Zakelijke rekening openen? Beste bank voor zzp'ers [2024]

7 minuten leestijd
Laatst bijgewerkt op 25-04-2024

Net gestart met je onderneming? Dan is het hebben van een zakelijke rekening erg handig. Met een zakelijke rekening houd je de zakelijke inkomsten en uitgaven overzichtelijk en kun je alles vanaf één rekening betalen. In dit artikel bespreken we alles wat je moet weten over het openen van een zakelijke rekening, van de beste zakelijke rekening tot aan de goedkoopste zakelijke rekening voor zzp’ers. 

Op deze pagina:

Is een zakelijke rekening verplicht?

Vaak horen we de vraag of een eenmanszaak een zakelijke rekening moet hebben. Het is niet wettelijk verplicht om als startende ondernemer een zakelijke rekening te nemen. Je kunt dus geen boete opgelegd krijgen als je geen zakelijke rekening hebt. Toch is het wel verstandig om je privé en zakelijke rekening gescheiden te houden. Lees hieronder waarom. 

Waarom zakelijke rekening zzp

De belangrijkste reden voor het openen van een zakelijke rekening is het overzichtelijk houden van de financiële administratie. Als je privétransacties en zakelijke transacties continu door elkaar lopen, dan raak je het overzicht compleet kwijt. Welke keer tanken was privé en welke keren was het zakelijk? Door deze rekeningen te scheiden weet je beter wat je uitgeeft, hoeveel je nog kunt uitgeven of moet besparen en wordt belastingaangifte doen een stuk eenvoudiger. Ook kunnen veel zakelijke rekeningen direct worden gekoppeld met bedrijfssoftware zoals een boekhoudpakket. Dat scheelt je een hoop administratieve werkzaamheden! 

Zakelijke rekening verplicht

Andere redenen voor een zakelijke rekening zijn dat het een professionele uitstraling geeft naar je klanten toe en dat er hogere limieten zijn voor zakelijke rekeningen. Zo kun je grotere bedragen overboeken en eenvoudiger grote facturen betalen of batchbetalingen doen. 

Daarnaast staat bij de meeste Nederlandse banken in hun algemene voorwaarden dat een privérekening niet als een zakelijke rekening mag worden gebruikt. Bovendien eist de Belastingdienst bij een eventuele controle om de volledige administratie in te zien. Als je rekeningen niet gescheiden zijn, dan zul je ook op het gebied van privé-uitgaven een volledig inzicht aan de Belastingdienst moeten geven. 

Wat heb ik nodig om een zakelijke rekening te openen?

Heb je een eenmanszaak of een vof? Dan is het enige wat je nodig hebt je paspoort of ID-kaart, bedrijfsnaam en adres, datum van de oprichting van je onderneming en het KvK-nummer. Bij een vof vragen sommige banken naar de samenwerkingsovereenkomst. 

Voor BV’s gaat het net even wat anders. Zo moet je vaak extra documentatie aanleveren, denk hierbij aan: de statuten, een kopie van paspoorten van alle aandeelhouders/bestuurders en een adresbewijs. 

Hoelang duurt het openen van een zakelijke rekening?

Het aanvragen van een zakelijke rekening verschilt van bank tot bank. Gemiddeld zal de aanvraag tussen de 5 en 20 minuten duren bij een online bank. In die tijd zal je aanvraag automatisch gecheckt en gekeurd worden. Ga je een aanvraag indienen bij een traditionele bank? Dan zal het proces wat langer verlopen omdat sommige zaken per post moeten worden bevestigd of omdat je langs moet gaan bij het kantoor.

Traditionele banken zijn:

 • ING Bank
 • Rabobank
 • ABN AMRO
 • SNS Bank
 • ASN Bank

Online banken zijn:

 • Bunq
 • N26
 • Knab

Kiezen voor een traditionele bank of online bank?

Of je nu kiest voor een traditionele bank of voor een online bank, beide soorten hebben hun eigen voor- en nadelen. Zo is het fijn aan een traditioneel kantoor dat je ergens naar binnen kunt lopen om je zaken te regelen en dat er landelijk overal locaties zijn waar je je contant geld kunt storten. 

Online banken hebben daarentegen als voordeel dat ze vaak wat innovatiever zijn, bijvoorbeeld door te bankieren met enkel de smartphone en kosteloze betalingen naar buitenlandse rekeningen. Ook zijn de kosten van een online bank doorgaans lager dan bij een traditionele bank.

traditionele of online bank
Bank kiezen als zzp'er of mkb'er 
Toch is het wel te merken dat traditionele banken steeds competitiever worden en dat zij in het innovatieve meegroeien, zoals het hebben van bankieren apps. Het hangt dus echt af van je wensen welke variant voor jou beter is. Doorgaans kiezen veel zzp’ers voor een online bank en kiezen veel mkb’ers voor een traditionele bank vanwege de extra functionaliteiten.
 

Kosten zakelijke rekening

De kosten voor het openen van een zakelijke rekening vallen reuze mee. Als je uit gaat rekenen hoeveel tijd een boekhouder kwijt is om alle uitgaven tussen privé en zakelijk te scheiden als je dezelfde rekening gebruikt, dan kosten die uren je een hoop meer geld. Bovendien kun je een groot deel van de zakelijke kosten fiscaal aftrekken als bedrijfskosten. Over deze kosten betaal je dan geen inkomstenbelasting

Met welke kosten krijg ik te maken bij een zakelijke rekening?

Als je op zoek bent naar de goedkoopste zakelijke rekening, dan moet je niet alleen rekening houden met de vaste maandelijkse of jaarlijkse kosten, maar ook met mogelijke transactiekosten per betaling of ontvangen bedrag en vreemde valuta. De volgende kosten kunnen verschillend per bank in rekening worden gebracht:

 • Vaste jaarlijkse (of maandelijkse) kosten;
 • Kosten per transactie;
 • Kosten in het buitenland;
 • Kosten voor extra betaalpas;
 • Kosten voor koppeling creditcard.

Bepaal bij het openen van een zakelijke rekening altijd eerst welke bankproducten je allemaal nodig hebt. Sommige banken bieden niet alle producten aan, waardoor je deze banken al van het lijstje kunt afstrepen. 

Wellicht ook interessant:

Zakelijke rekeningen vergelijken: beste banken voor ondernemers

Bij het kiezen van de beste zakelijke rekening zijn er een aantal factoren waar je op kunt letten. Denk aan de eventuele kosten van transacties, het wel of niet dekken door depositogarantiestelsel, kosten bij betalingen en ontvangsten, vreemde valuta en kosten bij het opnemen van geld. Ook de lengte van het openen van een rekening, het hebben van een moderne app of de hoogte van de maandelijkse kosten kunnen voor jou als ondernemer een belangrijke rol spelen. 

Wat is de goedkoopste zakelijke rekening zzp?

De meeste banken geven een starterskorting waarbij het eerste half jaar of het eerste hele jaar gratis is of van korting wordt voorzien. 

In onderstaande tabel vind je een overzicht van verschillende populaire banken voor ondernemers en zie je de prijs per bijschrijving, afschrijving, aantal gratis transacties en de vaste kosten per jaar. We gaan hier uit vanaf het 2e jaar bij iedere bank, dus zonder de starterskortingen of aanbiedingen. Bekijk en vergelijk wat voor jou de beste zakelijke rekening is. 

Bank Vaste jaarlijkse kosten Aantal gratis transacties Bijschrijving Afschrijving
ING Bank € 119,- 6 mnd gratis € 0,13 € 0,13
Rabobank € 119,- 6 mnd gratis € 0,15 € 0,11
ABN Amro € 119,- 3 mnd gratis € 0,15 € 0,10
Knab € 84,- 500 per jaar € 0,10 € 0,10
N26 (Business) € 0,- Altijd gratis € 0,00 € 0,00
SNS Bank € 114,- 1.000 per jaar € 0,25 € 0,16
ASN Bank € 78,- 1.000 per jaar € 0,00 € 0,00
Bunq € 84,- - € 0,11 € 0,11
Let op: huidige prijswijzigingen controleren bij de aanbieder zelf. 

Zakelijke rekening bij huidige bank

Startende ondernemers vragen zich af of het slim is om een zakelijke rekening te openen bij de bank waar ook de privérekening is. Het is niet verplicht om de zakelijke rekening bij dezelfde bank af te sluiten als waar je privé bankiert. Wel kan het makkelijker zijn omdat het sneller geregeld is. Het is wel belangrijk dat je vooraf kijkt of de bank voldoet aan je wensen en eisen. Kijk hierbij ook naar de toekomst van je onderneming. Er zijn in principe twee voordelen van een zakelijke rekening openen bij de bank waar je je particuliere rekening hebt:

 1. Geld overboeken van je zakelijke naar je privérekening kan zonder wachttijd. Het geld staat direct op de rekening. Bij overboeken tussen twee verschillende banken bedraagt de tijd meestal één werkdag.
 2. Het aanvragen gaat sneller omdat veel gegevens al bekend zijn bij de bank, zoals je identiteit.

Redenen om toch over te stappen van bank zijn:

 • Nieuwe banken bieden handige functies die je meer tijd besparen bij het bankieren;
 • Je vind scherpere tarieven bij andere banken;
 • De huidige bank kan niet faciliteren voor je groeiambitie.

Wat is de beste zakelijke rekening voor zzp'ers?

Knab en N26 zijn de beste zakelijke rekeningen als er wordt gekeken naar kosten en gebruiksgemak. Veel zzp’ers of freelancers die weinig eisen hebben komen meestal dus uit bij de relatief goedkope zakelijke rekeningen van Knab (5 euro per maand) of N26 (gratis). Pas als je aanvullende functionaliteiten nodig hebt, zoals een bankverklaring, zakelijk crediet of automatische incasso’s, dan is het verstandig om de overstap te maken naar een tradtionele bank die wat meer toereikend is. Mkb’ers kiezen vaak voor één van de drie grote banken (ING, Rabobank, ABN AMRO). Je betaalt iets meer voor deze banken dan voor bijvoorbeeld Knab of N26, maar zij kunnen wel de groei van je onderneming beter faciliteren.
beste zakelijke rekening zzp

Welke zakelijke rekening voor vof?

Bij een vennootschap onder firma (vof) ben je niet de enige eigenaar van het bedrijf, maar start je de onderneming samen met één of meerdere andere vennoten. Het hebben van een zakelijke rekening voor je vof kent verschillende voordelen. Zo ben je bijvoorbeeld minder afhankelijk van elkaar en je kunt de zakelijke rekening koppelen aan een boekhoudpakket. Transacties worden dan automatisch verwerkt in je boekhouding, waardoor je een hoop tijd (en dus geld) bespaard. 

Veelgestelde vragen (FAQ)

Waarom als zzp'er een zakelijke rekening openen?
Een zakelijke rekening openen helpt je als zzp'er om zakelijke en persoonlijke financiën gescheiden te houden. Hiermee krijg je een beter inzicht in je bedrijfsuitgaven en inkomsten en kun je de bedrijfsadministratie beter bijhouden.

Kan ik als zzp'er een zakelijke rekening openen bij mijn eigen bank?
Ja, de meeste banken bieden zakelijke rekeningen aan voor zzp'ers. Het is echter wel verstandig om bij verschillende banken te kijken naar de tarieven en voorwaarden voor zakelijke rekeningen om de beste optie voor jouw bedrijf te vinden.

Welke documenten heb ik nodig om een zakelijke rekening te openen als zzp'er?
De bank zal vragen naar een geldig identiteitsbewijs, een bewijs van inschrijving bij de KvK, uw btw-nummer en eventueel een bewijs van inkomen.

Kan ik als zzp'er een zakelijke rekening openen als ik nog niet ingeschreven ben bij de KvK?
Nee, meestal vereisen banken dat je je hebt ingeschreven bij de KvK, anders kun je geen zakelijke rekening openen.

Wat zijn de kosten van het openen van een zakelijke rekening als zzp'er?
De kosten voor een zakelijke rekening variëren per bank en per type rekening. Vergelijk verschillende banken om de kosten en voorwaarden te vergelijken. 

Kan ik mijn zakelijke rekening ook gebruiken voor persoonlijke uitgaven?
Zoals de naam al aangeeft is de zakelijke rekening bedoeld voor je zakelijke financiën en niet voor je persoonlijke uitgaven. Zo houd je de zakelijke en persoonlijke financiën beter gescheiden.

Kan ik als zzp'er ook een creditcard aanvragen bij mijn zakelijke rekening?
Veel banken bieden ook zakelijke creditcards aan voor zzp'ers.

Is het mogelijk om online een zakelijke rekening te openen als zzp'er?
Tegenwoordig is de mogelijkheid van een openen van een zakelijke rekening bij vrijwel iedere bank een optie. Bij een online rekening heb je als voordeel dat je niet fysiek naar een bankfiliaal hoeft te gaan. Houd er wel rekening mee dat je vaak nog documenten moet uploaden en dat de bank je identiteit controleert voordat de rekening wordt geopend.

Hoe lang duurt het om een zakelijke rekening te openen als zzp'er?
De duur van het openen van een zakelijke rekening verschilt per bank en situatie, maar over het algemeen duurt het proces enkele dagen tot enkele weken. Als je nog aanvullende documenten moet aanleveren dan kan het wat langer duren.

Wellicht ook interessant:

Administratie uitbesteden aan boekhouder

Voor je boekhouder of accountant is het belangrijk dat je een zakelijke rekening hebt. Dit scheelt een hoop tijd, werk en geld. Want hoe overzichtelijker je administratie is, hoe minder werk de boekhouder of accountant heeft. Er zijn veel administratiekantoren en boekhouders beschikbaar die je uitstekend van dienst kunnen zijn. Vraag via onderstaand formulier gratis en vrijblijvend tot 3 offertes aan van boekhouders bij jou in de buurt. Wij doen ons uiterste best om de beste match voor jou te vinden.

Begin mijn aanvraag (100% vrijblijvend)

4,6
130 beoordelingen
Werkzaamheden
Bedrijfsvorm*
Bedrijfsleeftijd
Beveiligde verbinding
Vraag gratis een offerte aan!

Onze dienst is geheel gratis en vrijblijvend voor jou als ondernemer.