Auto leasen als ondernemer? Hoe zit dit precies?

3 minuten leestijd

Als ondernemer zijn er veel mogelijkheden met betrekking tot het bezitten van een auto. Maar wat is nu voordeliger? Kopen, zakelijk leasen of privé leasen? Hieronder zetten wij voor u deze aspecten op een rij.

Zakelijk leasen

Het zakelijk leasen van een auto klinkt aantrekkelijk! Een goede service, een tankpas, relatief gunstige bijtelling. De voordelen van zakelijk leasen worden hieronder voor u op een rij gezet:

-       Geen ongewenste onderhoudskosten;
-       Een vast maandbedrag;
-       Altijd in nieuwste auto rijden.

Het nadeel van zakelijk leasen is de fiscale bijtelling. De bijtelling wordt in rekening gebracht zodra jaarlijks meer dan 500 privékilometers gereden worden. Maar wat houdt die bijtelling nu in? De bijtelling zijn de kosten die betaald moeten worden over de gereden privékilometers. Dit bedrag wordt gebaseerd op een percentage van de cataloguswaarde van de gekozen auto. Dit percentage ligt tussen de 0% en 25%. Het percentage wordt op basis van de milieuvriendelijkheid en het jaar waarin de auto op kenteken is gezet, gebaseerd.

Om de precieze bijtelling te berekenen, kan er een simpele rekensom worden opgesteld: 
Het percentage van de cataloguswaarde * het tarief van uw inkomstenbelasting = Netto-bijtelling

Privé leasen

Privé leasen, ook wel ‘Private Leasing’ genoemd, komt steeds vaker terug binnen Nederland. Hierbij is het voordeel dat de (gloednieuwe) auto niet aangeschaft wordt. Leasen lijkt meer op huren. Maandelijks wordt een vast bedrag afgedragen aan de leasemaatschappij. In dit vast maandbedrag zitten de volgende aspecten:

-       Belasting;
-       Onderhoud;
-       Verzekering.

Een andere kostenpost die niet binnen dit lijstje hoort, zijn de brandstofkosten. De brandstofkosten zijn de kosten die zelfstandig bekostigd moeten worden. Na het verlopen van het leasecontract (tussen de 3 en 5 jaar) kan een nieuw leasecontract worden afgesloten. Hiermee rijdt u constant in een vernieuwde auto en weet u de specifieke kosten per maand.

Het leasen van een auto heeft ook nadelen:

-       Geen opbouw van schadevrije jaren;
-       Een afgesproken aantal kilometers;
-       Maandbedrag is hoger dan bij aanschaf van een auto.

Of Kopen?

Het grootste voordeel van een auto kopen is dat zelf bepaald mag worden hoeveel kilometers je rijdt. Daarnaast zijn er nog een aantal voordelen:

-       De auto is in eigendom;
-       De looptijd van de auto kan zelf bepaald worden;
-       Indien zakelijk gebruik, kunnen de zakelijke kilometers gedeclareerd worden.

Het grote nadeel van een auto kopen is welbekend. De onderhoudskosten! Deze kosten kunnen torenhoog oplopen en de kosten kunnen op een ongewenst moment binnenkomen. Tenslotte is het een nadeel dat in één keer een groot investeringsbedrag betaald moet worden.

Wilt u hulp bij het bekijken welke optie het beste bij u past? Neem vrijblijvend contact met ons op en wij brengen u in contact met een fiscalist die u kan helpen!
Tel: +31 (0)432003092
Email: info@boekhouders.nl

Begin uw aanvraag (100% vrijblijvend)

4,6
130 beoordelingen

Bedrijfsvorm *
Werkzaamheden

Beveiligd met SSL
Vraag gratis een offerte aan!

Onze dienst is geheel gratis en vrijblijvend voor u als ondernemer.