Hoeveel inkomstenbelasting betalen als zzp’er in 2024?

6 minuten leestijd
Laatst bijgewerkt op 07-02-2024

Ben je een onderneming gestart als zzp’er, freelancer of eenmanszaak? Dan moet je ieder jaar aangifte voor de inkomstenbelasting doen. Maar om hoeveel inkomstenbelasting gaat het eigenlijk? En ben je wel verplicht om inkomstenbelasting te betalen? In dit artikel gaan we in op alles wat te maken heeft met inkomstenbelasting voor zzp’ers.

Op deze pagina:

Wat is inkomstenbelasting?

Inkomstenbelasting is de belasting op het inkomen. De hoogte van deze belasting hangt af van het inkomen en is dus niet voor iedereen gelijk. De inkomstenbelasting bestaat uit drie verschillende ‘boxen’. Box 1 gaat kortgezegd over de inkomsten uit werk of wonen, box 2 gaat over inkomsten uit aanmerkelijk belang en bij box 3 gaat het over de inkomsten uit vermogen. 

Inkomstenbelasting voor ondernemers
Bij ondernemers geldt dat je de inkomstenbelasting over de nettowinst van je onderneming betaalt. De brutowinst is de omzet - inkoopwaarde van de omzet. Je kunt vervolgens zelf de nettowinst berekenen via deze som: nettowinst = brutowinst - bedrijfskosten - afschrijvingen - aftrekposten. 

Voorbeeld inkomstenbelasting voor ondernemers
Als je bijvoorbeeld €5.000 factureert dan reken je hier 21% btw over. In totaal ontvang je €6.050 (5.000 + 21% hiervan). Je draagt dan €1.050 af aan de Belastingdienst en de overige €5.000 is je omzet. Trek hier je gemaakte kosten vanaf en je houdt de winst over.

Inkomstenbelasting zzp

Hoeveel inkomstenbelasting moet ik betalen als zzp’er?

In Nederland geldt dat hoe meer winst je maakt, hoe meer inkomstenbelasting je betaalt. Het belastbaar inkomen uit werk en woning (box 1) kent een oplopend tarief met twee schijven. Vanaf 2024 zijn de belastingtarieven aangepast, met name in het kader van de inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen. Hieronder vind je de geactualiseerde informatie voor 2024, rekening houdend met de AOW-leeftijd:

Inkomstenbelasting (box 1) voor ondernemers:

 • Tot € 30.700 betaal je geen inkomstenbelasting, een stijging ten opzichte van € 29.800 in 2023.
 • Over het belastbaar inkomen uit werk en woning tot € 38.098 betaal je premie volksverzekeringen. In 2023 was dit tot € 37.149 en in 2022 tot € 35.472. Bij het bereiken van de AOW-leeftijd geldt een aangepast tarief.

Tarieven voor inkomstenbelasting (box 1) voor ondernemers onder de AOW-leeftijd in 2024:

 • Schijf 1: tot € 75.518 - 36,97%
 • Schijf 2: vanaf € 75.518 - 49,50%

Dit betekent dat het belastingtarief voor het belastbaar inkomen uit werk en woning toeneemt naarmate het inkomen stijgt. Het is van belang rekening te houden met deze tarieven bij het berekenen van de verschuldigde inkomstenbelasting in het jaar 2024. Heb je wel de AOW-leeftijd bereikt? Kijk dan opdeze pagina van de Belastingdienst wat je aangepaste belastingtarief is.

Hoeveel procent inkomstenbelasting als zzp'er opzij zetten?

Het reserveren van inkomstenbelasting is een belangrijk aspect voor zzp'ers om financiële stabiliteit te waarborgen. Vaak wordt aangeraden om ongeveer 40% van de behaalde winst te reserveren voor de inkomstenbelasting. Het percentage dat je daadwerkelijk moet reserveren, kan echter variëren, en veel zzp'ers vinden dat 30 tot 35% voldoende is. Dit is mede te danken aan verschillende aftrekposten, zoals de zelfstandigenaftrek, de startersaftrek, en de MKB-winstvrijstelling. 

Deze aftrekposten verminderen het belastbare inkomen, waardoor het uiteindelijke bedrag aan inkomstenbelasting lager uitvalt. Het is echter van groot belang om op de hoogte te blijven van wijzigingen in het belastingstelsel en eventueel professioneel advies in te winnen om een accurate inschatting te maken van het benodigde percentage voor inkomstenbelastingreserveringen.

Als zzp’er kun je recht hebben op deze aftrekposten:

 • Zelfstandigenaftrek
 • Startersaftrek
 • MKB-winstvrijstelling
 • Heffingskortingen 

Je kunt de inkomstenbelasting vooraf betalen of je kunt ervoor kiezen om deze maandelijks te betalen in plaats van achteraf. Zo hoef je niet in één keer een groot bedrag van je rekening te missen. 

Ook interessant: Welke belastingvoordelen voor zzp’ers zijn er?

Wanneer moet ik de aangifte inkomstenbelasting als zzp’er betalen?

Controleer eerst altijd of je ondernemer voor de Belastingdienst bent. Je moet hiervoor aan een aantal voorwaarden voldoen:

 • Je bent een zelfstandig ondernemer (voor de Belastingdienst);
 • Je drijft de onderneming zelf;
 • Je voldoet aan het urencriterium van 1.225 uur per kalenderjaar;
 • Je hebt aan het begin van het kalenderjaar niet de AOW-leeftijd bereikt.

Daarnaast kun je op de website van de Belastingdienst de ‘ondernemerscheck’ doen. Het is belangrijk om dit goed te checken, want als je bijvoorbeeld te weinig uren maakt dan vallen je werkzaamheden onder ‘’inkomsten uit overig werk’’ en wordt de te betalen inkomstenbelasting aangepast. Je hebt dan geen rechten op aftrekposten en regelingen die voor ondernemers voor de Belastingdienst gelden. Door slim gebruik te maken van aftrekposten en aftrekbare kosten kun je als zzp’er meer winst behalen zonder er belasting over te hoeven betalen.

 

Hoe kan ik uitstel inkomstenbelasting aanvragen?

Je kunt onder bepaalde voorwaarden uitstel aanvragen van de inkomstenbelasting. Dit doe je door het formulier ‘Verzoek bijzonder uitstel van betaling voor 3 maanden’ in te vullen op de website van de Belastingdienst. Als je dit formulier instuurt, dan legt de Belastingdienst de invordering voor deze aanslag stil voor een periode van drie maanden. Je hebt tot 1 september 2024 om uitstel van inkomstenbelasting aan te vragen. Heb je als ondernemer al eerder dit jaar uitstel aangevraagd? Dan geldt het uitstel nu automatisch tot 1 september 2024.


Inkomstenbelasting zzp

Let op: blijf tijdig aangifte doen en wacht totdat je een aanslag hebt ontvangen. Pas dan kun je bijzonder uitstel van betaling aanvragen, eerder kan de Belastingdienst het verzoek nog niet in behandeling nemen.

Welke verplichtingen heb ik als zzp’er voor inkomstenbelasting?

Je bent als zzp’er voor de Belastingdienst verplicht om:

 • Een juiste en geordende administratie bij te houden waarmee je jouw aangifte kunt onderbouwen als de Belastingdienst deze zou komen controleren;
 • Over ieder jaar een inkomstenbelasting te betalen;
 • Na de definitieve aanslag van de inkomstenbelasting deze binnen uiterlijk zes weken te voldoen.

Hoe kan ik de inkomstenbelasting voor zzp berekenen?

Via ‘mijnbelastingdienst’ kun je de voorlopige aangifte invullen door de geschatte winst uit je onderneming en eventuele aftrekposten in te vullen. De website berekent hoeveel belasting je moet betalen. Je hoeft deze aangifte nog niet in te dienen, maar je kunt deze wel gebruiken om bijvoorbeeld een schatting te maken van de hoeveelheid inkomstenbelasting die je moet betalen. Dan kun je vervolgens rekening ermee houden hoeveel geld je apart moet zetten voor de inkomstenbelasting in een (apart) spaarpotje. De precieze hoeveelheid geld die je moet besparen hangt onder andere van je verwachte winst. 

Waarom moet ik inkomstenbelasting betalen?

Je betaalt de belasting aan de overheid. De overheid gebruikt dit geld voor het onderhoud van Nederland. Iedereen helpt op deze manier mee aan de ontwikkeling van Nederland. Bijna iedere Nederlanders krijgt met de inkomstenbelasting te maken. Hieronder gaan we er verder op in wanneer je als zzp’er in aanmerking komt om belastingaangifte te betalen en wanneer je dit uiterlijk moet hebben voltooid.

Ben ik als zzp'er beter af dan in loondienst?

Als zzp'er krijg je te maken met verschillende aftrekposten en vrijstellingen. Ook mag je zelf de tarieven en kortingen beslissen. Klinkt goed allemaal toch? Maar hoeveel belastingvoordeel krijg je als zzp'er nu echt? Over het algemeen betalen zzp'ers minder inkomstenbelasting dan werknemers in loondienst in dezelfde functies. Hoe hoger het inkomen wordt, hoe kleiner het verschil in de belasting tussen zzp'ers en werknemers in loondienst zal zijn.

Waarom is er zo een groot verschil in belastingvoordeel?
Werknemers krijgen verschillende voordelen en zekerheden die zzp'ers niet krijgen. De werkgever betaalt alle werknemersverzekeringen voor de werknemer. Verzekeringen waarbij je zekerheid op inkomen heeft tijdens bijvoorbeeld ziekte of wanneer je arbeidsongeschikt wordt verklaard. De volgende werknemersverzekeringen worden door de werkgever betaald:

 • Wet op Arbeidsongeschiktheidsverzekering (WAO)
 • Werkloosheidswet (WW)
 • Ziektewet (WW)
 • Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen (WIA)

Als zzp'er ben je niet standaard verzekerd voor arbeidsongeschiktheid en ook dagen dat je ziek bent komen voor je eigen rekening. Als je een dag ziek bent en niet werkt, dan heb je deze dag ook geen inkomsten. Houd daarnaast rekening met vakantiegeld of een reiskostenvergoeding.

Ook interessant:

FAQ: veelgestelde vragen

Hoe kan ik mijn inkomstenbelasting berekenen als zzp'er? 
Je kunt gebruik maken van een belastingcalculator, een boekhouder of een belastingadviseur inschakelen of je belastingaangifte doen via de Belastingdienst. 

Moet ik als zzp'er btw betalen? 
Als je jaaromzet meer dan € 20.000 is, ben je verplicht om btw te heffen. Is je omzet onder deze grens? Dan kun je gebruik maken van de kleineondernemersregeling (KOR) en hoef je geen btw te heffen. Houd er rekening mee dat als je ervoor kiest om geen btw te heffen, je geen btw kunt aftrekken van je inkopen. 

Hoe lang moet ik mijn boekhouding bewaren als zzp'er? 
Volgens de Belastingdienst moet je je boekhouding minimaal 7 jaar bewaren. Dit geldt voor zowel papieren als digitale boekhouding. 

Wat gebeurt er als ik mijn belastingaangifte niet op tijd indien als zzp'er? 
Als  je je belastingaangifte niet op tijd indient, kun je een boete krijgen van de Belastingdienst. Het is daarom belangrijk om de aangifte tijdig in te dienen om vervelende verrassingen te voorkomen. 

Kan ik als zzp'er in aanmerking komen voor belastingkortingen? 
Er zijn verschillende belastingvoordelen waar zzp'ers in aanmerking voor kunnen komen, zoals de zelfstandigenaftrek of de Mkb-winstvrijstelling. Raadpleeg je boekhouder om te zien of je in aanmerking komt voor deze fiscale voordelen.

Krijg hulp en advies van een deskundige boekhouder

Heb je graag hulp bij het doen van de aangifte inkomstenbelasting of ben je op zoek naar advies van een expert? Het vinden van een geschikte boekhouder kan erg lastig zijn, daarom helpen wij je graag en nemen wij je zoektocht uit handen. Vul ons aanvraagformulier in hieronder en wij nemen contact met je op om je wensen en behoeften te bespreken. Hierna leveren wij drie offertes aan van ervaren boekhouders bij jou in de buurt. Je vergelijkt en kiest zelf of er een boekhouder bijzit die aan jouw verwachtingen voldoet, geheel vrijblijvend.

Begin mijn aanvraag (100% vrijblijvend)

4,6
130 beoordelingen
Werkzaamheden
Bedrijfsvorm*
Bedrijfsleeftijd
Heb je al een boekhouder?
Ben je ingeschreven bij de KVK?*
Beveiligde verbinding
Ontvang gratis offertes

Onze dienst is geheel gratis en vrijblijvend voor jou als ondernemer.