Welke fiscale verplichtingen heeft een zelfstandige in een eenmanszaak en vennootschap?

5 minuten leestijd

Als u aan de slag gaat als zzp’er in de vorm van een eenmanszaak of als u een vennootschap wilt oprichten, dan komt u ongetwijfeld in aanmerking met fiscale verplichtingen. De keuzes die u als ondernemer maakt wat betreft rechtsvorm en financiering hebben namelijk verschillende fiscale gevolgen. Het is belangrijk om te voldoen aan deze fiscale regels. De fiscale wetgeving verandert echter continu, daarom bespreken we in dit artikel wat de huidige fiscale verplichtingen zijn voor eenmanszaken en vennootschappen om meer helderheid te scheppen. 

Fiscale verplichtingen voor eenmanszaak

Een eenmanszaak is een onderneming die is opgericht door één persoon die geen aparte rechtspersoonlijkheid bezit. Als ondernemer van een eenmanszaak dient u rekening te houden met verschillende vormen van btw-aangiftes, denk aan de omzetbelasting en de inkomstenbelasting.

Omzetbelasting

Btw-plichtig zijn staat los van uw type onderneming, maar hangt vooral af van de activiteit van uw onderneming. Daarnaast geldt in België dat als uw jaaromzet lager is dan 25.000 euro, u ervoor kunt kiezen om vrijgesteld te worden van de btw-aangiftes. 

De omzetbelasting gaat als volgt in zijn werk:

  • Voor elke inkoop voor uw bedrijf betaalt u een gedeelte btw. De btw die u betaalt kunt u per kwartaal terugvragen via de Belastingdienst.
  • Bij iedere factuur naar een klant dient u een btw van 21% te berekenen. De btw wordt per kwartaal overgedragen aan de Belastingdienst.
  • Bent u niet btw-plichtig? Dan hoeft u ook geen btw aan te rekenen. Maar let op: u heeft dan ook geen recht op aftrek van btw op hun aankopen.

Hoe bereken ik de omzetbelasting?

U berekent de omzetbelasting over het totale bedrag dat in rekening wordt gebracht aan klanten. Levert u bijvoorbeeld een dienst ter waarde van 150 euro en waren de reiskosten 25 euro? Dan berekent u 21% btw over 175 euro (dit is 36,75 euro). De rekensom is dan: 150 (dienst) + 25 (reiskosten) + 36,75 (btw) = 211,75 euro. 

De btw komt dus boven op het bedrag dat u zelf in rekening brengt. Bij de factuur vermeldt u de btw los. Als u online doet boekhouden dan kunt u eenvoudig via een online boekhoudprogramma de aangifte van omzetbelasting doen.

Inkomstenbelasting

Daarnaast krijgt u te maken met de inkomstenbelasting. Als ondernemer wordt u belast op de winst van uw eenmanszaak. U dient de aangifte van de inkomstenbelasting één keer paar jaar in. Of u nu als zzp’er inkomstenbelasting betaalt of als onderneming met personeel; inkomsten die worden gegenereerd uit een eenmanszaak zijn het resultaat van werk en vallen in box-1 (belastbaar inkomen). Hoeveel inkomstenbelasting u betaalt hangt af van uw winst en of u recht heeft op startersaftrek.

Hoe weet u of u btw-plichtig bent?

Zodra u zich heeft ingeschreven bij de KvK dan zullen ze u automatisch inschrijven bij de Belastingdienst. Zij kijken bovendien of u belastingplichtig bent. Uw werkzaamheden moeten hiervoor een zekere omvang hebben. Als u niet btw-plichtig zou zijn dan mist u enkele belastingvoordelen als starter.

Hoe betaal ik de inkomstenbelasting?

Zodra u uw aangifte heeft ingediend dan zal uw boekhouder een indicatie geven van het te betalen bedrag. Deze is pas definitief nadat u een aangifte voor inkomstenbelasting heeft ingediend, u hoeft dus niet direct te betalen nadat u aangifte heeft gedaan. Wel dient u het bedrag voor de betalingstermijn te betalen zoals wordt aangegeven bij de definitieve uitkomst van de Belastingdienst.

Fiscale verplichtingen voor vennootschap

Een vennootschap is een ondernemingsvorm die in tegenstelling tot een eenmanszaak wordt opgericht door tenminste twee personen. Er is een duidelijk onderscheid tussen het privévermogen en het vermogen van de zaak, wat bij een eenmanszaak daarentegen niet het geval is. Als ondernemer van een vennootschap heeft u net als bij een eenmanszaak te maken met inkomstenbelasting, maar ook met de jaarlijkse vennootschapsbelasting die ingediend moet worden. In de meeste gevallen bent u ook verplicht om een jaarrekening op te stellen. Hieronder gaan we wat dieper in op de inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting. 

Inkomstenbelasting

Bij een vennootschap zijn alle ondernemers zelfstandig, die ook allen afzonderlijk inkomstenbelasting over hun deel van de winst betalen. Iedere vennoot dient zelf te voldoen aan de voorwaarden van de Belastingdienst om in aanmerking te komen voor fiscale voordelen. In sommige gevallen is de overstap van vof naar bv voordeliger

Vennootschapsbelasting 2021

Als u een besloten vennootschap (bv) of een naamloze vennootschap (nv) hebt, dan moet u jaarlijks vennootschapsbelasting betalen. Er zijn twee verschillende tarieven, namelijk:

  • Tarieven voor winst die boven de 200.000 euro liggen (hoge tarief) = 25%
  • Tarieven voor winst die onder de  200.000 euro liggen (lage tarief) = 16,5%

Het lage tarief voor vennootschapsbelasting is in 2020 verlaagd van 19% naar 16,5%. Het kabinet wil in 2021 de lasten van bv’s en nv’s nog verder verlichten. Voor het lage tarief vindt in 2021 een verlaging plaats van 16,5% naar 15%. Ook het tarief voor winst boven de 200.000 euro verandert in 2021 van 25% (zoals in 2019 en 2020) naar 21,7%.

Let op: er geldt tevens nog de regeling in 2020 dat u in aanmerking kunt komen voor korting als u de vennootschapsbelasting in één keer betaalt. De korting bedraagt 4% van de helft van het bedrag. Deze mogelijkheid tot korting verdwijnt in 2021 definitief. 

Voldoet u aan de huidige fiscale verplichtingen?

Bent u op de hoogte van de fiscale verplichtingen die u moet naleven en voldoet u hier ook aan? Bij het opstarten van een onderneming en bij de doorgroei ervan is het ontzettend belangrijk dat alle fiscale regels juist worden nageleefd. Bij Boekhouders.nl bent u aan het juiste adres om een financiële partner te vinden die u op de hoogte houdt van de laatste regelingen en die de belastingaangiftes voor u uit handen neemt. 

Heeft u nog vragen over onze dienstverlening of wilt u meer informatie? Neem gerust contact met ons op via:
Tel: +31 (0)432003092
E-mail: info@boekhouders.nl

Begin uw aanvraag (100% vrijblijvend)

4,6
130 beoordelingen

Bedrijfsvorm *
Werkzaamheden

Beveiligd met SSL
Vraag gratis een offerte aan!

Onze dienst is geheel gratis en vrijblijvend voor u als ondernemer.