Dit is het verschil tussen een zzp’er, eenmanszaak en freelancer

4 minuten leestijd
Laatst bijgewerkt op 12-09-2023

De termen zzp (zelfstandige zonder personeel), eenmanszaak en freelancer worden vaak door elkaar gebruikt. Toch zijn er diverse verschillen te benoemen hiertussen. In dit artikel gaan we in op de verschillen tussen een zzp’er, eenmanszaak en freelancer en de overeenkomsten ertussen. 

Op deze pagina:

Het verschil tussen eenmanszaak en zzp

Het verschil tussen een eenmanszaak en een zzp'er (zelfstandige zonder personeel) ligt in de details van ondernemerschap. Beiden duiden op zelfstandig ondernemerschap, waarbij u uw eigen werkzaamheden vormgeeft. Bij de inschrijving bij de Kamer van Koophandel maakt het niet uit of u zichzelf als een zzp'er, freelancer of eenmanszaak registreert. In alle gevallen vermengt uw persoonlijke en zakelijke vermogen zich. Er zijn echter belangrijke verschillen met betrekking tot belastingen, personeel, en de vestigingsplaats, afhankelijk van of u een zzp'er, freelancer of eenmanszaak bent. Hieronder behandelen we deze verschillen in meer detail.

Let op: freelance of zzp is geen rechtsvorm, maar een term die aangeeft dat u als zelfstandige werkt en dus niet in een dienstverband.

verschil zzp eenmanszaak

Het verschil tussen een zzp’er, freelancer en eenmanszaak

Het verschil tussen freelance en zzp zit voornamelijk in de terminologie en de rechtsvorm. Zzp staat voor "zelfstandige zonder personeel" en is de term die de Belastingdienst gebruikt voor een zelfstandig ondernemer. Zzp'ers blijven in die categorie, zelfs als ze andere zzp'ers inschakelen of personeel aannemen via detachering of payroll. Aan de andere kant verwijst "freelancer" naar een vergelijkbaar concept, waarbij ook geen personeel in dienst is. Het verschil volgens de Belastingdienst is dat freelancers geen ondernemer voor de inkomstenbelasting zijn, maar wel facturen sturen voor hun werkzaamheden. De meeste freelancers werken zonder personeel, maar toch kun je als freelancer blijven werken, zelfs als je eigen personeel hebt. 

Minder risico als zzp’er of freelancer
Door onder andere het niet hebben van personeel loopt u als zzp’er of freelancer minder risico’s dan bij een eenmanszaak. Bij een eenmanszaak bent u hoofdaansprakelijk voor alle financiële zaken. De meeste ondernemers kiezen voor een eenmanszaak, omdat dit snel en eenvoudig is op te richten en de kosten voor het oprichten laag zijn.  

Vestigingsplaats 
Als zzp’er of freelancer heeft u bovendien minder risico’s, omdat u weinig of geen bedrijfsruimte heeft en u vaak bij de werkgever of vanuit thuis werkt. Daardoor heeft u ook minder voorraad en bezittingen. Als eenmanszaak werkt u in tegenstelling tot een freelancer of zzp’er vaak vanaf een vaste vestigingsplaats of vanuit uw eigen bedrijfsruimte. 

De overeenkomsten tussen eenmanszaak, zzp en freelancer

Eenmanszaken en zzp’ers tonen verschillende overeenkomsten. Bij allebei draait het om slechts één persoon die in ieder opzicht voor de onderneming verantwoordelijk is. De ondernemer is zowel privé als zakelijk aansprakelijk. Daarnaast tonen freelancers ook weer overeenkomsten met eenmanszaken en zzp’ers, zoals dat de ondernemer zich richt op het maken van winst of verdienen van inkomen. Ook gaat de ondernemer zelfstandig te werk tijdens de uitvoering van belangrijke bedrijfswerkzaamheden. Tot slot dient iedere zelfstandig ondernemer zich in te schrijven bij de Kamer van Koophandel, ongeacht of u een eenmanszaak, zzp’er of freelancer bent.

In onderstaande tabel geven we een schematisch overzicht van de verschillen en overeenkomsten tussen eenmanszaak, zzp en freelancer. 

Inschrijven KvK Officiële rechtsvorm Btw aftrekbaar Aftrek inkomstenbelasting Personeel aannemen
Zzp'er Ja Nee Ja  Ja  Nee
Freelancer Ja Nee Ja  Nee Nee
Eenmanszaak Ja Ja Ja  Ja Ja
 

Wanneer ben ik een zzp’er?

Als u een eenmanszaak heeft, dan hoeft dit niet per se te betekenen dat u een zzp’er bent. Als eenmanszaak kunt u personeel in dienst hebben, terwijl een zzp’er geen personeel in dienst heeft. Daarnaast slaat de term ‘eenmanszaak’ vooral op het eigendom van het bedrijf, u kunt een bedrijf oprichten met alleen u als eigenaar. Als u personeel gaat aannemen, dan bent u geen zzp‘er meer. 

zzp'er of eenmanszaak

Bij een zzp’er is er meestal sprake van verschillende opdrachtgevers waarbij u krijgt betaald per opdracht. Een zzp’er zal dus niet zomaar op eigen initiatief te werk gaan, maar werkt altijd vanuit vraag in de vorm van opdrachten. Hoe meer opdrachten u als zzp’er uitvoert, hoe meer u verdient. Vaak beperken zzp’ers zich voornamelijk tot de inbreng van eigen kennis en ervaring op het eigen vakgebied. Eenmanszaken werken ook zònder opdrachten. 

Veelgestelde vragen (FAQ)

Wat is een zzp'er?
Een zzp'er, ook wel 'zelfstandige zonder personeel', is een ondernemer die geen werknemers in dienst heeft. Een zzp'er is zelf verantwoordelijk voor het genereren van inkomsten, het regelen van zijn of haar belastingen en het afsluiten van verzekeringen.

Wat is een eenmanszaak?
Een eenmanszaak is een bedrijfsvorm waarbij de ondernemer verantwoordelijk is voor de bedrijfsvoering, het regelen van de belastingen en alle financiële verplichtingen van het bedrijf. Dit komt er ook op neer dat de ondernemer persoonlijk aansprakelijk is voor de schulden van het bedrijf. Het verschil met een zzp'er is dat een eenmanszaak één of meerdere werknemers in dienst kan hebben en een zzp'er niet.

Wat is een freelancer?
Een freelancer is iemand die als zelfstandige werkt en op projectbasis opdrachten aanneemt van verschillende opdrachtgevers. Dit betekent dat een freelancer vaak op tijdelijke basis werkt voor verschillende opdrachtgevers en geen vaste werkgever heeft.

Kan een zzp'er ook een eenmanszaak zijn?
In feite is een zzp'er altijd een eenmanszaak, aangezien een eenmanszaak de meest voorkomende bedrijfsvorm is voor zzp'ers.

Ook interessant:

Boekhouding eenmanszaak uitbesteden

Het is voor kleine zelfstandig ondernemers niet verplicht om de boekhouding uit te besteden. Wel wordt dit toch door een groot deel van de zzp’ers en eenmanszaken uitbesteed, omdat de ondernemer er dan zeker van kan zijn dat de boekhouding en administratie 100% klopt.  

Denkt u zelf ook erover na om de volledige boekhouding of een deel van uw boekhouding uit te besteden aan een professionele boekhouder bij u in de buurt? Vul dan ons aanvraagformulier hieronder en dan brengen we u in contact met maximaal drie erkende boekhouders. Onze service is geheel gratis en vrijblijvend voor u als ondernemer.

Begin uw aanvraag (100% vrijblijvend)

4,6
130 beoordelingen

Bedrijfsvorm *
Werkzaamheden

Beveiligd met SSL
Vraag gratis een offerte aan!

Ontvang hulp bij de boekhouding van uw eenmanszaak.