Beantwoord: uw brandende vragen over Dropshipping in Nederland

5 minuten leestijd

Dropshipping wordt gezien als een manier om snel geld te verdienen en is vooral populair onder jongeren. Over het algemeen is het een verdienmodel dat snel opschaalbaar is. Maar welke producten moet ik gaan verkopen als dropshipper? Hoe vind ik een geschikte leverancier en wat is nu het verschil tussen dropshipping en affiliate marketing? We leggen het in dit artikel graag aan u uit.

In dit artikel:

Wat is dropshipping?

Dropshipping is een vorm van e-commerce, waarbij webshophouders producten aanbieden die ze zelf niet daadwerkelijk op voorraad hebben. Als een klant een bestelling plaatst in uw webshop, dan plaatst u de bestelling van de klant door naar de leverancier. Deze producent of leverancier levert direct aan de klant. Als dropshipper betaalt u de inkoopprijs en verzendkosten aan de leverancier, evenals kosten voor de orderafhandeling. Wat u overhoudt, is de winst voor de webshop. De webshop is dus een tussenpersoon die zelf geen ‘fysieke’ voorraad heeft.
Wat is dropshipping

Dropshipping bestaat al heel lang. Vooral in Amerika is het al een langere tijd populair. Sinds een aantal jaar is de dropshipping markt ook in Nederland flink gegroeid. Per dag alleen al zijn er meer dan 14.000 zoekopdrachten in Nederland op het woord ‘dropshipping’. De Kamer van Koophandel weet niet de precieze hoeveelheid bedrijven die zich bezighouden met dropshipping, maar ze kunnen wel aantonen hoeveel bedrijven het woord ‘dropship’ in de naam hebben. Dat waren er in mei dit jaar (2021) rond de 1400. Dit aantal neemt de laatste jaren flink toe. 

Voordelen van dropshipping

Dropshipping kent verschillende voordelen. Door het niet hebben van voorraad hoeft u bijvoorbeeld geen opslagruimte te huren of kopen. Daarnaast heeft u geen personeel nodig voor het inpakken en verzenden van de bestellingen naar uw klanten, want dit wordt ook door de leverancier geregeld. Een ander voordeel is dat u geen risico loopt dat u teveel inkoopt en de producten niet verkocht krijgt, want u betaalt pas aan de leverancier nadat een klant het product koopt in de webshop. Zo blijft u niet met volle schappen zitten. Een bijkomend voordeel hiervan is dat u eenvoudig uw assortiment kunt uitbreiden omdat u geen dure voorraden aanlegt. Dit getal vormt slechts het topje van de ijsberg, want een dropshipper is niet verplicht om zich tot dropshipper te benoemen. 

Nadelen van dropshipping

Er hangen helaas ook wat nadelen vast aan dropshipping. Zo kunt u weinig invloed uitoefenen op de klanttevredenheid, want dit ligt grotendeels aan de kwaliteit van het product en aan de levertijd. Is het product beschadigd? Of duurt de levertijd te lang? Dan bent u als webshopeigenaar verantwoordelijk voor de problemen die zich voordoen. Vaak is terugbetalen de meest eenvoudige optie om dit probleem op te lossen. Toch zouden eventuele problemen als deze u niet moeten afschrikken om in de dropshipping te starten. Ook in de traditionele manier van online verkopen kunnen deze problemen zich voordoen. 

Welke producten kiezen als dropshipper?

Als u heeft besloten dat dropshipping voor u een goede manier is om geld te verdienen, dan is de volgende vraag welke producten u gaat verkopen. We hebben een aantal tips om u te helpen met het vinden van geschikte producten voor dropshipping.

Kies een nichemarkt
Door een specifiek deel van de markt te kiezen en zich te specialiseren in een specifieke productgroep, snapt een potentiële koper direct wat hij of zij van uw winkel mag verwachten.

Kies producten met weinig concurrentie
Kijk eerst eens hoeveel concurrentie er is op de producten die u in gedachten heeft, en hoeveel de concurrent hiervoor vraagt. Als er veel concurrentie is, dan zullen de marges klein zijn en kunt u beter een ander product kiezen.

Let op de veiligheid en kwaliteit van producten
In Nederland zijn soms strengere eisen aan producten gesteld dan in andere landen. Het is daarom verstandig om geen producten te dropshippen die u moet innemen, op uw lichaam moet aanbrengen of waar baby’s / kleine kinderen mee spelen. Voorbeelden hiervan zijn supplementen, medicijnen of baby speelgoed. 

Dit zijn een aantal voorbeelden van producten onder de 22 euro die zeer geschikt zijn voor dropshipping vanuit het buitenland:

  • Riemen
  • Sieraden
  • Sjaals/mutsen
  • Kleding
  • (goedkope) Zonnebrillen
  • Make-up accessoires
  • Kabels

Wellicht ook interessant voor u:

welke producten dropshipping

Hoe vind ik een dropship leverancier? 💡

Er zijn voldoende leveranciers die een samenwerking willen starten met beginnende dropshippers. De e-commerce groeit enorm hard. Maar hoe vindt u een goede leverancier? Simpelweg begint het allemaal bij Googelen. Ziet u leuke producten voorbijkomen? Stuur de leverancier dan eerst een bericht en laat weten dat u geïnteresseerd bent om de producten toe te voegen aan de webshop. Daarnaast is het verstandig om eerst zelf een product bij de leverancier te bestellen. Zo heeft u het product zelf in handen gehad en weet u bovendien hoe de service in elkaar steekt. Voldoet het product en de service aan uw verwachtingen? Wordt het pakket aan huis geleverd, in de brievenbus gestopt of naar een afhaalpunt gebracht? Vermeld dit dan ook in uw webshop.

Dropship leveranciers uit het buitenland 
Veel dropshippers kiezen voor een leverancier uit het buitenland. Belangrijk hierbij is om te weten dat er bij producten die duurder dan 22 euro zijn, extra kosten in rekening worden gebracht. U betaalt invoerrechten en btw bovenop de prijs van het product wanneer het product duurder is dan 22 euro. Bovendien kan een nadeel van leveranciers uit het buitenland zijn dat klanten lang moeten wachten. Het gaat dan soms niet om enkele dagen, maar om enkele weken. Bereken in de marge van de producten een kleine opslag voor verzendopties.

Dropshipping vs affiliate marketing: wat is het verschil?

Veel mensen halen de termen affiliate marketing en dropshipping door elkaar. Bij dropshipping maakt u een eigen webshop en positioneert u zichzelf als een eigen merk. U verkoopt producten van externe leveranciers. Bij affiliate marketing stuurt u mensen via uw affiliate link door en bent u in principe een anonieme tussenpersoon. Het grootste verschil tussen de twee is dus de verantwoordelijkheid, want als dropshipper kopen de mensen bij u en regelt u de afhandeling via de adverteerder.

Vind uw boekhouder voor dropshipping

Bij Boekhouders.nl werken we landelijk samen met honderden boekhouders en administratiekantoren verspreid door Nederland (en in Vlaanderen). Hierdoor is er altijd wel een geschikte boekhouder met ervaring in dropshipping bij u in de buurt. Start gratis en vrijblijvend uw aanvraag via het formulier hieronder en ontvang tot 3 offertes van dropshipping boekhouders bij u in de buurt.

Begin uw aanvraag (100% vrijblijvend)

4,6
130 beoordelingen

Bedrijfsvorm *
Werkzaamheden

Beveiligd met SSL
Vraag gratis een offerte aan!

Onze dienst is geheel gratis en vrijblijvend voor u als ondernemer.