Wat is vennootschapsbelasting (vpb) en wat kost het?

4 minuten leestijd
Laatst bijgewerkt op 18-07-2023

De vennootschapsbelasting, afgekort als vpb, is een belasting waar veel ondernemers in Nederland mee te maken krijgen. De belasting geldt met name voor grotere ondernemingen, zoals BV’s en NV’s. Soms moeten ook stichtingen, verenigingen en overheidsondernemingen de vennootschapsbelasting betalen. In dit artikel gaan we erop in wat de vennootschapsbelasting inhoudt, voor wie deze verplicht is en wanneer u aangifte vpb moet doen.

Wat is vennootschapsbelasting (vpb) en voor wie is dit verplicht?

De vennootschapsbelasting is een belasting die over de winst minus de aftrekbare verliezen van ondernemingen wordt geheven. Per boekjaar wordt de belastbare winst berekend. Vooral BV’s en NV’s moeten in de meeste gevallen vennootschapsbelasting betalen over hun winst. Natuurlijke personen, zoals ondernemers met een eenmanszaak, betalen belasting over hun winst via de inkomstenbelasting in plaats van via de vennootschapsbelasting. 

Er zijn ook uitzonderingen voor de heffing van de vennootschapsbelasting. De belangrijkste uitzondering is de organisatie van een evenement waarin het maatschappelijke en sociale belang voorop staat. Als het evenement door een stichting of vereniging wordt georganiseerd, dan moet deze vennootschapsbelasting betalen over de winst als het sociaal belang niet op de voorgrond staat. 

Wat is vpb c aangifte?
De vpb c is bestemd voor buitenlandse belastingplichtigen die aangifte moeten voor de Nederlandse vennootschapsbelasting. Dit geldt dus voor belastingplichtigen die niet in Nederland zijn gevestigd, maar wel inkomsten uit Nederland hebben.

Hoe doe ik aangifte vennootschapsbelasting?

U kunt de aangifte vpb op verschillende manieren versturen. U kunt ervoor kiezen om de aangifte via de Belastingdienst te versturen, maar de meeste ondernemers werken met een speciale software voor hun aangifte. U kunt de aangifte vpb versturen door in te loggen bij ‘Inloggen voor ondernemers’ en dan te klikken op ‘Naar Mijn Belastingdienst Zakelijk’.

Niet alle ondernemingen kunnen via deze weg de aangifte doen. Bij de digitale aangifte kunt u maximaal vijf jaarrekeningen invullen. Een fiscale eenheid die meer dan drie dochtermaatschappijen heeft kan niet via de website van de Belastingdienst de aangifte vennootschapsbelasting doen. Als u dus meer jaarrekeningen in uw aangifte moet verwerken, dan kunt u dit via een andere software doen. Dan bent u niet gebonden aan een beperkt aantal dochtermaatschappijen. De boekhouders in ons netwerk zijn op de hoogte van de laatste software en helpen u graag met het doen van de btw-aangiftes.

Wanneer vennootschapsbelasting betalen?

Vennootschapsbelasting wordt jaarlijks ingediend na afloop van het boekjaar van uw bv of nv. Zelfs stichtingen en verenigingen kunnen soms verplicht zijn om vennootschapsbelastingaangifte te doen. Het betreft een fiscale verplichting waarbij de belastingdienst de winst van uw onderneming belast. Het exacte moment van betaling is afhankelijk van uw boekjaar en kan verschillen per onderneming.

Als uw boekjaar gelijk is aan het kalenderjaar, dan moet u de vennootschapsbelasting indienen voor 1 juni van het volgende kalenderjaar. Bij een gebroken boekjaar doet u de aangifte binnen vijf maanden na het einde van het boekjaar. Een kort boekjaar eindigt op 31 december. In dat geval moet uw aangifte binnen zijn op 1 juni van het volgende jaar. Als het korte boekjaar in een andere maand dan december eindigt, dan moet u de aangifte voor 1 april van het volgende kalenderjaar doen. 

Uitstel aanvragen aangifte vpb
U kunt op twee manieren uitstel aanvragen voor de aangifte vpb. Dit kan of via het beveiligde gedeelte op de website van de Belastingdienst of met het formulier ‘Aanvraag uitstel aangifte vennootschapsbelasting’, te downloaden op de website van de Belastingdienst. Let op: als u niet tijdig aangifte doet, dan kunt u een boete van de Belastingdienst riskeren. 

Wat kost vennootschapsbelasting?

Er zijn twee tarieven voor vennootschapsbelasting, namelijk:

  • 19% over winst tot € 395.000;
  • 25,8% over winst boven € 395.000.

Hoe bereken ik de vennootschapsbelasting?
De kosten van vennootschapsbelasting verschillen per onderneming. Stel uw onderneming heeft € 400.000 winst. De berekening hiervan is dan als volgt: over de eerste € 395.000 aan winst betaalt u 19% belasting, dit komt neer op € 75.050 vennootschapsbelasting. Daarnaast betaalt u over de overige winst van € 5.000 een totaal belasting van 25.8%, wat uitkomt op € 35.475. Dus in totaal betaalt u dan € 75.050 + € 35.475 = € 110.525 vennootschapsbelasting.

Wat zijn de vpb tarieven in 2023?

De tarieven voor de vennootschapsbelasting zijn stapsgewijs gedaald. De tarieven werden verlaagd omdat het belastingvoordeel van een aantal fiscale faciliteiten voor bedrijven was beperkt, waardoor deze bedrijven ook over een hoger bedrag al vennootschapsbelasting moesten betalen. Met de wijzigingen gingen meer mkb’ers profiteren van het verlaagde vpb-tarief (ook wel: opstaptarief). Het tarief van de vpb is in 2023 van € 395.000 winst naar € 200.000 gewijzigd. Echter, het tarief voor de vennootschapsbelasting voor winsten in de eerste tariefschijf stijgt van 15% naar 19%. Het tarief voor winsten die vallen in de tweede tariefschijf blijft op 25,8%. Kortom, de tarieven gaan omhoog en de schijflengtes omlaag.

Jaar 2020 2021 2022 2023
Opstaptarief 16,5% 15% 15% 19%
Belastbaar tot € 200.000 € 245.000 € 395.000 € 395.000
Toptarief 25% 25% 25,8% 25,8%
Belastbaar vanaf € 200.000 € 245.000 € 395.000 € 395.000

Vennootschapsbelasting wijzigingen en belastinglatentie
Belasting die u in de toekomst moet betalen en waarvan u nu al weet hoeveel het is, dat heet belastinglatentie. Door de wijzigingen in het vpb-tarief en de vpb-percentages moeten ook de belastinglatenties opnieuw worden gewaardeerd. Schakel hulp in van uw boekhouder of accountant bij het verrekenen van de vpb-tariefwijziging op de belastinglatenties in uw jaarrekening.

Vennootschapsbelasting aangifte offertes
Heeft u hulp nodig bij de aangifte vennootschapsbelasting? De boekhouders in ons netwerk helpen u graag. Vraag via onderstaand formulier drie gratis offertes aan en vergelijk. Het al dan niet starten van een samenwerking is geheel vrijblijvend voor u als ondernemer.

Begin uw aanvraag (100% vrijblijvend)

4,6
130 beoordelingen

Bedrijfsvorm *
Werkzaamheden

Beveiligd met SSL
Vraag gratis een offerte aan!

Onze dienst is geheel gratis en vrijblijvend voor u als ondernemer.