Als (startende) ondernemer zijn er veel mogelijkheden met betrekking tot het bezitten van een auto. Maar wat is nu voordeliger? Kopen, zakelijk leasen of privé leasen? Wat is het verschil tussen kopen en leasen en hoe verwerk ik een leaseauto in mijn boekhouding? Hieronder zetten we alle aspecten voor het zakelijk auto leasen voor zzp'ers op een rijtje.
Op deze pagina:
Het nadeel van zakelijk leasen is de fiscale bijtelling. De bijtelling wordt in rekening gebracht zodra jaarlijks meer dan 500 privékilometers gereden worden. Maar wat houdt die bijtelling nu in? De bijtelling zijn de kosten die betaald moeten worden over de gereden privékilometers. Dit bedrag wordt gebaseerd op een percentage van de cataloguswaarde van de gekozen auto. Dit percentage ligt tussen de 0% en 25%. Het percentage wordt op basis van de milieuvriendelijkheid en het jaar waarin de auto op kenteken is gezet, gebaseerd.
Om de precieze bijtelling te berekenen, kan er een simpele rekensom worden opgesteld:
Het percentage van de cataloguswaarde * het tarief van je inkomstenbelasting = Netto-bijtelling
Een andere kostenpost die niet binnen dit lijstje hoort, zijn de brandstofkosten. De brandstofkosten zijn de kosten die zelfstandig bekostigd moeten worden. Na het verlopen van het leasecontract (tussen de 3 en 5 jaar) kan een nieuw leasecontract worden afgesloten. Hiermee rijd je constant in een vernieuwde auto en weet je de specifieke kosten per maand.
Het (privé) leasen van een auto heeft ook nadelen:
Operational lease
Operational lease houdt in dat het leasebedrijf de economische eigenaar van de auto blijft. Als er iets kapot gaat aan de auto, dan moet het leasebedrijf opdraaien voor de kosten hiervan. Je hoeft als ondernemer zelf hiervoor niets te betalen. Dit heeft als voordeel dat je minder risico's loopt, omdat je niet verantwoordelijk bent voor de onderhoudskosten en reparaties. Dit geldt ook voor de autoverzekeringen en de wegenbelasting.
Het grote nadeel van een auto kopen is welbekend: de onderhoudskosten. Deze kosten kunnen torenhoog oplopen en de kosten kunnen op een ongewenst moment binnenkomen. Tenslotte is het een nadeel dat in één keer een groot investeringsbedrag betaald moet worden.
Ook interessant:
Onze dienst is geheel gratis en vrijblijvend voor jou als ondernemer.