Bedrijfsverzekeringen voor zzp’ers: bescherm uw onderneming

7 minuten leestijd
Laatst bijgewerkt op 11-11-2021

Als u als starter aan de slag gaat zijn er een hoop dingen die u moet regelen, zo ook (bedrijfs)verzekeringen. Wat zijn mogelijke risico’s voor u als zzp’er en welke verzekeringen zijn belangrijk om af te sluiten als startende ondernemer? Wij helpen u graag op weg en zetten de belangrijkste verzekeringen voor u en uw bedrijf op een rij.

Wilt u een bedrijf starten?
Vraag vrijblijvend offertes aan van deskundige boekhouders bij u in de buurt. Zij helpen u graag met de opstart van uw onderneming.

Op deze pagina:

Bedrijfsverzekeringen voor zzp’ers

We maken in dit artikel een onderscheid tussen verzekeringen voor uw bedrijf en verzekeringen voor u. Start eerst met het inschatten van welke risico’s u mogelijk loopt en welke verzekeringen écht nodig zijn. Veel organisaties en banken bieden verschillende kant-en-klare ‘ondernemerspakketten’ aan waar een mix van veelvoorkomende zakelijke verzekeringen in zitten. Een voordeel van een dergelijk pakket is dat u altijd één aanspreekpunt heeft bij schade en dat deze pakketten meestal aantrekkelijk geprijsd zijn, in vergelijk tot wanneer u diverse verzekeringen ‘los’ afsluit. Vergelijk altijd de hoogte van de premies en de dekking van verschillende aanbieders.
Welke bedrijfsverzekering zzp

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB)

Als ondernemer kunt u niet zonder een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB). Met een AVB bent u verzekerd als u per ongeluk schade toebrengt aan iemand anders zijn spullen of uw eigen werkgerelateerde spullen. Ook als u letselschade bij iemand heeft veroorzaakt wordt u gedekt met de AVB. Kortom, bij bedrijfsaansprakelijkheid is er sprake van materiële schade aan spullen of van letselschade aan personen die u heeft veroorzaakt. 

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV)

Bij beroepsaansprakelijkheid daarentegen gaat het om het maken van beroepsfouten in de werkzaamheden. Als u een beroepsfout maakt, dan kan uw klant u hiervoor aansprakelijk stellen. Er zijn een aantal beroepen die door een verkeerd advies vermogensschade kunnen veroorzaken. Denk hierbij aan beroepen als: architect, accountant of een adviseur. Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) is dan sterk aan te raden. Bovendien kennen veel opdrachtgevers alleen opdrachten toe aan zzp’ers als de zzp’er een beroepsaansprakelijkheidsverzekering heeft afgesloten. Ook sommige brancheverenigingen kunnen hierom vragen.

Rechtsbijstandverzekering (RVB)

Soms krijgen ondernemers te maken met een juridisch conflict. Dit kunnen problemen met een aannemer zijn of er is een conflict op uw werk. In dat geval biedt een rechtbijstandsverzekering (RVB) professionele juridische bescherming en ondersteuning. Denk hierbij aan kosten voor juridisch advies, proces- en gerechtskosten, waarborgsommen, advocaatkosten et cetera. 

Bedrijfsschadeverzekering

Heeft uw onderneming geleden door brand, storm, waterschade, vandalisme of diefstal? En komt de bedrijfsvoering van uw onderneming hierdoor stil te liggen? Met een bedrijfsschadeverzekering bent u verzekerd tegen omzetverlies. Ook als de straat is afgezet van uw onderneming doordat er schade is bij andere panden, dan komt u in aanmerking voor deze verzekering. De verzekering is met name handig voor ondernemers die afhankelijk zijn van hun bedrijfspand en apparatuur. Na een schadegeval kan het enige tijd duren voordat u verder kunt met uw onderneming, waardoor u omzet kunt verliezen.

Cyberverzekering tegen cybercrime

Bedrijven zijn digitaal kwetsbaar voor hacks, virussen, datalekken en phishing. Onlangs had elektronicazaak MediaMarkt nog te maken met een cyberaanval, waardoor de computersystemen van de winkel platlagen en consumenten geen aankopen konden doen. Met een cyberverzekering beschermt u uw onderneming tegen schade door cyberongevallen. Cybercrime neemt steeds meer toe en kan enorme gevolgen hebben voor uw onderneming. Niet alleen financieel, maar ook voor uw imago.

Constructie/Montageverzekering (CAR)

Een constructieverzekering, ook wel car- en montageverzekering genoemd, is speciaal gericht op ondernemers in de bouw. CAR staat voor Construction All Risk. 

Met deze verzekering bent u als bouwbedrijf verzekerd tegen materiële schade die is ontstaan door ontwerp- of bouwfouten, storm of door bijvoorbeeld vandalisme. 

Let op: schade door asbest wordt meestal niet vergoed.

Car verzekering zzp bouw
Werkzaam als zzp timmerman, loodgieter, elektricien, installatiebedrijf of als bouwbedrijf? Dan is deze verzekering gericht op bouwwerkzaamheden zeer geschikt voor u. Het grote verschil met een aansprakelijkheidsverzekering is dat u bij deze verzekering niet aansprakelijk hoeft te zijn om een vergoeding te kunnen krijgen. Dus als er iemand onder uw verantwoordelijkheid schade veroorzaakt, dan bent u verzekerd voor herstel. 

Er zijn in principe twee soorten car-verzekeringen:

  • Aflopende verzekering: u sluit een verzekering per bouwproject apart af.
  • Doorlopende car-verzekering: al uw bouwprojecten worden automatisch verzekerd. Deze verzekering is meestal goedkoper dan om iedere keer opnieuw een aflopende verzekering te nemen.

Ondernemer in de bouw? 
Lees meer over boekhouding voor ondernemers in de bouw.

Inventarisverzekering

De kans is groot dat u voor uw onderneming bedrijfsmiddelen gebruikt. Met een inventarisverzekering verzekert u alle spullen (die niet voor verkoop zijn bedoeld) tegen schade, inbraak, brand storm, water en diefstal. U beschermt uw inventaris, daaronder vallen alle zaken die u nodig heeft voor uw bedrijf of beroep. Denk hierbij aan spullen als laptops, machines en zaken die nodig zijn voor een ergonomische werkplek, zoals een bureau en stoel. De schade aan uw spullen wordt vergoed op basis van de opgegeven nieuwwaarde. 

Kredietverzekering

U wilt zeker weten dat facturen worden betaald. Als u producten of diensten op rekening levert, dan kan een kredietverzekering u daarbij helpen. U krijgt geld uitgekeerd van de verzekeraar als uw klant uw facturen niet heeft betaald. Dit komt helaas vaak voor, door bijvoorbeeld een faillissement van een onderneming. 

Let op: wat er onder een verzekering valt is afhankelijk van uw verzekeringsmaatschappij en bijbehorende voorwaarden. Lees de polisvoorwaarden daarom altijd goed door.

Compagnonsverzekering

In principe is deze verzekering niet zo interessant voor zzp’ers, maar voor het overzicht zetten we hem er toch even bij. Een compagnonsverzekering is vooral interessant als u samenwerkt in een vof of andere rechtsvorm waarbij u een team vormt. Als er plotseling een compagnon komt te overlijden, dan kunnen erfgenamen een deel van het bedrijf opeisen. De compagnonsverzekering keert het geld uit, zodat het bedrijf gewoon voortgezet kan worden. 

Verzekeringen voor uzelf

Naast het afsluiten van verzekeringen voor uw bedrijf, kunt u ook risico’s lopen op privégebied. Stel u raakt door een ongeval ineens arbeidsongeschikt, of u raakt zwanger als zzp’er? Dan wilt u een financiële buffer hebben voor deze periode. Hieronder bespreken we de meest voorkomende privéverzekeringen voor zzp’ers.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) voor zzp’ers

Als startende ondernemer is het belangrijk om een arbeidsongeschiktheidsverzekering, of ziektekostenverzekering, af te sluiten voor het geval u langdurig ziek wordt of te maken krijgt met een ongeval. Het is niet verplicht om een AOV af te sluiten, maar we raden het zeker aan. 

Als werknemer bent u namelijk automatisch verzekerd tegen ziekte, maar als zelfstandig ondernemer niet. Bij langdurige arbeidsongeschiktheid is het inkomensrisico hoog, in sommige gevallen honderdduizenden euro’s.

AOV voor zzp

Pensioen zzp verzekering

Voor zzp’ers is het een stuk lastiger om pensioen op te bouwen dan voor de meeste werknemers. Er zijn weinig mogelijkheden om pensioen op te bouwen, daarom is het belangrijk dat u zelf iets regelt zodat u niet alleen afhankelijk bent van AOW later. Er zijn verschillende mogelijkheden om een spaarpotje op te bouwen voor later, zo kunt u zelf maandelijks geld aan de kant leggen, of u kiest ervoor om gebruik te maken van een pensioenfonds. Zoek samen met uw boekhouder uit wat voor u fiscaal gezien de gunstigste manier is om pensioen op te bouwen. 

Overlijdensrisicoverzekering (ORV)

Veel zelfstandig ondernemers sluiten een overlijdensrisicoverzekering (ORV) af met als doel om de hypotheek (deels) af te lossen. Hierbij wordt er dus niet gekeken naar de financiële gevolgen voor eventuele kinderen en partner die achterblijven. Daarom raden we aan niet alleen voor de hypotheekaflossing een ORV af te sluiten, maar ook voor financiële reserves. Zo blijven uw nabestaanden niet met lege handen achter. 

Zelfstandige en Zwanger-regeling (ZEZ)

Er zijn daarnaast verzekeringen voor zzp’ers die met zwangerschapsverlof gaan. Als ondernemer en moeder in spé heeft u te maken met extra uitdagingen. Werknemers zijn hier automatisch voor verzekerd via de onderneming waarbij ze werken, maar als zelfstandig ondernemer moet u zelf gaan kijken naar een geschikte verzekering. Zo komen veel zwangere zelfstandigen in aanmerking voor de Zelfstandige en Zwanger-regeling (ZEZ). Deze uitkering kunt u aanvragen via het UWV. Bij zwangerschap van een tweeling of meerling duurt de ZEZ-uiterking minimaal 20 weken.
Verzekering ZZP zwanger

Wat kost een (bedrijfs)verzekering gemiddeld?

De hoogte van de kosten die u betaalt voor een (bedrijfs)verzekering verschilt per aanbieder en per type en hangt af van verschillende dingen: 

  • Uw jaaromzet
  • De dekkingen die u kiest
  • Het verzekerde bedrag
  • Uw werkzaamheden

Laat u adviseren door een boekhouder

Er zijn ontzettend veel verschillende verzekeringen, waardoor wij begrijpen dat het lastig kan zijn om te achterhalen welke verzekeringen u als zzp’er nu precies nodig heeft. Wilt u graag samen met een deskundige boekhouder kijken naar wat voor u belangrijk en fiscaal het voordeligst is? Compleet uw aanvraag via onderstaand formulier en dan brengen wij u in contact met maximaal drie boekhouders bij u in de buurt. 👇

Begin uw aanvraag (100% vrijblijvend)

4,6
130 beoordelingen

Bedrijfsvorm *
Werkzaamheden

Beveiligd met SSL
Vraag gratis een offerte aan!

Hulp nodig bij het uitzoeken en regelen van zzp-verzekeringen? Start uw aanvraag.