Vind uw boekhouder voor
Kunst en cultuur

Vind uw boekhouder voor
Kunst en cultuur

Boekhouder voor creatieve sector

De creatieve sector is één van de snelst groeiende sectoren in Nederland. Het aantal banen in creatieve bedrijven stijgt in Nederland ieder jaar met circa 2,5%, zo ook ambachtsmensen en erfgoedverenigingen. Onze boekhouders hebben al ervaring opgedaan in de creatieve industrie en zijn op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Hierdoor kunnen de boekhouders in ons netwerk je gerichte adviezen geven. De boekhouders weten als geen ander waar fiscale voordelen en (cultuur-)subsidiekansen liggen. Lees hieronder meer over boekhouding in de creatieve zakelijke dienstverlening en kunst, cultuur- entertainmentindustrie en kom erachter wat wij daarin voor je kunnen betekenen.

Op deze pagina:

Boekhouders met ervaring in de kunst- en cultuursector

Boekhouders verschillen sterk in service en kwaliteit. In ons landelijk netwerk zijn alleen de beste boekhouders toegelaten met jarenlange ervaring in hun vak. Daarnaast hebben we boekhouders beschikbaar die gespecialiseerd zijn in verschillende sectoren. Je vindt eenvoudig een boekhouder die veel ervaring heeft in de kunst- en cultuursector. Toepasbare oplossingen voor jaaraangiftes, lonen die onder druk staan, administratie van alle uren en adviezen voor de hoge concurrentiedruk. Een expert die weet waar je het over heeft werkt wel zo prettig, huur daarom een boekhouder voor de creatieve sector in bij Boekhouders.nl om zeker te zijn van de juiste kwaliteit en service.
btw-aangifte creatieve sector

Belang van goede boekhouding voor de creatieve sector

Als ondernemer in de creatieve sector is het belangrijk om een helder inzicht te hebben in de actuele financiële situatie. Een nauwkeurige boekhouding is bovendien volgens de wet verplicht en geeft je meer inzicht in de financiële gezondheid van je onderneming. Onze boekhouders houden graag je administratie en boekhouding bij op een overzichtelijke en gestructureerde manier. Zo kan de boekhouder je altijd op zaken wijzen die aandacht nodig hebben en ben je op tijd op de hoogte als er moet worden bijgestuurd. 

Btw-aangifte doen als ondernemer in de kunst en cultuur

Als artiest of kunstenaar kun je met verschillende soorten btw-tarieven te maken krijgen; 21%, 9% of soms zelfs 0%. Over alle transacties wordt btw berekend, daar is de Belastingdienst geïnteresseerd in. Het verschil tussen de inkomende en de uitgaande btw is wat je uiteindelijk moet afdragen, of terugkrijgt, van de Belastingdienst. Onze boekhouders weten hoe je fiscaal voordeel kunt behalen en houden graag je volledige boekhouding bij. Als je jouw boekhouding goed bijhoudt, dan heb je ieder kwartaal met slechts een paar klikken inzicht in de hoeveelheid btw die je moet betalen of terugkrijgt van de Belastingdienst. Er zijn verschillende aftrekposten en fiscale regelingen voor zzp'ers in de creatieve sector. Een regeling waar je wellicht voor in aanmerking komt als zelfstandig ondernemer is de Kleineondernemersregeling (KOR). Hieronder bespreken we wat dat is en hoe de regeling werkt.
btw-aangifte creatieve sector

Kleineondernemersregeling (KOR)

Met de Kleineondernemersregeling kun je een vrijstelling voor de btw krijgen. Als je voldoet aan de voorwaarden hoef je dus geen btw meer te berekenen aan je klanten. Daarnaast doe je geen btw-aangifte meer en kun je geen btw terugvragen over je kosten en investeringen. Een hoop zzp’ers in de creatieve sector komen in aanmerking voor de KOR. Om deel te kunnen nemen aan de KOR moet je voldoen aan de volgende voorwaarden:

 • Je bent ondernemer voor de btw;
 • Je onderneming is gevestigd in Nederland;
 • Je hebt niet meer dan € 20.000,- omzet in 1 kalenderjaar.

In principe maak je drie jaar lang gebruik van de Kleineondernemersregeling, maar niet als je meer omzet gaat draaien dan € 20.000,-. Let op: je kunt niet tussentijds stoppen, ook niet als je beslist om een grote investering te doen en de btw wilt kunnen aftrekken. Aftrekken van de btw is bij de nieuwe Kleineondernemersregeling niet mogelijk.

Cultuursubsidies

Een cultuursubsidie is een financiële steun vanuit de overheid aan een ondernemer voor bepaalde activiteiten. Je moet aan bepaalde voorwaarden voldoen om deze steun te ontvangen. Cultuursubsidies worden verstrekt om de instandhouding, ontwikkeling en verspreiding van cultuur te kunnen realiseren. Het Rijk, de provincies en gemeenten verdelen verschillende cultuursubsidies. 

Een aantal subsidies in de cultuursector zijn:

 • Meerjarige exploitatie- of activiteitensubsidies;
 • Projectsubsidies;
 • Individuele subsidies;
 • Programmasubsidies.

Benieuwd welke subsidies voor jou belangrijk zijn en voor welke subsidies je in aanmerking komt? Laat je adviseren door een professionele boekhouder. Via het formulier onderaan deze pagina kun je gratis en vrijblijvend drie offertes van boekhouders bij jou in de buurt aanvragen.

Starten als zzp’er in de creatieve sector

Wist je dat ruim 40% van de banen in de creatieve sector worden gevuld door zzp’ers? Dat komt er onder andere door dat er veel concurrentie is en de lonen onder druk staan. Toch zal de maatschappelijke waarde van creatieve beroepen altijd blijven bestaan. Door het ontwikkelen van toekomstgerichte ideeën wordt er namelijk bijgedragen aan een beter functionerende samenleving. De populairste zzp’er beroepen in de creatieve sector zijn: architecten, modeontwerpers, grafisch vormgevers, fotografen, uitgevers, gameontwikkelaars, podiumkunsten, choreograaf, muzikant, acteur/actrice en schilder. Hierbij groeien designbanen het hardst. De creatieve industrie en ICT waren aanjagers van de economische groei in de periode tussen 2015 en 2018, zie het figuur. Vooral Amsterdam is het hart van de creatieve industrie.


zzp'er in creatieve sector
Er zijn een aantal zaken die je moet regelen om als zzp’er in de kunst- en cultuursector aan de slag te gaan, denk aan:

 • Inschrijven bij de Kamer van Koophandel;
 • Een zakelijke bankrekening openen;
 • Verzekeringen en marketing regelen;
 • Bepalen van een geschikt uurtarief;
 • Het in elkaar zetten van een pakkend portfolio;
 • Opzetten van boekhouding en administratie.

De concurrentie binnen deze branche is ontzettend groot en ook de investeringskosten kunnen flink oplopen. Laat je daarom goed informeren over de mogelijkheden door een professionele boekhouder.

Tijd en kosten besparen met boekhouding voor creatieve beroepen

Door digitaal te boekhouden of door boekhouding uit te besteden kun je veel kosten en tijd besparen. Administratie kan worden geautomatiseerd waardoor je minder hoeft te doen of te begrijpen. Ook heb je daarmee sneller de juiste cijfers die je aan je accountant kunt toereiken. Op de lange termijn haal je de kosten voor het inhuren van een boekhouder voor je onderneming er met gemak uit. Alleen al daarom kan het heel interessant en winstgevend zijn om deze optie te overwegen. 

Loonadministratie creatieve beroepen
De salarisadministratie vormt een groot onderdeel van de boekhouding. Vooral als je parttimers of oproepkrachten in dienst neemt dan kan dit ingewikkeld worden. Deze werknemers worden dan betaald naar het aantal gewerkte uren. Wij begrijpen dat je je liever bezighoudt met het waarmaken van de verwachtingen van je klanten. Daarom nemen wij graag de administratie en boekhouding uit handen en kun je je blijven richten op het uitoefenen van je ambt.

Meer inzicht in bedrijfsvoering

Er zijn continu veel ontwikkelingen aan de gang in de creatieve sector, waardoor je als ondernemer kritisch dient te kijken naar je manier van bedrijfsvoering. Een actueel inzicht in de financiële stand van je onderneming en een duidelijke ondernemersstrategie zijn van belang voor de groei van je bedrijf. Boekhouders.nl helpt je graag bij het vinden van een geschikte boekhouder die je administratie op een efficiënte manier inricht om tot de juiste inzichten te komen.

Ook interessant:

Boekhouding voor zzp'ers in de creatieve sector uitbesteden

De kwaliteitseisen voor jaarrekeningen en jaarlijkse accountantscontroles zijn hoog. De jaarafsluiting moet kloppend zijn, en dat is ieder jaar weer een hele uitdaging. Het is een strak georganiseerd proces dat gepaard gaat met veel deadlines. Wil je geen deadlines missen voor jaarcontroles en accountantsverklaringen? Onze gekwalificeerde boekhouders helpen je graag!

Begin je aanvraag (100% vrijblijvend)

4,6
130 beoordelingen
Werkzaamheden
Bedrijfsvorm*
Bedrijfsleeftijd
Heb je al een boekhouder?
Ben je ingeschreven bij de KVK?
Beveiligde verbinding
Vraag gratis een offerte aan!

Onze dienst is geheel gratis en vrijblijvend voor jou als ondernemer.