Wanbetalers aanpakken als zzp'er: Klant betaald niet

5 minuten leestijd
Laatst bijgewerkt op 13-09-2023

Als zzp'er heeft u vast wel eens te maken gehad met wanbetalers. Een klant of opdrachtgever betaalt uw facturen maar niet. Dit is niet alleen frustrerend, maar kan ook grote financiële gevolgen hebben voor uw bedrijf. Het is daarom noodzakelijk om actie te ondernemen en wanbetalers aan te pakken, zodat u krijgt waar u recht op heeft en uw bedrijf gezond blijft. Lees in deze blog hoe u als zzp’er wanbetalers kunt aanpakken en deze situatie voorkomt.

Op deze pagina:

Wie zijn wanbetalers?

Wanbetalers zijn personen (of bedrijven) die hun financiële verplichtingen niet nakomen en hierdoor achterstallige betalingen hebben. Ze kunnen bijvoorbeeld openstaande facturen hebben of niet op tijd hun schulden aflossen. Wanbetalers kunnen een negatieve invloed hebben op het financiële welzijn van uw onderneming, maar ook op andere partijen zoals leveranciers. Het risico op wanbetalers wordt ook wel 'debiteurenrisico' genoemd. 

Het is belangrijk voor bedrijven om wanbetalers te identificeren en passende maatregelen te nemen om hun financiële risico te beperken. Door middel van zorgvuldig debiteurenbeheer en het nemen van juridische stappen indien nodig, kunnen bedrijven proberen om wanbetalingen te voorkomen en hun financiële positie te beschermen.

Wat zijn wanbetalers

De risico’s van wanbetalingen voor uw bedrijf

Wanbetalingen kunnen aanzienlijke risico's met zich meebrengen voor uw bedrijf. Zo kan het leiden tot financiële problemen en verstoring van de cashflow. Dit zorgt voor een hoop stress en zet een rem op de groei van uw bedrijf. Het innen van achterstallige betalingen kost daarnaast veel tijd en energie, die u liever zou willen besteden aan winstgevende activiteiten binnen de onderneming. 

Daarnaast kan het hebben van wanbetalers de reputatie van het bedrijf negatief beïnvloeden. Bij bijvoorbeeld negatieve uitingen op social media kunnen potentiële klanten gaan twijfelen of uw onderneming wel betrouwbaar is. Ook kunnen potentiële investeerders besluiten om niet of minder te investeren.

Het belang van goede afspraken (en betalingsvoorwaarden)

Het eerste aspect waar u als zzp'er op moet letten, is het hebben van goede afspraken met uw klanten. Zorg ervoor dat u duidelijke en schriftelijke afspraken maakt, bij voorkeur in de vorm van een contract. Hierin kunt u betalingsvoorwaarden en termijnen opnemen, zodat beide partijen weten wat er wordt verwacht.

Het bepalen van een geschikte betalingstermijn
U stelt een betalingstermijn vast door een uiterlijke vervaldatum op de factuur te zetten. Dit is de datum waarop de factuur uiterlijk betaald moet zijn. Nog te vaak geven ondernemers op de factuur aan dat de betaling 'binnen 30 dagen' moet plaatsvinden, echter is deze communicatie niet waterdicht en kan er verwarring over de datum ontstaan. Zet dus een concrete datum op de factuur. 

Houd bij het kiezen van een betalingstermijn onder andere rekening met de wet, uw eigen voorkeuren en de voorkeuren van de klant. Zo kunt u bij grotere bedragen kiezen voor een iets langere betaaltermijn van 30 dagen, en bij kleinere bedragen voor een betaaltermijn van maximaal 14 dagen. Houd er rekening mee dat een lange betaaltermijn wel als effect heeft dat klanten de factuur vergeten. 

Let op: heeft u geen betalingstermijn afgesproken? Dan geldt er een wettelijke termijn van 30 dagen.

Op tijd factureren

Het belang van op tijd factureren kan niet genoeg worden benadrukt, vooral als het gaat om het vermijden van wanbetalers. Door op tijd facturen te versturen wordt het betalingsproces gestroomlijnd en wordt het risico op wanbetalers verkleind. Door proactief te zijn in het factureren behoudt u niet alleen een gezonde cashflow, maar toont u ook aan professioneel te zijn. 

Bovendien stelt het u in staat om snel in te grijpen bij eventuele vertragingen of geschillen, waardoor de kans op onbetaalde facturen wordt verminderd. Door op tijd te factureren, behoudt u niet alleen een gezonde cashflow, maar versterkt u ook uw zakelijke relaties en laat u zien dat u waarde hecht aan betrouwbaarheid en efficiëntie.

Herinneringen en betalingsherinneringen sturen

Wanneer een klant niet op tijd betaalt, is het belangrijk om actie te ondernemen. Begin met het sturen van herinneringen en betalingsherinneringen. Communiceer duidelijk en vriendelijk, maar wees ook assertief. Wijs de klant op de openstaande betaling en verzoek om een snelle reactie en betaling. Dit kan vaak al voldoende zijn om de klant aan te sporen tot actie.

Bellen en persoonlijk contact

Als herinneringen en betalingsherinneringen niet het gewenste resultaat opleveren, is het tijd om persoonlijk contact op te nemen met de klant. Neem de telefoon op en bespreek de situatie professioneel. Leg rustig uit dat de betaling achterstallig is en vraag naar de reden hiervoor. Probeer samen tot een oplossing te komen die voor beide partijen acceptabel is.

Juridische stappen overwegen

Als alle voorgaande inspanningen geen resultaat opleveren, moet u mogelijk juridische stappen overwegen. U kunt ervoor kiezen om een incassobureau in te schakelen om te helpen bij het innen van de openstaande betaling. In sommige gevallen kan het zelfs nodig zijn om een gerechtelijke procedure te starten. Raadpleeg indien nodig een juridische professional om de beste optie voor uw specifieke situatie te bepalen.

Alternatieve oplossingen

Voordat u juridische stappen onderneemt, is het de moeite waard om alternatieve oplossingen te overwegen. Soms kan het aanbieden van een betalingsregeling de klant in staat stellen om de schuld af te lossen zonder verdere juridische consequenties. Het vinden van een compromis kan niet alleen helpen bij het ontvangen van de betaling, maar ook de klantrelatie in stand houden.

Maatregels om wanbetalers tegen te gaan

Om problemen met wanbetalers in de toekomst te voorkomen, is het belangrijk om preventieve maatregelen te nemen. Zorg voor een betere screening van potentiële klanten voordat u met hen in zee gaat. Onderzoek hun betalingsgeschiedenis en vraag indien mogelijk om referenties. Daarnaast kunt u overwegen om een aanbetaling te vragen voordat u aan een opdracht begint. Dit helpt niet alleen om het risico van wanbetaling te verkleinen, maar laat ook zien dat de klant serieus is.

Hoe kan een bedrijf zich verzekeren tegen wanbetalers?

Met een kredietverzekering beschermt u zich tegen onbetaalde facturen. Uw debiteuren worden vooraf beoordeeld door de verzekeraar tot een vastgestelde limiet. Als een klant niet betaalt, kunt u de vordering overdragen aan de verzekeraar, die vervolgens de betaling probeert te innen.

Laat u niet ontmoedigen

Het aanpakken van wanbetalers als zzp'er is van cruciaal belang voor de financiële gezondheid van uw bedrijf. Door goede afspraken te maken, tijdig herinneringen te sturen, persoonlijk contact op te nemen en indien nodig juridische stappen te ondernemen, vergroot u de kans op het ontvangen van de betaling waar u recht op heeft. 

Ook interessant:

Onze boekhouders ontzorgen u

Het bijhouden van een goede administratie is ook essentieel. Zorg ervoor dat u alle facturen en betalingen nauwkeurig registreert. Op die manier kunt u snel zien welke facturen nog openstaan en kunt u proactief herinneringen sturen. Controleer regelmatig uw openstaande facturen en neem direct actie bij achterstallige betalingen.

We begrijpen dat het veel tijd en moeite kost om als ondernemer klanten te werven, opdrachten uit te voeren, boekhouding bij te houden en dan ook nog eens achter wanbetalers aan te moeten gaan. Laat staan op zoek gaan naar een geschikte boekhouder bij u in de regio... De boekhouders in ons netwerk ondersteunen u graag bij de financiële administratie, zodat u zich kunt focussen op de kern van uw onderneming.

U start een aanvraag simpelweg via het formulier hieronder, dan gaan we binnen ons netwerk op zoek naar de beste match voor u! Onze service is gratis en vrijblijvend voor u als ondernemer, zonder addertje onder het gras. Ga in gesprek met verschillende boekhouders en beslis zelf of u een samenwerking wilt starten.

Begin uw aanvraag (100% vrijblijvend)

4,6
130 beoordelingen

Bedrijfsvorm *
Werkzaamheden

Beveiligd met SSL
Vraag gratis een offerte aan!

Onze dienst is geheel gratis en vrijblijvend voor u als ondernemer.