Heeft u een maatschappelijk of sociaal doel en wilt u dit graag realiseren? Dan kunt u ervoor kiezen om een stichting op te richten. U kunt een stichting alleen oprichten of met andere personen. In dit artikel gaan we in op aspecten rondom het oprichten van een stichting en wat er komt kijken bij de administratie van een stichting.
Op deze pagina:
Het geld van een stichting komt voornamelijk binnen via donaties, leningen, subsidies en erfenissen. Een stichting heeft nooit aandeelhouders.
Een verschil is dat een vereniging uit leden bestaat die het beleid bepalen. De leden stellen een verenigingsbestuur aan en diezelfde leden stellen de contributie vast. Een vereniging oprichten gaat eenvoudig en kan voor uiteenlopende doeleinden. Zo zijn er bijvoorbeeld veel sportverenigingen, buurtverenigingen, seniorenverenigingen, maar zijn er ook tuinverenigingen of muziekverenigingen. Een vereniging sticht men meestal op om een maatschappelijke activiteit te ondernemen, terwijl een stichting meer is gericht op het behalen van een ideëel doel.
Een stichting daarentegen heeft geen leden, maar bestaat altijd uit een bestuur. Het bestuur is verantwoordelijk voor de gang van zaken en kan handelen namens de stichting. De oprichter van een stichting beslist zelf uit hoeveel personen het bestuur bestaat. Bij een kleine stichting is er meestal maar één bestuurder. Bij grotere stichtingen zijn drie bestuursleden gebruikelijk.
Daarnaast kan het bestuur van een stichting of vereniging aansprakelijk worden gesteld als er ‘onbehoorlijk bestuurd’ heeft plaatsgevonden. Voorbeelden van onbehoorlijk bestuur zijn het verwaarlozen van de boekhouding of het niet voldoen aan de gestelde eisen voor subsidie.
Nadelen stichting:
Voordelen vereniging:
Nadelen vereniging:
De boekhouding voor een stichting of vereniging steekt anders in elkaar dan bij een bv, eenmanszaak of vof. Dit komt doordat het voortbestaan afhankelijk is door subsidies. donaties, donateurs of contributie.
Ook zijn er verschillen tussen de boekhouding voor een stichting en voor een vereniging. We bespreken hieronder waar u extra op moet letten bij de boekhouding van de twee types non-profitorganisaties.
Waarom is het belangrijk voor verenigingen om een goede boekhouding te hebben?
Een goede en geordende boekhouding geeft uw vereniging inzicht in de financiële situatie van de vereniging en zorgt ervoor dat de vereniging haar financiën op orde heeft. Het is bovendien een wettelijke verplichting om een goede administratie bij te houden.
Wat zijn enkele tips voor het bijhouden van een goede boekhouding voor verenigingen?
We hebben een paar tips voor het bijhouden van een goede boekhouding, zoals het bijhouden van een overzicht van alle inkomsten en uitgaven, het gebruik van een boekhoudprogramma en het regelmatig checken van de boekhouding. Bewaar ook alle financiële documenten.
Wat zijn de verschillende soorten financiële documenten die verenigingen moeten bewaren?
Het is verplicht voor verenigingen om financiële documenten zoals facturen, bonnen, bankafschriften, betalingsbewijzen en kasboeken minimaal 7 jaar te bewaren.
Wat is het verschil tussen een balans en een resultatenrekening?
Een balans geeft een overzicht van de bezittingen, schulden en het eigen vermogen van een vereniging op een bepaald moment. Een resultatenrekening daarentegen laat zien hoeveel winst of verlies een vereniging heeft gemaakt gedurende een bepaalde periode.
Moet een vereniging belasting betalen?
Ja verenigingen zijn in sommige gevallen verplicht om belasting te betalen. Dit hangt af onder andere af van de activiteiten van de vereniging en de hoogte van de inkomsten en uitgaven.
Moet een vereniging jaarlijks een financieel verslag opstellen?
Het is voor verenigingen verplicht om jaarlijks een financieel verslag op te stellen. Het financieel verslag moet daarnaast worden goedgekeurd door de ledenvergadering.
Ook interessant:
Onze dienst is geheel gratis en vrijblijvend voor u als ondernemer.