Zakelijke rekening openen? Beste bank voor zzp'ers

7 minuten leestijd
Laatst bijgewerkt op 12-09-2023

Net gestart met uw onderneming? Dan is het hebben van een zakelijke rekening erg handig. Met een zakelijke rekening houdt u de zakelijke inkomsten en uitgaven overzichtelijk en kunt u alles vanaf één rekening betalen. In dit artikel bespreken we alles wat u moet weten over het openen van een zakelijke rekening, van de beste zakelijke rekening tot aan de goedkoopste zakelijke rekening voor zzp’ers. 

Op deze pagina:

Is een zakelijke rekening verplicht?

Vaak horen we de vraag of een eenmanszaak een zakelijke rekening moet hebben. Het is niet wettelijk verplicht om als startende ondernemer een zakelijke rekening te nemen. U kunt dus geen boete opgelegd krijgen als u geen zakelijke rekening heeft. Toch is het wel verstandig om uw privé en zakelijke rekening gescheiden te houden. Lees hieronder waarom. 

Waarom zakelijke rekening zzp

De belangrijkste reden voor het openen van een zakelijke rekening is het overzichtelijk houden van de financiële administratie. Als uw privétransacties en zakelijke transacties continu door elkaar lopen dan raakt u het overzicht compleet kwijt. Welke keer tanken was privé en welke keren was het zakelijk? Door deze rekeningen te scheiden weet u beter wat u uitgeeft, hoeveel u nog kunt uitgeven of moet besparen en wordt belastingaangifte doen een stuk eenvoudiger. Ook kunnen veel zakelijke rekeningen direct worden gekoppeld met bedrijfssoftware zoals een boekhoudpakket. Dat scheelt u een hoop administratieve werkzaamheden! 

Zakelijke rekening verplicht

Andere redenen voor een zakelijke rekening zijn dat het een professionele uitstraling geeft naar uw klanten toe en dat er hogere limieten zijn voor zakelijke rekeningen. Zo kunt u grotere bedragen overboeken en eenvoudiger grote facturen betalen of batchbetalingen doen. 

Daarnaast staat bij de meeste Nederlandse banken in hun algemene voorwaarden dat een privérekening niet als een zakelijke rekening mag worden gebruikt. Bovendien eist de Belastingdienst bij een eventuele controle om de volledige administratie in te zien. Als uw rekeningen niet gescheiden zijn, dan zult u ook op het gebied van privé-uitgaven een volledig inzicht aan de Belastingdienst moeten geven. 

Wat heb ik nodig om een zakelijke rekening te openen?

Heeft u een eenmanszaak of een vof? Dan is het enige wat u nodig heeft uw paspoort of ID-kaart, bedrijfsnaam en adres, datum van de oprichting van uw onderneming en het KvK-nummer. Bij een vof vragen sommige banken naar de samenwerkingsovereenkomst. 

Voor BV’s gaat het net even wat anders. Zo moet u vaak extra documentatie aanleveren, denk hierbij aan: de statuten, een kopie van paspoorten van alle aandeelhouders/bestuurders en een adresbewijs. 

Hoelang duurt het openen van een zakelijke rekening?

Het aanvragen van een zakelijke rekening verschilt van bank tot bank. Gemiddeld zal de aanvraag tussen de 5 en 20 minuten duren bij een online bank. In die tijd zal uw aanvraag automatisch gecheckt en gekeurd worden. Gaat u een aanvraag indienen bij een traditionele bank? Dan zal het proces wat langer verlopen omdat sommige zaken per post moeten worden bevestigd of omdat u langs moet gaan bij het kantoor.

Traditionele banken zijn:

 • ING Bank
 • Rabobank
 • ABN AMRO
 • SNS Bank
 • ASN Bank

Online banken zijn:

 • Bunq
 • N26
 • Knab

Kiezen voor een traditionele bank of online bank?

Of u nu kiest voor een traditionele bank of voor een online bank, beide soorten hebben hun eigen voor- en nadelen. Zo is het fijn aan een traditioneel kantoor dat u ergens naar binnen kunt lopen om uw zaken te regelen en dat er landelijk overal locaties zijn waar u uw contant geld kunt storten. 

Online banken hebben daarentegen als voordeel dat ze vaak wat innovatiever zijn, bijvoorbeeld door te bankieren met enkel de smartphone en kosteloze betalingen naar buitenlandse rekeningen. Ook zijn de kosten van een online bank doorgaans lager dan bij een traditionele bank.

traditionele of online bank
Bank kiezen als zzp'er of mkb'er 
Toch is het wel te merken dat traditionele banken steeds competitiever worden en dat zij in het innovatieve meegroeien, zoals het hebben van bankieren apps. Het hangt dus echt af van uw wensen welke variant voor u beter is. Doorgaans kiezen veel zzp’ers voor een online bank en kiezen veel mkb’ers voor een traditionele bank vanwege de extra functionaliteiten.
 

Kosten zakelijke rekening

De kosten voor het openen van een zakelijke rekening vallen reuze mee. Als u uit gaat rekenen hoeveel tijd een boekhouder kwijt is om alle uitgaven tussen privé en zakelijk te scheiden als u dezelfde rekening gebruikt, dan kosten die uren u een hoop meer geld. Bovendien kunt u een groot deel van de zakelijke kosten fiscaal aftrekken als bedrijfskosten. Over deze kosten betaalt u dan geen inkomstenbelasting

Met welke kosten krijg ik te maken bij een zakelijke rekening?

Als u op zoek bent naar de goedkoopste zakelijke rekening dan moet u niet alleen rekening houden met de vaste maandelijkse of jaarlijkse kosten, maar ook met mogelijke transactiekosten per betaling of ontvangen bedrag en vreemde valuta. De volgende kosten kunnen verschillend per bank in rekening worden gebracht:

 • Vaste jaarlijkse (of maandelijkse) kosten;
 • Kosten per transactie;
 • Kosten in het buitenland;
 • Kosten voor extra betaalpas;
 • Kosten voor koppeling creditcard.

Bepaal bij het openen van een zakelijke rekening altijd eerst welke bankproducten u allemaal nodig heeft. Sommige banken bieden niet alle producten aan, waardoor u deze banken al van het lijstje kunt afstrepen. 

Wellicht ook interessant:

Zakelijke rekeningen vergelijken: beste banken voor ondernemers

Bij het kiezen van de beste zakelijke rekening zijn er een aantal factoren waar u op kunt letten. Denk aan de eventuele kosten van transacties, het wel of niet dekken door depositogarantiestelsel, kosten bij betalingen en ontvangsten, vreemde valuta en kosten bij het opnemen van geld. Ook de lengte van het openen van een rekening, het hebben van een moderne app of de hoogte van de maandelijkse kosten kunnen voor u als ondernemer een belangrijke rol spelen. 

Wat is de goedkoopste zakelijke rekening zzp?

De meeste banken geven een starterskorting waarbij het eerste half jaar of het eerste hele jaar gratis is of van korting wordt voorzien. 

In onderstaande tabel vindt u een overzicht van verschillende populaire banken voor ondernemers en ziet u de prijs per bijschrijving, afschrijving, aantal gratis transacties en de vaste kosten per jaar. We gaan hier uit vanaf het 2e jaar bij iedere bank, dus zonder de starterskortingen of aanbiedingen. Bekijk en vergelijk wat voor u de beste zakelijke rekening is. 

Bank Vaste jaarlijkse kosten Aantal gratis transacties Bijschrijving Afschrijving
ING Bank € 119,- 6 mnd gratis € 0,13 € 0,13
Rabobank € 119,- 6 mnd gratis € 0,15 € 0,11
ABN Amro € 119,- 3 mnd gratis € 0,15 € 0,10
Knab € 84,- 500 per jaar € 0,10 € 0,10
N26 (Business) € 0,- Altijd gratis € 0,00 € 0,00
SNS Bank € 114,- 1.000 per jaar € 0,25 € 0,16
ASN Bank € 78,- 1.000 per jaar € 0,00 € 0,00
Bunq € 84,- - € 0,11 € 0,11
Tabel is voor het laatst bijgewerkt op 09-01-2023

Zakelijke rekening bij huidige bank

Startende ondernemers vragen zich af of het slim is om een zakelijke rekening te openen bij de bank waar ook de privérekening is. Het is niet verplicht om de zakelijke rekening bij dezelfde bank af te sluiten als waar u privé bankiert. Wel kan het makkelijker zijn omdat het sneller geregeld is. Het is wel belangrijk dat u vooraf kijkt of de bank voldoet aan uw wensen en eisen. Kijk hierbij ook naar de toekomst van uw onderneming. Er zijn in principe twee voordelen van een zakelijke rekening openen bij de bank waar u uw particuliere rekening heeft:

 1. Geld overboeken van uw zakelijke naar uw privérekening kan zonder wachttijd. Het geld staat direct op de rekening. Bij overboeken tussen twee verschillende banken bedraagt de tijd meestal één werkdag.
 2. Het aanvragen gaat sneller omdat veel gegevens al bekend zijn bij de bank, zoals uw identiteit.

Redenen om toch over te stappen van bank zijn:

 • Nieuwe banken bieden handige functies die u meer tijd bespaart bij het bankieren;
 • U vindt scherpere tarieven bij andere banken;
 • De huidige bank kan niet faciliteren voor uw groeiambitie.

Wat is de beste zakelijke rekening voor zzp'ers?

Knab en N26 zijn de beste zakelijke rekeningen als er wordt gekeken naar kosten en gebruiksgemak. Veel zzp’ers of freelancers die weinig eisen hebben komen meestal dus uit bij de relatief goedkope zakelijke rekeningen van Knab (5 euro per maand) of N26 (gratis). Pas als u aanvullende functionaliteiten nodig heeft, zoals een bankverklaring, zakelijk crediet of automatische incasso’s, dan is het verstandig om de overstap te maken naar een tradtionele bank die wat meer toereikend is. mkb’ers kiezen vaak voor één van de drie grote banken (ING, Rabobank, ABN AMRO). U betaalt iets meer voor deze banken dan voor bijvoorbeeld Knab of N26, maar zij kunnen wel de groei van uw onderneming beter faciliteren.
beste zakelijke rekening zzp

Welke zakelijke rekening voor vof?

Bij een vennootschap onder firma (vof) bent u niet de enige eigenaar van het bedrijf, maar start u de onderneming samen met één of meerdere andere vennoten. Het hebben van een zakelijke rekening voor uw vof kent verschillende voordelen. Zo bent u bijvoorbeeld minder afhankelijk van elkaar en u kunt de zakelijke rekening koppelen aan een boekhoudpakket. Transacties worden dan automatisch verwerkt in uw boekhouding, waardoor u een hoop tijd (en dus geld) bespaard. 

Veelgestelde vragen (FAQ)

Waarom als zzp'er een zakelijke rekening openen?
Een zakelijke rekening openen helpt u als zzp'er om zakelijke en persoonlijke financiën gescheiden te houden. Hiermee krijgt u een beter inzicht in uw bedrijfsuitgaven en inkomsten en kunt u de bedrijfsadministratie beter bijhouden.

Kan ik als zzp'er een zakelijke rekening openen bij mijn eigen bank?
Ja, de meeste banken bieden zakelijke rekeningen aan voor zzp'ers. Het is echter wel verstandig om bij verschillende banken te kijken naar de tarieven en voorwaarden voor zakelijke rekeningen om de beste optie voor jouw bedrijf te vinden.

Welke documenten heb ik nodig om een zakelijke rekening te openen als zzp'er?
De bank zal vragen naar een geldig identiteitsbewijs, een bewijs van inschrijving bij de KvK, uw btw-nummer en eventueel een bewijs van inkomen.

Kan ik als zzp'er een zakelijke rekening openen als ik nog niet ingeschreven ben bij de KvK?
Nee, meestal vereisen banken dat u zich heeft ingeschreven bij de KvK, anders kunt u geen zakelijke rekening openen.

Wat zijn de kosten van het openen van een zakelijke rekening als zzp'er?
De kosten voor een zakelijke rekening variëren per bank en per type rekening. Vergelijk verschillende banken om de kosten en voorwaarden te vergelijken. 

Kan ik mijn zakelijke rekening ook gebruiken voor persoonlijke uitgaven?
Zoals de naam al aangeeft is de zakelijke rekening bedoeld voor uw zakelijke financiën en niet voor uw persoonlijke uitgaven. Zo houdt u de zakelijke en persoonlijke financiën beter gescheiden.

Kan ik als zzp'er ook een creditcard aanvragen bij mijn zakelijke rekening?
Veel banken bieden ook zakelijke creditcards aan voor zzp'ers.

Is het mogelijk om online een zakelijke rekening te openen als zzp'er?
Tegenwoordig is de mogelijkheid van een openen van een zakelijke rekening bij vrijwel iedere bank een optie. Een online rekening heeft als voordeel dat u niet fysiek naar een bankfiliaal hoeft te gaan. Houd er wel rekening mee dat u vaak nog documenten moet uploaden en dat de bank uw identiteit controleert voordat de rekening wordt geopend.

Hoe lang duurt het om een zakelijke rekening te openen als zzp'er?
De duur van het openen van een zakelijke rekening verschilt per bank en situatie, maar over het algemeen duurt het proces enkele dagen tot enkele weken. Als u nog aanvullende documenten moet aanleveren dan kan het wat langer duren.

Wellicht ook interessant:

Administratie uitbesteden aan boekhouder

Voor uw boekhouder of accountant is het belangrijk dat u een zakelijke rekening heeft. Dit scheelt een hoop tijd, werk en geld. Want hoe overzichtelijker uw administratie is, hoe minder werk de boekhouder of accountant heeft! Er zijn veel administratiekantoren en boekhouders beschikbaar die u uitstekend van dienst kunnen zijn. Vraag via onderstaand formulier gratis en vrijblijvend tot 3 offertes aan van boekhouders bij u in de buurt. Wij doen ons uiterste best om de beste match voor u te vinden.

Begin uw aanvraag (100% vrijblijvend)

4,6
130 beoordelingen

Bedrijfsvorm *
Werkzaamheden

Beveiligd met SSL
Vraag gratis een offerte aan!

Onze dienst is geheel gratis en vrijblijvend voor u als ondernemer.