels en waar moet ik op letten?

5 minuten leestijd

Dropshipping groeit in populariteit bij startende ondernemers. Dropshipping is een interessant businessmodel waarbij de fiscale regels die hiermee gepaard gaan van groot belang zijn. We zien helaas nog vaak dat er het verkeerde advies wordt gegeven over het betalen van btw over dropshipping-leveringen. In dit artikel verhelderen we de btw-regelingen binnen de EU over dropshipping en geven we aantal tips en inzichten voor als u aan de slag wilt gaan met dropshipping.

Op deze pagina:

Wat is dropshipping en hoe werkt het?

Dropshipping is een verkoopvorm binnen de e-commerce. Bij dropshipping treedt u op als tussenpersoon, omdat u niet uw eigen voorraad hoeft te beheren - deze wordt rechtstreeks vanuit de leverancier bij de klant bezorgd. Er zijn dus altijd drie betrokken partijen: de klant, de dropshipper (leverancier) en de website-eigenaar. Als een klant een product bestelt bij uw webshop, dan hoeft u het product niet zelf te verzenden, maar bestelt u het bij de fabrikant of groothandel. Die stuurt het daarna door naar de klant. U heeft als dropshipping-retailer dus geen fysiek contact met het product.

Voldoen aan btw-regels bij dropshipping

Als een webshop zaken doet met internationale leveranciers dan heeft dit gevolgen voor de btw-heffing in diverse landen. De meeste landen kennen een eigen btw-systeem. Door de complexiteit en het continu veranderen van de btw-regelingen blijft het lastig voor webwinkels en leveranciers om de internationale btw-regels juist toe te passen. Vanaf 1 juli 2021 veranderen de regels rondom btw dan ook voor e-commerce bedrijven. De druk vanuit de overheid neemt bovendien toe, dus het wordt steeds belangrijker om aan de regels te voldoen. Vergeet dus niet om de btw te registreren (zolang dit nog vereist wordt) en btw-aangifte te doen, anders heeft u binnen de kortste keren een boete te pakken.

Hoe waren de dropshipping-regels eerst?

Ondernemers hadden eerst te maken met de afstandsverkopenregeling. Er was een drempelbedrag in Nederland van 100.000 euro. Als de afstandsverkopenregeling gold, dan was de ondernemer btw verschuldigd aan het land waar de goederen werden geleverd. De ondernemer moest zich voor de btw registeren in ieder EU-lidstaat waar hij de afstandsverkopen moet aangeven.

Wat is er veranderd qua btw-regeling?

Met de komst van het VAT e-commerce pakket in 2021 zijn er grote veranderingen gekomen in de regels rondom btw voor webwinkels. Het is niet langer relevant wie de verzender is; het e-commercebedrijf hoeft enkel btw-aangifte te doen in het land waarin zij gevestigd is. De Belastingdienst van de EU-lidstaten zorgen er vervolgens voor dat de btw wordt overgemaakt naar de lidstaten waar de particulieren wonen. 

Ook zorgt deze aanpassing ervoor dat een onderneming die veel verkoopt in Europa niet langer meer in verschillende landen btw hoeft te betalen. Dit gebeurt straks slechts in één land.

dropshipping btw

Btw bij aankopen ónder de € 22

Daarnaast zal er niet langer een vrijstelling van btw-invoer gelden voor pakketjes onder de 22 euro. Deze veranderingen kennen twee voordelen:

  1. Minder administratieve lasten;
  2. Geen registratieverplichting in EU-lidstaten als de drempel voor afstandsverkopen wordt voorbijgegaan;
  3. Btw-aangifte doen wordt eenvoudiger.

Eenvoudiger voor de kleine ondernemer
Wanneer een kleine ondernemer slechts in één EU-lidstaat is gevestigd en voor niet meer dan 10.000 euro aan afstandsverkopen aan particulieren verricht, mag deze ondernemer btw blijven berekenen over zijn afstandsverkopen in het land waar de goederen verstuurd worden. 

Heeft u hulp nodig bij de administratie? Of wilt u graag advies krijgen over fiscale regeling? Onze experts staan voor u klaar! Vraag drie gratis offertes aan en ga in gesprek met specialisten bij u in de buurt.

Beginnen met dropshipping, wat voor u?

Dropshipping is populair, vooral bij startende ondernemers. Vaak is het investeren in een voorraad en opslag een financieel obstakel voor ondernemers, maar met dropshipping is het risico relatief klein. Vaak blijft men niet met producten zitten. Bij goede onderhandelingen met de juiste leverancier kan er op een relatief makkelijke manier veel geld worden verdiend.

Alt tekst hier
Let op: het is niet enkel rozengeur en maneschijn
Dropshipping is geregeld negatief in het nieuws verschenen. Dit komt vaak doordat dropshippers de plank volledig misslaan via sites als AliExpress en zoveel mogelijk geld willen verdienen in korte tijd. Er worden veel producten verkocht zonder rekening te houden met de klant. Producten worden tegen een spotprijs ingekocht via China, die voor een veel duurdere prijs aan de klant via de webshop worden verkocht. Vaak zijn deze producten niet van de beste kwaliteit. Hierbij geldt daarnaast een langere levertijd, en niet ‘vandaag besteld, morgen in huis’, zoals we inmiddels steeds meer gewend zijn. Als klapper op de vuurpijl geldt er bij pakketjes uit China dat er enorme retourkosten aan het waarschijnlijk redelijk goedkope product vastzitten.

Een aantal dropshipping tips

En hoe moet het dan wel? We geven u twee handige tips:

  • Start via een platform met een kleine voorraad batches. Een platform zoals die van Bol.com is erg betrouwbaar en kan uw e-commerce een flinke boost geven.
  • Verkoop alleen waardevolle producten waarmee u een merk kan opbouwen. Door een echt merk op te bouwen zullen klanten sneller geneigd zijn in de toekomst weer een aankoop te doen.

Vind uw boekhouder voor dropshipping

Start een serieuze en eerlijke onderneming, die weet waar de klant behoefte aan heeft. Heeft u graag hulp bij de boekhouding voor dropshipping? Onze dropshipping-accountants adviseren u graag. Vul het aanvraagformulier hieronder in en ontvang binnen 48 uur drie gratis offertes van geschikte accountants bij u in de buurt!

Begin uw aanvraag (100% vrijblijvend)

4,6
130 beoordelingen

Bedrijfsvorm *
Werkzaamheden

Beveiligd met SSL
Vraag gratis een offerte aan!

Onze dienst is geheel gratis en vrijblijvend voor u als ondernemer.