Alles over inkomstenbelasting voor zzp’ers

6 minuten leestijd
Laatst bijgewerkt op 27-07-2023

Bent u een onderneming gestart als zzp’er, freelancer of eenmanszaak? Dan moet u ieder jaar aangifte voor de inkomstenbelasting doen. Maar om hoeveel inkomstenbelasting gaat het eigenlijk? En bent u wel verplicht om inkomstenbelasting te betalen? In dit artikel gaan we in op alles wat te maken heeft met inkomstenbelasting voor zzp’ers.

Op deze pagina:

Wat is inkomstenbelasting?

Inkomstenbelasting is de belasting op het inkomen. De hoogte van deze belasting hangt af van het inkomen en is dus niet voor iedereen gelijk. De inkomstenbelasting bestaat uit drie verschillende ‘boxen’. Box 1 gaat kortgezegd over de inkomsten uit werk of wonen, box 2 gaat over inkomsten uit aanmerkelijk belang en bij box 3 gaat het over de inkomsten uit vermogen. 

Inkomstenbelasting voor ondernemers
Bij ondernemers geldt dat u de inkomstenbelasting over de nettowinst van uw onderneming betaalt. De brutowinst is de omzet - inkoopwaarde van de omzet. U kunt vervolgens zelf de nettowinst berekenen via deze som: nettowinst = brutowinst - bedrijfskosten - afschrijvingen - aftrekposten. 

Voorbeeld inkomstenbelasting voor ondernemers
Als u bijvoorbeeld €5.000 factureert dan rekent u hier 21% btw over. In totaal ontvangt u €6.050 (5.000 + 21% hiervan). U draagt dan €1.050 af aan de Belastingdienst en de overige  €5.000 is uw omzet. Trek hier uw gemaakte kosten vanaf en u houdt de winst over.

Inkomstenbelasting zzp

Waarom moet ik inkomstenbelasting betalen?

U betaalt de belasting aan de overheid. De overheid gebruikt dit geld voor het onderhoud van Nederland. Iedereen helpt op deze manier mee aan de ontwikkeling van Nederland. Bijna iedere Nederlanders krijgt met de inkomstenbelasting te maken. Hieronder gaan we er verder op in wanneer u als zzp’er in aanmerking komt om belastingaangifte te betalen en wanneer u dit uiterlijk moet hebben voltooid. 

Wanneer moet ik de aangifte inkomstenbelasting als zzp’er betalen?

Controleer eerst altijd of u ondernemer voor de Belastingdienst bent. U moet hiervoor aan een aantal voorwaarden voldoen:

 • U bent een zelfstandig ondernemer (voor de Belastingdienst);
 • U drijft de onderneming zelf;
 • U voldoet aan het urencriterium van 1.225 uur per kalenderjaar;
 • U heeft aan het begin van het kalenderjaar niet de AOW-leeftijd bereikt.

Daarnaast kunt u op de website van de Belastingdienst de ‘ondernemerscheck’ doen. Het is belangrijk om dit goed te checken, want als u bijvoorbeeld te weinig uren maakt dan vallen uw werkzaamheden onder ‘’inkomsten uit overig werk’’ en wordt uw te betalen inkomstenbelasting aangepast. U heeft dan geen rechten op aftrekposten en regelingen die voor ondernemers voor de Belastingdienst gelden. Door slim gebruik te maken van aftrekposten kunt u als zzp’er meer winst behalen zonder er belasting over te hoeven betalen.

Als zzp’er kunt u recht hebben op deze aftrekposten:

 • Zelfstandigenaftrek
 • Startersaftrek
 • MKB-winstvrijstelling
 • Heffingskortingen 

U kunt de inkomstenbelasting vooraf betalen of u kunt ervoor kiezen om deze maandelijks te betalen in plaats van achteraf. Zo hoeft u niet in één keer een groot bedrag van uw rekening te missen. 

Algemene heffingskortingen voor zzp ondernemers

Als zzp’er heeft u recht op dezelfde heffingskortingen als mensen die in loondienst zijn. De heffingskortingen zijn de algemene heffingskorting en de arbeidskorting. De algemene heffingskorting zal lager worden als uw inkomen grenst aan € 20.384,- of dit bedrag overschrijdt. De arbeidskorting zal dalen als uw inkomen grenst aan  € 34.060,- of dit bedrag overschrijdt. 

Hoeveel inkomstenbelasting betaal ik als zzp’er?

In Nederland geldt dat hoe meer winst u maakt, hoe meer inkomstenbelasting u betaalt. Dit komt omdat er twee belastingschijven zijn, waarbij u meer belasting betaalt als u in de tweede schijf terechtkomt. Het tarief voor het belastbaar inkomen uit werk en woning (box 1) is dus een oplopend tarief met twee schijven. In 2021 gelden de volgende tarieven in box 1, als u de AOW-leeftijd nog niet heeft bereikt (66 jaar en 4 maanden):

Uw (bruto) jaarinkomen Is niet hoger dan Belastingtarief
- € 68.507 37,10%
 € 68.508 - 49,50%
Inkomen boven de € 68.508,- valt dus in schijf twee. Heeft u wel de AOW-leeftijd bereikt? Kijk dan op deze pagina van de Belastingdienst wat uw aangepaste belastingtarief is. 

Overige wijzigingen in 2021
Dit zijn nog een aantal andere wijzigingen binnen 2021:

 • De algemene heffingskorting gaat met € 126,- omhoog;
 • De zelfstandige aftrek zakt van € 7.030 naar € 6.670;
 • Het lage tarief vennootschapsbelasting (VPB) van 15% gaat nu ook gelden voor winsten tot € 245.000 in plaats van tot € 200.000.

Welke verplichtingen heb ik als zzp’er voor inkomstenbelasting?

U bent als zzp’er voor de Belastingdienst verplicht om:

 • Een juiste en geordende administratie bij te houden waarmee u uw aangifte kunt onderbouwen als de Belastingdienst deze zou komen controleren;
 • Over ieder jaar een inkomstenbelasting te betalen;
 • Na de definitieve aanslag van de inkomstenbelasting deze binnen uiterlijk zes weken te voldoen.

Hoe kan ik uitstel inkomstenbelasting aanvragen?

U kunt onder bepaalde voorwaarden uitstel aanvragen van de inkomstenbelasting. Dit doet u door het formulier ‘Verzoek bijzonder uitstel van betaling voor 3 maanden’ in te vullen op de website van de Belastingdienst. Als u dit formulier instuurt, dan legt de Belastingdienst de invordering voor deze aanslag stil voor een periode van drie maanden. U heeft tot 1 september 2021 om uitstel van inkomstenbelasting aan te vragen. Heeft u als ondernemer al eerder dit jaar uitstel aangevraagd? Dan geldt het uitstel nu automatisch tot 1 september 2021.


Inkomstenbelasting zzp

Let op: blijf tijdig aangifte doen en wacht totdat u een aanslag heeft ontvangen. Pas dan kunt u bijzonder uitstel van betaling aanvragen, eerder kan de Belastingdienst het verzoek nog niet in behandeling nemen.

Hoe kan ik de inkomstenbelasting voor zzp berekenen?

Via ‘mijnbelastingdienst’ kunt u de voorlopige aangifte invullen door de geschatte winst uit uw onderneming en eventuele aftrekposten in te vullen. De website berekent hoeveel belasting u moet betalen. U hoeft deze aangifte nog niet in te dienen, maar u kunt deze wel gebruiken om bijvoorbeeld een schatting te maken van de hoeveelheid inkomstenbelasting die u moet betalen. Dan kunt u vervolgens rekening ermee houden hoeveel geld u apart moet zetten voor de inkomstenbelasting in een (apart) spaarpotje. De precieze hoeveelheid geld die u moet besparen hangt onder andere van uw verwachte winst. 

Ben ik als zzp'er beter af dan in loondienst?

Als zzp'er krijgt u te maken met verschillende aftrekposten en vrijstellingen. Ook mag u zelf de tarieven en kortingen beslissen. Klinkt goed allemaal toch? Maar hoeveel belastingvoordeel krijgt u als zzp'er nu echt? Over het algemeen betalen zzp'ers minder inkomstenbelasting dan werknemers in loondienst in dezelfde functies. Hoe hoger het inkomen wordt, hoe kleiner het verschil in de belasting tussen zzp'ers en werknemers in loondienst zal zijn.

Waarom is er zo een groot verschil in belastingvoordeel?
Werknemers krijgen verschillende voordelen en zekerheden die zzp'ers niet krijgen. De werkgever betaalt alle werknemersverzekeringen voor de werknemer. Verzekeringen waarbij u zekerheid op inkomen heeft tijdens bijvoorbeeld ziekte of wanneer u arbeidsongeschikt wordt verklaar. De volgende werknemersverzekeringen worden door de werkgever betaald:

 • Wet op Arbeidsongeschiktheidsverzekering (WAO)
 • Werkloosheidswet (WW)
 • Ziektewet (WW)
 • Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen (WIA)

Als zzp'er bent u niet standaard verzekerd voor arbeidsongeschiktheid en ook dagen dat u ziek bent komen voor uw eigen rekening. Als u een dag ziek bent en niet werkt, dan heeft u deze dag ook geen inkomsten. Houd daarnaast rekening met vakantiegeld of een reiskostenvergoeding.  

FAQ: veelgestelde vragen

Wat is het belastingtarief voor zzp'ers? 
Er zijn twee belastingschijven voor zzp’ers: bij een inkomen onder de € 68.507 hoort het laagtarief van 37,35 %. Zzp'ers met een inkomen boven de € 68.507 betalen het hoogtarief van 49,50 %. 

Hoe kan ik mijn inkomstenbelasting berekenen als zzp'er? 
U kunt gebruik maken van een belastingcalculator, een boekhouder of een belastingadviseur inschakelen of uw belastingaangifte doen via de Belastingdienst. 

Moet ik als zzp'er btw betalen? 
Als uw jaaromzet meer dan € 20.000 is, bent u verplicht om btw te heffen. Is uw omzet onder deze grens? Dan kunt u gebruik maken van de kleineondernemersregeling (KOR) en hoeft u geen btw te heffen. Houd er rekening mee dat als u ervoor kiest om geen btw te heffen, u geen btw kunt aftrekken van uw inkopen. 

Hoe lang moet ik mijn boekhouding bewaren als zzp'er? 
Volgens de Belastingdienst moet u uw boekhouding minimaal 7 jaar bewaren. Dit geldt voor zowel papieren als digitale boekhouding. 

Wat gebeurt er als ik mijn belastingaangifte niet op tijd indien als zzp'er? 
Als u uw belastingaangifte niet op tijd indient, kunt u een boete krijgen van de Belastingdienst. Het is daarom belangrijk om de aangifte tijdig in te dienen om vervelende verrassingen te voorkomen. 

Kan ik als zzp'er in aanmerking komen voor belastingkortingen? 
Er zijn verschillende belastingvoordelen waar zzp'ers in aanmerking voor kunnen komen, zoals de zelfstandigenaftrek of de Mkb-winstvrijstelling. Raadpleeg uw boekhouder om te zien of u in aanmerking komt voor deze fiscale voordelen.

Krijg hulp en advies van een deskundige boekhouder

Heeft u graag hulp bij het doen van de aangifte inkomstenbelasting of bent u op zoek naar advies van een expert? Het vinden van een geschikte boekhouder kan erg lastig zijn, daarom helpen wij u graag en nemen wij uw zoektocht uit handen. Vul ons aanvraagformulier in hieronder en wij nemen contact met u op om uw wensen en behoeften te bespreken. Hierna leveren wij drie offertes aan van ervaren boekhouders bij u in de buurt. U vergelijkt en kiest zelf of er een boekhouder bijzit die aan uw verwachtingen voldoet, geheel vrijblijvend.

Begin uw aanvraag (100% vrijblijvend)

4,6
130 beoordelingen

Bedrijfsvorm *
Werkzaamheden

Beveiligd met SSL
Vraag gratis een offerte aan!

Onze dienst is geheel gratis en vrijblijvend voor u als ondernemer.