Wat is vennootschapsbelasting (vpb) en wat kost het?

4 minuten leestijd
Laatst bijgewerkt op 07-02-2024

De vennootschapsbelasting, afgekort als vpb, is een belasting waar veel ondernemers in Nederland mee te maken krijgen. De belasting geldt met name voor grotere ondernemingen, zoals BV’s en NV’s. Soms moeten ook stichtingen, verenigingen en overheidsondernemingen de vennootschapsbelasting betalen. In dit artikel gaan we erop in wat de vennootschapsbelasting inhoudt, voor wie deze verplicht is en wanneer je aangifte vpb moet doen.

Wat is vennootschapsbelasting (vpb) en voor wie is dit verplicht?

De vennootschapsbelasting is een belasting die over de winst minus de aftrekbare verliezen van ondernemingen wordt geheven. Per boekjaar wordt de belastbare winst berekend. Vooral BV’s en NV’s moeten in de meeste gevallen vennootschapsbelasting betalen over hun winst. Natuurlijke personen, zoals ondernemers met een eenmanszaak, betalen belasting over hun winst via de inkomstenbelasting in plaats van via de vennootschapsbelasting. 

Er zijn ook uitzonderingen voor de heffing van de vennootschapsbelasting. De belangrijkste uitzondering is de organisatie van een evenement waarin het maatschappelijke en sociale belang voorop staat. Als het evenement door een stichting of vereniging wordt georganiseerd, dan moet deze vennootschapsbelasting betalen over de winst als het sociaal belang niet op de voorgrond staat. 

Wat is vpb c aangifte?
De vpb c is bestemd voor buitenlandse belastingplichtigen die aangifte moeten voor de Nederlandse vennootschapsbelasting. Dit geldt dus voor belastingplichtigen die niet in Nederland zijn gevestigd, maar wel inkomsten uit Nederland hebben.

Hoe doe ik aangifte vennootschapsbelasting?

Je kunt de aangifte vpb op verschillende manieren versturen. Je kunt ervoor kiezen om de aangifte via de Belastingdienst te versturen, maar de meeste ondernemers werken met een speciale software voor hun aangifte. Je kunt de aangifte vpb versturen door in te loggen bij ‘Inloggen voor ondernemers’ en dan te klikken op ‘Naar Mijn Belastingdienst Zakelijk’.

Niet alle ondernemingen kunnen via deze weg de aangifte doen. Bij de digitale aangifte kun je maximaal vijf jaarrekeningen invullen. Een fiscale eenheid die meer dan drie dochtermaatschappijen heeft kan niet via de website van de Belastingdienst de aangifte vennootschapsbelasting doen. Als je dus meer jaarrekeningen in je aangifte moet verwerken, dan kun je dit via een andere software doen. Dan ben je niet gebonden aan een beperkt aantal dochtermaatschappijen. De boekhouders in ons netwerk zijn op de hoogte van de laatste software en helpen je graag met het doen van de btw-aangiftes.

Wanneer vennootschapsbelasting betalen?

Vennootschapsbelasting wordt jaarlijks ingediend na afloop van het boekjaar van je bv of nv. Zelfs stichtingen en verenigingen kunnen soms verplicht zijn om vennootschapsbelastingaangifte te doen. Het betreft een fiscale verplichting waarbij de belastingdienst de winst van je onderneming belast. Het exacte moment van betaling is afhankelijk van je boekjaar en kan verschillen per onderneming.

Als je boekjaar gelijk is aan het kalenderjaar, dan moet je de vennootschapsbelasting indienen voor 1 juni van het volgende kalenderjaar. Bij een gebroken boekjaar doe je de aangifte binnen vijf maanden na het einde van het boekjaar. Een kort boekjaar eindigt op 31 december. In dat geval moet je aangifte binnen zijn op 1 juni van het volgende jaar. Als het korte boekjaar in een andere maand dan december eindigt, dan moet je de aangifte voor 1 april van het volgende kalenderjaar doen. 

Uitstel aanvragen aangifte vpb
Je kunt op twee manieren uitstel aanvragen voor de aangifte vpb. Dit kan of via het beveiligde gedeelte op de website van de Belastingdienst of met het formulier ‘Aanvraag uitstel aangifte vennootschapsbelasting’, te downloaden op de website van de Belastingdienst. Let op: als je niet tijdig aangifte doet, dan kun je een boete van de Belastingdienst riskeren. 

Wat kost vennootschapsbelasting?

Er zijn twee tarieven voor vennootschapsbelasting, namelijk:

  • 19% over winst tot € 200.000;
  • 25,8% over winst boven € 200.000.

Hoe bereken ik de vennootschapsbelasting?
De kosten van vennootschapsbelasting verschillen per onderneming. Stel je onderneming heeft € 250.000 winst. De berekening hiervan is dan als volgt: over de eerste € 200.000 aan winst betaal je 19% belasting, dit komt neer op € 38.000 vennootschapsbelasting. Daarnaast betaal je over de overige winst van € 50.000 een totaal belasting van 25.8%, wat uitkomt op € 12.900. Dus in totaal betaal je dan € 38.000 + € 12.900 = € 50.900 vennootschapsbelasting.

Wat zijn de vpb tarieven in 2024?

De tarieven voor de vennootschapsbelasting zijn stapsgewijs gedaald. De tarieven werden verlaagd omdat het belastingvoordeel van een aantal fiscale faciliteiten voor bedrijven was beperkt, waardoor deze bedrijven ook over een hoger bedrag al vennootschapsbelasting moesten betalen. Met de wijzigingen gingen meer mkb’ers profiteren van het verlaagde vpb-tarief (ook wel: opstaptarief). Het tarief van de vpb is in 2023 van € 395.000 winst naar € 200.000 gewijzigd. Echter, het tarief voor de vennootschapsbelasting voor winsten in de eerste tariefschijf stijgt van 15% naar 19%. Het tarief voor winsten die vallen in de tweede tariefschijf blijft op 25,8%. Kortom, de tarieven gaan omhoog en de schijflengtes omlaag.

Jaar 2020 2021 2022 2023 2024
Opstaptarief 16,5% 15% 15% 19% 19%
Belastbaar tot € 200.000 € 245.000 € 395.000 € 395.000 € 200.000 
Toptarief 25% 25% 25,8% 25,8% 25,8%
Belastbaar vanaf € 200.000 € 245.000 € 395.000 € 395.000 € 200.000 

Vennootschapsbelasting wijzigingen en belastinglatentie
Belasting die je in de toekomst moet betalen en waarvan je nu al weet hoeveel het is, dat heet belastinglatentie. Door de wijzigingen in het vpb-tarief en de vpb-percentages moeten ook de belastinglatenties opnieuw worden gewaardeerd. Schakel hulp in van je boekhouder of accountant bij het verrekenen van de vpb-tariefwijziging op de belastinglatenties in je jaarrekening.

Vennootschapsbelasting aangifte offertes
Heb je hulp nodig bij de aangifte vennootschapsbelasting? De boekhouders in ons netwerk helpen je graag. Vraag via onderstaand formulier drie gratis offertes aan en vergelijk. Het al dan niet starten van een samenwerking is geheel vrijblijvend voor je als ondernemer.

Begin mijn aanvraag (100% vrijblijvend)

4,6
130 beoordelingen
Werkzaamheden
Bedrijfsvorm*
Heb je een btw-nummer?
Beveiligde verbinding
Vraag gratis een offerte aan!

Onze dienst is geheel gratis en vrijblijvend voor jou als ondernemer.