Vind uw boekhouder voor
Kunst en cultuur

Boekhouder voor kunst- en cultuursector

De creatieve sector is één van de snelst groeiende sectoren in Nederland. In 2019 bestond zelfs ruim 11% van de bedrijven in Nederland uit creatieve bedrijven, denk aan ambachtsmensen en erfgoedverenigingen. Onze boekhouders hebben al ervaring opgedaan in de creatieve industrie en zijn op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Hierdoor kunnen de boekhouders in ons netwerk u gerichte adviezen geven. De boekhouders weten als geen ander waar fiscale voordelen en (cultuur-)subsidiekansen liggen. Lees hieronder meer over boekhouding in de creatieve zakelijke dienstverlening en kunst, cultuur- entertainmentindustrie en kom erachter wat wij daarin voor u kunnen betekenen.

Op deze pagina:

Boekhouders met ervaring in de kunst- en cultuursector

Boekhouders verschillen sterk in service en kwaliteit. In ons landelijk netwerk zijn alleen de beste boekhouders toegelaten met jarenlange ervaring in hun vak. Daarnaast hebben we boekhouders beschikbaar die gespecialiseerd zijn in verschillende sectoren. U vindt eenvoudig een boekhouder die veel ervaring heeft in de kunst- en cultuursector. Toepasbare oplossingen voor jaaraangiftes, lonen die onder druk staan, administratie van alle uren en adviezen voor de hoge concurrentiedruk. Een expert die weet waar u het over heeft werkt wel zo prettig, huur daarom een boekhouder voor de creatieve sector in bij Boekhouders.nl om zeker te zijn van de juiste kwaliteit en service.

Belang van goede boekhouding voor de creatieve sector

Als ondernemer in de creatieve sector is het belangrijk om een helder inzicht te hebben in de actuele financiële situatie. Een nauwkeurige boekhouding is bovendien volgens de wet verplicht en geeft u meer inzicht in de financiële gezondheid van uw onderneming. Onze boekhouders houden graag uw administratie en boekhouding bij op een overzichtelijke en gestructureerde manier. Zo kan de boekhouder u altijd op zaken wijzen die aandacht nodig hebben en bent u op tijd op de hoogte als er moet worden bijgestuurd. 

Btw-aangifte doen als ondernemer in de kunst en cultuur

Als artiest of kunstenaar kunt u met verschillende soorten btw-tarieven te maken krijgen; 21%, 9% of soms zelfs 0%. Over alle transacties wordt btw berekend, daar is de Belastingdienst geïnteresseerd in. Het verschil tussen de inkomende en de uitgaande btw is wat u uiteindelijk moet afdragen, of terugkrijgt, van de Belastingdienst. Onze boekhouders weten hoe u fiscaal voordeel kunt behalen en houden graag uw volledige boekhouding bij. Als u uw boekhouding goed bijhoudt, dan heeft u ieder kwartaal met slechts een paar klikken inzicht in de hoeveelheid btw die u moet betalen of terugkrijgt van de Belastingdienst. Een regeling waar u wellicht voor in aanmerking komt als zelfstandig ondernemer is de Kleineondernemersregeling (KOR). Hieronder bespreken we wat dat is en hoe de regeling werkt.

Kleineondernemersregeling (KOR)

Met de Kleineondernemersregeling kunt u een vrijstelling voor de btw krijgen. Als u voldoet aan de voorwaarden dan hoeft u dus geen btw meer te berekenen aan uw klanten. Daarnaast doet u geen btw-aangifte meer en kunt u geen btw terugvragen over uw kosten en investeringen. Een hoop zzp’ers in de creatieve sector komen in aanmerking voor de KOR. Om deel te kunnen nemen aan de KOR moet u voldoen aan de volgende voorwaarden:

 • U bent ondernemer voor de btw;
 • Uw onderneming is gevestigd in Nederland;
 • U heeft niet meer dan € 20.000,- omzet in 1 kalenderjaar.

In principe maakt u drie jaar lang gebruik van de Kleineondernemersregeling, maar niet als u meer omzet gaat draaien dan € 20.000,-. Let op: u kunt niet tussentijds stoppen, ook niet als u beslist om een grote investering te doen en de btw wilt kunnen aftrekken. Aftrekken van de btw is bij de nieuwe Kleineondernemersregeling niet mogelijk.

Corona regelingen culturele organisaties

In deze lastige periode zijn er voor culturele ondernemers die getroffen zijn door het coronavirus verschillende regelingen beschikbaar gesteld ter ondersteuning. Bent u een zzp’er of (zelfstandig) ondernemer in de kunst en cultuur? Dan heeft u waarschijnlijk recht op verschillende steunmaatregelen, waaronder:

 • Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandige Ondernemers (Tozo);
 • Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL);
 • Impulsregeling;
 • Regeling Cultuurmakers van nu;
 • Steun vrijwilligersorganisaties;
 • Corona-overbruggingsregeling;
 • Kickstart Cultuurfonds;
 • Steunpakket Cultuur in gemeenten. 

Benieuwd voor welke regelingen u in aanmerking komt? Of heeft u hulp nodig bij het aanvragen van verschillende steunmaatregelen? Onze boekhouders helpen u graag verder.

Cultuursubsidies

Een cultuursubsidie is een financiële steun vanuit de overheid aan een ondernemer voor bepaalde activiteiten. U moet aan bepaalde voorwaarden voldoen om deze steun te ontvangen. Cultuursubsidies worden verstrekt om de instandhouding, ontwikkeling en verspreiding van cultuur te kunnen realiseren. Het Rijk, de provincies en gemeenten verdelen verschillende cultuursubsidies. 

Een aantal subsidies in de cultuursector zijn:

 • Meerjarige exploitatie- of activiteitensubsidies;
 • Projectsubsidies;
 • Individuele subsidies;
 • Programmasubsidies.

Benieuwd welke subsidies voor u belangrijk zijn en voor welke subsidies u in aanmerking komt? Laat u adviseren door een professionele boekhouder. Via het formulier onderaan deze pagina kunt u gratis en vrijblijvend drie offertes van boekhouders bij u in de buurt aanvragen.

Starten als zzp’er in de creatieve sector

Wist u dat ruim 40% van de banen in de creatieve sector worden gevuld door zzp’ers? Dat komt er onder andere door omdat er veel concurrentie is en de lonen onder druk staan. Toch zal de maatschappelijke waarde van creatieve beroepen altijd blijven bestaan. Door het ontwikkelen van toekomstgerichte ideeën wordt er namelijk bijgedragen aan een beter functionerende samenleving. De populairste zzp’er beroepen in de creatieve sector zijn: architecten, modeontwerpers, grafisch vormgevers, fotografen, uitgevers, gameontwikkelaars, podiumkunsten, choreograaf, muzikant, acteur/actrice en schilder. Hierbij groeien designbanen het hardst. De creatieve industrie en ICT waren aanjagers van de economische groei in de periode tussen 2015 en 2018, zie het figuur.

zzp'er in creatieve sector
Er zijn een aantal zaken die u moet regelen om als zzp’er in de kunst- en cultuursector aan de slag te gaan, denk aan:

 • Inschrijven bij de Kamer van Koophandel;
 • Een zakelijke bankrekening openen;
 • Verzekeringen en marketing regelen;
 • Bepalen van een geschikt uurtarief;
 • Het in elkaar zetten van een pakkend portfolio;
 • Opzetten van boekhouding en administratie.

De concurrentie binnen deze branche is ontzettend groot en ook de investeringskosten kunnen flink oplopen. Laat u zich daarom goed informeren over de mogelijkheden door een professionele boekhouder.

Tijd en kosten besparen met boekhouding voor creatieve beroepen

Door digitaal te boekhouden of door boekhouding uit te besteden kunt u veel kosten en tijd besparen. Administratie kan worden geautomatiseerd waardoor u minder hoeft te doen of te begrijpen. Ook heeft u daarmee sneller de juiste cijfers die u aan uw accountant kunt toereiken. Op de lange termijn haalt u de kosten voor het inhuren van een boekhouder voor uw onderneming er met gemak uit. Alleen al daarom kan het heel interessant en winstgevend zijn om deze optie te overwegen. 

Loonadministratie creatieve beroepen
De salarisadministratie vormt een groot onderdeel van de boekhouding. Vooral als u parttimers of oproepkrachten in dienst neemt dan kan dit ingewikkeld worden. Deze werknemers worden dan betaald naar het aantal gewerkte uren. Wij begrijpen dat u zich liever bezighoudt met het waarmaken van de verwachtingen van uw klanten. Daarom nemen wij graag de administratie en boekhouding uit handen en kunt u zich blijven richten op het uitoefenen van uw ambt.

Meer inzicht in bedrijfsvoering

Er zijn continu veel ontwikkelingen aan de gang in de creatieve sector, waardoor u als ondernemer kritisch dient te kijken naar uw manier van bedrijfsvoering. Een actueel inzicht in de financiële stand van uw onderneming en een duidelijke ondernemersstrategie zijn van belang voor de groei van uw bedrijf. Boekhouders.nl helpt u graag bij het vinden van een geschikte boekhouder die uw administratie op een efficiënte manier inricht om tot de juiste inzichten te komen.

Ontzorgen van creatieve bedrijven met professionele boekhouding

De kwaliteitseisen voor jaarrekeningen en jaarlijkse accountantscontroles zijn hoog. De jaarafsluiting moet kloppend zijn, en dat is ieder jaar weer een hele uitdaging. Het is een strak georganiseerd proces dat gepaard gaat met veel deadlines. Wilt u geen deadlines missen voor jaarcontroles en accountantsverklaringen? Onze gekwalificeerde boekhouders helpen u graag!

Begin uw aanvraag (100% vrijblijvend)

4,6
130 beoordelingen

Bedrijfsvorm *
Werkzaamheden

Beveiligd met SSL
Vraag gratis een offerte aan!

Onze dienst is geheel gratis en vrijblijvend voor u als ondernemer.