Beste boekhoudprogramma voor zzp'ers vergelijken

4 minuten leestijd
Laatst bijgewerkt op 05-03-2024

Ben je gestart als ondernemer en heb je tot nu toe altijd gekozen voor een doe-het-zelf-benadering voor de boekhouding? Voor een bepaalde tijd kan dit prima werken, maar er komt een moment dat er professionele ondersteuning van een boekhoudprogramma en boekhouder nodig is om een geordende en kloppende boekhouding te kunnen blijven voeren. Lees in dit artikel waarom het verstandig is om een boekhoudprogramma te gebruiken en vergelijk welk boekhoudpakket het beste bij je situatie past.

Op deze pagina:

Waarom een boekhoudpakket als zzp'er? Dit zijn de voordelen

Het bijhouden van de boekhouding is niet de meest favoriete bezigheid van ondernemers. Toch is het belangrijk dat dit wel op een goede manier gebeurt. Het bijhouden van een administratie is namelijk wettelijk verplicht voor iedere ondernemer in Nederland. Het gebruiken van een online boekhoudprogramma kan een belangrijke meerwaarde bieden voor je boekhouding en bij de uitbreiding voor je volledige administratie. We zetten hieronder een aantal voordelen op een rijtje van het gebruiken van een online boekhoudpakket.
Voordelen boekhoudpakket

Snel inzicht in financiële gezondheid
Via online boekhouden heb je, zolang je een internetverbinding hebt, vanaf iedere plek en wanneer je maar wil toegang tot je volledige boekhouding. Of je nu op vakantie bent of onderweg bent: je bent niet meer afhankelijk van je computer of vaste werkplek om de financiële gezondheid van je onderneming te checken.

Altijd een back-up
Een groot nadeel van administratie bijhouden via papier is dat er geen back-ups zijn van de gegevens. Ook als je digitaal zelfstandig de boekhouding bijhoudt, wordt er niet telkens automatisch een back-up gemaakt. Boekhoudpakketten doen dit wel automatisch en maken het hebben van een back-up waarschijnlijk nog efficiënter dan wanneer je dit zelf zou doen. 

Betere samenwerking met boekhouder/accountant
Door een online boekhoudpakket te gebruiken is het makkelijker om je boekhouder of accountant te laten meekijken, door bijvoorbeeld een extra gebruiker toe te voegen aan het account. Je zult altijd zelf zicht blijven houden op de eigen financiële situatie, zonder deze volledig uit handen te geven. De boekhouder of accountant kijkt met je mee en adviseert je. Ook de uitwisseling van data gaat eenvoudig.

Veel tijd besparen
Een boekhoudprogramma kan een hoop handelingen en berekeningen automatiseren. Als je bijvoorbeeld alle inkopen en verkopen hebt ingeboekt, dan berekent een boekhoudprogramma automatisch de omzetbelasting die je moet betalen over een maand, kwartaal of jaar. Bovendien scheelt dit niet alleen een hoop tijd, maar weet je ook zeker dat er geen fouten worden gemaakt.

Welke functies zijn belangrijk in een boekhoudprogramma?

Boekhoudprogramma’s bevatten tegenwoordig steeds meer functionaliteiten en mogelijkheden. Met deze functies wordt de boekhouding en administratie steeds efficiënter. Wanneer je een boekhoudpakket gaat uitkiezen, dan is het belangrijk dat je je vooraf verdiept in welke functionaliteiten het boekhoudpakket aanbiedt. Denk hierbij aan functionaliteiten zoals:

  • Kun je je voorraad beheren met deze software?
  • Kun je een webshopkoppeling maken, bijvoorbeeld met Woocommerce, Lightspeed of Bol.com?
  • Kun je er rittenregistratie mee bijhouden?
  • Biedt het boekhoudprogramma ondersteuning voor projectmanagement?
  • Kun je foto’s maken van bonnetjes/facturen en deze direct inschieten in de boekhouding? (scan- en herkenfunctie)
  • Is een bankkoppeling mogelijk?

Voor welke bedrijfsvorm zoek je een boekhoudpakket?

Als je op zoek gaat naar een boekhoudprogramma, dan is het eerste waar je rekening mee moet houden het type bedrijfsvorm waarover je beschikt. Een boekhoudprogramma dat zeer geschikt is voor een eenmanszaak hoeft niet meteen de goede keuze te zijn voor bijvoorbeeld een MKB. De functionaliteiten waar veel boekhoudprogramma’s over beschikken, zijn normaal gesproken niet specifiek toegespitst op één type bedrijfsvorm. Over het algemeen zijn de meeste boekhoudprogramma’s bruikbaar voor iedere bedrijfsvorm of sector.

Vergelijk hieronder boekhoudprogramma’s die bruikbaar zijn voor verschillende sectoren:

Boekhoudpakketten vergelijken voor zzp'ers

Er zijn tientallen boekhoudprogramma’s beschikbaar in Nederland, dus we begrijpen dat je het moeilijk vindt om een passende keuze te maken. Om je op weg te helpen hebben we vijf populaire boekhoudprogramma’s met elkaar vergeleken.

 

e-Boekhouden.nl Fiscus.nl Visma eAccounting* Exact Tellow
Reviews 4,5 / 5 4 / 5 4 / 5 4 / 5 4,5 / 5
Prijs Gratis  € 12,50 per maand € 18,00 per maand € 42,00 per maand  

€ 5,- per maand

(0,49 cent per transactie)

Proefperiode 15 maanden 35 dagen 30 dagen 30 dagen Gratis
Functies
UBL ready Ja Ja Ja Ja Nee
Mobiele app beschikbaar Ja Ja Ja Ja Ja
Btw-overzicht Ja Ja Ja Ja Ja
Elektronische btw-aangifte Ja Ja Ja Ja Nee
Btw verlegd factureren Ja Ja Ja Ja Ja
Facturen opstellen Ja Ja Ja Ja Ja
Offerte opstellen Ja Ja Ja Ja Ja
Betalingsherinnering opstellen Ja Ja Ja Ja Ja
Debiteurenbeheer Ja Ja Ja Ja Ja
Inkoopfacturen inboeken Ja Ja Ja Ja Ja
Scan & herken Ja Ja Ja Ja Ja
Vreemde valuta Ja Ja Ja Ja Nee
Bankkoppeling Ja Ja Ja Ja Ja
Bankafschriften importeren Ja Ja Ja Ja Nee
Urenregistratie importeren Ja Ja Ja Ja Nee
CRM-systeem Ja Ja Nee Ja Nee
Kassasysteem Ja Ja Ja Ja Nee
Projectmanagement Ja Nee Nee Ja Nee
Voorraadbeheer Ja Ja Ja Ja Nee
Fiscaal Ja Nee Nee Ja Ja
*Hier valt ook Rompslomp onder, aangezien Rompslomp is overgenomen door Visma.

Gegevens overzetten
Je hoeft je financiële data van je huidige boekhoudpakket niet handmatig over te zetten. Via de XML auditfile kun je al je gegevens automatisch overzetten, zoals je crediteuren- en debiteuren, je financiële gegevens en je bankmutaties.

Verschil in functionaliteiten
Over het algemeen bieden de meeste boekhoudprogramma's dezelfde type functionaliteiten aan. Toch is het ene boekhoudpakket soms uitgebreider dan het andere pakket. Dit hangt onder andere af van de prijs. Vaak kun je een boekhoudpakket gratis uitproberen voor een bepaalde periode, alvorens je de definitieve overstap maakt. Zo kun je eerst ontdekken of je het programma fijn vindt werken en welke functionaliteiten het programma bevat. 

Automatische bijwerking van adresgegevens
Naast het automatisch bijwerken van financiële gegevens, is het ook wel zo handig als adresgegevens goed worden overgenomen. Doordat je boekhoudpakket is gekoppeld met de Kamer van Koophandel (KVK), is je informatie altijd up-to-date. Mocht een klant van adres veranderen, dan worden de adresgegevens automatisch bijgewerkt. 

Veelgestelde vragen (FAQ)

Wat zijn boekhoudprogramma's voor zzp'ers?
Boekhoudprogramma's voor zzp'ers zijn ontwikkeld om zzp'ers te helpen bij het beheren van hun financiën en boekhouding. Met deze programma's kunnen zzp'ers bijvoorbeeld hun inkomsten en uitgaven registreren, facturen maken en versturen, btw-aangiftes doen en rapportages genereren.

Welke voordelen bieden boekhoudprogramma's voor zzp'ers?
Boekhoudprogramma's voor zzp'ers bieden vanallerlei voordelen, zoals het gemakkelijk en overzichtelijk bijhouden van de financiën, het besparen van tijd en het verminderen van de kans op fouten. Daarnaast kunnen zzp'ers met behulp van deze programma's hun facturatieproces stroomlijnen en professionele facturen versturen naar hun klanten.

Hoe kies ik het juiste zzp boekhoudprogramma voor mijn bedrijf?
Houd bij het kiezen van een zzp boekhoudprogramma rekening met de verschillende functionaliteiten die je nodig hebt voor je bedrijf, zoals de optie om btw-aangiftes te doen, het maken van offertes en facturen en het opstellen van rapportages. Vergelijk daarnaast ook de prijzen van verschillende boekhoudprogramma's en eventuele extra kosten voor support.

Zijn er ook gratis boekhoudprogramma's voor zzp'ers beschikbaar?
Er zijn ook gratis boekhoudprogramma's voor zzp'ers beschikbaar. Vaak bieden deze enkel de basisfunctionaliteiten, maar moet je overstappen naar een betaald boekhoudprogramma voor uitgebreide functionaliteiten. 

Moet ik als zzp'er verplicht een boekhoudprogramma gebruiken?
Je bent niet verplicht om een boekhoudprogramma te gebruiken, echter ben je wel verplicht om de administratie op een juiste manier bij te houden en dit wordt aanzienlijk makkelijker met een boekhoudprogramma. 

Kan ik mijn boekhoudprogramma koppelen aan mijn bankrekening?
De meeste boekhoudprogramma's bieden de optie om je bankrekening te koppelen aan het programma. Transacties worden automatisch ingelezen en het bijhouden van financiën wordt nog efficiënter en gemakkelijker.

Ook interessant:

Boekhouding uitbesteden

Voor iedereen is er wel een geschikt boekhoudpakket beschikbaar. Je beslist zelf aan welke eisen het pakket moet voldoen. Heb je ondanks dit artikel nog geen keuze kunnen maken? De boekhouders in ons netwerk adviseren en helpen je graag met de boekhouding. 

Vul onderstaand formulier in en kom gratis en vrijblijvend in contact met tot drie boekhouders bij jou in de buurt. We zullen telefonisch contact met je opnemen om de aanvraag kort te bespreken.

Begin mijn aanvraag (100% vrijblijvend)

4,6
130 beoordelingen
Werkzaamheden
Bedrijfsvorm*
Bedrijfsleeftijd
Beveiligde verbinding
Vraag gratis een offerte aan!

Onze dienst is geheel gratis en vrijblijvend voor jou als ondernemer.