Verschil beroeps- en bedrijfsaansprakelijkheid: welke verzekering voor zzp’ers?

6 minuten leestijd
Laatst bijgewerkt op 02-08-2023

Oeps.. daar vliegt een volle kop koffie over de laptop, van uw klant nog wel! Dat gebeurde natuurlijk niet expres, maar dat neemt niet weg dat de klant vindt dat u aansprakelijk moet worden gesteld voor de schade. Heeft u hier te maken met beroeps- of bedrijfsaansprakelijkheid? Er is nog wel eens verwarring over het verschil tussen beroeps- en bedrijfsaansprakelijkheid. Wat houdt aansprakelijkheid in en wat zijn de verschillen tussen de twee soorten aansprakelijkheid? Welke verzekering heb ik nodig en hoe kan ik mijn risico’s als zzp’er beperken? U leest het in dit artikel.

In dit artikel:

Wat is bedrijfsaansprakelijkheid?

Als u per ongeluk schade toebrengt aan uw eigen of aan iemand anders zijn spullen, dan kan u aansprakelijk worden gesteld. Dit heet ook wel bedrijfsaansprakelijkheid. Bij bedrijfsaansprakelijkheid is er sprake van materiële schade aan spullen of van letselschade aan personen die u heeft veroorzaakt. 

Voorbeeld bedrijfsaansprakelijkheid zzp
Het omstoten van een kop koffie over uw werklaptop, die vervolgens niet meer werkt, valt dus onder bedrijfsaansprakelijkheid. Of nog erger: als fotograaf bent u opnamen aan het maken voor een kunsthandelaar. Terwijl u het statief draait, stoot u onhandig een dure vaas omver. De vaas valt stuk en de schade bedraagt € 4750,-. Waar haalt u het geld vandaan om dit te betalen? Sluit als zzp’er tijdig een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af.

wat is bedrijfsaansprakelijkheid
Let op: bij een eenmanszaak of vof bent u voor 100% met uw privévermogen aansprakelijk voor de schulden.
Onder bedrijfsaansprakelijkheid vallen ook productaansprakelijkheid, werkgeversaansprakelijkheid en opzichtrisico. We leggen alle drie hieronder uit.

Productaansprakelijkheid

U heeft te maken met productaansprakelijkheid als u producten produceert, importeert of verkoopt. U kunt aansprakelijk worden gesteld voor de schade die de producten veroorzaken. Bij het importeren van producten uit landen buiten de Europese Unie wordt u als producent gezien. Binnen de Europese Unie is productaansprakelijkheid enkel van toepassing als u er een eigen label op plakt.

Werkgeversaansprakelijkheid

Bij sommige beroepen is het extra belangrijk dat er wordt gezorgd voor veilige werkomstandigheden, juiste bescherming en duidelijke instructies. Heeft u bijvoorbeeld een klusbedrijf en heeft u niet voor een veilige werkomstandigheid gezorgd, waardoor uw werknemer verwond raakt? Dan kunt u als werkgever aansprakelijk worden gesteld voor letselschade, dit heet ook wel werkgeversaansprakelijkheid.

Opzichtrisico bij ingehuurde producten

Als u een beroep heeft in de bouw, installatie of media, dan heeft u ook te maken met een ander risico: het opzichtrisico. Bij opzichtrisico veroorzaakt u schade aan geleende spullen van iemand anders. Dit risico is niet altijd standaard meeverzekerd!

Wat is beroepsaansprakelijkheid?

Van beroepsaansprakelijkheid daarentegen is er sprake als u beroepsfouten maakt in uw werk. Als u een beroepsfout heeft gemaakt dan kunt u hiervoor aansprakelijk worden gesteld door uw klant.

Voorbeeld beroepsaansprakelijkheid zzp
Stel u bent een boekhouder en maakt een fout bij het doen van de btw-aangifte voor één van uw klanten. Hierdoor krijgt uw klant een boete van de Belastingdienst van € 369,-. De klant stelt u uiteraard aansprakelijk voor deze beroepsfout. In dit geval was een beroepsaansprakelijkheidsverzekering wel zo handig.

Verschil bedrijfsaansprakelijkheid (AVB) en beroepsaansprakelijkheid (BAV)

Hoewel de twee termen veel op elkaar lijken, zijn er grote verschillen tussen beiden. Zoals we hierboven al aangaven gaat beroepsaansprakelijkheid over het maken van beroepsfouten en bedrijfsaansprakelijkheid over materiële schade of letselschade. In onderstaande tabel geven we een overzicht om de verschillen nog verder te verduidelijken.

verschil beroeps- en bedrijfsaansprakelijkheid

Waarom beroeps- of bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering als zzp’er?

In principe kunt u als zzp’er niet zonder een aansprakelijkheidsverzekering. Met een verzekering wordt u beschermd tegen claims wanneer u als ondernemer schade heeft veroorzaakt bij uzelf of bij een ander. De aansprakelijkheidsverzekering vergoedt de kosten die het gevolg zijn van de materiële of letselschade.

Één op de drie zzp’ers denkt dat ze met een particuliere aansprakelijkheidsverzekering vrijwel altijd zakelijk verzekerd zijn.
Dat blijkt uit een enquête van ZZP Barometer. Dit is echter niet het geval. 

Is een aansprakelijkheidsverzekering verplicht als zzp’er?

Voor zzp’ers is een aansprakelijkheidsverzekering niet wettelijk verplicht. Toch adviseren we u om altijd een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten, want u wilt het risico toch niet lopen? Een schadeclaim vormt al snel een bedreiging voor uw bedrijfsbestaan. Een aansprakelijkheidsverzekering aanvragen kost slechts vijf minuutjes. 

Daarnaast verlangen klanten en banken steeds vaker dat u als zelfstandig ondernemer een aansprakelijkheidsverzekering heeft. Ook brancheorganisaties kunnen dit van u vragen. Wel is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering verplicht voor sommige beroepen, denk aan financieel adviseurs, advocaten, architecten en accountants.

Aansprakelijkheidsverzekering zzp verplicht

Wat kost een aansprakelijkheidsverzekering voor zzp’ers?

De prijs van een aansprakelijkheidsverzekering hangt sterk samen met het beroep dat u uitoefent. Dit is ook logisch, omdat een zzp’er in de bouw bijvoorbeeld meer risico’s loopt dan iemand die vanuit huis kan werken. Dit ziet u ook terug in de premie. De hoogte van de premie hangt af van het verzekerde bedrag. Een gemiddelde bedrijfsverzekering zal ongeveer tussen de € 100,- en € 500,- per jaar kosten, afhankelijk van de werkzaamheden die u uitvoert en het verzekerd bedrag. 

Webwinkels bijvoorbeeld zijn gemiddeld voor 93% verzekerd met een gemiddelde jaarpremie van € 93,-, terwijl zzp’ers in de bouw gemiddeld voor 86% verzekerd zijn tegen een jaarpremie van € 488,-. Bron: Interpolis ZekerVanJeZaak.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) voor zelfstandigen

Naast aansprakelijkheidsrisico’s heeft u als zelfstandig ondernemer ook nog andere risico’s, zoals arbeidsongeschikt raken. U wilt er natuurlijk liever niet aan denken, maar toch is het verstandig om dit wel te doen. Want wat gebeurt er als u onverwachts ziek wordt en voor een langere periode niet kunt werken? Heeft u dan genoeg geld om deze periode te kunnen overbruggen? 

Veelgestelde vragen (FAQ)

Wat is het verschil tussen beroepsaansprakelijkheid en bedrijfsaansprakelijkheid?
Bij beroepsaansprakelijkheid is de professional aansprakelijk voor fouten die hij of zij maakt bij het uitvoeren van zijn of haar beroep. Bedrijfsaansprakelijkheid daarentegen heeft betrekking op de aansprakelijkheid bij schade die wordt veroorzaakt door het bedrijf of zijn medewerkers bij een ander bedrijf. 

Wie heeft te maken met beroepsaansprakelijkheid?
In principe heeft iedere professional te maken met beroepsaansprakelijkheid, of u nu accountant, arts, architect of verpleger bent, de grootte of het type branche maken niet uit. Dit komt omdat nalatigheid of het maken van fouten kan leiden tot schade voor cliënten.

Wie heeft te maken met bedrijfsaansprakelijkheid?
Ook ieder bedrijf heeft te maken met bedrijfsaansprakelijkheid, omdat ieder bedrijf verantwoordelijk is voor de actie van zijn werknemers. Het bedrijf kan worden aangesproken op schade veroorzaakt door het bedrijf.

Wat dekt beroepsaansprakelijkheidsverzekering?
Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (ook wel Errors & Omissions verzekering genoemd) dekt de kosten van verdediging en eventuele schadevergoedingen die voortvloeien uit fouten of nalatigheid in de uitoefening van een beroep.

Wie of wat dekt bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering?
U heeft een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering nodig om de kosten te dekken bij eventuele schadevergoedingen door schade die wordt veroorzaakt door uw bedrijf of uw werknemers. Denk bijvoorbeeld aan schade aan eigendommen van derden, reputatieschade of lichamelijk letsel. 

Is een aansprakelijkheidsverzekering verplicht?
Het is in Nederland niet verplicht om een aansprakelijkheidsverzekering te nemen. Het kan echter wel verstandig zijn om een dergelijke verzekering af te sluiten. Met een aansprakelijkheidsverzekering beperkt u financiële risico's bij aansprakelijkheidsclaims. 

Wat zijn de gevolgen van het niet hebben van een aansprakelijkheidsverzekering?
Als u geen aansprakelijkheidsverzekering heeft en iemand dient een aansprakelijkheidsclaim in tegen u, dan kunt u persoonlijk aansprakelijk worden gesteld voor de kosten van de verdediging en eventuele schadevergoedingen. In het ergste geval kan dit leiden tot faillissement. 

Hoe kan ik een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten?
U kunt een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten bij verschillende verzekeringsmaatschappijen. Vergelijk verschillende maatschappijen om offertes te vergelijken en een goede keuze te kunnen maken. Kies een aansprakelijkheidsverzekering die past bij uw bedrijf en de activiteiten die door uw bedrijf worden uitgevoerd.

Andere vaak bekeken artikelen voor zzp’ers:

Neem de juiste maatregelen als starter

Een schadeclaim gekregen als ondernemer? Met de goede aansprakelijkheidsverzekering hoeft u zich financieel geen zorgen te maken. Wilt u als startend ondernemer advies inwinnen van een financieel specialist? Vul gratis en vrijblijvend onderstaand formulier in, dan brengen wij u in contact met maximaal drie verschillende financieel specialisten bij u in de buurt.

Begin uw aanvraag (100% vrijblijvend)

4,6
130 beoordelingen

Bedrijfsvorm *
Werkzaamheden

Beveiligd met SSL
Vraag gratis een offerte aan!

Onze dienst is geheel gratis en vrijblijvend voor u als ondernemer.