Dividendbelasting en deelnemingsdividend in 2024

5 minuten leestijd
Laatst bijgewerkt op 18-01-2024

Keert uw onderneming winst uit aan aandeelhouders, met andere woorden dividend? Dan moet er dividendbelasting worden betaald. Aandeelhouders hebben recht op de winst omdat ze mede-eigenaar zijn. Hoe meer aandelen u bezit van een bedrijf, hoe meer winst u kunt ontvangen. Rechtsvormen die dividend kunnen uitkeren zijn een BV of NV. In deze blog vertellen we u alles wat u moet weten over dividendbelasting en dividenduitkering voor BV’s.

Op deze pagina:

Waarom is er dividendbelasting?

Als uw bedrijf consistent winst maakt, dan kunt u ervoor kiezen om de winst in het bedrijf te investeren, of om de winst te verdelen onder de aandeelhouders (ofwel: dividend uitkeren). Als u als bedrijf continu dividend uitkeert, dan kan dit aantrekkelijk zijn voor investeerders. Om deze reden doen veel bedrijf ook winst uitkeren bij verlies. Het dividend is dan afkomstig uit reserves van het bedrijf. 

De voornaamste reden dat er dividendbelasting in het leven is geroepen, is om belastingontwijking tegen te gaan. Er wordt bij het uitkeren van dividend belasting over het dividend betaald. Het inhouden van de dividendbelasting is de verantwoordelijkheid van de vennootschap die dividend uitkeert. De vennootschap draagt de ingehouden belasting af aan de fiscus. 

dividendbelasting BV

Wanneer dividendbelasting betalen?

Er zijn verschillende situaties waarin u wordt verplicht om dividendbelasting te betalen. Keert uw vennootschap dividend uit? Of ontvangt uw organisatie dividend? Dan moet de vennootschap die het dividend uitkeert de dividendbelasting inhouden. In een paar gevallen kunt u in aanmerking komen voor de vrijstelling of teruggaaf van de dividendbelasting. Als uw organisatie deelnemingsdividend ontvangt van een in Nederland gevestigde vennootschap, en als uw organisatie zelf ook in Nederland is gevestigd, dan hoeft de uitkerende vennootschap geen dividendbelasting in te houden.

Er is een strakke deadline verbonden aan het afdragen van de dividendbelasting. Zo moet het afdragen van de belasting plaatsvinden binnen een maand nadat het dividend is vastgesteld. Dit is overigens niet op dezelfde dag als de dag waarop het dividend wordt uitgekeerd. Als u niet op tijd betaalt, dan kan de Belastingdienst u een naheffingsaanslag sturen en kunt u in het ergste geval een boete van de Belastingdienst ontvangen.

Let op: we zijn zelf geen fiscalist of boekhouder, maar we brengen u graag in contact met een boekhouder uit ons netwerk die u helpt met uw vraagstuk.

Wijzigingen dividendbelasting in 2024: twee tarieven

In 2024 wordt in box 2 van de Nederlandse belastingheffing een nieuw tariefsysteem geïntroduceerd. Afhankelijk van het inkomen in box 2 zullen twee tarieven gelden:

  • Inkomen tot en met €67.000 (voor fiscale partners €134.000 gezamenlijk): 24,5%
  • Inkomen boven €67.000 (voor fiscale partners €134.000 gezamenlijk): 33%

Deze tariefveranderingen zijn het gevolg van een aangenomen motie door de Tweede Kamer, die voorstelt om het oorspronkelijke tarief van 31% verder te verhogen naar 33%, mits deze motie wordt opgenomen in een wetsvoorstel dat door zowel de Tweede als de Eerste Kamer wordt goedgekeurd.

Let op: vanaf 2024 zullen de nieuwe tarieven ook van toepassing zijn op de reserves die tot en met 2023 zijn opgebouwd in de vennootschap.

Wat is het tarief van voorheffing dividendbelasting?

De hoogte van de voorheffing van de dividendbelasting verandert jaarlijks. De hoogte van het tarief van de voorheffing dividendbelasting bedraagt in 2024 15%. Is uw bruto dividend € 20.000? Dan houdt uw BV hierover 15% dividendbelasting in. U ontvangt netto dus een dividend van € 17.000. De laatste paar jaren is de hoogte van het tarief gelijk gebleven, zie de tabel.

Jaar Voorheffing dividendbelasting %
2024 15%
2023 15%
2022 15%
2021 15%
2020 15%
2019 15%
2018 25%
Bron: Belastingdienst.

Let op: ieder land beslist zelf de hoogte van de dividendbelasting.

Twee soorten dividend: deelnemingsdividend en beleggingsdividend

Er zijn in principe twee soorten dividendbelasting: het deelnemingsdividend en het beleggingsdividend. Het deelnemingsdividend is dividend dat uw vennootschap uitkeert aan een organisatie die minstens 5% van de aandelen heeft in uw vennootschap. De overige uitkeringen zijn beleggingsdividenden.

Heeft u een belang van meer dan 5% in uw BV, dan moet u over het ontvangen dividend vanuit uw BV 26,25% belasting te betalen in Box 2. De betaalde voorheffing van 15% mag u hierop in mindering brengen. Is uw belang in de BV kleiner dan 5%? Dan kan u de dividendbelasting in Box 1 verrekenen.

Deelnemingsdividend
Als uw vennootschap deelnemingsdividend uitkeert aan een aandeelhouder in Nederland, dan kan de vennootschap meestal een inhoudingsvrijstelling op de uitkering toepassen. Als de hele uitkering is vrijgesteld, dan hoeft u hierover geen aangifte te doen. In principe krijgen alle ondernemingen die de aangifte wel moeten doen een bericht hierover van de Belastingdienst.

Beleggingsdividend
Is er sprake van beleggingsdividend, uitgekeerd door uw vennootschap? Dan moet uw vennootschap normaliter 15% dividendbelasting inhouden over het dividend dat wordt uitgekeerd.

Bent u het niet eens met het bedrag van de aangifte dat u heeft betaald? Dan kunt u altijd een bezwaar maken met de Belastingdienst binnen 6 weken na de datum van betaling. 

Hoe dividendbelasting verrekenen met vennootschapsbelasting

In sommige situaties is er de mogelijkheid om de ingehouden dividendbelasting met de vennootschapsbelasting te verrekenen. Als de dividendbelasting is ingehouden door een bedrijf dat gevestigd is in Nederland, dan kunt u dit direct verrekenen in de aangifte vennootschapsbelasting. Dividend dat uit het buitenland wordt ontvangen daarentegen kan niet altijd met de vennootschapsbelasting worden verrekend. U moet dan een vrijstelling of teruggaaf indienen bij de Belastingdienst van het betreffende land. 

dividendbelasting bv

Aangifte dividendbelasting tussen BV’s

Als u aangifte dividendbelasting wilt doen, dan moet de vennootschap die het dividend uitkeert het aangifteformulier van de Belastingdienst invullen. Op dit formulier vult u de belasting in die uw vennootschap heeft ingehouden op het uitbetaalde dividend.

Wilt u dividendbelasting tussen verschillende BV’s uit te keren? Bijvoorbeeld dividend uitkeren aan uw holding? Dividenduitkeringen tussen BV’s zijn vrijgesteld van dividendbelasting. De deelnemingsvrijstelling geldt namelijk vanaf een bezit van 5% van de aandelen.

Wettelijke eisen dividend uitkeren
Bij het uitkeren van dividend is er in de wet vastgelegd dat er een balanstest en uitkeringstoets worden uitgevoerd. Bij de balanstest wordt er gekeken naar wat de mogelijke uitkering wordt en bij de uitkeringstoets wordt er beoordeeld of een dividenduitkering er niet toe leidt dat uw schuldeisers niet meer kunnen worden betaald. 

Veelgestelde vragen (FAQ)

Wat is dividendbelasting?
Dividendbelasting is een belasting die wordt geheven op de uitkering van winst (dividenden) door een bedrijf aan zijn aandeelhouders.

Wie betaalt dividendbelasting?
Zowel binnenlandse als buitenlandse aandeelhouders kunnen onderhevig zijn aan dividendbelasting, afhankelijk van de regels van het land.

Wat is de bronheffing op dividend?
Bronheffing op dividend is het bedrag dat direct wordt ingehouden op het dividend dat aan aandeelhouders wordt uitgekeerd.

Hoe wordt dubbele belasting voorkomen?
Veel landen hebben belastingverdragen om dubbele belasting op dividendinkomsten te voorkomen, waarbij aandeelhouders soms een deel van de ingehouden belasting kunnen terugvorderen.

Kan ik dividendbelasting terugvragen?
Afhankelijk van belastingverdragen en regels in uw land, kunnen aandeelhouders in bepaalde gevallen een deel van de ingehouden belasting terugvorderen.

Geldt dividendbelasting voor alle soorten bedrijven?
Dividendbelasting is meestal van toepassing op winstuitkeringen van naamloze vennootschappen en andere soortgelijke entiteiten.

Is dividendbelasting een vast tarief?
Het tarief van dividendbelasting kan variëren per land en zelfs binnen een land, afhankelijk van verschillende factoren.

Hoe wordt dividendbelasting aangegeven?
Aandeelhouders moeten meestal dividendinkomsten aangeven in hun belastingaangifte volgens de regels van hun land.

Geldt dividendbelasting voor langetermijnbeleggingen?
Of dividendbelasting van toepassing is, hangt af van de specifieke wetgeving en regels van het land waarin u belegt.

Heeft dividendbelasting invloed op beleggingsrendement?
Ja, de ingehouden dividendbelasting kan van invloed zijn op het totale rendement dat beleggers behalen op hun investeringen.

Ook interessant:

Hulp nodig bij dividend uitkeren?

Kunt u wat hulp gebruiken bij het uitkeren van dividend, en zoekt u een boekhouder met fiscale expertise? Of heeft u überhaupt hulp nodig met de boekhouding van uw BV? Vul dan ons aanvraagformulier hieronder in. We helpen ondernemers gratis en vrijblijvend aan een geschikte boekhouder bij hen in de buurt. We werken inmiddels samen met 800+ kantoren, dus ook bij u in de buurt!

Nadat u uw aanvraag heeft verstuurd zullen we kort telefonisch contact met u opnemen om uw aanvraag te bespreken. 

Begin mijn aanvraag (100% vrijblijvend)

4,6
130 beoordelingen
Werkzaamheden
Bedrijfsvorm*
Bedrijfsleeftijd
Beveiligde verbinding
Vraag gratis een offerte aan!

Onze dienst is geheel gratis en vrijblijvend voor jou als ondernemer.