Bedrijfsverzekeringen voor zzp’ers: bescherm je onderneming

7 minuten leestijd
Laatst bijgewerkt op 08-04-2024

Als je als starter aan de slag gaat zijn er een hoop dingen die je moet regelen, zo ook (bedrijfs)verzekeringen. Wat zijn mogelijke risico’s voor jou als zzp’er en welke verzekeringen zijn belangrijk om af te sluiten als startende ondernemer? Wij helpen je graag op weg en zetten de belangrijkste verzekeringen voor jou en je bedrijf op een rij.

Hulp nodig met de opstart van je boekhouding?
Vraag vrijblijvend offertes aan van deskundige boekhouders bij je in de buurt. Zij helpen je graag met de verdere opstart van de administratie van je onderneming. 

Op deze pagina:

Bedrijfsverzekeringen voor zzp’ers

We maken in dit artikel een onderscheid tussen verzekeringen voor je bedrijf en verzekeringen voor jou. Start eerst met het inschatten van welke risico’s je mogelijk loopt en welke verzekeringen écht nodig zijn. Veel organisaties en banken bieden verschillende kant-en-klare ‘ondernemerspakketten’ aan waar een mix van veelvoorkomende zakelijke verzekeringen in zitten. Een voordeel van een dergelijk pakket is dat je altijd één aanspreekpunt hebt bij schade en dat deze pakketten meestal aantrekkelijk geprijsd zijn, in vergelijk tot wanneer je diverse verzekeringen ‘los’ afsluit. Vergelijk altijd de hoogte van de premies en de dekking van verschillende aanbieders.
Welke bedrijfsverzekering zzp

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB)

Als ondernemer kun je niet zonder een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB). Met een AVB ben je verzekerd als je per ongeluk schade toebrengt aan iemand anders zijn spullen of je eigen werkgerelateerde spullen. Ook als je letselschade bij iemand hebt veroorzaakt word je gedekt met de AVB. Kortom, bij bedrijfsaansprakelijkheid is er sprake van materiële schade aan spullen of van letselschade aan personen die je hebt veroorzaakt. 

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV)

Bij beroepsaansprakelijkheid daarentegen gaat het om het maken van beroepsfouten in de werkzaamheden. Als je een beroepsfout maakt, dan kan je klant je hiervoor aansprakelijk stellen. Er zijn een aantal beroepen die door een verkeerd advies vermogensschade kunnen veroorzaken. Denk hierbij aan beroepen als: architect, accountant of een adviseur. Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) is dan sterk aan te raden. Bovendien kennen veel opdrachtgevers alleen opdrachten toe aan zzp’ers als de zzp’er een beroepsaansprakelijkheidsverzekering heeft afgesloten. Ook sommige brancheverenigingen kunnen hierom vragen. 

Rechtsbijstandverzekering (RVB)

Soms krijgen ondernemers te maken met een juridisch conflict. Dit kunnen problemen met een aannemer zijn of er is een conflict op je werk. In dat geval biedt een rechtbijstandsverzekering (RVB) professionele juridische bescherming en ondersteuning. Denk hierbij aan kosten voor juridisch advies, proces- en gerechtskosten, waarborgsommen, advocaatkosten et cetera. 

Bedrijfsschadeverzekering

Heeft je onderneming geleden door brand, storm, waterschade, vandalisme of diefstal? En komt de bedrijfsvoering van je onderneming hierdoor stil te liggen? Met een bedrijfsschadeverzekering ben je verzekerd tegen omzetverlies. Ook als de straat is afgezet van je onderneming doordat er schade is bij andere panden, dan kom je in aanmerking voor deze verzekering. De verzekering is met name handig voor ondernemers die afhankelijk zijn van hun bedrijfspand en apparatuur. Na een schadegeval kan het enige tijd duren voordat je verder kunt met je onderneming, waardoor je omzet kunt verliezen.

Cyberverzekering tegen cybercrime

Bedrijven zijn digitaal kwetsbaar voor hacks, virussen, datalekken en phishing. Onlangs had elektronicazaak MediaMarkt nog te maken met een cyberaanval, waardoor de computersystemen van de winkel platlagen en consumenten geen aankopen konden doen. Met een cyberverzekering bescherm je je onderneming tegen schade door cyberongevallen. Cybercrime neemt steeds meer toe en kan enorme gevolgen hebben voor je onderneming. Niet alleen financieel, maar ook voor je imago.

Constructie/Montageverzekering (CAR)

Een constructieverzekering, ook wel car- en montageverzekering genoemd, is speciaal gericht op ondernemers in de bouw. CAR staat voor Construction All Risk. 

Met deze verzekering ben je als bouwbedrijf verzekerd tegen materiële schade die is ontstaan door ontwerp- of bouwfouten, storm of door bijvoorbeeld vandalisme. 

Let op: schade door asbest wordt meestal niet vergoed.

Car verzekering zzp bouw
Werkzaam als zzp timmerman, loodgieter, elektricien, installatiebedrijf of als bouwbedrijf? Dan is deze verzekering gericht op bouwwerkzaamheden zeer geschikt voor jou. Het grote verschil met een aansprakelijkheidsverzekering is dat je bij deze verzekering niet aansprakelijk hoeft te zijn om een vergoeding te kunnen krijgen. Dus als er iemand onder je verantwoordelijkheid schade veroorzaakt, dan ben je verzekerd voor herstel. 

Er zijn in principe twee soorten car-verzekeringen:

  • Aflopende verzekering: je sluit een verzekering per bouwproject apart af.
  • Doorlopende car-verzekering: al je bouwprojecten worden automatisch verzekerd. Deze verzekering is meestal goedkoper dan om iedere keer opnieuw een aflopende verzekering te nemen.

Ondernemer in de bouw? 
Lees meer over boekhouding voor ondernemers in de bouw.

Inventarisverzekering

De kans is groot dat je voor je onderneming bedrijfsmiddelen gebruikt. Met een inventarisverzekering verzeker je alle spullen (die niet voor verkoop zijn bedoeld) tegen schade, inbraak, brand storm, water en diefstal. Je beschermt je inventaris, daaronder vallen alle zaken die je nodig hebt voor je bedrijf of beroep. Denk hierbij aan spullen als laptops, machines en zaken die nodig zijn voor een ergonomische werkplek, zoals een bureau en stoel. De schade aan je spullen worden vergoed op basis van de opgegeven nieuwwaarde. 

Kredietverzekering

Je wil zeker weten dat facturen worden betaald. Als je producten of diensten op rekening levert, dan kan een kredietverzekering je daarbij helpen. Je krijgt geld uitgekeerd van de verzekeraar als je klant je facturen niet heeft betaald. Dit komt helaas vaak voor, door bijvoorbeeld een faillissement van een onderneming. 

Let op: wat er onder een verzekering valt is afhankelijk van je verzekeringsmaatschappij en bijbehorende voorwaarden. Lees de polisvoorwaarden daarom altijd goed door.

Compagnonsverzekering

In principe is deze verzekering niet zo interessant voor zzp’ers, maar voor het overzicht zetten we hem er toch even bij. Een compagnonsverzekering is vooral interessant als je samenwerkt in een vof of andere rechtsvorm waarbij je een team vormt. Als er plotseling een compagnon komt te overlijden, dan kunnen erfgenamen een deel van het bedrijf opeisen. De compagnonsverzekering keert het geld uit, zodat het bedrijf gewoon voortgezet kan worden. 

Verzekeringen voor jezelf

Naast het afsluiten van verzekeringen voor je bedrijf, kun je ook risico’s lopen op privégebied. Stel je raakt door een ongeval ineens arbeidsongeschikt, of je raakt zwanger als zzp’er? Dan wil je een financiële buffer hebben voor deze periode. Hieronder bespreken we de meest voorkomende privéverzekeringen voor zzp’ers.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) voor zzp’ers

Als startende ondernemer is het belangrijk om een arbeidsongeschiktheidsverzekering, of ziektekostenverzekering, af te sluiten voor het geval je langdurig ziek wordt of te maken krijgt met een ongeval. Het is niet verplicht om een AOV af te sluiten, maar we raden het zeker aan. 

Als werknemer ben je namelijk automatisch verzekerd tegen ziekte, maar als zelfstandig ondernemer niet. Bij langdurige arbeidsongeschiktheid is het inkomensrisico hoog, in sommige gevallen honderdduizenden euro’s. 

AOV voor zzp

Pensioen zzp verzekering

Voor zzp’ers is het een stuk lastiger om pensioen op te bouwen dan voor de meeste werknemers. Er zijn weinig mogelijkheden om pensioen op te bouwen, daarom is het belangrijk dat je zelf iets regelt zodat je niet alleen afhankelijk bent van AOW later. Er zijn verschillende mogelijkheden om een spaarpotje op te bouwen voor later, zo kun je zelf maandelijks geld aan de kant leggen, of je kiest ervoor om gebruik te maken van een pensioenfonds. Zoek samen met je boekhouder uit wat voor jou fiscaal gezien de gunstigste manier is om pensioen op te bouwen. 

Overlijdensrisicoverzekering (ORV)

Veel zelfstandig ondernemers sluiten een overlijdensrisicoverzekering (ORV) af met als doel om de hypotheek (deels) af te lossen. Hierbij wordt er dus niet gekeken naar de financiële gevolgen voor eventuele kinderen en partner die achterblijven. Daarom raden we aan niet alleen voor de hypotheekaflossing een ORV af te sluiten, maar ook voor financiële reserves. Zo blijven je nabestaanden niet met lege handen achter. 

Zelfstandige en Zwanger-regeling (ZEZ)

Er zijn daarnaast verzekeringen voor zzp’ers die met zwangerschapsverlof gaan. Als ondernemer en moeder in spé heb je te maken met extra uitdagingen. Werknemers zijn hier automatisch voor verzekerd via de onderneming waarbij ze werken, maar als zelfstandig ondernemer moet je zelf gaan kijken naar een geschikte verzekering. Zo komen veel zwangere zelfstandigen in aanmerking voor de Zelfstandige en Zwanger-regeling (ZEZ). Deze uitkering kun je aanvragen via het UWV. Bij zwangerschap van een tweeling of meerling duurt de ZEZ-uiterking minimaal 20 weken.
Verzekering zzp zwanger

Wat kost een (bedrijfs)verzekering gemiddeld?

De hoogte van de kosten die je betaalt voor een (bedrijfs)verzekering verschilt per aanbieder en per type en hangt af van verschillende dingen:

  • Je jaaromzet
  • De dekkingen die je kiest
  • Het verzekerde bedrag
  • Je werkzaamheden

Veelgestelde vragen (FAQ)

Wat zijn bedrijfsverzekeringen?
Bedrijfsverzekeringen zijn verzekeringen die je bedrijf beschermen tegen financiële verliezen als gevolg van een ongelukkige gebeurtenis, zoals diefstal, brand, aansprakelijkheid, schade aan eigendommen, enzovoort.

Waarom heb ik als zzp'er bedrijfsverzekeringen nodig?
Je hebt als zzp'er een bedrijfsverzekering nodig om jezelf en je bedrijf te beschermen tegen onverwachte financiële verliezen. Met de juiste verzekeringen kun je financiële risico's bijvoorbeeld de aansprakelijkheid voor schade aan derden, arbeidsongeschiktheid of ziekte verminderen.

Welke verzekeringen is essentieel voor een zzp'er?
Welke zzp-verzekering voor jou relevant is hangt onder andere af van het type bedrijf en de bijbehorende risico's. Over het alemeen zijn dit de belangrijkste verzekeringen voor zzp'ers:

Hoeveel kost het afsluiten van een bedrijfsverzekering?
De kosten van een bedrijfsverzekering variëren afhankelijk van het type verzekering en de omvang van de dekking. De kosten variëren van enkele honderden euro's per jaar tot duizenden euro's per jaar. Hoe uitgebreider het verzekeringspakket en dekking, hoe hoger de kosten. 

Kan ik bedrijfsverzekeringen online afsluiten?
Ja, tegenwoordig bieden de meeste verzekeraars de mogelijkheid om een bedrijfsverzekering online af te sluiten. 

Moet ik mijn bedrijfsverzekeringen jaarlijks vernieuwen?
Een bedrijfsverzekering moet normaal gesproken ieder jaar worden vernieuwd om de dekking te behouden. 

Ja, bedrijfsverzekeringen moeten meestal jaarlijks worden vernieuwd om de dekking te behouden. Het is belangrijk om de dekking elk jaar opnieuw te beoordelen om er zeker van te zijn dat de verzekering nog steeds past bij de behoeften van je bedrijf.

Hoe kan ik besparen op bedrijfsverzekeringen?
Je kunt besparen op bedrijfsverzekeringen door offertes van verschillende verzekeraars aan te vragen en te vergelijken. Kies de verzekering met de juiste dekking voor je bedrijf.

Moet ik bedrijfsverzekeringen afsluiten als ik alleen vanuit huis werk?
Ja, ook als je alleen vanuit huis werkt, heb je nog steeds bedrijfsverzekeringen nodig. Je woningverzekering dekt mogelijk niet de zakelijke activiteiten die je vanuit huis uitvoert, dus het is belangrijk om te controleren of je polis hiervoor voldoende dekking biedt. Daarnaast zijn er ook speciale verzekeringen voor thuiswerkende zzp'ers, zoals een inventaris-/goederenverzekering, die de kosten van beschadiging of diefstal van bedrijfsmiddelen dekken.

Wat moet ik doen als ik een claim moet indienen?
Als je een claim moet indienen, is het belangrijk om zo snel mogelijk contact op te nemen met je verzekeringsmaatschappij en alle noodzakelijke informatie te verstrekken. Dit kan onder andere het invullen van een claimformulier en het verstrekken van foto's of bewijsstukken omvatten. Zorg ervoor dat je de voorwaarden van je verzekering kent, zodat je weet wat er wel en niet gedekt is.

Laat je adviseren door een boekhouder

Er zijn ontzettend veel verschillende verzekeringen, waardoor wij begrijpen dat het lastig kan zijn om te achterhalen welke verzekeringen je als zzp’er nu precies nodig hebt. Wil je graag samen met een deskundige boekhouder kijken naar wat voor jou belangrijk en fiscaal het voordeligst is? Vul je aanvraag in via onderstaand formulier en dan brengen wij je in contact met maximaal drie boekhouders bij jou in de buurt. 👇

Begin mijn aanvraag (100% vrijblijvend)

4,6
130 beoordelingen
Werkzaamheden
Bedrijfsvorm*
Bedrijfsleeftijd
Beveiligde verbinding
Vraag gratis een offerte aan!

Onze dienst is geheel gratis en vrijblijvend voor jou als ondernemer.