Zakelijke lening starters vergelijken

6 minuten leestijd
Laatst bijgewerkt op 21-06-2022

Bent u een startende ondernemer en bent u op zoek naar een zakelijke lening voor uw bedrijf? De zoektocht naar een lening als starter kan lastig zijn. Uw bedrijf moet nog opstarten en dit kan een hoop kapitaal kosten. Niet iedereen heeft al het geld klaar liggen voor marketing, huisvesting en kantoormiddelen. In dit artikel helpen we u op weg met het kiezen en afsluiten van een zakelijke lening.Op deze pagina:

Wat is een zakelijke lening zzp?

Een zakelijke lening, ook wel bedrijfslening genoemd, is het aanvragen en afsluiten van een bedrijfshypotheek of een rekening courant krediet bij een externe verstrekker (meestal de bank). Er zijn dus verschillende manieren mogelijk om geld te lenen: via een zakelijk (rekening courant) krediet of via een zakelijke lening. Met een zakelijke lening ontvangt u direct het leenbedrag op uw zakelijke rekening. U betaalt hier rente over (alleen over het opgenomen bedrag). U betaalt het geleende bedrag gespreid terug over de afgesproken periode.

Let op: soms wordt onterecht gedacht dat zzp’ers een persoonlijke lening kunnen afsluiten, maar voor uw bedrijf is een zakelijke lening nodig. Bij een zakelijke lening gelden dan ook andere voorwaarden dan bij een reguliere persoonlijke lening.

Wat is het verschil tussen een zakelijke lening en krediet?

Een zakelijk krediet is een flexibele lening waarbij een bedrag flexibel mag worden opgenomen tegen een variabele rente. Er is altijd een limiet. Tot dit limiet kan er vrij geld worden opgenomen. Omdat u dus flexibel bent in het opnemen van geld, ontstaat er ruimte in de liquiditeit van de onderneming. Het grote verschil met een zakelijke lening is dat een zakelijk krediet voordeliger kan zijn dan. Bij een lening wordt er namelijk eenmalig een vast bedrag met rente geleend. Ook wordt de zakelijke lening lineair afgelost. Daarover later in deze blog meer.
Lineaire of annuitaire lening
Welke lening moet ik kiezen?
Het kiezen van het type lening hangt vooral af van het doel dat u voor ogen heeft. Als u een grotere investering doet, dan is het verstandiger om voor een zakelijke lening te kiezen. Als er financiële ruimte nodig is, dan kunt u beter voor een zakelijk krediet kiezen.

Waarom een zakelijke lening als zzp’er? De voor- en nadelen

Er kunnen een hoop redenen zijn waarom u een zakelijke lening overweegt. Denk aan het betalen van huurkosten, zakelijk bedrijfspand, voorraad, marketing, apparatuur en loon. Financieren via een zakelijke lening heeft zijn voor- en nadelen. Daarom is het slim om na te gaan wat de grootste voordelen en valkuilen zijn bij het afsluiten van een zakelijke lening. 

Voordelen zakelijke lening:

 • U kunt het geleende geld per direct gebruiken;
 • U betaalt een vast rentebedrag gedurende de hele looptijd van de lening;
 • Deze rente kunt u aftrekken bij de fiscus;
 • U heeft voldoende geld om te kunnen investeren, bijvoorbeeld om uw bedrijf verder te kunnen laten groeien.

Nadelen zakelijke lening:

 • Het geleende bedrag moet binnen de afgesproken termijn worden terugbetaald mét rente;
 • Als er teveel geld is geleend, dan kan de lening de oorzaak worden van een faillissement;
 • Als de marktomstandigheden wijzigen en uw bedrijf het even wat zwaarder krijgt, dan kunnen de extra financiële verplichtingen vervelend worden. Zorg dus voor heldere afspraken met de kredietverstrekker zodat u beter kunt inspelen op mogelijke tegenslagen.

Wat kost een zakelijke lening? Bereken het zelf!

De kosten van het nemen van een zakelijke lening zijn een belangrijke overweging. Wat een zakelijke lening precies kost, hangt onder andere af van de financiële gezondheid, grootte en risicoanalyse van uw onderneming. Tot slot kunt u kiezen voor een lineaire lening of een annuïtaire lening. Het type lening beïnvloedt uw maandelijkse lasten.  

Lineaire lening of annuïtaire lening?
Bij de lineaire aflossingsvorm wordt er iedere maand een vast aflossingsbedrag betaald. De rentelasten zakken naarmate de looptijd vordert. Hierdoor neemt de schuld af en nemen de maandlasten ook af gedurende de looptijd. 

Bij een annuïtaire lening nemen de maandlasten gedurende de looptijd toe, omdat u steeds minder rente betaalt. Een voordeel is dat u in het begin nauwelijks hoeft af te lossen.

Lineaire of annuitaire lening

Wat kost een zakelijke lening per maand? Een voorbeeld
Bereken eerst de totale kosten van de zakelijke lening. Als u iedere maand de zakelijke lening aflost, houdt dan rekening met de hoogte van het geleende bedrag en het rentepercentage gedurende de looptijd.

U kunt de maandlasten van een zakelijke lening eenvoudig berekenen. In dit voorbeeld hanteren we een lening van € 15.000, een rentepercentage van 5% en een looptijd van 4 jaar (48 maanden). U maakt gebruik van een lineaire aflossingsvorm. U betaalt in dit geval € 312,50 per maand voor het aflossen van de zakelijke rekening exclusief de rente.

Wat is de rente van een zakelijke lening?
De rente hangt af van de financiële gesteldheid en grootte van uw onderneming.

Let op: u kunt ook te maken krijgen met extra maandelijkse kosten, zoals een afsluitprovisie, of een boete als u vervroegd aflost.

Hoeveel kan ik als startende ondernemer lenen?

Hoeveel u kunt lenen als startende ondernemer hangt onder andere af van de financiële gesteldheid en de risicoanalyse van uw onderneming. Ook wordt er gekeken naar het ondernemingsplan die u inlevert. Hoeveel u leent, hangt natuurlijk ook af van uw kredietbehoefte. Wilt u enkel het bedrijf opstarten? Of bent u op zoek naar grotere investeringen om uw bedrijf verder te laten groeien? Bij het opstarten van een bedrijf kan een microfinanciering van circa € 50.000 voldoende zijn.

Beste zakelijke lening voor starters vergelijken

Ondernemers kunnen uit veel verschillende aanbieders kiezen voor een zakelijke lening. In onderstaande tabel maken we een vergelijking tussen vijf verschillende aanbieders:

 • Qeld: voor mkb
 • New10: voor eenmanszaken, vof’s, bv’s
 • KredietVooruit: minimaal € 50.000 jaaromzet
 • Floryn: minimaal € 30.000 omzet in de laatste 3 maanden
 • Bridgefund: minimaal € 50.000 jaaromzet  
   

  Verstrekker Qeld New10 KredietVooruit Floryn Bridgefund
  Rente p.m. 1,2% – 2,3% 2,7% - 9,7% 0,5% – 2,3% 0,49% - 1,5% 1,3% - 3,2%
  Looptijd 6, 12 of 18 maanden 3 tot 60 maanden 3 tot 6 maanden 12 tot 60 maanden 6 tot 24 maanden
  Leenbedrag € 1.000 -  € 200.000 € 5.000 - € 1.000.000
   BV: tot € 1.000.000
  € 3.000 -  € 250.000 
  BV: tot € 1.000.000
  € 10.000 - € 3.000.000 € 5.000 - € 250.000

Let op: het te lenen bedrag en de hoogte van de rente hangt normaal gesproken af van de financiële gesteldheid van uw bedrijf.

Hoe een zakelijke lening openen voor mijn start-up?

U sluit een zakelijke lening af bij een bank of kredietverstrekker. Meestal spreekt u een periode af van minimaal één jaar. De looptijd wordt afgestemd op de persoonlijke situatie van de zelfstandig ondernemer. Bij de aanvraag van de lening wordt er gevraagd waar u het geld aan zal besteden. Dit wordt onder andere duidelijk via het ondernemingsplan.

Ook de jaarcijfers zullen worden gecontroleerd, om te beoordelen of de lening een slimme investering zal zijn. Bij het openen van de zakelijke lening wordt een termijn afgesproken voor de aflossing. Deze aflossing vindt plaats in vaste termijnen, meestal maandelijks, tegen een vaste rente.

Voorwaarden afsluiten zakelijke lening

Er zijn verschillende voorwaarden verbonden aan het afsluiten van een zakelijke lening als zzp’er. Zo kijkt een bank naar de risicoanalyse, ondernemingsresultaten en de financiële gezondheid van uw bedrijf bij het verstrekken van een zakelijke lening. De precieze voorwaarden voor het verstrekken van een zakelijke lening voor zzp’ers verschilt per aanbieder. Het wordt makkelijker voor een zzp’er om een lening af te sluiten na drie jaar actief te zijn geweest als ondernemer.

Dit zijn de (minimale) voorwaarden voor het afsluiten van een zakelijke lening:

 • U levert een ondernemingsplan in;
 • U bent 25 jaar of ouder;
 • U woont in Nederland;
 • U heeft zich bij de KvK ingeschreven.

Heeft een zakelijke lening invloed op mijn hypotheek?

Ja, bijna iedere lening heeft invloed op uw maximale hypotheek. Een hypotheekverstrekker kijkt naar alle leningen die u heeft afgesloten en die zijn geregistreerd bij het BKR (Nederlands kredietregistratiebureau). Dit is dus niet alleen uw zakelijke lening, maar ook persoonlijke leningen, leasecontracten, creditcardlimieten en doorlopende kredieten.

Daarnaast kunnen leningen die niet geregistreerd staan bij het BKR van invloed zijn op uw maximale hypotheek. De hypotheekverstrekker zal namelijk uw rekeningafschriften opvragen. Daarin valt bijvoorbeeld te achterhalen wat u maandelijks aflost aan studieschuld.

Een zakelijke lening aflossen: hoe werk dit?

U hoeft zelf niets te doen voor het aflossen van een bedrijfslening. Dit gebeurt namelijk via een automatische incasso en gaat dus helemaal vanzelf. Iedere maand wordt het afgesproken bedrag van de zakelijke rekening gehaald, zodat het juiste bedrag aan het einde van de looptijd is uitbetaald aan de verstrekker.

Ook interessant:

Boekhouding start-up uitbesteden

Onlangs een onderneming gestart en is de boekhouding allemaal wat veel? Wij brengen u graag in contact met maximaal drie boekhouders bij u in de buurt. Start gratis en vrijblijvend een aanvraag via het contactformulier hieronder. Nadat we uw aanvraag hebben ontvangen, zullen we telefonisch contact met u opnemen om uw wensen en behoeften te bespreken. Boekhouders die geïnteresseerd zijn in uw aanvraag zullen zichzelf kort aan u presenteren. 

Begin uw aanvraag (100% vrijblijvend)

4,6
130 beoordelingen

Bedrijfsvorm *
Werkzaamheden

Beveiligd met SSL
Vraag gratis een offerte aan!

Onze dienst is geheel gratis en vrijblijvend voor u als ondernemer.