Dit zijn de 5 meest gemaakte fouten bij het overstappen van boekhouder

4 minuten leestijd

Wilt u snel en probleemloos overstappen van boekhouder? Dan is het belangrijk om een aantal zaken te letten zodat de overstap soepel verloopt. Wij hebben in de afgelopen jaren duizenden ondernemers geholpen aan een nieuwe boekhouders, dus wij weten als geen ander waar de mogelijke pijnpunten zitten! Gelukkig gaat het vaak om dingen die u eenvoudig kunt voorkomen. Lees in dit artikel wat de 5 meest gemaakte fouten zijn bij het overstappen van boekhouder en hoe u deze fouten kunt voorkomen.

Op deze pagina, de meest gemaakte fouten bij overstap van boekhouder:

De vijf meest gemaakte fouten bij de overstap van boekhouder

Er zijn verschillende redenen waarom u van boekhouder wilt veranderen. Vaak komt het door een gebrek aan communicatie, of het ontbreken van advies, of omdat de boekhouder niet meegroeit met uw onderneming. U wilt graag een goede boekhouder vinden die voldoet aan uw verwachtingen. Voorkom onderstaande vijf fouten bij het maken van een overstap.

1. Dezelfde werkzaamheden opnieuw laten uitvoeren

Als u opzegt kan het nog wel eens voorkomen dat uw boekhouder nog midden in de werkzaamheden zit. Is uw boekhouder bijvoorbeeld nog bezig met de jaarrekening? Dan is het slim op pas op te zeggen na de oplevering hiervan. Anders moet uw nieuwe boekhouder weer van voor af aan beginnen en betaalt u dubbel voor uw werk. Laat uw oude boekhouder dus eerst alle werkzaamheden afmaken voordat u een definitieve overstap maakt. 

2. Niet bewust zijn van belangrijke deadlines

Het kan nooit kwaad om zelf goed op de hoogte te blijven over belangrijke deadlines, zoals uw btw-aangifte. Als de termijn bijna afloopt en u nog midden in de overstap van boekhouder zit, zorg er dan voor dat uw oude boekhouder alle cruciale handelingen heeft afgerond. Zo kunt u zonder veel gedoe overstappen. Wel kan de nieuwe boekhouder uitstel bij de fiscus aanvragen voor alle belangrijke belastingaangiftes. Dit voorkomt een aanmaning van de fiscus omdat er nog geen aangifte is gedaan.

3. Een boekhouder selecteren zonder persoonlijke klik

Een goede samenwerking met een boekhouder start bij het hebben van de juiste communicatie en een goede klik. U wilt een boekhouder die écht met u meedenkt en niet enkel problemen benoemt. Niet alleen het kunnen interpreteren van cijfers is belangrijk, maar ook het aan u kunnen uitleggen wat de cijfers betekenen is van belang. Selecteer een boekhouder daarom ook op persoonlijke klik en communicatieskills, want dit zijn belangrijke competenties voor boekhouders

Tip: breng uw verwachtingen in kaart, zo voorkomt u verrassingen of teleurstellingen bij een nieuwe samenwerking.

4. Niet checken wat de opzegregeling inhoudt

Controleer altijd voordat u overstapt of uw oude boekhouder u een opdrachtbrief heeft laten tekenen. Staat hier een opzegregeling in vermeld? Lees deze dan goed door, hier moet u namelijk wel rekening mee houden. Meestal kunt u per direct een samenwerking opzeggen, maar soms eist een boekhouder een verbrekingsvergoeding. Dit is niet het geval, zie de volgende alinea.

5. Kosten betalen voor de overstap

Uw huidige boekhouder mag niet kosten in rekening brengen voor de overstap naar een andere boekhouder. De boekhouder is verplicht om voor een goede overdracht naar de nieuwe boekhouder te zorgen, zonder hiervoor aparte kosten in rekening te brengen. Uw nieuwe boekhouder zal alle relevante gegevens opvragen bij uw oude boekhouder. Denk hierbij aan zaken als belastingaangiften en jaarrekeningen. Deze gegevens worden verstrekt in overeenstemming met de beroepsregels. Laat uw vorige boekhouder daarnaast weten dat hij zonder (schriftelijke) toestemming geen taken meer mag uitvoeren voor uw onderneming.

Stappenplan overstappen boekhouder

Overstappen van boekhouder hoeft niet moeilijk te zijn. In deze blog vertellen we waar u als ondernemer rekening mee moet houden bij de overstap van boekhouder of accountant. We helpen u om in vijf stappen een nieuwe boekhouder te vinden die aansluit bij uw behoeften en budget.

Wellicht ook interessant voor u:

Ontvang drie gratis offertes van boekhouders

De kwaliteitseisen voor jaarrekeningen en jaarlijkse accountantscontroles zijn hoog. Wilt u geen deadlines missen voor jaarcontroles en accountantsverklaringen? Onze gekwalificeerde boekhouders helpen u graag! Ontdek wat wij voor u kunnen betekenen. Neem contact met ons op of vul onderstaand formulier in en kom vrijblijvend in contact met drie gecertificeerde boekhouders bij u in de buurt. 

Kies zelf de boekhouder die past bij uw situatie. 👇

Begin uw aanvraag (100% vrijblijvend)

4,6
130 beoordelingen

Bedrijfsvorm *
Werkzaamheden

Beveiligd met SSL
Vraag gratis een offerte aan!

Onze dienst is geheel gratis en vrijblijvend voor u als ondernemer.