Dropshipping en btw: wat zijn de fiscale regels en waar moet ik op letten?

5 minuten leestijd
Laatst bijgewerkt op 12-09-2023

Dropshipping in Nederland groeit in populariteit bij startende ondernemers. Het wordt gezien als een manier om snel geld te verdienen en is vooral populair onder jongeren. Over het algemeen is het een verdienmodel dat snel opschaalbaar is. Dropshipping is een interessant businessmodel waarbij de fiscale regels die hiermee gepaard gaan van groot belang zijn. We zien helaas nog vaak dat er het verkeerde advies wordt gegeven over het betalen van btw over dropshipping-leveringen. In dit artikel verhelderen we de btw-regelingen binnen de EU over dropshipping en geven we aantal tips en inzichten voor als u aan de slag wilt gaan met dropshipping.

Op deze pagina:

Wat is dropshipping en hoe werkt het?

Dropshipping is een verkoopvorm binnen de e-commerce. Bij dropshipping treedt u op als tussenpersoon, omdat u niet uw eigen voorraad hoeft te beheren - deze wordt rechtstreeks vanuit de leverancier bij de klant bezorgd. Er zijn dus altijd drie betrokken partijen: de klant, de dropshipper (leverancier) en de website-eigenaar. Als een klant een product bestelt bij uw webshop, dan hoeft u het product niet zelf te verzenden, maar bestelt u het bij de fabrikant of groothandel. Die stuurt het daarna door naar de klant. U heeft als dropshipping-retailer dus geen fysiek contact met het product.
wat is dropshipping

Steeds populairder in Nederland
Dropshipping bestaat al heel lang. Vooral in Amerika is het al een langere tijd populair. Sinds een aantal jaar is de dropshipping markt ook in Nederland flink gegroeid. Per maand alleen al zijn er meer dan 12.000 zoekopdrachten in Nederland op het woord ‘dropshipping’ (Bron: Semrush). De Kamer van Koophandel weet niet de precieze hoeveelheid bedrijven die zich bezighouden met dropshipping, maar ze kunnen wel aantonen hoeveel bedrijven het woord ‘dropship’ in de naam hebben. In mei 2021 waren dit rond de 1400 bedrijven. Sindsdien is het aantal steeds verder toegenomen.

Voordelen van dropshipping

Dropshipping kent verschillende voordelen. Door het niet hebben van voorraad hoeft u bijvoorbeeld geen opslagruimte te huren of kopen. Daarnaast heeft u geen personeel nodig voor het inpakken en verzenden van de bestellingen naar uw klanten, want dit wordt ook door de leverancier geregeld. Een ander voordeel is dat u geen risico loopt dat u teveel inkoopt en de producten niet verkocht krijgt, want u betaalt pas aan de leverancier nadat een klant het product koopt in de webshop. Zo blijft u niet met volle schappen zitten. Een bijkomend voordeel hiervan is dat u eenvoudig uw assortiment kunt uitbreiden omdat u geen dure voorraden aanlegt. Dit getal vormt slechts het topje van de ijsberg, want een dropshipper is niet verplicht om zich tot dropshipper te benoemen. 

Nadelen van dropshipping

Er hangen helaas ook wat nadelen vast aan dropshipping. Zo kunt u weinig invloed uitoefenen op de klanttevredenheid, want dit ligt grotendeels aan de kwaliteit van het product en aan de levertijd. Is het product beschadigd? Of duurt de levertijd te lang? Dan bent u als webshopeigenaar verantwoordelijk voor de problemen die zich voordoen. Vaak is terugbetalen de meest eenvoudige optie om dit probleem op te lossen. Toch zouden eventuele problemen als deze u niet moeten afschrikken om in de dropshipping te starten. Ook in de traditionele manier van online verkopen kunnen deze problemen zich voordoen. 

Welke producten kiezen als dropshipper?

Als u heeft besloten dat dropshipping voor u een goede manier is om geld te verdienen, dan is de volgende vraag welke producten u gaat verkopen. We hebben een aantal tips om u te helpen met het vinden van geschikte producten voor dropshipping.

Kies een nichemarkt
Door een specifiek deel van de markt te kiezen en zich te specialiseren in een specifieke productgroep, snapt een potentiële koper direct wat hij of zij van uw winkel mag verwachten.

Kies producten met weinig concurrentie
Kijk eerst eens hoeveel concurrentie er is op de producten die u in gedachten heeft, en hoeveel de concurrent hiervoor vraagt. Als er veel concurrentie is, dan zullen de marges klein zijn en kunt u beter een ander product kiezen.

Let op de veiligheid en kwaliteit van producten
In Nederland zijn soms strengere eisen aan producten gesteld dan in andere landen. Het is daarom verstandig om geen producten te dropshippen die u moet innemen, op uw lichaam moet aanbrengen of waar baby’s / kleine kinderen mee spelen. Voorbeelden hiervan zijn supplementen, medicijnen of baby speelgoed. 

Dit zijn een aantal voorbeelden van producten onder de 22 euro die zeer geschikt zijn voor dropshipping vanuit het buitenland:

 • Riemen
 • Sieraden
 • Sjaals/mutsen
 • Kleding
 • (goedkope) Zonnebrillen
 • Make-up accessoires
 • Kabels

Voldoen aan btw-regels bij dropshipping in Nederland

Als een webshop zaken doet met internationale leveranciers dan heeft dit gevolgen voor de btw-heffing in diverse landen. De meeste landen kennen een eigen btw-systeem. Door de complexiteit en het continu veranderen van de btw-regelingen blijft het lastig voor webwinkels en leveranciers om de internationale btw-regels juist toe te passen. Sinds 1 juli 2021 zijn de regels rondom btw dan ook voor e-commerce bedrijven veranderd. De druk vanuit de overheid neemt bovendien toe, dus het wordt steeds belangrijker om aan de regels te voldoen. Vergeet dus niet om de btw te registreren (zolang dit nog vereist wordt) en btw-aangifte te doen, anders heeft u binnen de kortste keren een boete te pakken.

Hoe waren de dropshipping-regels eerst?

Ondernemers hadden eerst te maken met de afstandsverkopenregeling. Er was een drempelbedrag in Nederland van 100.000 euro. Als de afstandsverkopenregeling gold, dan was de ondernemer btw verschuldigd aan het land waar de goederen werden geleverd. De ondernemer moest zich voor de btw registeren in ieder EU-lidstaat waar hij de afstandsverkopen moet aangeven.

Wat is er veranderd qua btw-regeling?

Met de komst van het VAT e-commerce pakket in 2021 zijn er grote veranderingen gekomen in de regels rondom btw voor webwinkels. Het is niet langer relevant wie de verzender is; het e-commercebedrijf hoeft enkel btw-aangifte te doen in het land waarin zij gevestigd is. De Belastingdienst van de EU-lidstaten zorgen er vervolgens voor dat de btw wordt overgemaakt naar de lidstaten waar de particulieren wonen. 

Ook zorgt deze aanpassing ervoor dat een onderneming die veel verkoopt in Europa niet meer in verschillende landen btw hoeft te betalen. Dit gebeurt dus slechts in één land.

dropshipping btw

Btw bij aankopen ónder de € 22

Daarnaast zal er niet langer een vrijstelling van btw-invoer gelden voor pakketjes onder de 22 euro. Deze veranderingen kennen twee voordelen:

 1. Minder administratieve lasten;
 2. Geen registratieverplichting in EU-lidstaten als de drempel voor afstandsverkopen wordt voorbijgegaan;
 3. Btw-aangifte doen wordt eenvoudiger.

Eenvoudiger voor de kleine ondernemer
Wanneer een kleine ondernemer slechts in één EU-lidstaat is gevestigd en voor niet meer dan 10.000 euro aan afstandsverkopen aan particulieren verricht, mag deze ondernemer btw blijven berekenen over zijn afstandsverkopen in het land waar de goederen verstuurd worden. 

Heeft u hulp nodig bij de administratie? Of wilt u graag advies krijgen over fiscale regelingen? Onze experts staan voor u klaar! Vraag drie gratis offertes aan en ga in gesprek met specialisten bij u in de buurt.

Beginnen met dropshipping, wat voor u?

Dropshipping is populair, vooral bij startende ondernemers. Vaak is het investeren in een voorraad en opslag een financieel obstakel voor ondernemers, maar met dropshipping is het risico relatief klein. Vaak blijft men niet met producten zitten. Bij goede onderhandelingen met de juiste leverancier kan er op een relatief makkelijke manier veel geld worden verdiend.

Dropshipping boekhouden
Let op: het is niet alleen rozengeur en maneschijn
Dropshipping is geregeld negatief in het nieuws verschenen. Dit komt vaak doordat dropshippers de plank volledig misslaan via sites als AliExpress en zoveel mogelijk geld willen verdienen in korte tijd. Er worden veel producten verkocht zonder rekening te houden met de klant. Producten worden tegen een spotprijs ingekocht via China, die voor een veel duurdere prijs aan de klant via de webshop worden verkocht. Vaak zijn deze producten niet van de beste kwaliteit. Hierbij geldt daarnaast een langere levertijd, en niet ‘vandaag besteld, morgen in huis’, zoals we inmiddels steeds meer gewend zijn. Als klapper op de vuurpijl geldt er bij pakketjes uit China dat er enorme retourkosten aan het waarschijnlijk redelijk goedkope product vastzitten.
 

Hoe vind ik een dropship leverancier? 💡

Er zijn voldoende leveranciers die een samenwerking willen starten met beginnende dropshippers. De e-commerce groeit enorm hard. Maar hoe vindt u een goede leverancier? Simpelweg begint het allemaal bij Googelen. Ziet u leuke producten voorbijkomen? Stuur de leverancier dan eerst een bericht en laat weten dat u geïnteresseerd bent om de producten toe te voegen aan de webshop. Daarnaast is het verstandig om eerst zelf een product bij de leverancier te bestellen. Zo heeft u het product zelf in handen gehad en weet u bovendien hoe de service in elkaar steekt. Voldoet het product en de service aan uw verwachtingen? Wordt het pakket aan huis geleverd, in de brievenbus gestopt of naar een afhaalpunt gebracht? Vermeld dit dan ook in uw webshop. 

Dropship leveranciers uit het buitenland 
Veel dropshippers kiezen voor een leverancier uit het buitenland. Belangrijk hierbij is om te weten dat er bij producten die duurder dan 22 euro zijn, extra kosten in rekening worden gebracht. U betaalt invoerrechten en btw bovenop de prijs van het product wanneer het product duurder is dan 22 euro. Bovendien kan een nadeel van leveranciers uit het buitenland zijn dat klanten lang moeten wachten. Het gaat dan soms niet om enkele dagen, maar om enkele weken. Bereken in de marge van de producten een kleine opslag voor verzendopties.

Dropshipping vs affiliate marketing: wat is het verschil?

Veel mensen halen de termen affiliate marketing en dropshipping door elkaar. Bij dropshipping maakt u een eigen webshop en positioneert u zichzelf als een eigen merk. U verkoopt producten van externe leveranciers. Bij affiliate marketing stuurt u mensen via uw affiliate link door en bent u in principe een anonieme tussenpersoon. Het grootste verschil tussen de twee is dus de verantwoordelijkheid, want als dropshipper kopen de mensen bij u en regelt u de afhandeling via de adverteerder.

Een aantal dropshipping tips

En hoe moet het dan wel? We geven u twee handige tips:

 • Start via een platform met een kleine voorraad batches. Een platform zoals die van Bol.com is erg betrouwbaar en kan uw e-commerce een flinke boost geven.
 • Verkoop alleen waardevolle producten waarmee u een merk kan opbouwen. Door een echt merk op te bouwen zullen klanten sneller geneigd zijn in de toekomst weer een aankoop te doen.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Wat is dropshipping? 
Simpel gezegd is dropshipping is een e-commerce methode waarbij een online winkel geen voorraad houdt van de producten die het verkoopt. In plaats daarvan stuurt de winkel de bestellingen door naar de leverancier, die vervolgens de producten rechtstreeks naar de klant verzendt. Als dropship-ondernemer heeft u dus zelf geen voorraad en bent u ook niet verantwoordelijk voor de verzending van de producten naar de klant.

Is dropshipping legaal in Nederland? 
Ja, dropshipping is legaal in Nederland. 

Wie is verantwoordelijk voor de verzending van de producten bij dropshipping? 
De leverancier is bij dropshipping verantwoordelijk voor de verzending van de producten naar de klant. 

Wat zijn de voordelen van dropshipping? 
Dropshipping heeft verschillende voordelen, zoals dat er geen opslagkosten zijn, er een verminderd risico is op onverkochte voorraad en het is makkelijker om uw productaanbod uit te breiden.

Wat zijn de nadelen van dropshipping? 
Nadelen van dropshipping zijn dat de winstmarges vaak lager zijn, de kwaliteit van de producten kan variëren afhankelijk van de leverancier en de winkel heeft minder controle over de verzending en levering van de producten naar klanten. Zijn klanten dus ontevreden over de (te lange?) levering, dan heeft dit direct impact op reviews voor uw onderneming.

Moet ik een vergunning of registratie hebben om een dropshipping-bedrijf te starten in Nederland? 
U heeft geen speciale vergunning of registratie nodig om als dropshipper te starten. Wel moet u uw bedrijf inschrijven bij de KvK en voldoen aan andere wettelijke vereisten, zoals belastingaangifte en naleving van consumentenbeschermingswetten. 

Hoe vind ik een betrouwbare leverancier voor mijn dropshipping-bedrijf? 
Het vinden van een betrouwbare leverancier kan lastig zijn, maar er zijn verschillende manieren om dit te doen. Zoek online naar leveranciers, lees beoordelingen en neem contact op met leveranciers om meer te weten te komen over hun producten en verzendingsprocessen. 

Welke producten zijn het meest geschikt voor dropshipping? 
Producten die zeer geschikt zijn voor dropshipping zijn vaak licht van gewicht en hebben een hoge winstmarge. Populaire dropshipping-producten zijn onder bijvoorbeeld mode-accessoires, elektronica en huis- en tuinproducten.

Ook interessant voor u:

Vind uw boekhouder voor dropshipping

Start een serieuze en eerlijke onderneming, die weet waar de klant behoefte aan heeft. Heeft u graag hulp bij de boekhouding voor dropshipping? Onze dropshipping-accountants adviseren u graag. Vul het aanvraagformulier hieronder in en ontvang binnen 48 uur drie gratis offertes van geschikte accountants bij u in de buurt!

Begin mijn aanvraag (100% vrijblijvend)

4,6
130 beoordelingen
Werkzaamheden
Bedrijfsvorm*
Bedrijfsleeftijd
Beveiligde verbinding
Vraag gratis een offerte aan!

Onze dienst is geheel gratis en vrijblijvend voor jou als ondernemer.