Beste software voor webwinkel in 2024: webshop software vergelijken

6 minuten leestijd
Laatst bijgewerkt op 13-09-2023

Over 20 jaar zal meer dan 90% van de wereldwijde aankopen online plaatsvinden. Het is dan ook niet zo gek dat steeds meer fysieke winkels overschakelen naar e-commerce om op de lange termijn te kunnen overleven. Heeft u besloten om een webshop te beginnen? Dan is het kiezen van de beste webwinkel software belangrijk. Er zijn inmiddels ontzettend veel softwarepakketten voor webshops op de markt, die verschillen per branche of niche. In dit artikel bespreken we waar u op moet letten bij het kiezen van webwinkel software en vergelijken we aantal webwinkel softwarepakketten zodat u de beste software voor uw webwinkel kiest. 

Op deze pagina:

Wat is webshop software en welke soorten zijn er?

Als u serieuze plannen heeft om een eigen webwinkel te starten dan heeft u webshop software nodig. Webshop software is een systeem dat de mogelijkheid biedt om online uw producten te verkopen en uw webwinkel te onderhouden. Met behulp van zo een systeem beslist u bovendien hoe de webshop eruit komt te zien.

best webwinkel software

Open-source en SaaS webshop software 
In principe zijn er twee soorten webwinkel software. Zo is er open-source software aan de ene kant, en Software as a Service (SaaS) aan de andere kant. Bij Saas is de webshop niet in uw bezit, maar huurt u de service. U gebruikt de functionaliteiten die het platform aanbiedt, maar bent hier niet de eigenaar van. Bij open-source software maakt u gebruik van gratis software. U kunt direct na het installeren beginnen met het bouwen en programmeren van uw webwinkel.  

Welke software voor u meer geschikt is hangt onder andere af van de mate van expertise die u heeft, of die de persoon heeft die de webshop voor u gaat bouwen. Als u technisch goed onderlegd bent of van beroep programmeur bent, dan is open-source geschikt voor u. Heeft u niet veel technische programmeerkennis? Dan is het verstandig om voor een SaaS webshop te kiezen. We lichten hieronder de voor- en nadelen toe van SaaS vs open-source software.  

De voor- en nadelen van SaaS software

Zoals we hierboven al benoemden is SaaS een betere keuze als u niet veel ervaring heeft in programmeren. Een andere factor die deze keuze kan beïnvloeden is dat u een stuk meer tijd kwijt bent via open-source software, omdat u hier alles zelf moet gaan programmeren in tegenstelling tot SaaS, waarbij u gebruik maakt van een al bestaande service. Bij Saas software heeft u geen technische skills nodig en kunt u zelf uit verschillende templates kiezen, zodat u alleen maar kleine aanpassingen hoeft te doen zoals het wijzigen van producten, teksten en afbeeldingen.  

Een ander voordeel is dat veel bekende systemen zoals die van iDEAL en PostNL zijn geïntegreerd met SaaS software systemen. Bovendien wordt een SaaS webwinkel meestal in de cloud gebruikt, waardoor uw data ook direct goed beveiligd is. U betaalt bij Saas software iedere maand een bedrag in ruil voor gebruik en ondersteuning.  

De voor- en nadelen van open-source software

Open-source software is perfect voor mensen met een technische achtergrond of met voldoende kennis en ervaring in programmeren. Het is belangrijk dat u voldoende tijd heeft om een webwinkel geheel van het begin op te bouwen. Een groot voordeel van open-source software is dat het gratis webshop software is die iedereen kan gebruiken en waarbij iedereen kan bijdragen aan de broncode. Hierdoor kunt u de webshop geheel naar wens vormgeven. Het bekendste open-source softwareprogramma voor webshops is Magento.

Let wel op: in tegenstelling tot SaaS heeft open-source software nauwelijks updates. SaaS biedt continu nieuwe functionaliteiten en verbeteringen, terwijl open-source software meestal maar één keer per jaar doet bijwerken.
 

Waar op letten bij het kiezen van b2b webshop software?

Naast rekening houden met prijs en SaaS of open-source, zijn er nog andere belangrijke zaken om rekening mee te houden. We benoemen hieronder enkele belangrijke aspecten bij het kiezen van webwinkel software.

Mobiel-vriendelijk 
Een steeds groter deel van de webshop bezoekers zal via mobiel daar terechtkomen. Nu al komen meer dan 50% van alle bezoekers via hun mobiel op een website terecht. Als uw webshop niet fijn functioneert op een mobiel, dan zullen bezoekers al snel afhaken. Bovendien hecht Google ook steeds meer waarde aan de ‘mobile performance’ van uw webshop. Als uw webshop laag scoort op het bedienen en toegankelijkheid via mobiel, dan zal dit ook van invloed zijn op hoe snel u wordt gevonden in de zoekresultaten van Google.

De meeste software pakketten hebben de mogelijkheid om de website automatisch te schalen naar het type device (tablet, desktop of mobiel). Controleer voor het aanschaffen van de software of deze makkelijk aanpassingen ondersteunt om de website per device te kunnen verbeteren.  

SEO vriendelijk 
Daarop aansluitend kan een webshop niet zonder een zoekmachine vriendelijke software pakket. Denk hierbij aan functies zoals het invullen van een metatitel (SEO-titel) en metabeschrijving en het invullen van een beschrijving bij een afbeelding. Door al deze informatie toe te voegen aan uw webwinkel, zal deze sneller bovenaan komen te staan in de zoekresultaten. 

Betaalmogelijkheden 
Iedere webshop moet zijn voorzien van betaalmogelijkheden. Het is verstandig om bij het kiezen van een webwinkel software pakket te kijken naar de betaalmethodes die voor uw klanten geschikt zijn. In Nederland moet u bijvoorbeeld altijd betalingen via iDEAL kunnen ontvangen, welke software u ook kiest.  

Daarnaast is er een verschil in hoe b2b-klanten en b2c-klanten hun aankopen doen. Bedrijven kopen in grotere hoeveelheden met vaak herbestellingen en voorraad aanvullingen. Hoewel het bij particuliere klanten gebruikelijk is om producten direct af te rekenen, is het in de b2b niet zo vanzelfsprekend. In sommige branches is aankoop op rekening gebruikelijk, of betalingen via credit card. Houd hier rekening mee. 

Koppelingen 
U gebruikt naast de webshop software waarschijnlijk nog andere systemen, zoals een boekhoudsysteem of e-mailprogramma. Het kunnen koppelen van deze systemen wordt steeds belangrijker. Achterhaal dus vooraf of de webwinkel software uw gewenste systemen ondersteunt. 

Offerte aanvragen voor b2b webshop 
Omdat kopers in b2b webshops in grote hoeveelheden aankopen doen, willen ze vaak een offerte ontvangen van een nieuwe leverancier in plaats van direct te betalen. Een mooie manier om grotere aanvragen te kunnen ontvangen is door een offerteformulier of offerte winkelmand aan de webshop toe te voegen.  

Bereikbare klantenservice 
Een groot voordeel van SaaS software is dat deze met een klantenservice komt. Bij de meeste open-source pakketten heeft u geen klantenservice en zult u een externe partij  moeten benaderen om het pakket up-to-date te houden. Bij SaaS software heeft u over het algemeen altijd een vast contactpersoon die u verder kan helpen als u ergens tegenaan loopt. 

Webwinkel software vergelijken

We begrijpen dat het grote aanbod van softwareprogramma’s voor webshops het u niet makkelijker maakt om een keuze te maken. Om u te helpen hebben we de vijf populairste webwinkel softwarepakketten met elkaar vergeleken zodat u de beste webshop software voor uw situatie kunt kiezen.  

 

  JouwWeb Magento Open Source Magento Commerce Lightspeed Woocommerce Shopify
Reviews 4,5 / 5 4,5 / 5 4,5 / 5 4 / 5 4,5 / 5 4,5 / 5
Prijs* €8,00 / maand Gratis V.a. € 3000,- 

€500 – €1000 / maand

€79,00 / maand Gratis  €21,00 / maand
Proefperiode Ja Ja Ja  Ja Nee Ja
Support
E-mail Ja Ja Ja Ja Ja Ja
Helpdesk Ja Ja Ja Ja Ja Ja
Kennisbank Ja Ja Ja Ja Ja Ja
Telefonisch Ja Nee Nee Ja Nee Ja
Chatten Ja Nee Ja Ja Nee Ja
FAQ Ja Ja Ja Ja Ja Ja
Implementatie SaaS Open-source SaaS  SaaS  Open-source  SaaS
*Kijk voor een prijsoverzicht op de website van de aanbieder, prijzen verschillen per type pakket. Als u serieuzer aan de slag wilt, dan moet u meestal een duurder pakket of extra plug-ins aanschaffen.

JouwWeb

JouwWeb is gericht op startende ondernemers die een kleine webwinkel willen opzetten. Er is geen technische kennis vereist voor deze software, de gebruiksvriendelijkheid is hoog. Een voordeel is dat dit bedrijf in Nederland is gevestigd, zo is de webwinkel ook in het Nederlands en kunt u de betaalservice Mollie gebruiken. Ook de ondersteuning is ten opzichte van andere aanbieders in het Nederlands.  

Nadelen van JouwWeb zijn dat er geen optie is voor HTML en dat er niet veel templates beschikbaar zijn vergeleken met bijvoorbeeld Magento of Woocommerce. 

Magento

Magento heeft zowel een open-source als een SaaS variant, voor ieder wat wils. Vooral voor webwinkels die actief zijn in de b2b is deze software geschikt. Magento kan grote hoeveelheden producten aan in tegenstelling  tot sommige andere platformen. Kenmerken van producten zijn makkelijk en snel in te richten met filters, tabellen enzovoorts.  

Een nadeel van Magento is dat het CMS niet gebruiksvriendelijk is voor onervaren gebruikers.  

Lightspeed

Lightspeed, vroeger SEO-shop, is populair bij bedrijven die starten met e-commerce. Het uitgangspunt van deze e-commerce is SEO (zoekmachine). Dit is een onderscheidend vermogen vergeleken met de andere webwinkel softwareprogramma’s. Ook is de gebruiksvriendelijkheid voor niet-technische gebruikers hoog. Lightspeed is geschikt voor oplossingen in de Horeca en Retail i.c.m. kassasystemen. Ook wordt er momenteel verder uitgebouwd richting de b2b. 

Doordat Lightspeed veel mogelijkheden aanbiedt, kan de maandelijkse prijs ook al snel oplopen voor de extra opties. Het basisbedrag is in vergelijking tot dat van andere software programma’s aan de hoge kant.  

Woocommerce

Woocommerce is een e-commerce plug-in van WordPress waarmee er op een laagdrempelige manier producten online kunnen worden verkocht. Woocommerce kent veel integratiemogelijkheden en heeft een hoge gebruiksvriendelijkheid. Ook gaat de bouw van we webshop vrij snel.  

Een nadeel van woocommerce is dat het updaten afhankelijk is van andere plug-ins. Sommige plug-ins werken misschien niet zo goed samen, waardoor u altijd eerst in een gesloten testomgeving de update moet testen. 

Shopify

Shopify is een ideaal webwinkel programma als u niet zoveel ervaring met een webshop hebt. De software heeft een hoge gebruiksvriendelijkheid waarbij geen technische kennis is vereist. Een groot voordeel is dat betalingen via alle betaalmethodes mogelijk zijn. Ook zijn er veel uitbreidingsopties. U kunt dus met een goedkoper pakket starten en deze later uitbreiden met meer functionaliteiten wanneer dit nodig is.  

Een nadeel van Shopify is dat het basisabonnement niet alle functionaliteiten heeft en u daarvoor soms een extra (betaalde) app moet installeren. 

Veelgestelde vragen (FAQ)

Wat is de beste software voor webwinkels?
Iedere webwinkel software heeft zijn voor- en nadelen. Een aantal populaire opties zijn WooCommerce, Shopify, Magento en BigCommerce. Alle software programma's zijn geschikt voor zowel kleine als middelgrote bedrijven. Welke software het beste voor uw webwinkel is hangt af van verschillende factoren zoals welke functionaliteiten u nodig heeft en uw beschikbare budget.

Wat zijn de belangrijkste functies van software voor webwinkels?
Software voor webwinkels biedt verschillende functies, zoals het beheren van producten en voorraden, het maken van productpagina's en categorieën, het verwerken van betalingen, het genereren van rapportages en het beheren van verzending en retourzendingen.

Kan ik mijn webwinkel koppelen aan andere software, zoals een boekhoudprogramma?
De meeste software voor webwinkels biedt ook de optie om te integreren met andere software-oplossingen. Zo kunt u uw webwinkel ook koppelen aan een boekhoudprogramma om de financiële gegevens van de webwinkel eenvoudig te beheren en bij te houden.

Zijn er beveiligingsrisico's verbonden aan het gebruik van software voor webwinkels?
Zoals bij iedere software zijn er beveiligingsrisico's verbonden aan het gebruik ervan. Het is belangrijk om een veilige en betrouwbare hosting te gebruiken en beveiligingsmaatregelen te nemen. Denk hierbij aan het gebruik van sterke wachtwoorden, tweestapsverificatie inschakelen, het installeren van beveiligingsupdates en het beperken van toegang tot gevoelige gegevens.

Ook interessant:

Hulp bij webshop boekhouding

Naast het onderhouden van de webshop is er iets wat nog vele malen belangrijker is: de boekhouding. Als startende ondernemer komt er een hoop op u af, dus we begrijpen dat de administratie en boekhouding bijhouden kan voelen als een enorme last. Via onze dienstverlening kunt u uw boekhouding uitbesteden aan een erkende boekhouder in ons netwerk. We werken landelijk samen met honderden boekhoudkantoren, ook bij u in de buurt. Vul gratis en vrijblijvend het contactformulier onderaan deze pagina in en dan nemen we zo snel mogelijk telefonisch contact met u op. 

Begin mijn aanvraag (100% vrijblijvend)

4,6
130 beoordelingen
Werkzaamheden
Bedrijfsvorm*
Bedrijfsleeftijd
Beveiligde verbinding
Vraag gratis een offerte aan!

Onze dienst is geheel gratis en vrijblijvend voor jou als ondernemer.