Zakelijk auto leasen of direct kopen? Mogelijkheden voor zzp'ers

3 minuten leestijd
Laatst bijgewerkt op 05-02-2024

Als (startende) ondernemer zijn er veel mogelijkheden met betrekking tot het bezitten van een auto. Maar wat is nu voordeliger? Kopen, zakelijk leasen of privé leasen? Wat is het verschil tussen kopen en leasen en hoe verwerk ik een leaseauto in mijn boekhouding? Hieronder zetten we alle aspecten voor het zakelijk auto leasen voor zzp'ers op een rijtje.

Op deze pagina:

Verschil tussen auto kopen en leasen

Het kopen en leasen van een auto kent grote verschillen. Als je een auto koopt voor je zaak, dan word je zowel economisch als juridisch de eigenaar van deze auto. Als je ervoor kiest om een auto voor je zaak te leasen, dan krijgt alleen je zaak het gebruiksrecht. Normaal gesproken betaal je iedere maand een bepaald bedrag waarvoor je zaak de auto mag gebruiken. Een groot voordeel hiervan is dat je niet in één keer een grote smak geld hoeft uit te geven om de auto te kunnen gebruiken. Hieronder gaan we verder in op de verschillen tussen zakelijk leasen, privé leasen en kopen. 

auto lease zzp

Zakelijk leasen als zzp'er

Het zakelijk leasen van een auto klinkt aantrekkelijk! Een goede service, een tankpas, relatief gunstige bijtelling. De voordelen van zakelijk leasen worden hieronder voor je op een rij gezet:

  • Geen ongewenste onderhoudskosten;
  • Een vast maandbedrag;
  • Altijd in nieuwste auto rijden.

Het nadeel van zakelijk leasen is de fiscale bijtelling. De bijtelling wordt in rekening gebracht zodra jaarlijks meer dan 500 privékilometers gereden worden. Maar wat houdt die bijtelling nu in? De bijtelling zijn de kosten die betaald moeten worden over de gereden privékilometers. Dit bedrag wordt gebaseerd op een percentage van de cataloguswaarde van de gekozen auto. Dit percentage ligt tussen de 0% en 25%. Het percentage wordt op basis van de milieuvriendelijkheid en het jaar waarin de auto op kenteken is gezet, gebaseerd.

Om de precieze bijtelling te berekenen, kan er een simpele rekensom worden opgesteld: 
Het percentage van de cataloguswaarde * het tarief van je inkomstenbelasting = Netto-bijtelling

Misvattingen over zakelijke leasen

Er bestaan verschillende misvattingen over zakelijk lease. Zo wordt er soms gedacht dat een zakelijke leaseauto alleen geschikt is voor bedrijven met een wagenpark. Dit is uiteraard niet het geval. Vrijwel iedere ondernemer mag een zakelijke auto leasen, dus ook startende ondernemers. Er is in de meeste gevallen namelijk geen startkapitaal nodig. Daarnaast wordt er soms onterecht gedacht dat een leaseauto niet mag worden gepersonaliseerd. Je mag uw zakelijke leaseauto gewoon bestickeren met je bedrijfslogo. 

Tip: als zzp'er kun je ook kiezen om private te leasen. Lees hieronder meer over wat private lease inhoudt.

Private lease

Privé leasen, ook wel ‘Private Leasing’ genoemd, komt steeds vaker terug binnen Nederland. Hierbij is het voordeel dat de (gloednieuwe) auto niet aangeschaft wordt en je dus niet een groot gat in je financiën krijgt. Leasen lijkt meer op huren. Maandelijks wordt een vast bedrag afgedragen aan de leasemaatschappij. In dit vast maandbedrag zitten de volgende aspecten:

  • Belasting;
  • Onderhoud;
  • Verzekering.

Een andere kostenpost die niet binnen dit lijstje hoort, zijn de brandstofkosten. De brandstofkosten zijn de kosten die zelfstandig bekostigd moeten worden. Na het verlopen van het leasecontract (tussen de 3 en 5 jaar) kan een nieuw leasecontract worden afgesloten. Hiermee rijd je constant in een vernieuwde auto en weet je de specifieke kosten per maand.

Het (privé) leasen van een auto heeft ook nadelen:

  • Geen opbouw van schadevrije jaren;
  • Een afgesproken aantal kilometers;
  • Maandbedrag is hoger dan bij aanschaf van een auto.

Welke soorten leasevormen zijn er?

 Er zijn in principe twee soorten lease: operational lease en financial lease. 

Operational lease
Operational lease houdt in dat het leasebedrijf de economische eigenaar van de auto blijft. Als er iets kapot gaat aan de auto, dan moet het leasebedrijf opdraaien voor de kosten hiervan. Je hoeft als ondernemer zelf hiervoor niets te betalen. Dit heeft als voordeel dat je minder risico's loopt, omdat je niet verantwoordelijk bent voor de onderhoudskosten en reparaties. Dit geldt ook voor de autoverzekeringen en de wegenbelasting.

auto lease zzp operational vs financial
Financial lease
Je raadt het waarschijnlijk al, maar het grootste verschil is dat je bij financial lease wel economisch verantwoordelijk bent voor de auto. De risico's liggen bij jou en je betaalt alle kosten zelf. Wel heeft financial lease als voordeel dat de auto je eigendom is aan het einde van de leaseperiode.

Leasen of kopen?

Het grootste voordeel van een auto kopen is dat zelf bepaald mag worden hoeveel kilometers je rijdt. Daarnaast zijn er nog enkele voordelen:

  • De auto is in eigendom;
  • De looptijd van de auto kan zelf bepaald worden;
  • Indien zakelijk gebruik, kunnen de zakelijke kilometers gedeclareerd worden.

Het grote nadeel van een auto kopen is welbekend: de onderhoudskosten. Deze kosten kunnen torenhoog oplopen en de kosten kunnen op een ongewenst moment binnenkomen. Tenslotte is het een nadeel dat in één keer een groot investeringsbedrag betaald moet worden.

Boekhouding en leaseauto

De manier waarop je de leaseauto in de boekhouding moet verwerken hangt af van het type lease. Veel ondernemers kiezen voor operational lease, gezien de verminderde risico's. Houd in dat geval rekening met de volgende zaken in je boekhouding:

  • Het leasebedrijf blijft de eigenaar van de auto;
    • Je 'huurt' de auto;
  • De auto kan niet op de balans worden gezet;
  • Investeringsaftrek is hierbij niet mogelijk;
  • Je betaalt iedere maand een gedeelte van de btw;
  • Kosten van het gebruiksrecht moeten worden verwerkt.

Rubrieken aangifte loonheffing

 In de aangifte loonheffingen vermeld je het loon waarover je loonheffing hebt berekend. Ook vul je deze gegevens in:

  • In de rubriek 'Waarde privégebruik auto': de waarde van het privégebruik auto voordat de aftrek van de eigen bijdrage voor privégebruik auto van de werknemer erbij zit;
  • In de rubriek 'Werknemersbijdrage privégebruik auto': de eigen bijdrage van de werknemer voor het privégebruik auto.

Bijtelling (hybride) auto of zakelijke bus 2024

Schaf je een auto van de zaak aan, maar ga je deze ook privé gebruiken? Dan krijg je te maken met bijtelling. Net als in de voorgaande jaren geldt in 2023 een bijtelling van 22% voor zowel hybride als benzine- en dieselauto's. Voor elektrische auto's bedraagt dit 16%, tot aan het drempelbedrag van € 35.000. Kom je boven deze drempelwaarde? Dan geldt een percentage van 22% bijtelling. Bovendien zijn er in 2023 twee tarieven voor de bijtelling: 16% en 22%. De bijtelling is afhankelijk van de CO2-uitstoot van je auto. 

Ook interessant:

Boekhouders vergelijken in jouw regio

Wil je graag hulp bij het bekijken welke boekhouder het beste bij jouw situatie past? Neem vrijblijvend contact met ons op en we brengen je in contact met een fiscalist die je kan helpen! Vul hieronder het formulier in en we brengen je in contact met maximaal drie financieel specialisten bij jou in de buurt. Nadat je jouw aanvraag heeft verstuurd nemen we kort telefonisch contact met je op om je wensen en behoeften bespreken. Op basis daarvan dragen we een geschikte partner, of meerdere partners, aan. Je kiest zelf of je al dan niet een samenwerking met deze boekhouder start. Je aanvraag is dus geheel gratis en vrijblijvend voor jou als ondernemer.

Begin mijn aanvraag (100% vrijblijvend)

4,6
130 beoordelingen
Werkzaamheden
Bedrijfsvorm*
Bedrijfsleeftijd
Beveiligde verbinding
Vraag gratis een offerte aan!

Onze dienst is geheel gratis en vrijblijvend voor jou als ondernemer.