Hoe ontwikkelt uw bedrijf zich financieel? Hoe zit het met de financiële risico's? Zal de omzet groeien? Op dit soort vragen wordt al snel een antwoord gegeven bij het inzien van de jaarrekening van een onderneming. Door jaarrekeningen van verschillende jaren met elkaar te vergelijken, krijgt u een helder beeld van de ontwikkelingen in uw bedrijf. Bij Boekhouders.nl helpen we u graag aan een geschikte boekhouder (of accountant) voor uw eenmanszaak, BV of VOF. Zo weet u zeker dat de jaarrekening op tijd en zonder fouten wordt gedeponeerd.
Maar wat is een jaarrekening precies? Wat staat er allemaal in en ben ik verplicht om deze te hebben? Die vragen beantwoorden we hieronder.
De ondernemer kijkt hierbij naar alles wat aanwezig is in het bedrijf en welke crediteuren en debiteuren er nog open staan. De balans is altijd een momentopname.
Het rapport van de jaarrekening is globaal als volgt opgebouwd:
1. Accountantsrapport
1.1 Verklaring
1.2 Algemeen
1.3 Resultaatvergelijking
1.4 Financiële positie
1.5 Fiscale positie
2. Jaarrekening
2.1 Is een jaarrekening verplicht?
2.2 Balans einde boekjaar (bijvoorbeeld 31 dec)
2.3 Winst- en verliesrekening
2.4 Kasstroomoverzicht
2.5 Toelichting op de jaarrekening
2.6 Toelichting op de balans
2.7 Toelichting op de winst- en verliesrekening
2.8 Geconsolideerde jaarrekening
Hieronder wordt kort toegelicht welke informatie in welk onderdeel staat. Zoals aangegeven, opent de jaarrekening altijd met het accountantsrapport.
1.2 Algemeen
In dit gedeelte staat informatie over de onderneming, zoals de oprichtingsdatum, statuur, gegevens van de inschrijving bij de Kamer van Koophandel en doelstelling van de onderneming.
1.3 Resultaatvergelijking
De resultaatvergelijking is gebaseerd op de winst- en verliesrekening, een snel overzicht van de resultaten over afgelopen boekjaar in vergelijking met het jaar daarvoor.
1.4 Financiële positie
Ter analyse van de financiële positie van de onderneming worden gegevens uit de balans vergeleken, op dezelfde manier zoals bij de resultaatvergelijking. Bij het vergelijken van de financiële positie van een onderneming worden vergeleken: voorraden, vorderingen, liquide middelen, werkkapitaal en de eigen vermogens positie.
1.5 Fiscale positie
Wat is fiscale positie in een jaarrekening? Bij de fiscale positie wordt het verschuldigde vennootschapsbelasting over het voorgaand boekjaar berekent. Het gaat hierbij dus om de positie van de vennootschapsbelasting. Er wordt in de fiscale positie beschreven hoeveel belasting u in het afgelopen jaar heeft betaald. Voor vennootschapsbelasting geldt dat u korting op de belasting krijgt als er compensabele verliezen (verliezen die in mindering gebracht kunnen worden in de toekomst) zijn. Hierdoor kan het zijn dat de te betalen vennootschapsbelasting dit jaar lager zal zijn en kunt u een lager bedrag meenemen in het kasstroomoverzicht. In dit overzicht staat het gehele verlies uit het verleden dat nog gecompenseerd kan worden in de toekomst.
2.2 Activa als onderdeel van de jaarrekening
De jaarrekening begint altijd met de balans. Deze bestaat uit activa en passiva. Activa is de verzamelnaam voor de posten aan de debetzijde van de balans. De activa kunnen worden onderverdeeld:
De vaste activa worden onderverdeeld in:
De vlottende activa worden onderverdeeld in:
Passiva als onderdeel van de jaarrekening
Passiva is de verzamelnaam voor de posten aan de creditzijde van de balans.
Aan de passiva zijde staan vermeld:
2.3 Winst en verliesrekening (resultatenrekening)
De resultatenrekening bestaat uit de volgende onderdelen:
Daarnaast worden in de resultatenrekening vermeld:
Is de uitkomst van deze berekening positief, dan is er een positief bedrijfsresultaat. Is het resultaat negatief, dan is de onderneming verliesgevend.
2.4 Kasstroomoverzicht
Een kasstroomoverzicht gebruik je om inzicht te krijgen op welke manier liquide middelen in een onderneming zijn besteed en uit welke bron er liquide middelen zijn ontvangen.
Een kasstroomoverzicht wordt onderverdeeld in drie categorieën:
2.5 Toelichting op de jaarrekening
Bij een grote rechtspersoon is de toelichting uitgebreid en wordt alles toegelicht wat in enige mate invloed heeft op het resultaat zoals betalingen aan de directie. Grotere ondernemingen kunnen ook controleplichtig zijn, dit betekent dat ze bijvoorbeeld verplicht een controleverklaring laten opstellen.
2.6 Toelichting op de balans
De toelichting verschaft informatie over de risico's, die een onderneming loopt.
2.7 Toelichting op de winst- en verliesrekening
De toelichting geeft informatie over de risico's die de onderneming loopt met betrekking tot financiële onderwerpen zoals prijsrisico, kredietrisico, liquiditeitsrisico en kasstroomrisico die de winst (negatief) zouden kunnen beïnvloeden.
Ook interessant voor u:
Het laten maken van de jaarrekening door een professionele boekhouder kent verschillende voordelen:
Jaarrekening laten maken kosten
De kosten van het uitbesteden van de jaarrekening verschilt per rechtsvorm en bedrijfsgrootte. Zo zal een startende zzp'er minder facturen hebben dan een BV die al wat jaren actief is. Via onze gratis serice kunt u vrijblijvend offertes vergelijken van verschillende boekhouders bij u in de buurt. Mocht u een accountant of boekhouder vinden waarmee u een samenwerking wilt starten dan spreekt u de prijs direct met de desbetreffende partner af en stappen wij er tussenuit.
Onze dienst is geheel gratis en vrijblijvend voor u als ondernemer.