Welke fiscale verplichtingen heeft een zelfstandige in een eenmanszaak?

5 minuten leestijd
Laatst bijgewerkt op 27-07-2023

Ik word zelfstandig ondernemer, met welke fiscale verplichtingen heb ik te maken? Als u aan de slag gaat als zzp’er in de vorm van een eenmanszaak of als u een vennootschap wilt oprichten, dan komt u ongetwijfeld in aanmerking met fiscale verplichtingen. De keuzes die u als ondernemer maakt wat betreft rechtsvorm en financiering hebben namelijk verschillende fiscale gevolgen. Het is belangrijk om te voldoen aan deze fiscale regels. De fiscale wetgeving verandert echter continu, daarom bespreken we in dit artikel wat de huidige fiscale verplichtingen zijn voor zelfstandigen en vennootschappen om meer helderheid te scheppen. 

Op deze pagina:

Fiscale verplichtingen voor zzp of eenmanszaak

Een eenmanszaak is een onderneming die is opgericht door één persoon die geen aparte rechtspersoonlijkheid bezit. Als ondernemer van een eenmanszaak bent u verplicht om belastingaangiften te doen. U dient rekening te houden met verschillende vormen van btw-aangiftes, denk aan de omzetbelasting en de inkomstenbelasting. Per aangifteperiode wordt het bedrag dat u aan btw heeft gefactureerd verrekend met het bedrag dat (door leveranciers) in rekening is gebracht. Een boekhouder kan eenvoudig voor controleren hoeveel btw u moet betalen of zult ontvangen.
fiscale verplichtingen eenmanszaak

Omzetbelasting

Btw-plichtig zijn staat los van uw type onderneming, maar hangt vooral af van de activiteit van uw onderneming. Daarnaast geldt in Nederland dat als uw jaaromzet lager is dan 20.000 euro, u ervoor kunt kiezen om vrijgesteld te worden van de btw-aangiftes. 

De omzetbelasting gaat als volgt in zijn werk:

  • Voor elke inkoop voor uw bedrijf betaalt u een gedeelte btw. De btw die u betaalt, kunt u per kwartaal terugvragen via de Belastingdienst.
  • Bij iedere factuur naar een klant dient u een btw van 21% te berekenen. De btw wordt per kwartaal overgedragen aan de Belastingdienst.
  • Bent u niet btw-plichtig? Dan hoeft u ook geen btw aan te rekenen. Maar let op: u heeft dan ook geen recht op aftrek van btw op hun aankopen.

Hoe bereken ik de omzetbelasting?

U berekent de omzetbelasting over het totale bedrag dat in rekening wordt gebracht aan klanten. Levert u bijvoorbeeld een dienst ter waarde van 150 euro en waren de reiskosten 25 euro? Dan berekent u 21% btw over 175 euro (dit is 36,75 euro). De rekensom is dan: 150 (dienst) + 25 (reiskosten) + 36,75 (btw) = 211,75 euro. 

De btw komt dus boven op het bedrag dat u zelf in rekenin**g brengt. Bij de factuur vermeldt u de btw los. Als u online doet boekhouden dan kunt u eenvoudig via een online boekhoudprogramma de aangifte van omzetbelasting doen. 

Inkomstenbelasting eenmanszaak

Daarnaast krijgt u te maken met de inkomstenbelasting. Als ondernemer wordt u belast op de winst van uw eenmanszaak. U dient de aangifte van de inkomstenbelasting één keer paar jaar in. Of u nu als zzp’er inkomstenbelasting betaalt of als onderneming met personeel; inkomsten die worden gegenereerd uit een eenmanszaak zijn het resultaat van werk en vallen in box-1 (belastbaar inkomen). Hoeveel inkomstenbelasting u betaalt, hangt af van uw winst en of u recht heeft op startersaftrek.

Hoe weet u of u btw-plichtig bent?

Zodra u zich heeft ingeschreven bij de KvK dan zullen ze u automatisch inschrijven bij de Belastingdienst. Zij kijken bovendien of u belastingplichtig bent. Uw werkzaamheden moeten hiervoor een zekere omvang hebben. Dit geldt voor zowel freelancers, zzp'ers als eenmanszaken. Als u niet btw-plichtig zou zijn dan mist u enkele belastingvoordelen als starter.

Hoe betaal ik de inkomstenbelasting?

Zodra u uw aangifte heeft ingediend dan zal uw boekhouder een indicatie geven van het te betalen bedrag. Deze is pas definitief nadat u een aangifte voor inkomstenbelasting heeft ingediend, u hoeft dus niet direct te betalen nadat u aangifte heeft gedaan. Wel dient u het bedrag voor de betalingstermijn te betalen zoals wordt aangegeven bij de definitieve uitkomst van de Belastingdienst.

Fiscale verplichtingen voor vennootschap

Een vennootschap is een ondernemingsvorm die in tegenstelling tot een eenmanszaak wordt opgericht door tenminste twee personen. Er is een duidelijk onderscheid tussen het privévermogen en het vermogen van de zaak, wat bij een eenmanszaak daarentegen niet het geval is. Als ondernemer van een vennootschap heeft u net als bij een eenmanszaak te maken met inkomstenbelasting, maar ook met de jaarlijkse vennootschapsbelasting die ingediend moet worden. In de meeste gevallen bent u ook verplicht om een jaarrekening op te stellen. Hieronder gaan we wat dieper in op de inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting.

Inkomstenbelasting vennootschap

Bij een vennootschap zijn alle ondernemers zelfstandig, die ook allen afzonderlijk inkomstenbelasting over hun deel van de winst betalen. Iedere vennoot dient zelf te voldoen aan de voorwaarden van de Belastingdienst om in aanmerking te komen voor fiscale voordelen. In sommige gevallen is de overstap van vof naar bv voordeliger. 

fiscale verplichtingen bv

Vennootschapsbelasting

Als u een besloten vennootschap (bv) of een naamloze vennootschap (nv) hebt, dan moet u jaarlijks vennootschapsbelasting betalen. Er zijn twee verschillende tarieven, namelijk:

  • Tarieven voor winst die boven de 200.000 euro liggen (hoge tarief) = 25%
  • Tarieven voor winst die onder de  200.000 euro liggen (lage tarief) = 16,5%

Het lage tarief voor vennootschapsbelasting is in 2020 verlaagd van 19% naar 16,5%. Het kabinet heeft in 2021 de lasten van bv’s en nv’s nog verder verlicht. Voor het lage tarief vond in 2021 een verlaging plaats van 16,5% naar 15%. Ook het tarief voor winst boven de 200.000 euro veranderde in 2021 van 25% (zoals in 2019 en 2020) naar 21,7%.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Wat is een eenmanszaak? 
Een eenmanszaak is een type bedrijfsvorm waarbij één persoon de eigenaar is en volledig verantwoordelijk voor de onderneming is. Deze bedrijfsvorm is de meest voorkomende bij startende ondernemers, omdat er weinig administratieve verplichtingen zijn en er geen minimumkapitaal nodig is om een eenmanszaak op te richten. 

Wat zijn de fiscale verplichtingen van een eenmanszaak? 
Een eenmanszaak heeft verschillende fiscale verplichtingen, waaronder: 

  • Bijhouden van een administratie van alle inkomsten en uitgaven.
  • Aangifte inkomstenbelasting en eventueel een omzetbelastingaangifte bij de Belastingdienst.
  • Verschuldigde inkomsten- en omzetbelasting betalen aan de Belastingdienst.
  • Administratie ten minste zeven jaar bewaren.

Wanneer moet ik aangifte inkomstenbelasting doen als eenmanszaak? 
Als eenmanszaak moet u de aangifte inkomstenbelasting ieder jaar vóór 1 mei indienen. Als u de aangifte laat invullen door een belastingadviseur of boekhouder, kunt u uitstel aanvragen tot maximaal 1 september. 

Wanneer moet ik omzetbelastingaangifte doen als eenmanszaak? 
Als eenmanszaak moet u de omzetbelastingaangifte ieder kwartaal indienen bij de Belastingdienst. De aangifte moet uiterlijk op de laatste dag van de maand na afloop van het kwartaal worden ingediend. Even ter voorbeeld: de aangifte over het eerste kwartaal (Q1) moet uiterlijk 30 april worden ingediend. 

Hoe kan ik mijn administratie als eenmanszaak het beste bijhouden? 
Er zijn verschillende manieren om de administratie van uw eenamsnzaak bij te houden, zoals het gebruiken van een spreadsheet of een boekhoudprogramma. Er wordt aangeraden om een boekhoudprogramma te gebruiken die de inkomsten en uitgaven op een correcte manier kan bijhouden. Hier kunnen ook de bonnen en facturen veilig worden bewaard en geordend. De professionele boekhouders in ons netwerk helpen u graag bij het opzetten van een goede administratie. Vul het formulier onderaan deze pagina in om vrijblijvend en gratis in contact te komen met verschillende boekhouders bij u in de regio.

Voldoet u aan de huidige fiscale verplichtingen?

Bent u op de hoogte van de fiscale verplichtingen die u moet naleven en voldoet u hier ook aan? Bij het opstarten van een onderneming en bij de doorgroei ervan is het ontzettend belangrijk dat alle fiscale regels juist worden nageleefd. Bij Boekhouders.nl bent u aan het juiste adres om een financiële partner te vinden die u op de hoogte houdt van de laatste regelingen en die de belastingaangiftes voor u uit handen neemt. 

Begin uw aanvraag (100% vrijblijvend)

4,6
130 beoordelingen

Bedrijfsvorm *
Werkzaamheden

Beveiligd met SSL
Vraag gratis een offerte aan!

Onze dienst is geheel gratis en vrijblijvend voor u als ondernemer.