Voorlopige aanslag inkomstenbelasting voor zzp’ers

3 minuten leestijd
Laatst bijgewerkt op 06-09-2023

Als zzp’er kan het nog wel eens verwarrend zijn hoe de inkomstenbelasting werkt en hoe u deze kunt aanpassen. Er zijn een hoop verschillende aanslagen waar u rekening mee moet houden waardoor zaken al snel ingewikkeld kunnen worden. In dit artikel leggen we uit wat een voorlopige aanslag inkomstenbelasting is, wat premie volksverzekeringen zijn en hoe u de teruggaaf kan verminderen en/of aanpassen.

Op deze pagina:

Wat is een voorlopige aanslag inkomstenbelasting?

Normaliter doet u de aangifte inkomstenbelasting (of vennootschapsbelasting) over het vorige boekjaar. Deze wordt daarna door de Belastingdienst gecontroleerd waarna u de definitieve aanslag ontvangt. U ontvangt of betaalt het belastinggeld in één keer. Met een voorlopige aanslag echter loopt de Belastingdienst alvast op de zaken vooruit. 

 voorlopige aanslag inkomstenbelasting
In een voorlopige aanslag staat namelijk hoeveel belasting u moet betalen of terugkrijgen het komende jaar. Het moment van betalen of terugkrijgen wordt dus voorlopig naar voren gehaald. Deze voorlopige aanslag is een schatting die wordt gebaseerd op de gegevens zoals ze op het moment bij hun bekend zijn. Het is dus niet de definitieve berekening als u uw aangifte inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting indient.  

Waarom krijg ik een voorlopige aanslag inkomstenbelasting?

Bij veel mensen stuurt de Belastingdienst ongevraagd een voorlopige aanslag. De Belastingdienst kan namelijk steeds beter vooraf inschatten hoeveel inkomstenbelasting iemand moet betalen in het komende jaar. Het voordeel is dat u bij de definitieve aanslag zo min mogelijk hoeft bij te betalen. Controleer uw voorlopige aanslag altijd goed. Als de gegevens kloppen, dan zult u de aanslag moeten betalen. Dit kan in maximaal 11 termijnen OF in één keer. Bij deze laatste optie krijgt u meestal korting op het te betalen bedrag. Lees hieronder meer over het wijzigen van uw voorlopige aanslag.

Hoeveel tijd zit er tussen de voorlopige aanslag en definitieve aanslag?
U ontvangt de definitieve uitslag uiterlijk binnen drie jaar. De termijn start op 1 januari direct na het jaar waarover u de aangifte doet. U doet vòòr 1 mei aangifte inkomstenbelasting over het afgelopen jaar. Uw definitieve uitslag van het afgelopen jaar krijgt u uiterlijk op 31 december drie jaar later, maar normaal gesproken ontvangt u dit veel eerder (rond juli in het jaar dat u de aangifte doet).

Wat zijn premie volksverzekeringen?

Waar u onder andere rekening mee moet houden bij de inkomstenbelasting zijn de volksverzekeringen. Volksverzekeringen zijn wettelijk verplichte sociale verzekeringen. U wordt hiermee verzekerd tegen financiële gevolgen van bijvoorbeeld ouderdom, overlijden of ziekte. De bekendste volksverzekering is de AOW (Algemene Ouderdomswet). Werkgevers houden de premie volksverzekeringen in op het loon via loonheffing en betaalt deze aan de Belastingdienst. Als u een eenmanszaak heeft met medewerkers in dienst, dan krijgt u hier dus ook mee te maken. Bent u een freelancer of zzp’er zonder personeel? Dan hoeft u vanzelfsprekend geen sociale verzekeringen voor medewerkers af te sluiten. 

Voorlopige aanslag inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting aanpassen

Wijzigt uw financiële situatie? Bijvoorbeeld omdat u lagere winst heeft als gevolg van de pandemie? Of klopt uw voorlopige aanslag volgens u niet? Dan is het mogelijk om deze wijzigingen door te geven aan de Belastingdienst in een verzoek om wijziging via een formulier. U blijft het oude bedrag terugkrijgen of betalen totdat u bericht krijgt over het nieuwe bedrag van uw voorlopige aanslag. Dit geldt ook voor de voorlopige aanslag vennootschapsbelasting. Voer de wijziging   door via het digitale formulier 'Verzoek of wijziging voorlopige aanslag' via Mijn Belastingdienst. Hieronder meer daarover.
voorlopige aanslag inkomstenbelasting aanpassen

Hoe wijzig ik mijn voorlopige aanslag inkomstenbelasting?

U kunt eenvoudig wijzigingen aanbrengen in uw voorlopige aanslag door via DigiD in te loggen op Mijn Belastingdienst. Klik op het kopje ‘Inkomstenbelasting’, gevolgd door het jaar en kies dan voor 'Een voorlopige aanslag aanvragen of wijzigen voor een maandelijkse teruggaaf of betaling'. Als u alle gegevens heeft ingevuld dan kunt u ondertekenen met uw DigiD en het verzoek verzenden. U mag binnen 4 tot 5 weken een bericht ontvangen van de Belastingdienst (uiterlijk 8 weken).

Hoe wijzig ik mijn voorlopige aanslag vennootschapsbelasting?

Door in te loggen in het nieuwe ondernemersportaal ‘Mijn Belastingdienst Zakelijk’ kunt u eenvoudig uw voorlopige aanslag vennootschapsbelasting aanpassen. Ga naar ‘Inloggen voor ondernemers’ en log in met eHerkenning. Laat wijzigingen doorvoeren door uw belastingconsulent of via uw commerciële softwarepakket. Als u geen gebruik kunt maken van Mijn Belastingdienst Zakelijk, dan kunt u hier het formulier invullen om een wijziging door te geven.
Tip: u kunt altijd achteraf controleren wat u heeft ingevuld. U hoeft hiervoor enkel in te loggen bij Mijn Belastingdienst (Zakelijk).

Veelgestelde vragen (FAQ)

Wat is een voorlopige aanslag inkomstenbelasting?
Een voorlopige aanslag inkomstenbelasting is een schatting van de belasting die u als zzp'er moet betalen over het lopende jaar. Vervolgens betaalt u dit bedrag in termijnen van een maand of per kwartaal. 

Waarom moet ik een voorlopige aanslag inkomstenbelasting betalen?
Aangezien u als zzp'er geen werkgever heeft die loonbelasting inhoudt op uw salaris moet u inkomstenbelasting betalen. Met een voorlopige aanslag inkomstenbelasting voorkomt u dat u aan het einde van het jaar ineens een grote smak geld moet terugbetalen en u niet genoeg geld hebt om dit te kunnen betalen. 

Hoe wordt de hoogte van de voorlopige aanslag inkomstenbelasting bepaald?
De hoogte van de voorlopige aanslag inkomstenbelasting wordt bepaald op basis van een schatting van uw inkomsten en aftrekposten voor het lopende jaar. Wilt u een voorlopige aanslag aanvragen? Dan kunt u zelf een schatting maken van de inkomsten en aftrekposten. Ook kunt u de Belastingdienst vragen om een schatting te maken op basis van de gegevens van de voorgaande jaren.

Kan ik mijn voorlopige aanslag inkomstenbelasting aanpassen?
In sommige gevallen is het verstandig om uw voorlopige aanslag inkomstenbelasting te wijzigen, bijvoorbeeld als u verwacht dat de inkomsten of aftrekposten zullen veranderen t.o.v. de oorspronkelijke schatting. Dit komt voor als u bijvoorbeeld meer of minder opdrachten hebt gekregen of als u een grote investering hebt gedaan die aftrekbaar is. 

Hoe kan ik mijn voorlopige aanslag inkomstenbelasting betalen?
U kunt de voorlopige aanslag inkomstenbelasting betalen via een automatische incasso of via internetbankieren. Zorg dat u op tijd betaalt om eventuele boetes of rente te voorkomen.

Kan ik een voorlopige aanslag inkomstenbelasting ook stopzetten?
Het is ook mogelijk om de voorlopige aanslag inkomstenbelasting stop te zetten, bijvoorbeeld als u verwacht geen belasting meer te hoeven betalen over het lopende jaar. U kunt de voorlopige aanslag inkomstenbelasting stopzetten via de website van de Belastingdienst.

Ook interessant:

Boekhouder in de buurt vinden voor uw boekhouding

Komt u er niet helemaal uit en heeft u hulp nodig? De boekhouders in ons netwerk staan voor u klaar. De boekhouders helpen graag met uw btw-aangiftes en voorlopige aanslag. Vul het formulier onderaan deze pagina in, omschrijf welke werkzaamheden u wilt uitbesteden en dan matchen wij u aan een geschikte boekhouder of accountant die voldoet aan uw wensen. Nadat u uw aanvraag heeft ingediend zullen wij binnen 24 uur (werkdagen) telefonisch contact met u opnemen om uw wensen en behoeften te bespreken. Zo weten we zeker dat we de juiste partner aan u kunnen introduceren.

Begin mijn aanvraag (100% vrijblijvend)

4,6
130 beoordelingen
Werkzaamheden
Bedrijfsvorm*
Bedrijfsleeftijd
Beveiligde verbinding
Vraag gratis een offerte aan!

Onze dienst is geheel gratis en vrijblijvend voor jou als ondernemer.