Wat is een holding BV en hoe holding oprichten?

7 minuten leestijd
Laatst bijgewerkt op 22-09-2022

Veel (toekomstige) ondernemers twijfelen of ze een holding bv moeten oprichten of weten nog niet zo goed wat een holding bv inhoudt. Een holdingstructuur biedt grote voordelen, niet alleen voor grote multinationals, maar ook voor kleinere ondernemingen. Meer flexibiliteit, verlaagde belastingdruk, beperkte aansprakelijkheid en ga zo maar door. Benieuwd naar de voordelen van een holding bv? In het artikel hieronder bespreken we wat een holdingstructuur precies is, waarom u een holding bv zou moeten overwegen en welke voordelen een holding bv heeft. Tot slot vertellen we hoe u een holding bv op kunt richten en wat dit kost.

Op deze pagina:

Wat is een holding bv en werkmaatschappij?

Een ander woord voor holding vennootschap of holding bv is ook wel een persoonlijke holding of moedervennootschap. Een holding is eigenlijk niets meer dan de moedermaatschappij binnen een concern. Wat betekent dit concreet? Bij een holding bv zijn er minstens twee besloten vennootschappen betrokken waarvan één bv de aandelen houdt van de tweede bv, de holding bv. Het doel van deze holding bv is dan ook uitsluitend het houden van de aandelen in andere vennootschappen en het uitvoeren van beleggingen, het uitvoeren van management en het regelen van de pensioenopbouw. Er worden geen bedrijfsactiviteiten uitgeoefend in een holding bv, dit gebeurt enkel in de dochtermaatschappij, ook wel ‘werkmaatschappij’ genoemd.

Wat is een werkmaatschappij?

Dit is de bv waar de dagelijkse bedrijfsactiviteiten van de onderneming worden uitgevoerd. Deze bv biedt de diensten aan of produceert goederen. Deze bv sluit de contracten af, neemt personeel in dienst, huurt een bedrijfslocatie en is verantwoordelijk voor alle verplichtingen en aansprakelijkheden die hieruit voortkomen. De werkmaatschappij en de bv die de aandelen houdt vormen samen de holdingstructuur. 

Wanneer is een holding bv interessant?

Er zijn verschillende situaties waarbij het zich loont om een holding bv met werkmaatschappij op te richten. Bijvoorbeeld als u meerdere ondernemingen aanstuurt vanuit een bv, dan kan het gewenst zijn om deze entiteiten aan te sturen vanuit één holding. Op deze manier kunt u de loonadministratie regelen vanuit één bv en kunt u de kapitaalstromen tussen de bv’s efficiënter beheren.

Daarnaast kunt u ervoor kiezen om alle waardevolle activa in één bv onder te brengen en de andere, risicovolle activiteiten, in de andere bv onder te brengen. Hiermee beperkt u de risico’s op een faillissement. Ook als bedrijven meerdere bedrijfsactiviteiten uitvoeren raden we een holding bv aan. Als het slecht gaat met de ene bv, dan valt niet meteen alles om vanwege de beperkte aansprakelijkheid. Laat u altijd goed adviseren door een ervaren fiscalist of financieel specialist.

BV oprichten

Holding BV oprichten voordelen

Hierboven werd al benoemd dat bescherming bij faillissement een groot voordeel is van een holding bv.  Andere voordelen van een holding bv oprichten zijn:

 • Verlaagde belastingdruk
 • Voordelig om aandelen te verkopen
 • Beleggen en pensioenopbouw
 • Bescherming tegen overnames
 • Winsten en verliezen verrekenen

We lichten de voordelen hieronder stuk voor stuk toe.

Verlaagde belastingdruk

Door een holding bv op te richten kunt u de belastingdruk verlagen en geniet u van fiscaal voordeel. U kunt een te hoge belastingdruk op twee manieren voorkomen:

 1. Dien een verzoek in bij de Belastingdienst tot verlaging van het DGA-salaris
  Het salaris dat een holding moet uitbetalen aan de directeur grootaandeelhouder (DGA) is vastgesteld op €47.000,- per jaar. Als er nog niet voldoende omzet wordt gegenereerd om dit uit te betalen dan kunt u verzoek bij de Belastingdienst indienen om het DGA-salaris te verlagen.
 2. De winst als dividend uitkeren aan de DGA
  Over het inkomen uit loon betaalt u maximaal 52% inkomstenbelasting. Van de winst die de holding ontvangt wordt eerst het salaris van minstens  €47.000,- uitbetaald. De overige winst kunt u als dividend uitkeren aan de DGA met een maximale belasting van maar 25%. Als u de winst niet als dividend uitkeert, dan blijft de winst onbelast in de holding. U kunt dit bijvoorbeeld gebruiken om te investeren in uw onderneming.

Voordelig om aandelen te verkopen

Het is veel voordeliger om aandelen te verkopen via een holdingstructuur dankzij de deelnemingsvrijstelling. Als een DGA-aandelen verkoopt dan moet hij 25% belasting betalen over de winst. Als de holdingstructuur de aandelen in de werkmaatschappij verkoopt, dan betaalt de holding géén belasting over de gemaakte winst. 

Beleggen en pensioenopbouw

Een holding bv kan fungeren als een belegger en als pensioen-bv. U kunt de holding bv gebruiken om te beleggen in aandelen en de pensioenopbouw apart in deze bv laten opbouwen. Het grote voordeel hiervan is dat de beleggingen en pensioenopbouw niet worden ondergebracht in de bv waar het bedrijf in wordt uitgevoerd. Zo worden de risico’s gespreid.


BV oprichten

Bescherming tegen overnames

Als iemand van buiten uw onderneming de werkmaatschappij wil overnemen, dan biedt een holding bv extra bescherming. De aandelen van de werkmaatschappij zijn namelijk ondergebracht in de holding bv. U bezit de meerderheid van de aandelen in de holding, waardoor u beslist wat er gebeurt in zowel de holding bv als werkmaatschappij. U kunt een deel van de aandelen bijvoorbeeld verkopen aan investeerders, terwijl u uw zeggenschap over de onderneming gewoon behoudt. 

Winsten en verliezen verrekenen

Een ander fiscaal voordeel is dat u met een holding bv de optie heeft om winsten en verliezen met elkaar te verrekenen als er meerdere vennootschappen onder de holding zitten. Een nieuwe onderneming haalt misschien pas na een aantal jaren winst. De verliezen hiervan kunnen worden verrekend met de winst van een andere onderneming die langer bestaat. De voorwaarde hiervan is dat de holding minstens 95% van de aandelen in de werkmaatschappij moet bezitten. Hierdoor is er sprake van een ‘fiscale eenheid’. Dit betekent dat de Belastingdienst de ondernemingen als één bv beschouwd. Doordat u de winsten en verliezen kunt verrekenen betaalt u in totaal minder belasting. Wel is iedere bv aansprakelijk voor de belastingschuld van alle bv’s bij een fiscale eenheid.

Hoe richt ik een holding bv op?

U kunt een holding bv oprichten bij de KvK. U dient twee verschillende bv’s op te richten waarbij de eerste bv als werkmaatschappij wordt ingedeeld en de andere bv als zogeheten holding vast wordt ingedeeld. De holding vast bezit de aandelen van uw vennootschap en u bezit als ondernemer weer de aandelen van de holding.

Om een holding bv op te richten moet u aan de volgende eisen voldoen:

 • U heeft een arbeidsovereenkomst waarbij de DGA onder de holding valt;
 • U heeft een managementovereenkomst;
 • U heeft een rekening-courantovereenkomst;
 • Bij meerdere aandeelhouders dient u een aandeelhoudersovereenkomst op te stellen en te tekenen.

Wat zijn de kosten van het oprichten van een bv en holding?

De kosten voor het oprichten van een holding bv kan al vanaf € 500,- exclusief btw. Voor de oprichting van een holding met een dochter bv zullen de kosten rond de € 1000,- exclusief btw liggen. Wij raden u aan om een zakelijke rekening te openen bij het oprichten van een bv. Zo houdt u uw privérekening en zakelijke rekening gescheiden en creëert u een financieel overzicht. Lees hier wat de kosten van een bv oprichten zijn.

Ook interessant:

Administratieverplichting bij holding bv

Een holding moet voldoen aan de wettelijke administratieplicht. Zo dient u bijvoorbeeld ieder jaar een jaarrekening te deponeren bij de KvK en moet de administratie keurig op orde zijn. Wij willen u hier graag bij helpen! Vraag gratis en vrijblijvend drie offertes aan van ervaren boekhouders en accountants bij u in de buurt!

Begin uw aanvraag (100% vrijblijvend)

4,6
130 beoordelingen

Bedrijfsvorm *
Werkzaamheden

Beveiligd met SSL
Vraag gratis een offerte aan!

Onze dienst is geheel gratis en vrijblijvend voor u als ondernemer.