Vind je boekhouder voor
Controleverklaring

Vind je boekhouder voor
Controleverklaring

Wat is een controleverklaring en wanneer ben ik controleplichtig?

Als ondernemer heb je ieder jaar te maken met het opstellen van de jaarrekening. Het doel van een controleverklaring is dat de accountant met zekerheid kan zeggen dat de jaarrekening geen afwijkingen bevat. De accountant voert diverse uitgebreide werkzaamheden uit om zijn of haar oordeel te onderbouwen. Denk aan werkzaamheden als cijferanalyses maken of inkoop- en verkooptransacties onderzoeken. Maar wat houdt een controleverklaring precies in? Wanneer ben je verplicht om een controleverklaring te hebben? Dat en meer lees je hieronder.

In dit artikel staan de antwoorden op de volgende vragen:

Wat is een controleverklaring?

Bij een controleverklaring wordt een onafhankelijke accountantsverklaring afgegeven over de uitgevoerde controle van (meestal) de jaarrekening. Bij het uitvoeren van de controle is het bestuur van de partij waarover de controle plaatsvindt verantwoordelijk voor opstelling van het overzicht waarna de accountant deze kan controleren en erover kan rapporteren. De accountant voert op locatie uitgebreide werkzaamheden uit om zijn oordeel te onderbouwen. 

Een goedgekeurde controleverklaring geeft aan dat de jaarrekening een getrouw beeld van de werkelijkheid weergeeft. Een controleverklaring geeft niet alleen een oordeel over de jaarrekening, maar kan ook bijvoorbeeld helpen bij de aanvraag van een lening, een subsidieregeling of bij de verkoop van een bedrijf.


wat is controleverklaring

Wanneer is een onderneming controleplichtig?

Middelgrote en grote ondernemingen zijn wettelijk verplicht om hun jaarrekening te laten controleren door een gecertificeerd accountant. Een grote of middelgrote onderneming heeft een controleplicht wanneer aan minimaal twee van de onderstaande eisen wordt voldaan en dient men volgens specifieke richtlijnen een jaarrekening bij de Kamer van Koophandel te deponeren. Het betreft hier B.V’s, N.V.’s, stichtingen en onderlinge werkmaatschappijen.

Je onderneming is controleplichtig als:

  • Het balanstotaal is groter dan € 6.000.000,-
  • De netto-omzet over het boekjaar is groter dan € 12.000.000,-
  • Er gemiddeld over het hele boekjaar meer dan 50 (fulltime) werknemers in dienst waren.

Let op: dankzij een succesvolle lobby heeft de Europese Commissie de drempel verhoogd waaronder bedrijven een accountant moeten inschakelen.

De nieuwe criteria voor een controleverklaring zijn nu:

  • Het balanstotaal is groter dan € 7.500.000,-
  • De netto-omzet over het boekjaar is groter dan € 15.000.000,-
  • of meer dan vijftig werknemers in dienst (fte's blijven dus hetzelfde).

Welke soorten controleverklaringen zijn er?

Er zijn vier soorten controleverklaringen mogelijk:

  • Een goedkeurende controleverklaring: de jaarrekening is goedgekeurd.
  • Een afkeurende controleverklaring: de jaarrekening is integraal afgekeurd.
  • Een controleverklaring met beperking: de jaarrekening is goedgekeurd, met uitzondering van één of enkele onderdelen.
  • Een controleverklaring met oordeelonthouding: de jaarrekening kan niet worden goedgekeurd door de accountant, maar kan ook niet worden afgekeurd. Er zijn te veel onzekerheden.

Meestal wordt de goedkeurende controleverklaring uitgeschreven, maar soms is er meer twijfel. Dan wordt er gekozen voor de controleverklaring met oordeelonthouding. Bij goedkeuring op uitzondering van één of een paar onderdelen na wordt er vaak voor de verklaring met beperking gekozen. Uiteraard wordt een afkeurende controleverklaring gegeven wanneer er te grote afwijkingen in de jaarrekening voorkomen of als deze niet aan de eisen voldoet.

Welke accountant mag een controleverklaring afgeven?

Niet iedere accountant mag deze verplichte controles uitvoeren. In Nederland mag registeraccountant (RA) altijd een controleverklaring afgeven. Een accountant-administratieconsulent (AA) heeft echter een vergunning daarvoor nodig die aantoont dat de accountant over de benodigde vaardigheden beschikt.

Controleverklaring op basis van data-analyse?

Van oudsher is de audit een procedure waarbij de accountant, gedurende het onderzoek, vaak bij de ondernemer terugkoppeling of meer informatie moet opvragen. Dit kost zowel de ondernemer als accountant extra tijd en verhoogt de kans op miscommunicatie.

Anno nu hanteren vooruitstrevende accountants een data gedreven aanpak om het controleproces van de jaarrekening efficiënter te maken en de kwaliteit te verhogen. Door de toepassing van data-analyses in de controle van de jaarrekening verkrijgen zowel de accountant als ondernemer nieuwe inzichten. Controle op basis van een data-analyse werkt efficiënter, verlaagt de doorlooptijd en leidt ook tot een lagere nota voor de ondernemer.

Accountant voor controleverklaring gezocht?

Zoek je een accountant die een controleverklaring af kan geven? Dan is het altijd verstandig om meerdere kantoren te vergelijken. Vanwege de complexiteit van deze verklaringen hebben accountantskantoren zich vaak gespecialiseerd in verschillende branches. Boekhouders.nl werkt met honderden kantoren samen en brengt je snel in contact met de beste accountantskantoren voor jouw opdracht.

Hoeveel kost een controleverklaring voor mkb?

Wij hebben al tientallen bedrijven geholpen aan een accountant voor een controleverklaring van de jaarrekening. Iedere controleverklaring is maatwerk, daarom variëren de kosten voor een controleverklaring per bedrijf. De kosten zijn o.a. afhankelijk van de omvang, omzet, complexiteit enz.

Controleplichtig en een controleverklaring nodig over de jaarrekening 2024?

Heb je een controleverklaring nodig? Om meer inzicht te krijgen in de kosten van een controleverklaring is het verstandig om meerdere offertes van ervaren accountants te vergelijken. Bij ons krijg je een aanbod van verschillende scherp geprijsde offertes van professionals bij jou in de buurt.

Vandaag nog offertes opvragen bij accountants die bevoegd zijn om een controleverklaring af te geven?  (100% vrijblijvend) 👇

Begin mijn aanvraag (100% vrijblijvend)

4,6
130 beoordelingen
Werkzaamheden
Bedrijfsvorm*
Beveiligde verbinding
Vraag gratis een offerte aan!

Onze dienst is geheel gratis en vrijblijvend voor jou als ondernemer.