Vind uw boekhouder voor
Onderwijsinstelling

Boekhouder voor onderwijs

Het onderwijs is continu in beweging. Subsidies en regelingen veranderen, er ontstaan samenwerkingsverbanden en er is sprake van digitalisering. Een goede financiële verantwoording is dan ook van groot belang in het onderwijs. Zo kunt u tijdig bijsturen en verantwoorden. Lees meer over boekhouding in de onderwijssector en hoe we u daarbij kunnen helpen.

Op deze pagina:

Boekhouders met ervaring in de onderwijssector

Boekhouders verschillen sterk in service en kwaliteit. In ons landelijke netwerk zijn alleen de beste boekhouders toegelaten. Ze hebben jarenlange ervaring in hun vak. Daarnaast hebben we boekhouders beschikbaar die gespecialiseerd zijn in verschillende sectoren. U vindt eenvoudig een boekhouder die veel ervaring heeft in de onderwijssector.

De boekhouder helpt bij het verkrijgen van subsidies voor projecten. Ook zorgt hij of zij voor een heldere administratie. Een expert die weet waar u het over heeft werkt wel zo prettig. Huur daarom een boekhouder voor uw school of stichting in bij Boekhouders.nl om zeker te zijn van de juiste kwaliteit én service. 

Boekhouder voor onderwijs

Belang van goede boekhouding voor scholen

In het onderwijs is het belangrijk om een helder inzicht te hebben in de actuele financiële situatie. De kwaliteit van het Nederlandse onderwijs daalt sterk. Ook is er een chronisch lerarentekort blijft het salaris achter. De overheid reserveert steeds meer geld voor het onderwijs. Niet alleen in de vorm van salarisverhoging, maar ook in de vorm van subsidies.

Via een geordende boekhouding kunt u alle inkomsten- en uitgaven overzichtelijk houden. Een nauwkeurige boekhouding is bovendien volgens de wet verplicht. Dit geeft u meer inzicht in de financiële gezondheid van uw onderwijsinstelling.

Onze boekhouders houden graag uw administratie en boekhouding bij op een overzichtelijke manier. Zo kan de boekhouder u altijd op zaken wijzen die aandacht nodig hebben. Ook bent u op tijd op de hoogte als er moet worden bijgestuurd.

Subsidies en regelingen voor onderwijs

Via subsidies kunnen scholen de mogelijkheid krijgen om activiteiten en beleidsplannen te financieren. Denk aan activiteiten die bijdragen aan de gezondheid van leerlingen en studenten. Ook de ontwikkeling van leraren of de verduurzaming van scholen valt hieronder.

Subsidies worden meestal vanuit de overheid of gemeentes bekostigd. Nu zijn er meerdere subsidies beschikbaar voor verschillende type onderwijsinstellingen. Hierdoor kan het lastig zijn om de geschikte subsidie te vinden.

Om u op weg te helpen hebben we enkele grotere subsidies voor u op een rijtje gezet:

 • Erasmus+: dit Europese subsidieprogramma bestaat uit drie actielijnen: Mobiliteit, Strategische partnerschappen en Beleidsontwikkeling.
 • Subsidie investering duurzame energie: deze investering loopt via het RVO. Onderwijsinstellingen kunnen subsidie aanvragen voor kleine installaties voor de productie van hernieuwbare energie. Denk aan zonneboilers en warmtepompen.
 • LerarenOntwikkelFonds (LOF): Het LOF wil de positie van leraren versterken. Het stimuleert leraren om na te denken over hun eigen professionalisering en de ontwikkeling van het onderwijs.
 • EU-schoolfruit: deze subsidie stimuleert kinderen om samen fruit en groente te eten. Deelnemende scholen ontvangen 20 weken gratis schoolfruit voor alle leerlingen.

Btw-aangifte doen in onderwijssector

Het onderwijs is vrijgesteld van btw. Dit geldt voor zowel het basisonderwijs als het hoger onderwijs. Ook als u zelfstandig ondernemer bent in het onderwijs, dan bent u vrijgesteld van btw. U hoeft geen btw-aangifte te doen voor de vergoeding of omzet. Echter, de btw over inkopen kunt u niet zomaar aftrekken.

Onderwijsvormen vrijgesteld van btw:

 • Wettelijk geregeld onderwijs;
 • Algemeen vormend onderwijs;
 • Beroepsonderwijs;
 • Kunstonderwijs;
 • Bijlessen, tentamen- of examentraining en examenafname.

Sommige onderwijs gerelateerde diensten zijn wel belast:

 • Niet-vakinhoudelijke huiswerk- en studiebegeleiding;
 • Remedial teaching, verzorgd door zelfstandig ondernemers.

Let op: u mag ervoor kiezen om de cursussen wel vrijgesteld van btw te leveren. U heeft in dat geval geen recht op de aftrek van voorbelasting.

Tijd en kosten besparen met digitalisering boekhouding in onderwijs

Veel scholen maken gebruik van een centrale boekhouding met een pakket als de basis. Er wordt gebruik gemaakt van spreadsheets om inzicht per project te krijgen. Een nadeel hiervan is wel dat de historie lastig valt te achterhalen, omdat er geen mutaties worden bijgehouden.

De kans is groot dat de inrichting van het boekhoudsysteem van uw onderwijsinstelling is verouderd. Het kan waarschijnlijk een stuk efficiënter dan wat het nu is. Dit maakt de organisatie kwetsbaar. Boekhouding wordt door digitalisering steeds eenvoudiger en overzichtelijker. Hierdoor wordt de kans op fouten verkleind. Een goed geordende administratie helpt ook bij de controles door een accountant. 

Meer inzicht in bedrijfsvoering

Er zijn continu veel ontwikkelingen aan de gang in de onderwijssector. U moet als ondernemer kritisch kijken naar uw manier van bedrijfsvoering. Een actueel inzicht in de financiële stand en een duidelijke strategie zijn van belang voor de groei van uw onderwijsinstelling. Dit zal ook van invloed zijn op de groei van uw leerlingen. Boekhouders.nl helpt u graag bij het vinden van een geschikte boekhouder die uw administratie op een efficiënte manier inricht. Zo komt u snel tot de juiste inzichten. 

Vind uw boekhouder voor onderwijsinstelling

De kwaliteitseisen voor jaarrekeningen en jaarlijkse accountantscontroles zijn hoog. De jaarafsluiting moet kloppend zijn, en dat is ieder jaar weer een hele uitdaging. Het is een strak georganiseerd proces dat gepaard gaat met veel deadlines. Wilt u geen deadlines missen voor jaarcontroles en accountantsverklaringen? Onze gekwalificeerde boekhouders helpen u graag!

Begin uw aanvraag (100% vrijblijvend)

4,6
130 beoordelingen

Bedrijfsvorm *
Werkzaamheden

Beveiligd met SSL
Vraag gratis een offerte aan!

Onze dienst is geheel gratis en vrijblijvend voor u als ondernemer.