Vind uw boekhouder voor
Groothandel

Boekhouder voor groothandel

De toekomst van de groothandel ziet er positief uit, waarbij vooral de internationale handel flink gaat groeien. Een groothandel is een bedrijf dat producten in- en verkoopt en levert aan B2B-bedrijven. Als ondernemer in groothandel bent u continu bezig met het inspelen op de online concurrentie, het regelen van de logistiek en het realiseren van een aantrekkelijke aankoopdrempel. Om daar ook nog de volledige boekhouding naast te doen is voor veel ondernemers te druk. Onze boekhouders adviseren en ondersteunen u graag. Hieronder gaan we er verder op in waarom een boekhouder of accountant voor groothandel nemen belangrijk is en hoe wij u hiermee kunnen helpen.

Op deze pagina:

Boekhouders met ervaring in groothandel

Boekhouders verschillen sterk in service en kwaliteit. In ons landelijk netwerk zijn alleen de beste boekhouders toegelaten met jarenlange ervaring in hun vak. Daarnaast hebben we financiële experts beschikbaar die gespecialiseerd zijn in verschillende sectoren. U vindt eenvoudig een financieel specialist die veel ervaring heeft in groothandels. Ondernemers die een leveranciersbedrijf hebben krijgen met veel verschillende btw-zaken te maken. Een expert die weet waar u het over heeft werkt wel zo prettig, huur daarom een boekhouder of accountant voor uw winkel in om zeker te zijn van de juiste kwaliteit en service.

Belang van goede boekhouding voor groothandels

De boekhouding van een groothandel vormt een belangrijk onderdeel binnen de administratie. Veel ondernemers vinden het lastig om overzicht te houden over de financiële administratie. Door goed de administratie bij te houden zorgt u voor meer continuïteit in de organisatie en een verbeterde liquiditeitspositie. Een geordende boekhouding is bovendien volgens de wet verplicht en geeft u meer inzicht in de financiële gezondheid van uw onderneming. Krijg bijvoorbeeld antwoord op vragen als:

 • Welke debiteurenposten staan er nog open?
 • Hoe vaak zijn er verkoopkortingen gegeven?
 • Hoeveel belasting moet dit jaar worden betaald?

Digitalisering van groothandels

De concurrentie in de wereld van groothandel is enorm. Dit vraagt om continu aanscherping van de strategie. Eén van de trends en ontwikkelingen waar groothandelaren niet onderuit zullen komen is de digitalisering. De verschuiving van online naar offline is al langer aan de gang, maar sinds de afgelopen twee jaren is de groei van online aankopen enorm toegenomen. Dit komt onder andere door alle coronamaatregelen, zoals de winkelsluitingen. We denken dat de trend van online aankopen zal blijven, aangezien online eenvoudiger en veiliger is. Het is daarom zaak om als groothandel snel te digitaliseren en niet alleen van een fysiek kanaal afhankelijk te zijn.
digitalisering groothandel

Btw-aangifte doen als groothandel

Er zijn in Nederland ontzettend veel ondernemers binnen de retail en groothandel actief. Deze hebben allemaal te maken met btw. De verkopen en aankopen die u met uw groothandel doet beslissen niet alleen uw omzet en winst, maar ze bepalen ook wat u aan de Belastingdienst moet betalen. Over alle transacties wordt btw berekend en dit is precies wat u moet doorgeven aan de Belastingdienst. Het verschil tussen de inkomende en de uitgaande btw is wat u uiteindelijk moet afdragen, of terugkrijgt, van de Belastingdienst. Er zijn continu wijzigingen in de regels van btw in de retailbranche. Onze boekhouders zijn op de hoogte van de laatste regels en wetgevingen in uw sector. 

Tip: huur tijdig een boekhouder of accountant in zodat u niet voor vervelende verrassingen kom te staan van de Belastingdienst.

Groothandel overnemen of verkopen?

U wilt uw groothandel verkopen of bent van plan om een groothandel over te nemen? Dan is het belangrijk om de waarde te bepalen. Zo moet er worden gekeken naar de beschikbare cashflow, de omzetontwikkeling, het eigen vermogen en de winst. Ook veel niet-financiële factoren zijn belangrijk bij de waardebepaling, zoals de kwaliteit van het personeel en de locatie. Onze boekhouders begeleiden het gehele proces, van het bepalen van de waarde van uw groothandel tot aan de onderhandelingen. Dankzij de juiste ervaring en expertise zorgen zij ervoor dat uw bedrijfsovername de juiste aandacht krijgt op het juiste moment. 

Starten met een groothandel

Met de komst van veel nieuwe webshops komen er ook steeds meer ondernemers met een groothandel bij. Om een groothandel te beginnen moet u een concreet ondernemingsplan schrijven, met daarin onder andere de kansen en risico’s, wat u gaat verkopen, wie uw doelgroep is en hoe de markt wilt gaan veroveren. Het uitvoeren van een markt- en brancheonderzoek helpt u om alle zaken in kaart te brengen die van invloed zijn op uw toekomstige groothandel. 

Overige zaken die u moet regelen bij het starten van een groothandel zijn:

 • Een niche kiezen waarin u gaat werken;
 • Onderhandelingen met leveranciers;
 • Kiezen van goederen;
 • Vaststellen van prijsniveaus;
 • Voorraadbeheer;
 • Geordende administratie;
 • Opstellen van algemene voorwaarden;
 • Bedrijfsverzekeringen afsluiten;
 • Een geschikt pand vinden;
 • Gekwalificeerd personeel aannemen.

Uitbreiden van retail naar groothandel

Het uitbreiden van retail naar een groothandel biedt verschillende kansen. Als de assortimenten en leveranciers overlappen, dan wordt de schaal groter en kunt u beter inkopen. Dit heeft als gevolg dat er betere marges en lagere prijzen voor uw klanten zullen zijn. Daarnaast is het een voordeel dat u het productaanbod van de groothandel en retail met elkaar kunt uitwisselen. Er zijn vast en zeker verschillende assortimenten van de professionele markt die ook voor consumenten interessant zijn. Zo kunt u professionele klanten koppelen aan consumenten in de winkel. Kortom, een samenwerking van retail en groothandel biedt kansen om het marktbereik van de retailer te vergroten. 

Tijd en kosten besparen met groothandel boekhouding

Zoals eerder al werd benoemd in dit artikel is digitalisering cruciaal voor groothandels. Door digitaal te boekhouden of door boekhouding uit te besteden kunt u veel kosten en tijd besparen. Administratie kan worden geautomatiseerd waardoor u minder hoeft te doen of te begrijpen. Ook heeft u daarmee sneller de juiste cijfers die u aan uw accountant kunt toereiken. Onze ervaren boekhouders hebben kennis over diverse boekhoudprogramma’s en kunnen u adviseren en helpen bij de digitale boekhouding. Op de lange termijn haalt u de kosten voor het inhuren van een boekhouder voor uw winkel er met gemak uit. Alleen al daarom kan het heel interessant en winstgevend zijn om deze optie te overwegen. 

Meer inzicht in bedrijfsvoering

Er zijn continu veel ontwikkelingen aan de gang in de groothandel, waardoor u als ondernemer kritisch dient te kijken naar uw manier van bedrijfsvoering. Een actueel inzicht in de financiële stand van uw onderneming en een duidelijke ondernemersstrategie zijn van belang voor de groei van uw bedrijf. Boekhouders.nl helpt u graag bij het vinden van een geschikte groothandel boekhouder die uw administratie op een efficiënte manier inricht om tot de juiste inzichten te komen.

Ontzorgen van leveranciers met professionele boekhouding

De kwaliteitseisen voor jaarrekeningen en jaarlijkse accountantscontroles zijn hoog. De jaarafsluiting moet kloppend zijn, en dat is ieder jaar weer een hele uitdaging. Het is een strak georganiseerd proces dat gepaard gaat met veel deadlines. Wilt u geen deadlines missen voor jaarcontroles en accountantsverklaringen? Onze gekwalificeerde boekhouders helpen u graag!

Begin uw aanvraag (100% vrijblijvend)

4,6
130 beoordelingen

Bedrijfsvorm *
Werkzaamheden

Beveiligd met SSL
Vraag gratis een offerte aan!

Onze dienst is geheel gratis en vrijblijvend voor u als ondernemer.