Ondernemer en scheiden: houd hier rekening mee

Een scheiding is al complex genoeg, maar als je ondernemer bent komt daar een extra laag bij: je bedrijf. Hoe zit het met de verdeling van je onderneming? Moet je je ex-partner uitkopen? En wat betekent dit voor je inkomen (en alimentatie)? In dit artikel leggen we uit waar je als ondernemer rekening mee moet houden bij een scheiding.

In welk huwelijksregime ben je getrouwd?

De verdeling van jouw onderneming hangt sterk af van de manier waarop je bent getrouwd of samenwoont.

1. Gemeenschap van goederen (tot 2018)

Ben je voor 1 januari 2018 getrouwd zonder voorwaarden? Dan vallen alle bezittingen én schulden (dus ook je bedrijf) in de gezamenlijke boedel. Het gevolg hiervan? Je ex-partner heeft recht op 50% van de waarde van je onderneming.

2. Beperkte gemeenschap van goederen (na 1 januari 2018)

Bij huwelijken na 1 januari 2018 vallen alleen gezamenlijke bezittingen en schulden in de gemeenschap. Bezittingen van vóór het huwelijk blijven buiten de gemeenschap – tenzij deze samen zijn gebruikt of vermengd.

Let op:
Let op:

is je bedrijf tijdens het huwelijk in waarde gestegen? Dan kan die waardevermeerdering tóch gedeeld moeten worden.

3. Huwelijkse voorwaarden

Zijn er huwelijkse voorwaarden opgesteld? Dan zijn er specifieke afspraken gemaakt over wat er wel of niet gedeeld hoeft te worden.

Belangrijk: controleer of er een verrekenbeding is opgenomen. Daarmee kan alsnog (periodiek of bij scheiding) worden afgesproken om de waarde van het bedrijf te delen.

Waardebepaling van je bedrijf

Zodra duidelijk is dat je bedrijf (deels) verdeeld moet worden, volgt de volgende stap: de waardebepaling. Dat klinkt simpel, maar is in de praktijk vaak een gevoelig én complex proces. Hoe bepaal je wat een bedrijf écht waard is? De waarde van een onderneming hangt af van veel factoren, zoals:

  • Omzet en winstontwikkeling

  • Toekomstverwachtingen

  • Persoonlijke inzet ondernemer

  • Eventuele schulden

  • Goodwill of immateriële waarde

Zeker bij kleinere ondernemingen, zoals een eenmanszaak, zit een groot deel van de waarde in jou als persoon. Dat maakt het lastig om die waarde los te zien van de ondernemer zelf. In de praktijk schakelen veel mensen daarom een onafhankelijke partij in, zoals een accountant. Dit zorgt voor een objectieve waardebepaling en verkleint de kans op conflicten.

Wat betekent jouw rechtsvorm?

De rechtsvorm van je onderneming bepaalt hoe deze juridisch behandeld wordt bij een scheiding.

Rechtsvorm Juridische gevolgen bij scheiding
Eenmanszaak Volledig privébezit, valt onder gemeenschap als er geen voorwaarde zijn. Waarde moet gedeeld worden.
VOF (samen met partner) Valt in gemeenschap. Stoppen van een vennoot vereist wijziging in KVK. Verdeling waarde verplicht.
VOF (met derden) Alleen het aandeel van de partners valt in de gemeenschap. Waardeverdeling kan complex zijn.
Bv Aandelen zijn eigendom. De waarde van de aandelen (niet het bedrijf zelf) moet worden gedeeld of uitgekocht.

Moet je je ex-partner uitkopen?

In veel gevallen wil één van de twee ex-partners het bedrijf behouden. Dat betekent meestal dat de ander moet worden uitgekocht. Hoe dat in zijn werk gaat, hangt af van de rechtsvorm en de gemaakte afspraken. Bij een bv gaat het om de waarde van de aandelen, bij een eenmanszaak of vof om de (gezamenlijke) ondernemingswaarde.

Een uitkoop is niet alleen juridisch, maar ook financieel uitdagend. Het bedrag moet immers ergens vandaan komen, zonder dat de onderneming in gevaar komt. In sommige gevallen is het mogelijk om de uitkoop in termijnen te betalen, zodat het bedrijf voldoende liquide middelen houdt om te kunnen blijven draaien.

In uitzonderlijke situaties kiezen ex-partners ervoor om het bedrijf samen voort te zetten, bijvoorbeeld als zakelijke partners. Dat vereist een goede verstandhouding, duidelijke afspraken en vaak begeleiding door een mediator of jurist.

Kinder- en partneralimentatie als ondernemer

Als ondernemer heb je te maken met een wisselend inkomen. Dat maakt de berekening van kinder- of partneralimentatie extra lastig. De hoogte van de alimentatie wordt vastgesteld op basis van draagkracht. Oftewel: wat kun jij financieel bijdragen?

Omdat je inkomsten als ondernemer kunnen fluctueren, is het verstandig om af te spreken dat de alimentatie jaarlijks wordt herzien. Zo voorkom je dat je te veel betaalt in een mager jaar, of juist te weinig in een jaar met veel winst. Een boekhouder of financieel adviseur kan helpen om de juiste gegevens aan te leveren voor deze berekening.

Tip:

laat een draagkrachtberekening maken op basis van recente én historische cijfers.

Wat als je samen in het bedrijf zit?

Zijn jij en je (ex-)partner beiden betrokken bij het bedrijf? Dan zijn er grofweg drie opties:

  1. Een van beiden koopt de ander uit

  2. Jullie zetten het bedrijf samen voort (bij goede verstandhouding)

  3. Het bedrijf wordt verkocht en de opbrengst verdeeld

Let op:
Let op:

een verstandige en werkbare oplossing is belangrijk, zeker als jullie allebei afhankelijk zijn van het inkomen uit het bedrijf.

Continuïteit van het bedrijf waarborgen

Een belangrijk aandachtspunt dat vaak wordt onderschat bij een scheiding is de continuïteit van het bedrijf. Als de financiële afspraken rondom de scheiding te zwaar drukken op de onderneming, kan het voortbestaan in gevaar komen. Dat is voor beide partijen ongunstig: jij verliest je bron van inkomsten, en je ex-partner loopt alimentatie of een waardevolle uitkoop mis.

Daarom is het belangrijk om de onderneming tijdens de scheiding niet alleen als ‘bezit’ te zien, maar ook als iets wat moet blijven draaien. Dit vraagt om zorgvuldige afwegingen en soms ook om creatieve oplossingen, zoals gespreide betalingen of tijdelijke afspraken. In zulke gevallen kan mediation uitkomst bieden, zeker als emoties hoog oplopen en de belangen groot zijn.

Vergelijk offertes van specialisten
ondernemer en scheiden advies

Samenvattend

hier moet je als ondernemer op letten bij een scheiding:

  • Check onder welk huwelijksregime je bent getrouwd

  • Laat de waarde van je bedrijf onafhankelijk bepalen

  • Bepaal of en hoe je je partner moet uitkopen

  • Houd rekening met alimentatie op basis van ondernemersinkomen

  • Beoordeel of het bedrijf na de scheiding kan blijven voortbestaan

  • Overweeg mediation bij complexe of emotioneel beladen situaties

Hulp nodig bij de financiële afwikkeling van je scheiding?

Een scheiding is al moeilijk genoeg. Wil je zeker weten dat je onderneming op een goede manier meegenomen wordt in de afspraken? Laat je bijstaan door een ervaren boekhouder of accountant uit ons netwerk. Vraag gratis offertes aan via het contactformulier hieronder. Wij nemen binnen een werkdag telefonisch contact met je op om je aanvraag te bespreken.

Begin mijn aanvraag (100% vrijblijvend)

4,6
226 beoordelingen
Werkzaamheden
Bedrijfsvorm*
Bedrijfsleeftijd
Beveiligde verbinding
Boekhouder vinden in Amsterdam
Vraag gratis een offerte aan!

Onze dienst is geheel gratis en vrijblijvend voor jou als ondernemer.

Lees wat onze klanten vinden

15.000+ ondernemers gingen je voor!

Na je koppeling met een boekhouder ontvangen wij graag je ervaring over onze service.

Nora Mahmuud
5
Ik heb gebruik gemaakt van hun gratis diensten en het is echt een aanrader. Ze luisteren aandachtig naar je wensen en zoeken de juiste match voor je.
Bekijk review
David Abarca
5
The help I got from WRKD was very professional and easy to follow. I would highly recommend this to anyone who wants to compare multiple bookkeepers/accountants before making such an important decision.
Bekijk review
Nicole ten Horn
5
Snel, professioneel, duidelijke communicatie en binnen de gestelde tijd een adequate accountant gevonden voor het opmaken van controle verklaringen. Precies zoals beloofd.
Bekijk review

Gerelateerde onderwerpen

Bedrijfsovername
Ondernemerstips