Vind uw boekhouder voor
Media en artiesten

Vind uw boekhouder voor
Media en artiesten

Boekhouder voor artiesten en media

Op zoek naar een boekhouder voor artiesten of met ervaring in de media? Onze boekhouders hebben ervaring in de Nederlandse mediabranche, werken samen met artiesten in de muziekindustrie en zijn op de hoogte van het laatste nieuws in deze sectoren. Hierdoor kunnen de boekhouders in ons netwerk u gerichte adviezen geven. Wij helpen zowel kleine als (middel)grote mediaondernemingen en verzorgen graag uw administratie en belastingzaken. De financieel specialisten bij Boekhouders.nl weten als geen ander waar fiscale en subsidiekansen liggen. Lees hieronder meer over boekhouding in de mediabranche en wat wij daarin voor u kunnen betekenen.

Op deze pagina:

Belang van goede boekhouding voor media- en reclamebureau

Als media-ondernemer is het belangrijk om een helder inzicht te hebben in de actuele financiële situatie. Door de minimumtarieven en het continu personeelstekort in de sector is er een actueel inzicht vereist om snel juiste beslissingen te kunnen nemen. Een nauwkeurige boekhouding is volgens de wet verplicht en geeft u meer inzicht in de financiële gezondheid van uw mediaonderneming. Onze boekhouders houden graag uw administratie en boekhouding bij op een overzichtelijke en gestructureerde manier. Zo kan de boekhouder u altijd op zaken wijzen die aandacht nodig hebben en bent u op tijd op de hoogte als er moet worden bijgestuurd. 

Onder media verstaan we in dit artikel onder andere:

 • Geluidstechnicussen
 • Youtubers
 • Schrijvers
 • Marketeers
 • Radio- en TV-makers
 • Influencers (social media)
 • Grafisch vormgevers / dtp-ers
 • Fotografen

Boekhouders met ervaring in de media, reclame en muziekindustrie

Boekhouders verschillen sterk in service en kwaliteit. In ons landelijk netwerk zijn alleen de beste boekhouders toegelaten met jarenlange ervaring in hun vak. Daarnaast hebben we boekhouders beschikbaar die gespecialiseerd zijn in verschillende sectoren, zoals de mediasector of de muziekindustrie. Een expert die weet waar u het over heeft werkt wel zo prettig, huur daarom een boekhouder voor media, muziekindustrie of journalistiek in bij Boekhouders.nl om zeker te zijn van de juiste kwaliteit en service.

boekhouder voor artiesten

Btw-aangifte doen in de mediasector

Over alle transacties wordt btw berekend, daar is de Belastingdienst geïnteresseerd in. Het verschil tussen de inkomende en de uitgaande btw is wat u uiteindelijk moet afdragen, of terugkrijgt, van de Belastingdienst. Als marketing- of reclamebureau krijgt u veel te maken met piekbelastingen, waardoor een geordende boekhouding extra belangrijk is. Onze boekhouders weten hoe u fiscaal voordeel kunt behalen en houden graag uw volledige boekhouding bij. Als u uw boekhouding goed bijhoudt, dan heeft u ieder kwartaal met slechts een paar klikken inzicht in de hoeveelheid btw die u moet betalen of terugkrijgt van de Belastingdienst. 

Mediadiensten vrijgesteld van btw
De meeste diensten van schrijvers, cartoonisten en journalisten zijn vrijgesteld van btw. Journalistieke activiteiten die zijn vrijgesteld van btw zijn onder andere; tijdschriften, journalistieke internetsites, journalistieke programma’s op de radio en tv. Ook de presentatie van een programma door een zelfstandige presentator valt hieronder, als de inhoud van het programma (grotendeels) zelf is samengesteld. Bij activiteiten die wèl belast zijn kunt u denken aan; schrijven van reclameteksten/zakelijke teksten zoals copywriting, publicaties, redactie, gebruiksaanwijzingen, folders, brochures, en eigenlijk alles wat wordt geschreven in opdracht en voor rekening van de opdrachtgever.
Adverteren op social media en btw
Adverteert u op Facebook, Instagram, LinkedIn, Snapchat, TikTok of op een ander socialmediakanaal? Dan betaalt u advertentiekosten aan een buitenlandse onderneming. Meestal gaat het om een bedrijf binnen de EU waarvan u een factuur ontvangt. Koopt u voor € 100,- aan advertentietegoed? Dan zou u in Nederland nog eens 21% btw hierover moeten betalen aan omzetbelasting, dus € 21,- extra. Als u de kosten voor de advertenties wilt boeken dan moet u de btw over het tegoed inhouden, om deze daarna terug te kunnen vragen als voorbelasting. 

Subsidieregelingen mediasector

Er zijn ontzettend veel subsidieregelingen voor media, muziekindustrie, reclame en journalistiek. Wij begrijpen dat het als ondernemer lastig is om een weg te vinden hierin en dat u door de bomen het bos niet meer ziet. Onze boekhouders volgen de subsidieregelingen op de voet en adviseren u graag. Wij hebben al veel ondernemers geholpen met hun aanvraag. Start via het formulier onderaan deze pagina gratis en vrijblijvend uw aanvraag en ontvang drie offertes van ervaren boekhouders bij u in de buurt.

Een aantal subsidies in de media zijn:

 • Filmfonds: publicaties en onderzoek
 • Subsidie voor tijdschriften
 • Subsidie voor kunstenaars en on- en offline creatieven
 • Subsidie onderzoeksjournalistiek
 • Subsidie voor kunst, voorstellingen, beeldende kunst en documentaires met een maatschappelijk doel
 • Internationale subsidie voor journalistiek
 • Subsidie voor projecten gericht op inclusieve media

Er zijn ook verschillende subsidies voor artiesten in de muziekindustrie:

 • Subsidies voor muzikanten
 • Subsidie organisaties klassieke muziek
 • Subsidie voor popmuzikanten
 • Subsidie beginnende artiesten

Dit is slechts een greep uit het enorme aanbod van subsidies in de mediabranche. Vaak komen er lokale initiatieven voorbij, die terug te vinden zijn op de website van de provincie of gemeente waar uw onderneming is gevestigd. Benieuwd welke subsidies voor u belangrijk zijn en voor welke subsidies u in aanmerking komt? Laat u adviseren door een professionele boekhouder.

Starten als zzp’er in de mediabranche

Veel mensen kiezen ervoor om zelfstandig aan de slag te gaan, zo ook in de mediabranche. Het aantal zzp’ers in de media en zzp'ers die als artiest aan de slag gaan groeit ontzettend snel. Circa tweederde van de mediaprofessionals en artiestenwerkt als zzp’er. De populairste zzp’er-beroepen in de mediabranche zijn; film- en documentairemaker, influencer, DTP’er, grafisch vormgever, journalist, fotograaf en filmeditor. 

Aangifte doen bij influencer inhuren
Het aantal influencers neemt steeds verder toe. Influencer-marketing is dan ook populairder dan ooit tevoren. Veel moderne bedrijven kiezen ervoor om een influencer in te zetten via Instagram of Youtube om een bepaalde dienst of product te promoten. Vaak is dit een eenmalige activiteit, dus hoe verwerkt u deze eenmalige betalingen administratief? Dat is voor veel bedrijven nog onduidelijk. De Belastingdienst stelt bedrijven verplicht om een IB47 opgaaf te doen bij het inhuren van een influencer voor een opdracht. Een IB47 is een opgaaf die eenmaal per jaar bij de Belastingdienst moet worden aangeleverd. De desbetreffende influencer mag dan niet op uw loonlijst staan en heeft de opdracht niet als ondernemer uitgevoerd.
influencer btw-aangifte

Tijd en kosten besparen met boekhouding

Door digitaal te boekhouden of door boekhouding uit te besteden kunt u veel kosten en tijd besparen. Administratie kan worden geautomatiseerd waardoor u minder hoeft te doen of te begrijpen. Ook heeft u daarmee sneller de juiste cijfers die u aan uw accountant kunt toereiken. Op de lange termijn haalt u de kosten voor het inhuren van een boekhouder voor uw mediaonderneming er met gemak uit. Alleen al daarom kan het heel interessant en winstgevend zijn om deze optie te overwegen.

Starten als contentcreator: voor- en nadelen

Het aan de slag gaan als contentcreator wordt steeds populairder. Een contentcreator creëert met name inkomen via digitale content in de vorm van foto's en video's. Een vast onderdeel van de werkzaamheden vormt het editen van het werk. Werken als contentcreator kent verschillende voor- en nadelen:

Voordelen starten als zzp contentcreator:

 • Goed betaald
 • Er is veel vraag naar contentcreators
 • Creatieve vrijheid

Nadelen starten als zzp contentcreator:

 • Tijdrovend werk
 • Onzekerheid of er voldoende opdrachten binnenkomen

Naast het maken van professionele foto's en video's, het editen en het inplannen van de content, is het belangrijk om als (startende) zzp'er de boekhouding op orde te hebben. Naarmate het aantal opdrachten en facturen toeneemt, wordt het steeds lastiger om als zelfstandige de boekhouding te voeren. We adviseren u om dan een professionele boekhouder in de arm te nemen die u hierbij kan ondersteunen. Zo weet u zeker dat u op tijd bent met het aandoen van aangiften en dat er geen fouten in zullen zitten. 

Salarisadministratie reclamebureau

Heeft u personeel in dienst? Er zijn waarschijnlijk zowel parttimers, fulltimers als oproepkrachten aan het werk die naar het aantal uur worden uitbetaald. Voor u als ondernemer is het lastig om dit allemaal bij te houden. Laat staan hoeveel tijd het kost om dit allemaal administratief bij te houden in een geordende boekhouding. Daarom kunt u bij ons ook uw artiesten- of media loonadministratie uitbesteden. 

Meer inzicht in bedrijfsvoering

Er zijn continu veel ontwikkelingen aan de gang in de mediasector, waardoor u als ondernemer kritisch dient te kijken naar uw manier van bedrijfsvoering. Een actueel inzicht in de financiële stand van uw reclame- of communicatiebureau en een duidelijke ondernemersstrategie zijn van belang voor de groei van uw bedrijf. Boekhouders.nl helpt u graag bij het vinden van een geschikte boekhouder die uw administratie op een efficiënte manier inricht om tot de juiste inzichten te komen.

Ook interessant:

Boekhouder voor media of reclamebureau vinden

De kwaliteitseisen voor jaarrekeningen en jaarlijkse accountantscontroles zijn hoog. De jaarafsluiting moet kloppend zijn, en dat is ieder jaar weer een hele uitdaging. Het is een strak georganiseerd proces dat gepaard gaat met veel deadlines. Wilt u geen deadlines missen voor jaarcontroles en accountantsverklaringen? Onze gekwalificeerde boekhouders helpen u graag!

Begin uw aanvraag (100% vrijblijvend)

4,6
130 beoordelingen

Bedrijfsvorm *
Werkzaamheden

Beveiligd met SSL
Vraag gratis een offerte aan!

Onze dienst is geheel gratis en vrijblijvend voor u als artiest of ondernemer in de media.