Wat is een NBA accountant? Geregistreerde accountants vinden

3 minuten leestijd
Laatst bijgewerkt op 15-11-2022

Er gelden voor accountants verschillende gedrags- en beroepsregels. Iedere accountant (in wording) die zijn of haar opleiding en praktijkstage succesvol heeft afgerond, moet zich inschrijven in het accountantsregister van de Koninklijke Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA). Deze organisatie houdt toezicht op naleving van de gedrags- en beroepsregels. Lees hier meer over de verschillende soorten accountants.

Op deze pagina:

Wat voor soorten accountants zijn er?

Er zijn in principe twee soorten accountants: accountant-administratieconsulent (AA-accountant) en registeraccountant (RA-accountant). Het voornaamste verschil tussen een AA-accounatant en RA-accountant is het opleidingsniveau. Zo heeft een RA-accountant een diploma van een wo-opleiding waarna een post-master opleiding is afgerond, en heeft een AA-accountant een hbo diploma met aanvullende post-hbo opleiding. Beiden moeten een driejarige praktijkstage afronden. 

verschil aa en ra accountant

Daarnaast zit er nog verschil in de werkzaamheden. Zo is een AA-accountant vooral bezig met adviserende taken, terwijl een RA-accountant zich bezighoudt met controlerende zaken. Een AA-accountant houdt zich bezig met de administratie en stelt de jaarrekening samen, de RA-accountant controleert of de cijfers kloppen zoals ze in de jaarrekening zijn opgenomen. Vragen die een AA-accountant krijgt zijn bijvoorbeeld: kan ik op dit moment nieuw personeel aannemen? Of: kan ik het beste een bedrijfspand huren of kopen? 

Een RA-accountant scant continu de nieuwe ontwikkelingen in de markt waarin de klant actief is. Een RA kijkt bijvoorbeeld naar financiële risico’s of nieuwe wetten en regels en rapporteert hierover.  

Er wordt soms onterecht gedacht dat een RA-accountant gespecialiseerder is dan een AA-accountant. De verschillende type accountants hebben simpelweg andere rollen binnen de accountancy. 

Overeenkomsten tussen AA-accountant en RA-accountant

Naast verschillen tussen de twee soorten accountants zijn er ook verschillende overeenkomsten. Bij allebei de rollen staan goede communicatieve en analytische vaardigheden centraal. Dit zijn een paar van de competenties die een gedegen accountant moet hebben. Zowel in de controle- als samenstelpraktijk vindt er veel afwisseling plaats in werkzaamheden en zijn er volop mogelijkheden om verder te leren. Ook is er ontzettend veel vraag naar beide typen accountants. 

Wat is een NBA accountant?

NBA staat voor Koninklijke Nederlands Beroepsorganisatie van Accountants. Alle gekwalificeerde accountants in Nederland zitten hierbij aangesloten. Na het afronden van de opleiding en praktijkstage moet de accountant in wording zich inschrijven in het accountantsregister van de NBA. Hierna mag hij of zij zich officieel een erkende accountant noemen. Een NBA-accountant is een professional die verschillende gedragsregels volgens de NBA naleeft: integriteit, zorgvuldigheid, objectiviteit, geheimhouding en professioneel gedrag.  

Vanwege de cruciale rol van de accountant is de titel wettelijk beschermd. De NBA beschermt accountants met zowel AA als RA-titel. Ook handhaaft de NBA de aangesloten NBA-accountants op gedrags- en beroepsregels door toetsing en permanente educatie. Zo wordt niet alleen de kwaliteit gewaarborgd, maar ook de ontwikkeling van het vakgebied gestimuleerd.

wat is nba accountant

Wat doet een NBA accountant

Accountants houden zich bezig met het samenstellen, beoordelen en controleren van jaarrekeningen, jaarverslagen en financiële overzichten. De specifieke taken hangen ervanaf of u een AA-accountant of RA-accountant bent, zoals bovenaan in de blog besproken. In Nederland zijn alle grote en middelgrote bedrijven verplicht om een accountantsverklaring bij hun jaarrekening te leveren. In deze verklaring bevestigt de accountant dat alle cijfers zijn gecontroleerd en als correct worden beschouwd.  

Ook interessant:

Geregistreerde accountant vinden

Bent u op zoek naar een erkende accountant die geregistreerd staat in het NBA-accountantsregister? We ondersteunen u graag bij uw zoektocht.  

Vraag via het formulier hieronder gratis offertes aan van gecertificeerde NBA-accountants bij u in de buurt die u verder helpen met uw accounting zaken. Zodra u uw aanvraag heeft verstuurd nemen we binnen 24 uur contact met u op om uw wensen en behoeften te bespreken. 

Begin uw aanvraag (100% vrijblijvend)

4,6
130 beoordelingen

Bedrijfsvorm *
Werkzaamheden

Beveiligd met SSL
Vraag gratis een offerte aan!

PS: soms is een boekhouder inhuren voldoende, een accountant is voor kleine ondernemers niet verplicht.