Een groot deel van de ondernemers lost een toename in werk op door zelf meer uren te maken. Toch kan het hebben van personeel voor uw eenmanszaak een uitkomst zijn om de werkdruk te beperken en de kwaliteit te waarborgen. Kom er op deze pagina achter of personeel aannemen voor uw eenmanszaak de juiste keuze is en waar u op moet letten bij het aannemen van uw eerste medewerker.
Op deze pagina:
Internationaal bedrijf
Als een buitenlands bedrijf of zelfstandige uit de EER of Zwitserland tijdelijk in Nederland wil komen werken, dan moeten ze zich vooraf melden bij het Nederlandse online meldloket. De arbeidsinspectie zal controleren of ze de arbeidsvoorwaarden krijgen waar ze recht op hebben. De enige taak voor u als (toekomstige) opdrachtgever is om te controleren dat er goed wordt gemeld.
Hieronder benoemen we enkele signalen die aangeven dat het tijd is om personeel aan te nemen:
Ook interessant:
Neemt u zelf werknemers in dienst als juridische werkgever? Dan bent u dus ook verantwoordelijk voor het voeren van de salarisadministratie. U blijft eindverantwoordelijke en betaalt de salarissen zelf. Het is dan dus belangrijk om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten.
Hoe weet ik of mijn bedrijf onder de cao valt?
Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft een overzicht van alle geldende cao’s. Daarin kunt u lezen of uw bedrijf onder een cao valt. In de volgende situaties bent u verplicht om een cao toe te passen:
Breng ook in kaart wat een toekomstige werknemer die u wilt aannemen zal kosten en opbrengen. Personeelskosten bestaan naast brutosalaris ook uit personeelskosten, zoals vakantiegeld. Wat een werknemer zal opleveren hangt af van diegene zijn ervaring, de arbeidsvorm die u kiest en de rol die de medewerker binnen uw bedrijf zal gaan vervullen. Een medewerker die alleen maar een ondersteunende functie heeft, zal misschien niet direct veel opleveren, maar creëert wel ruimte waarmee u meer opdrachten kunt aannemen.
Verplichtingen en risico’s als werkgever
U bent privé verantwoordelijk voor uw bedrijf en eventuele schulden. Als u uw werknemers een arbeidscontract aanbiedt, dan bent u ook aansprakelijk voor het nakomen van de verplichtingen en uitbetalen van het loon en de loonheffingen. Lees meer daarover hieronder.
Pensioenregeling medewerkers
Een ander aspect wat moet worden geregeld is het pensioen. Als uw sector een cao heeft dan moet dit sowieso worden geregeld. U moet deze pensioenregeling dan aanbieden aan uw werknemers. Is er geen cao? Dan mag u zelf beslissen of u wel of niet een pensioenregeling afsluit voor uw medewerkers.
Hoe moet ik me aanmelden dat ik werkgever word?
Als u voor het eerst personeel gaat aannemen, dan moet u zich als werkgever registreren bij de Belastingdienst en KvK. U moet zich eerst aanmelden bij de Belastingdienst, u ontvangt dan een loonheffingsnummer waarmee u loonheffing moet inhouden op het salaris van uw werknemer. Daarna geeft u via de KvK door dat u personeel in dienst neemt.
Mag ik personeel uit het buitenland aannemen?
Het is zeker mogelijk om vanuit een Nederlands bedrijf personeel uit het buitenland aan te nemen. Buitenlands personeel kan een uitkomst zijn als u vanwege de krapte op de arbeidsmarkt in Nederland geen geschikt personeel kunt vinden. U krijgt in dit geval wel te maken met extra regels, zoals het hebben van een werkvergunning.
Kan ik personeel aannemen via een subsidie?
Er zijn verschillende subsidies voor het aannemen van personeel. Denk aan het loonkostenvoordeel (LKV), het lage-inkomensvoordeel (LIV) en de loonkostensubsidie als u stagiaires, werknemers met een arbeidshandicap of werknemers ouder dan 56 jaar aanneemt.
Start gratis en vrijblijvend uw aanvraag via het formulier hieronder en kom in contact met professionele boekhouders uit uw regio.
Onze dienst is geheel gratis en vrijblijvend voor u als ondernemer.