Wat is een holding BV en hoe holding oprichten?

7 minuten leestijd
Laatst bijgewerkt op 29-01-2024

Veel (toekomstige) ondernemers twijfelen of ze een holding bv moeten oprichten of weten nog niet zo goed wat een holding bv inhoudt. Een holdingstructuur biedt grote voordelen, niet alleen voor grote multinationals, maar ook voor kleinere ondernemingen. Meer flexibiliteit, verlaagde belastingdruk, beperkte aansprakelijkheid en ga zo maar door. Benieuwd naar de voordelen van een holding bv? In het artikel hieronder bespreken we wat een holding precies is, waarom je een holding bv zou moeten overwegen en welke voordelen een holding bv heeft. Tot slot vertellen we hoe je een holding bv op kunt richten en wat dit kost.

Op deze pagina:

Wat is een holding bv structuur?

Een holding is een juridische entiteit die als doel heeft om aandelen te houden in andere bedrijven. Een bv holdingstructuur is een organisatiestructuur waarbij één besloten vennootschap (BV) aandelen bezit in een andere BV, die de dochtervennootschap wordt genoemd. De dochtervennootschap staat hiërarchisch onder de holding bv. Met een holdingstructuur kunnen bedrijven verschillende activiteiten en bedrijfsonderdelen scheiden en beheren, terwijl ze toch controle behouden over het geheel. Deze structuur kan ook voordelen bieden op het gebied van belastingplanning en risicobeheer. Een ander woord voor holding vennootschap of holding bv is ook wel een persoonlijke holding of moedervennootschap.

Wat is de werkmaatschappij?
Een holding is eigenlijk niets meer dan de moedermaatschappij binnen een concern. Wat betekent dit concreet? Bij een holding bv zijn er minstens twee besloten vennootschappen betrokken waarvan één bv de aandelen houdt van de tweede bv, de holding bv. Het doel van deze holding bv is dan ook uitsluitend het houden van de aandelen in andere vennootschappen en het uitvoeren van beleggingen, het uitvoeren van management en het regelen van de pensioenopbouw. Er worden geen bedrijfsactiviteiten uitgeoefend in een holding bv, dit gebeurt enkel in de dochtermaatschappij, ook wel ‘werkmaatschappij’ genoemd.

Wat is een werkmaatschappij?

Dit is de bv waar de dagelijkse bedrijfsactiviteiten van de onderneming worden uitgevoerd. Deze bv biedt de diensten aan of produceert goederen. Deze bv sluit de contracten af, neemt personeel in dienst, huurt een bedrijfslocatie en is verantwoordelijk voor alle verplichtingen en aansprakelijkheden die hieruit voortkomen. De werkmaatschappij en de bv die de aandelen houdt vormen samen de holdingstructuur. 

Wanneer is een holding bv interessant?

Er zijn verschillende situaties waarbij het zich loont om een holding bv met werkmaatschappij op te richten. Bijvoorbeeld als je meerdere ondernemingen aanstuurt vanuit een bv, dan kan het gewenst zijn om deze entiteiten aan te sturen vanuit één holding. Op deze manier kun je de loonadministratie regelen vanuit één bv en kun je de kapitaalstromen tussen de bv’s efficiënter beheren.

Daarnaast kun je ervoor kiezen om alle waardevolle activa in één bv onder te brengen en de andere, risicovolle activiteiten, in de andere bv onder te brengen. Hiermee beperk je de risico’s op een faillissement. Ook als bedrijven meerdere bedrijfsactiviteiten uitvoeren raden we een holding bv aan. Als het slecht gaat met de ene bv, dan valt niet meteen alles om vanwege de beperkte aansprakelijkheid. Laat je altijd goed adviseren door een ervaren fiscalist of financieel specialist.

BV oprichten

Holding BV oprichten voordelen

Hierboven werd al benoemd dat bescherming bij faillissement een groot voordeel is van een holding bv.  Andere voordelen van een holding bv oprichten zijn:

 • Verlaagde belastingdruk
 • Voordelig om aandelen te verkopen
 • Beleggen en pensioenopbouw
 • Bescherming tegen overnames
 • Winsten en verliezen verrekenen

We lichten de voordelen hieronder stuk voor stuk toe.

Verlaagde belastingdruk

Door een holding bv op te richten kun je de belastingdruk verlagen en geniet je van fiscaal voordeel. Je kunt een te hoge belastingdruk op twee manieren voorkomen:

 1. Dien een verzoek in bij de Belastingdienst tot verlaging van het DGA-salaris
  Het salaris dat een holding moet uitbetalen aan de directeur grootaandeelhouder (DGA) is vastgesteld op €56.000,- per jaar (in 2024). Als er nog niet voldoende omzet wordt gegenereerd om dit uit te betalen dan kun je een verzoek bij de Belastingdienst indienen om het DGA-salaris te verlagen.
 2. De winst als dividend uitkeren aan de DGA
  Over het inkomen uit loon betaal je maximaal 52% inkomstenbelasting. Van de winst die de holding ontvangt wordt eerst het DGA-salaris uitbetaald. De overige winst kun je als dividend uitkeren aan de DGA met een maximale belasting van maar 25%. Als je de winst niet als dividend uitkeert, dan blijft de winst onbelast in de holding. Je kunt dit bijvoorbeeld gebruiken om te investeren in je onderneming.

Voordelig om aandelen te verkopen

Het is veel voordeliger om aandelen te verkopen via een holdingstructuur dankzij de deelnemingsvrijstelling. Als een DGA-aandelen verkoopt dan moet hij 25% belasting betalen over de winst. Als de holdingstructuur de aandelen in de werkmaatschappij verkoopt, dan betaalt de holding géén belasting over de gemaakte winst.

Beleggen en pensioenopbouw

Een holding bv kan fungeren als een belegger en als pensioen-bv. Je kunt de holding bv gebruiken om te beleggen in aandelen en de pensioenopbouw apart in deze bv laten opbouwen. Het grote voordeel hiervan is dat de beleggingen en pensioenopbouw niet worden ondergebracht in de bv waar het bedrijf in wordt uitgevoerd. Zo worden de risico’s gespreid.


BV oprichten

Bescherming tegen overnames

Als iemand van buiten je onderneming de werkmaatschappij wil overnemen, dan biedt een holding bv extra bescherming. De aandelen van de werkmaatschappij zijn namelijk ondergebracht in de holding bv. Je bezit de meerderheid van de aandelen in de holding, waardoor je beslist wat er gebeurt in zowel de holding bv als werkmaatschappij. Je kunt een deel van de aandelen bijvoorbeeld verkopen aan investeerders, terwijl je jouw zeggenschap over de onderneming gewoon behoudt. 

Winsten en verliezen verrekenen

Een ander fiscaal voordeel is dat u met een holding bv de optie heeft om winsten en verliezen met elkaar te verrekenen als er meerdere vennootschappen onder de holding zitten. Een nieuwe onderneming haalt misschien pas na een aantal jaren winst. De verliezen hiervan kunnen worden verrekend met de winst van een andere onderneming die langer bestaat. De voorwaarde hiervan is dat de holding minstens 95% van de aandelen in de werkmaatschappij moet bezitten. Hierdoor is er sprake van een ‘fiscale eenheid’. Dit betekent dat de Belastingdienst de ondernemingen als één bv beschouwd. Doordat u de winsten en verliezen kunt verrekenen betaalt u in totaal minder belasting. Wel is iedere bv aansprakelijk voor de belastingschuld van alle bv’s bij een fiscale eenheid.

Hoe richt ik een holding bv op?

Je kunt een holding bv oprichten bij de KvK. Je dient hiervoor twee verschillende bv’s op te richten waarbij de eerste bv als werkmaatschappij wordt ingedeeld en de andere bv als zogeheten holding vast wordt ingedeeld. De holding vast bezit de aandelen van je vennootschap en je bezit als ondernemer weer de aandelen van de holding.

Om een holding bv op te richten moet je aan de volgende eisen voldoen:

 • Je hebt een arbeidsovereenkomst waarbij de DGA onder de holding valt;
 • Je hebt een managementovereenkomst;
 • Je hebt een rekening-courantovereenkomst;
 • Bij meerdere aandeelhouders dien je een aandeelhoudersovereenkomst op te stellen en te tekenen.

Wat zijn de kosten van het oprichten van een bv en holding?

De kosten voor het oprichten van een holding bv kan al vanaf € 500,- exclusief btw. Voor de oprichting van een holding met een dochter bv zullen de kosten rond de € 1000,- exclusief btw liggen. Wij raden je aan om een zakelijke rekening te openen bij het oprichten van een bv. Zo houd je jouw privérekening en zakelijke rekening gescheiden en creëer je een financieel overzicht. Lees hier wat de kosten van een bv oprichten zijn.

Bekijk ook:

FAQ: veelgestelde vragen

Wat is een holding bv-structuur? 
Een holding bv-structuur is een bedrijfsstructuur waarbij een moederbedrijf (de holding) eigenaar is van een of meerdere dochterbedrijven (de werkmaatschappijen). De holding heeft vaak geen eigen commerciële activiteiten, maar bezit en beheert de aandelen van de werkmaatschappijen. 

Waarom zou ik een holding bv-structuur oprichten? 
Redenen om voor een holding bv te kiezen zijn bescherming van het privé-eigendom van de ondernemer en fiscale voordelen, zoals het verminderen van de belastingdruk. 

Hoe richt ik een holding bv-structuur op? 
Om een holding bv-structuur op te richten, moet je eerst een bv oprichten. Vervolgens moet je de aandelen van de dochterbedrijven overnemen en deze in de holding bv deponeren. Stel een aandeelhoudersovereenkomst op en laat deze registreren bij de Kamer van Koophandel. 

Wat zijn de kosten van het oprichten van een holding bv-structuur? 
De kosten voor het oprichten van een bv liggen gemiddeld tussen de € 500 en de € 1500. Een holding opstarten is complexer en kost doorgaans meer tijd, dus houd rekening met minimaal € 1000 aan notariskosten, afhankelijk van de grootte en complexiteit van de structuur.  

Hoe beheer ik een holding bv-structuur? 
Het beheer van een holding bv-structuur bestaat uit het opstellen van een strategie, het toezicht houden op de werkmaatschappijen, besluiten nemen over investeringen en het uitvoeren van juridische en fiscale verplichtingen.

Ook interessant:

Administratieverplichting bij holding bv

Een holding moet voldoen aan de wettelijke administratieplicht. Zo is het bijvoorbeeld verplicht om ieder jaar een jaarrekening te deponeren bij de KvK en moet de administratie keurig op orde zijn. Wij willen je hier graag bij helpen! Vraag gratis en vrijblijvend maximaal drie offertes aan van ervaren boekhouders en accountants bij jou in de buurt via het formulier hieronder.

Begin mijn aanvraag (100% vrijblijvend)

4,6
130 beoordelingen
Werkzaamheden
Bedrijfsvorm*
beveiligde verbinding
Vraag gratis een offerte aan!

Onze dienst is geheel gratis en vrijblijvend voor u als ondernemer