Zakelijke creditcard voor (startende) ondernemers vergelijken in 2024

6 minuten leestijd
Laatst bijgewerkt op 02-05-2023

Een creditcard wordt niet alleen gebruikt voor het betalen van uw vakantie, Netflix-abonnement of andere persoonlijke uitgaven. Ook uw marketingactiviteiten, kantoormeubels en andere zakelijke transacties worden met uw creditcard betaald. Als ondernemer is het belangrijk om op een veilige manier te betalen en verzekerd te zijn. In dit artikel vergelijken we verschillende business cards en gaan we in op de voor- en nadelen van een zakelijke credit card voor startende ondernemers.

Op deze pagina:

Waarom een zakelijke creditcard voor startende ondernemers?

Een zakelijke creditcard is zoals de naam al zegt bedoeld voor zakelijk gebruik, voor ondernemers. Een zakelijke creditcard is een veilig betaalmiddel voor uw aankopen via het internet of uw zakenreizen naar andere landen. U houdt de zakelijke- en privé-uitgaven eenvoudig van elkaar gescheiden, wat een beter financieel overzicht geeft. Of u nu een zzp’er bent, een kleine of grote onderneming heeft, een zakelijke creditcard is voor ieder type ondernemer geschikt.
Zakelijke creditcards
Let op: u moet minstens één jaar als ondernemer geregistreerd staan. Als u zzp’er bent, houd dan ook rekening met een toetsing bij het BKR.
 

Andere voorwaarden zakelijke creditcard:

  • U bent achttien jaar of ouder;
  • Uw bedrijf heeft een lopende (zakelijke) rekening bij een Nederlandse bank;
  • Uw bedrijf is tenminste één jaar ingeschreven in het Handelsregister van de KvK;
  • Uw bedrijf heeft een permanent adres in Nederland.

Wat is de beste zakelijke creditcard?

De meeste creditcards lijken sterk op elkaar. Het verschil zit hem vooral in de voordelen die een creditcard u kan bieden, de jaarlijkse kosten en de hoogte van uw bestedingsruimte. We zullen hieronder een vergelijking maken tussen de grootste drie aanbieders: Visa, Mastercard en American Express.

Visa, Mastercard en American Express vergelijken

Visa World Card Business
Eén van de bekendste aanbieders van creditcards is Visa. Visa is bankonafhankelijk en heeft dan ook een ruim aanbod in zakelijke creditcards. De Visa World Card Business is de zakelijke versie van de gebruikelijke Visa World Card en kost € 35,- per jaar. U heeft een maandelijks bestedingslimiet van € 2500,-.

Visa World Card Business Gold
Naast bovenstaande business card, biedt Visa ook een wat uitgebreidere business card aan: de Visa World Card Business Gold. Deze zakelijke creditcard komt met enkele extra voordelen. Zo biedt de kaart een verzekering tegen gebruik door ongeautoriseerde personen. Ook kunt u per medewerker een bestedingslimiet instellen, wat vooral handig is voor de wat grotere bedrijven. Het maximale bestedingslimiet van deze kaart ligt ook hoger, namelijk € 5000,- in plaats van € 2500,-. Uiteraard betaalt u ook meer per jaar voor deze kaart, namelijk € 154,- per jaar.

Mastercard Business
Een andere grote leider in het aanbieden van creditcards is Mastercard. Ook bij Mastercard kunt u uit verschillende soorten kaarten kiezen. De Mastercard Business is de eenvoudigste variant en ook direct één van de meest gebruikte zakelijke creditcards in Nederland. Deze kaart kost net als de Visa World Card Business € 35,- per jaar en heeft een maandelijks bestedingslimiet van € 2500,-.

Mastercard Corporate
De Mastercard Corporate is een andere zakelijke creditcard die door Mastercard wordt aangeboden. Deze creditcard is met name geschikt voor grotere organisaties met meer dan vijftig medewerkers. Deze kaart is iets duurder dan de Mastercard Business en kost € 39,- per jaar. Het maandelijkse bestedingslimiet is net als bij de goedkopere creditcard € 2500,-.

American Express Business Entry Card
Een andere grote aanbieder van creditcards is American Express. Zij bieden zakelijke creditcard genaamd American Express Business Entry Card. Deze variant is de goedkoopste zakelijke kaart van American Express. Een voordeel van American Express is dat er geen vastgesteld maandelijks limiet is om te besteden. Dit limiet wordt bepaald op basis van uw persoonlijke situatie en uitgave gedrag. 

Een nadeel van de American Express Business Entry Card in vergelijk met de andere duurdere kaarten, is dat er geen standaard puntensysteem is verbonden aan het gebruik van de kaart. Per uitgave die u doet met de creditcard, spaart u punten die u op termijn kunt inwisselen voor producten, vliegtickets of andere diensten. U kunt dit puntensysteem wel erbij komen voor € 25,- extra per maand. De reguliere kosten van de Business Entry Card zijn € 50,- per jaar.

American Express Business Green Card
Een andere business card van American Express is de American Express Green Entry Card. Deze kaart heeft een aantal voordelen ten opzichte van de bovengenoemde Entry Card. Er zit bij deze kaart namelijk wel standaard een puntensysteem inbegrepen. Een ander voordeel van de Green Card is dat u doorlopend verzekerd bent tegen ongevallen op zakenreis. Tot slot kunt u de Green Card het eerste jaar gratis gebruiken. Hierna betaalt u € 85,- per jaar.

American Express Business Gold Card
Tot slot biedt American Express de American Express Business Gold Card aan. Dit is de duurste zakelijke creditcard van American Express en kost € 225,- per jaar. Ondanks dat deze kosten relatief hoog zijn, heeft de kaart een hoop voordelen ten opzichte van de andere business cards. Met de Gold Card bent u namelijk doorlopend verzekerd voor medische zorg in het buitenland, maar ook als u een zakelijke reis moet annuleren, of bijvoorbeeld bij zakelijke juridische bijstand. 

Heeft u geen behoefte aan al deze verzekeringen? Dan is een goedkopere kaart een betere optie voor u. Er zijn überhaupt een aantal voorwaarden waaraan u moet voldoen om aan deze kaart te komen. Zo moet uw onderneming minimaal één jaar bestaan en moet u minimaal € 36.000,- per jaar verdienen.

Voor- en nadelen van een zakelijke creditcard

De meeste ondernemers gebruiken een zakelijke creditcard voor hun zakelijke uitgaven. Sommige ondernemers gebruiken liever hun privé creditcard voor transacties. Hieronder benoemen we verschillende voordelen van een zakelijke creditcard.

Voordelen zakelijke creditcard

Een business card heeft verschillende voordelen. Zo kunt u ten eerste uw zakelijke financiën en privé geldzaken gescheiden houden. Daarnaast kunt u met een zakelijke creditcard meerdere creditcards op één rekening aanschaffen. Zo kunt u de medewerkers van uw onderneming ook voorzien van een business card. Ook is het meestal mogelijk om een bestedingslimiet per medewerker in te stellen. Vanaf bepaalde aantallen daalt de prijs per business card.

Een zakelijke creditcard scheelt daarnaast een hoop administratief werk en geeft een helder overzicht van uw zakelijke financiën. U heeft wereldwijd betaalgemak en u betaalt uw zakelijke etentjes en reizen eenvoudig met de business card. Een laatste voordeel is dat business cards vaak gratis verzekeringen en services aanbieden, zoals:

  • Een aankoopverzekering;
  • Een reisverzekering;
  • Een 24-uurs klantenservice.

Nadelen zakelijke creditcard

Toch kent een zakelijke creditcard enkele nadelen. Zo liggen de kosten voor een zakelijke creditcard in de meeste gevallen hoger dan bij een privé creditcard. Ook moet u alle kosten die u in een maand maakt, in één keer aflossen. Gespreid betalen in termijnen is dan vaak niet mogelijk. Een laatste nadeel is dat u een stuk minder keuze heeft uit kaarten.

Kosten creditcard voor ondernemer

Er valt niet één vaste kostprijs voor een creditcard te benoemen. De jaarlijkse kosten van een creditcard variëren tussen de € 25,- tot boven de € 100,-. Het hangt meestal af van het bestedingslimiet. Duurdere kaarten hebben een hoger bestedingslimiet dan goedkopere business cards. Ook hangt de prijs af van de duur van de verzekering die gekoppeld zit aan de creditcard. Als u na aankoop uw spullen voor een langere tijd wilt verzekeren, zult u een duurdere creditcard nodig hebben.

Hoe vraag ik een zakelijke creditcard aan?

Het is misschien bij uw bank mogelijk om aan een zakelijke creditcard voor uw bedrijf te komen. Een bijkomend nadeel is wel dat u een zakelijke rekening bij dezelfde bank moet hebben en aanhouden. De business card is niet aan andere rekeningen te koppelen. De creditcards van American Express, Via en ICS hebben dit probleem niet, want die zijn bankonafhankelijk en passen dus bij iedere rekening.

Hoe bepaal ik het juiste bedrijfs- en bestedingslimiet?

Het bedrijfslimiet is het geldbedrag dat uw onderneming, ongeacht het aantal business cards, maandelijks kan spenderen. Oftewel, dit is het limiet dat de card-houder maandelijks kan uitgeven. Een optie is om voor het bedrijfslimiet een optelsom te maken van de limieten van alle creditcards samen. Ook kunt u een maximaal bedrijfslimiet bepalen die lager is dan deze limieten samen.

Stel, u vraagt een bedrijfslimiet aan van € 8.750,- aan met twee creditcards. Voor beide creditcards vraagt u een bestedingslimiet van € 6.000,- aan. De creditcards samen kunnen dan niet meer dan € 8.750,- uitgeven. Maak bij het aanvragen van een business card een inschatting van de maximale maandelijkse uitgaven.

FAQ (veelgestelde vragen)

Wat is een zakelijke creditcard en waarom zou ik er een nodig hebben? 
Een zakelijke creditcard is een creditcard die is bedoeld voor gebruik door ondernemers. Het biedt ondernemers de mogelijkheid om zakelijke aankopen te doen en deze af te rekenen met krediet in plaats van contant geld. Een zakelijke creditcard kan ook worden gebruikt om werknemers te voorzien van een betaalmiddel voor zakelijke uitgaven. Het kan helpen bij het bijhouden van de uitgaven en het opbouwen van kredietgeschiedenis voor uw bedrijf. 

Hoe vraag ik een zakelijke creditcard aan? 
U kunt een zakelijke creditcard aanvragen bij een bank of creditcardmaatschappij. Om in aanmerking te komen voor een zakelijke creditcard, moet u een bedrijfsplan hebben en financiële informatie over uw bedrijf kunnen verstrekken. 

Welke kosten zijn verbonden aan een zakelijke creditcard? 
Er zijn verschillende kosten verbonden aan een zakelijke creditcard, waaronder jaarlijkse vergoedingen, rente, late betalingskosten en kosten voor het overboeken van saldo. Het is belangrijk om de kosten en voorwaarden van verschillende creditcards te vergelijken voordat u er een aanvraagt. 

Welke voordelen biedt een zakelijke creditcard? 
Een zakelijke creditcard biedt verschillende voordelen, zoals beloningen en kortingen bij zakelijke uitgaven, cashback of punten. Het kan ook helpen bij het bijhouden van de uitgaven en het opbouwen van kredietgeschiedenis voor uw bedrijf. 

Zijn er beperkingen op het gebruik van een zakelijke creditcard? 
Ja, er zijn beperkingen op het gebruik van een zakelijke creditcard. U mag de creditcard alleen gebruiken voor zakelijke uitgaven en niet voor persoonlijke uitgaven. Het is ook belangrijk om de uitgaven binnen de gestelde limieten te houden. 

Hoe kan ik mijn kredietgeschiedenis verbeteren met een zakelijke creditcard? 
Door op tijd betalingen te doen en binnen uw kredietlimiet te blijven, kunt u uw kredietgeschiedenis verbeteren met een zakelijke creditcard. Het kan ook helpen om uw creditcardrekeningen maandelijks volledig af te betalen om de rentekosten te minimaliseren. 

Zijn er alternatieven voor een zakelijke creditcard? 
Ja, er zijn alternatieven voor een zakelijke creditcard, zoals zakelijke debetkaarten en contant geld. Het is belangrijk om de verschillende opties te vergelijken voordat u een beslissing neemt over welke betaalmethode het beste is voor uw bedrijf.

Financiën verder verbeteren? Boekhouding uitbesteden

Wilt u uw administratie nog verder verbeteren om het maximale uit uw financiën te halen? Overweeg dan eens om de boekhouding uit te besteden aan een professionele boekhouder. Hij of zij kan bovendien inzichtelijk krijgen waar u nog fiscale kansen laat liggen.

Vul onderstaand formulier in, dan nemen we zo snel mogelijk telefonisch contact met u op om uw aanvraag te bespreken. We kunnen u met maximaal drie financieel specialisten bij u in de buurt in contact brengen. U kiest vervolgens zelf of u al dan niet een samenwerking met één van deze specialisten start.

Begin mijn aanvraag (100% vrijblijvend)

4,6
130 beoordelingen
Werkzaamheden
Bedrijfsvorm*
Bedrijfsleeftijd
Beveiligde verbinding
Vraag gratis een offerte aan!

Onze dienst is geheel gratis en vrijblijvend voor jou als ondernemer.